Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter bíboros a 40 éves vatikáni magyar kápolnában:
  2020-10-09 08:21:40, péntek
 
  Közös az Anyánk, testvérek vagyunk
Napra pontosan negyven éve szentelte fel a Szent Péter-bazilika altemplomában Szent II. János Pál pápa a Magyarok Nagyasszonya-kápolnát. A jubileumi esemény alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás október 8-án reggel nyolc órakor szentmisét mutatott be a kápolnában.
A szentmisén koncelebrált Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, Varga Norbert, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki titkára és helyettes irodaigazgatója, valamit Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar adásának főszerkesztője. Az ünnepen részt vett Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki és Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet.
...... ...........


A magyar nyelven bemutatott szentmise elején Erdő Péter bíboros hangsúlyozta: ,,Magyarok Nagyasszony ünnepe van, örömmel adunk hálát az isteni Gondviselésnek azért a negyven évért, amely ennek a kápolnának a fölszentelése óta eltelt.
A Magyarok Nagyasszonyának szentélye a Szent Péter-bazilikában csodálatos megtiszteltetés, valóban méltó arra, hogy az imádkozó magyarok nemzedékei jöjjenek ide.
Negyven év után már nemzedékekről beszélhetünk. Adja az Isten, hogy nagyon sokáig nagyon sok áldás kísérje ennek a kápolnának a működését. Egyébként a gyönyörű berendezés is mutatja, hogy annak idején, ha nem is minden feszültség nélkül, de egyfajta összefogás született azért, hogy a kápolna létrejöjjön, és állam és Egyház, különböző irányzatú művészek nagy nehezen mégiscsak együttműködtek ennek a közös célnak az érdekében. Ma is, nem magyarok is szívesen meglátogatják ezt a kápolnát, mert azt látják, hogy itt valami gyönyörű valósult meg. Kérjük a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását Egyházunkért és népünkért."
Olasz nyelven mondott szentbeszédében Erdő Péter a Szűzanya szerepét méltatta, mely végigkísérte a magyar nemzet történetét egészen napjainkig.

A főpásztor homíliáját teljes terjedelmében közreadjuk.
Ma tartjuk Magyarok Nagyasszonya ünnepét. Ezt a kápolnát negyven évvel ezelőtt az ő tiszteletére szentelte Szent II. János Pál pápa. Felejthetetlen gesztus volt, beteljesedett a magyarok régi óhaja. Ennek a magyar kápolnának ezeréves a története, mely Szent István, első királyunk alapításából ered, aki zarándokházat akart létrehozni itt a kereszténység központjában. A kápolna eredetileg a bazilika mostani sekrestyéje mellett állt, melyet lebontottak az új barokk templomépület építése miatt
A magyar katolikusok tudatában voltak annak a ténynek, hogy Róma mindenki hazája, és éppen ezért arról álmodtak, hogy egy szent helyük legyen a közös házban. Nyilvánvaló volt, hogy a magyar kápolnát a Szűzanya, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére kell szentelni. Időközben azonban egy ,,kis" probléma adódott. Az 1526-os mohácsi csata után Magyarország fokozatosan elvesztette függetlenségét, még akkor is, ha a nép soha nem mondott le kulturális és önálló jogi létezéséről. Mégis, az ország középső része, mely nagyjából egybeesik a jelenlegi Magyarországgal, százötven éven keresztül ottomán uralom alatt állt, és ezalatt elvesztette lakosságának a kétharmadát. A magyar katolikusok megőrizték a szívükben Szent István nagy gesztusát, aki a Szűzanyának ajánlotta az éppen csak megtért országát. Buda török alóli felszabadítását 1686-ban és a zentai csata győzelmét a Szűzanya közbenjárásának tudták be. Ennek a csodának a tudatában Lipót császár és magyar király, követni akarván Szent István példáját, Magyarországot a Szent Szűznek ajánlotta 1693-ban. Lipót király pénzei a Szűzanya képét viselik ezzel a felirattal: ,,Sancta Immaculata Virgo Maria, Mater Dei Patrona Hungariae, Szeplőtelen Szűz Mária, Isten Anyja, Magyarország Patrónája".
A mai evangéliumban Szűz Mária lényegi szerepéről hallottunk: az Úr vele van, ő pedig kegyelemmel teljes. Isten kiválasztotta, mégpedig olyan módon, hogy ő mentes az eredeti bűntől, mert nagy tervet akart megvalósítani vele, vagyis az Üdvözítő Anyjává akarta tenni őt.
Aki az Úrral van, az kegyelemmel teljes. A boldogság, a meghívás az ember életcélja, mely az istenközelségben valósul meg.
Ma egyesek azt mondják, hogy az Egyháznak, a plébániáknak és a katolikus csoportoknak boldog közösségeknek kell lennie. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a közösségek azért vannak, hogy jól érezzék magukat és jól szórakozzanak, mert az Egyház célja nem az, hogy tagjai jól érezzék magukat együtt ezen a földön, hanem a küldetése, vagyis Krisztus evangéliumának a hirdetése. Ahogy Szent VI. Pál pápa írta: az Egyház az evangélium hirdetése által létezik. Az evangélium magja pedig, hogy Krisztus feltámadt, és megnyitotta az örök boldogság útját azoknak, akik megtérnek és hisznek őbenne.
Ennek az evangéliumnak a fényénél kell újragondolni, mit is jelent számunkra Mária népének lenni. A magyar kultúránkban jelen van a katolikus örökség.
Ez az örökség bizalmat jelent az isteni Gondviselésben és a jövőben, egyúttal nemzeti identitásunk megbecsülését és elfogadását is jelenti, ugyanakkor szívünk nyitottságát az összes nép felé.
Mindezt együtt kell elismerni és elmélyíteni, mert katolikus mivoltunk nem csupán kulturális tény, hanem egész életre szóló személyes elköteleződés. Ennek a kápolnának a megépítése és pápai megáldása negyven évvel ezelőtt megmutatta, hogy a római egyház befogad minket, tisztel minket mint közösség, és más népekkel egyesít a Krisztusban gyökerező hit révén. Itt, Rómában, de főként ebben a bazilikában vannak más, a Szűzanyának szentelt nemzeti kápolnák. Ez szép jele annak, hogy
a különféle népek katolikus hívei egy közösségként is tekintenek a Szűzanyára, mint saját Anyjukra. Ha pedig közös az Anyánk, akkor testvérek vagyunk.
Szűz Mária, mindnyájunk Anyja nem félt követni az ő Szent Fiát a keresztúton a Kálváriáig. Kérjük közbenjárását, hogy bátran megvalljuk Krisztust mi is, mert Ő az igazság, az ember Megváltója és a népek világossága. Ámen.
Nagyobb kép Link
...... ........... ..........



Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Versler Sándor/Pápai Magyar Intézet
Magyar Kurír 2020.10.08.
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: istenközelségben, felszabadítását, közbenjárásának, irodaigazgatója, szentbeszédében, nagyasszonyának, megtiszteltetés, magyarországgal, függetlenségét, magyarországot, együttműködtek, gondviselésnek, főszerkesztője, evangéliumának, felejthetetlen, gondviselésben, közbenjárását, kiválasztotta, evangéliumban, templomépület, zarándokházat, beteljesedett, terjedelmében, főegyházmegye, kereszténység, megvalósítani, meglátogatják, nemzedékekről, fölszentelése, szórakozzanak, altemplomában, megbecsülését, elköteleződés, közösségeknek, evangéliumnak, kultúránkban, jubileumi esemény, szentmisén koncelebrált, ünnepen részt, magyar nyelven, isteni Gondviselésnek, negyven évért, imádkozó magyarok, gyönyörű berendezés, kápolna létrejöjjön, közös célnak, magyar nemzet, főpásztor homíliáját, kápolnát negyven, magyarok régi, magyar kápolnának, kereszténység központjában, Erdő Péter, Szent Péter-bazilika, Szent II, János Pál, Magyarok Nagyasszonya-kápolnát, Németh Norbert, Pápai Magyar Intézet, Varga Norbert, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Vértesaljai László SJ, Vatikáni Rádió, Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Kovács Ádám Zoltán, Magyarok Nagyasszony, Magyarok Nagyasszonyának, Szent Péter-bazilikában, Boldogságos Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, Szent István, Szent Szűznek, Sancta Immaculata Virgo Maria, Mater Dei Patrona Hungariae, Szeplőtelen Szűz Mária, Isten Anyja, Magyarország Patrónája”, Szűz Mária, Üdvözítő Anyjává, Ahogy Szent VI, Szent Fiát, Versler Sándor, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 14  A Magyar Költészet napja alkal...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember emlékekből áll  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Walter Chrysler mondta  Paul Éluard - És egy mosoly  József Attila – Keresek ...  Egy párkányon  Facebookon kaptam Krisztinától  Horváth Szilvia tollából  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péterre emlékezünk  jó reggelt  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Van néhány kérdés, amin gondol...  A felvilágosodás...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  képre írva  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Krisztinától  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Nem kell hozzá fürdőruhás  Ady Endre - Mindegy átka  Ott van  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Esterházy Péterre emlékezünk  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Egyszerű  Jan Twardowski - Siessünk  Szép estét  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  képre írva  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Anyák napjára  Robert Merle tollából 
Bejegyzés Címkék
jubileumi esemény, szentmisén koncelebrált, ünnepen részt, magyar nyelven, isteni Gondviselésnek, negyven évért, imádkozó magyarok, gyönyörű berendezés, kápolna létrejöjjön, közös célnak, magyar nemzet, főpásztor homíliáját, kápolnát negyven, magyarok régi, magyar kápolnának, kereszténység központjában, kápolna eredetileg, bazilika mostani, magyar katolikusok, szent helyük, közös házban, magyar kápolnát, 1526-os mohácsi, ország középső, jelenlegi Magyarországgal, szívükben Szent, éppen csak, zentai csata, tudatában Lipót, eredeti bűntől, kegyelemmel teljes, ember életcélja, istenközelségben valósul, katolikus csoportoknak, közösségek azért, evangélium hirdetése, evangélium magja, örök boldogság, fényénél kell, magyar kultúránkban, katolikus örökség, örökség bizalmat, isteni Gondviselésben, római egyház, bazilikában vannak, különféle népek, ember Megváltója, népek világossága, istenközelségben, felszabadítását, közbenjárásának, irodaigazgatója, szentbeszédében, nagyasszonyának, megtiszteltetés, magyarországgal, függetlenségét, magyarországot, együttműködtek, gondviselésnek, főszerkesztője, evangéliumának, felejthetetlen, gondviselésben, közbenjárását, kiválasztotta, evangéliumban, templomépület, zarándokházat, beteljesedett, terjedelmében, főegyházmegye, kereszténység, megvalósítani, meglátogatják, nemzedékekről, fölszentelése, szórakozzanak, altemplomában, megbecsülését, elköteleződés, közösségeknek, evangéliumnak, kultúránkban, végigkísérte, egyházunkért, újragondolni, nagyasszonya, központjában, plébániáknak, nyitottságát, tiszteletére, alapításából, lotharingiai, identitásunk, magyarország, lakosságának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 17181
  • e Hónap: 29857
  • e Év: 263604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.