Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Brutális mennyiségű adó van Magyarországon
  2018-03-20 20:31:33, kedd
 
  Brutális mennyiségű adó van Magyarországon

Pénzcentrum
2018. március 20. kedd 15:00


Jelenleg 58 adófajta van Magyarországon, amely eggyel kevesebb a tavalyinál. A csökkenés viszont csak technikai jellegű, miközben továbbra is velünk élnek olyan adók, mint a kiirthatatlannak tűnő, a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj vagy az újonnan bevezetett plakátadó.


Hagyományos felmérésünkben ismét megnéztük, hogy hány adófajta van Magyarországon. Idén ismét eggyel csökkent a magyarországi adók száma, ezúttal 58 darabot számoltunk. A csökkenés viszont csak technikai jellegű, miközben továbbra is velünk élnek olyan adók, mint a kiirthatatlannak tűnő, a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj vagy az újonnan bevezetett plakátadó.- összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda harmadik alkalommal készített elemzésében.
Kevesebb...

A jövedéki adó újraszabályozásának köszönhetően formálisan megszűnt az energiaadó, ezért idén ismét eggyel kevesebb, összesen 58 adó létezik hazánkban. Ezzel kijelenthető, hogy már a második évben csökken a magyarországi adók száma.
...vagy több?

Más kérdés, hogy - miként azt a jövedéki adó esete is mutatja - számos jogszabályban ma már több, egymástól eltérő jellegű adó is felfedezhető. Erre kiváló példa a helyi adókról szóló törvény idén január 1-től hatályos módosítása, amely az építményadó keretében bevezette a "plakátadó"-t. Ez a reklámhordozót mint új adótárgyat nevesíti és arra az önkormányzatoknak négyzetméterenként 12 000 Ft-os maximális adómértéket enged megállapítani. Mivel azonban ennek sem a tárgya (ingatlan) sem az alapja (terület) nem tér el jelentősen az építményadóétól, ezért külön adófajtának nem tekinthető.
Miből mennyit?

Áfa: nő a hatékonyság

A bevételi lista tetején nincs meglepetés: az áfából 2017-ben több mint 3 500 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. Ez az adónem az előző évhez képest úgy produkált 7 százalékos bevétel-növekedést, hogy közben folyamatosan bővül a kedvezményes termékek, szolgáltatások listája. Míg ennek részben oka lehet a növekvő fogyasztás és a lassanként beinduló infláció is, legalább ilyen fontos a hatékonyabb beszedés. Az online számlázás évközi bevezetése ráadásul újabb lökést adhat az áfabevételek növekedésének.

Tao: kicsi a bors, de erős

2017-től a korábbi 10/19 százalékos sávos mértékről mindössze 9 százalékosra csökkent a társasági adó. Mindeközben az abból származó bevétel (kb. 625 milliárd forint) az előző évihez képest relatíve kismértékben, 8,5 százalékkal csökkent és messze fölötte van a 2015-ös bevételi adatoknak. Ránézésre tehát a kevesebb lehet több is. Ugyanakkor a 2018-as, 40 százalékkal alacsonyabb bevételi előirányzat (kb. 363 milliárd forint) azt jelzi, hogy az időszakos, vélhetően a növekedési adóhitelből származó tételek jelentősebben torzítják az adatokat.

Eva, kata, kiva: átrendeződés folyamatban

A kisadókat áttekintve szembetűnő, hogy tavaly először több bevétel (kb. 98 milliárd forint) származott katából mint evából (kb. 64 milliárd forint), miközben a kivából származó bevételek (kb. 22 milliárd forint) a megelőző évhez képest 65 százalékkal nőttek. Úgy tűnik, hogy az adókormányzat intenzív marketing-kampánya lassan beérik és az adózók megértik-megszeretik az új, egyszerűsített adónemeket. Ugyanakkor a 2003-ban bevezetett evából még annak ellenére is jóval több bevétel származik, mint a kivából, hogy kifejezett adómegtakarítás már nemigen érhető el vele a társasági adóhoz képest.

Láthatatlan mikroadók

Az adórendszer értékeléséhez továbbra is érdemes kiemelten figyelni a kisadók vagy akár értelmezhetetlenül kicsi bevételt hozó adók sorsát. Ebben a körben nincs változás, mert a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj a 2017. év előzetes adatai alapján is hozta a negatív rekordot: ezúttal 29 millió forint bevételt termelt egy év alatt.
Nem mindegy, hogy mit minősítünk adónak
A magyarországi adófajták számának felméréséhez természetesen nem mindegy, hogy mit minősítünk adónak. A mindennapi tapasztalat, továbbá az adózási elmélet egyaránt egyértelműsítik, hogy nem minden, az állam irányában fennálló fizetési kötelezettség tekinthető adónak.

Egyrészt, vannak olyan befizetési kötelezettségek, amelyek közvetlenül meghatározott szolgáltatásokra vagy előnyökre jogosítanak - ezek nem adók. Így például egy eljárási díj nem minősülhet adónak, miként pl. az autópálya-használati díj sem.

Ugyanígy, a klasszikus társadalombiztosítási járulékok szintén nem adók, mert azok tipikusan maximáltak, vagyis mértékük elvben igazodik az értük kapott szolgáltatáshoz. Más kérdés, hogy ma Magyarországon a tb-járulékok már nem így működnek, így ezeket - egy kivételével - adónak tekintettük.

Végül, a bírságok, pótdíjak és egyéb szankciók szintén nem minősülhetnek adónak, bármennyire is ilyen érzése van az egyszeri befizetőnek.

Másik oldalról ugyanakkor adónak tekintettünk bizonyos olyan befizetéseket, amelyek ugyan nem közvetlenül az államnak fizetendők, de mégis államilag kikényszerített olyan befizetésről van szó, amely ellenszolgáltatásra nem jogosít. Ennek tipikus példája jelenleg a kötelező kamarai regisztrációs díj.
Hova tovább?

A jövő akár izgalmasan is alakulhat az adófajták szempontjából. A választásra készülő egyes pártok ugyanis az adófajták csökkentését tűzték zászlajukra; miközben programjaikban legalább 9 új adónem ötlete is felmerül. Így nem kizárt, hogy jövőre olyan új adónemekkel találkozhatunk, mint a "spekulációs adó" vagy az "üvegházgáz-adó", esetleg a "lakatlansági díj".




adónemek 2018


A forgalmazó és a befektetési alap különadója Kisvállalati adó
A magánszemély egyes jövedelmeinek különadója Környezetterhelési díj
Általános forgalmi adó Környezetvédelmi termékdíj
Baleseti adó Közművezetékek adója
Bányajáradék Kulturális adó
Biztosítási adó Magánszemélyek kommunális adója
Cégautó-adó Munkaerő-piaci járulék
Ebrendészeti hozzájárulás Népegészségügyi termékadó
Egészségügyi hozzájárulás Nukleáris hozzájárulás
Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás Nyugdíjjárulék
Egyszerűsített vállalkozói adó Pénzbeni egészségbiztosítási járulék
Élelmiszerlánc-felügyeleti díj Pénzügyi szervezetek különadója
Energiaellátók jövedelemadója Pénzügyi tranzakciós illeték
Építményadó Regisztrációs adó
Erdővédelmi járulék Rehabilitációs hozzájárulás
Földvédelmi járulék Reklámadó
Gépjárműadó Szakképzési hozzájárulás
Gyógyszerforgalmazók különadói Személyi jövedelemadó
Háztartási munka regisztrációs díja Szerencsejáték-felügyeleti díj
Helyi iparűzési adó Szociális hozzájárulási adó
Hitelintézetek különadója Táppénz-hozzájárulás
Hulladéklerakási járulék Társasági adó
Idegenforgalmi adó Távközlési adó
Illeték Telekadó
Innovációs járulék Települési adó
Játékadó Természetbeni egészségbiztosítási járulék
Jövedéki adó Turizmusfejlesztési hozzájárulás
Kamarai hozzájárulás Vám
Kisadózó vállalkozások tételes adója Vízkészlet-járulék


https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/brutalis-mennyisegu-ado-van-magyarorszagon .1064872.html?utm_source=penzcentrum&utm_medium=mail&utm_campaign=hirleve l
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiirthatatlannak, hulladéklerakási, környezetvédelmi, szolgáltatásokra, közteherviselési, szolgáltatáshoz, kötelezettségek, népegészségügyi, költségvetésnek, adómegtakarítás, építményadóétól, kikényszerített, egyértelműsítik, reklámhordozót, egyszerűsített, hitelintézetek, magyarországon, felmérésünkben, programjaikban, közművezetékek, nyugdíjjárulék, rehabilitációs, energiaellátók, szerencsejáték, szolgáltatások, találkozhatunk, élelmiszerlánc, idegenforgalmi, jövedelemadója, magyarorszagon, magánszemélyek, alkalmazottak, magyarországi, minősülhetnek, meghatározott, növekedésének, csökkenés viszont, kiirthatatlannak tűnő, háztartási alkalmazottak, újonnan bevezetett, magyarországi adók, második évben, helyi adókról, építményadó keretében, reklámhordozót mint, bevételi lista, áfából 2017-ben, előző évhez, kedvezményes termékek, növekvő fogyasztás, lassanként beinduló, hatékonyabb beszedés, Jalsovszky Ügyvédi Iroda,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Png kislány  Nagyon különös  Kerüld el az evangélium örömén...  Irgalom és ítélet  Mai harmónia kártyám  Lóhere  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Egy maradéktalanul uralt világ  Alázat  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einstein gondolata  A Megváltó szolgálatában  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Reggel van  Facebookon kaptam  Alázat  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét  Szívem tiéd  Adakozás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png lepke  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Makszim Gorkij gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Tavaszi kép  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Reménység és erő Krisztustól e...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szívem tiéd  Adakozás  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Próbálj meg ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Esti kép  Alázat  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png csokor  Facebookon kaptam  Alázat  Rátalálsz  Hiányzik  A boldog családok mind hasonló...  Julian Brass gondolata  Nagyon különös  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Reggel van  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Png cica  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png lepke  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png telefon  Akarat 
Bejegyzés Címkék
csökkenés viszont, kiirthatatlannak tűnő, háztartási alkalmazottak, újonnan bevezetett, magyarországi adók, második évben, helyi adókról, építményadó keretében, reklámhordozót mint, bevételi lista, áfából 2017-ben, előző évhez, kedvezményes termékek, növekvő fogyasztás, lassanként beinduló, hatékonyabb beszedés, online számlázás, áfabevételek növekedésének, abból származó, előző évihez, 2015-ös bevételi, kevesebb lehet, növekedési adóhitelből, kisadókat áttekintve, kivából származó, megelőző évhez, adókormányzat intenzív, 2003-ban bevezetett, társasági adóhoz, adórendszer értékeléséhez, kisadók vagy, körben nincs, negatív rekordot, magyarországi adófajták, mindennapi tapasztalat, adózási elmélet, állam irányában, értük kapott, egyszeri befizetőnek, államnak fizetendők, kötelező kamarai, jövő akár, adófajták szempontjából, választásra készülő, adófajták csökkentését, befektetési alap, magánszemély egyes, kiirthatatlannak, hulladéklerakási, környezetvédelmi, szolgáltatásokra, közteherviselési, szolgáltatáshoz, kötelezettségek, népegészségügyi, költségvetésnek, adómegtakarítás, építményadóétól, kikényszerített, egyértelműsítik, reklámhordozót, egyszerűsített, hitelintézetek, magyarországon, felmérésünkben, programjaikban, közművezetékek, nyugdíjjárulék, rehabilitációs, energiaellátók, szerencsejáték, szolgáltatások, találkozhatunk, élelmiszerlánc, idegenforgalmi, jövedelemadója, magyarorszagon, magánszemélyek, alkalmazottak, magyarországi, minősülhetnek, meghatározott, növekedésének, adókormányzat, kötelezettség, hozzájárulási, regisztrációs, jelentősebben, befizetéseket, természetesen, jogszabályban, értékeléséhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 336
  • e Hét: 1823
  • e Hónap: 12934
  • e Év: 166430
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.