Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A családpolitika nem fogja megállítani a népességfogyást, ak
  2018-04-07 11:26:16, szombat
 
 
Rigó Anita

2018. április 5. 06:56• Állam

A családpolitika nem fogja megállítani a népességfogyást, akkor sem, ha ezt ígérik

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A kormány állítja, a megfelelő családpolitikával kell megállítani a népességcsökkenést Magyarországon, pedig a népesedés szakértők megmondták, hogy azzal önmagában nem lehet. A termékenységi ráta ugyan a válság mélypontja óta folyamatosan javul, ez kevés a népességfogyás megállításához. A családpolitikára sokat költünk, de ezek a termékenység növelését célzó programok önmagukban mégsem segítik hatékonyan a népesedési problémánk megoldását.

Termékenységi ráta ide vagy oda, az ország legszegényebb, északi vidékein jóval több, a leggazdagabb központi régióban pedig jóval kevesebb gyermeket szülnek a szülőképes korú nők, mint a válság előtt.

A népességszám változását négy tényező befolyásolja: a születések és a halálozások száma, illetve a kivándorlás és a bevándorlás mértéke. Magyarországon 1981 óta fogy a népesség, és ahhoz, hogy ez a folyamat ténylegesen meg tudjon állni, az államnak mind a négy területen hatékony szakpolitikai szabályozást kellene kialakítania. Vagyis a népességcsökkenés megállításához kell

egy sikeres család-, illetve inkább egy átfogó népesedéspolitika, ami hatékonyan támogatja a családok által tervezett gyermekek megszületését,
egy jól működő egészségügyi ellátórendszer, amelynek köszönhetően stabilan javul a várható élettartam,
kivándorláspolitika, aminek célja, hogy a kivándorlás mértékét alacsony szinten stabilizálja, illetve hogy a visszavándorlást támogassa,
hogy mérsékelt számban, de folyamatosan érkezzen fiatal korstruktúrájú bevándorló népesség hazánkba

- állapították meg Kapitány Balázs és Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének demográfusai a tavaly megjelent Hegymenet című könyvbe írt, Hitek, tévhitek és tények a népességcsökkenés megállításáról című írásukban, ami az Indexen is megjelent. A jelenlegi népesség-előreszámítások szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a következő 50 évben folyamatosan csökkenni fog a magyar népesség lélekszáma, és még jobban elöregszik a társadalom.

A népességfogyással az a baj, hogy egy bizonyos mérték után fenntarthatósági problémákhoz vezet. A lakosságszám csökkenése ugyanis rontja a versenyképességet és megdrágítja az infrastruktúra, illetve a nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátórendszer fenntartását is. Ugyan minden országban más intézkedésmix működhet hatékonyan, a szakértők szerint úgy lehet mielőbb mérsékelni negatív demográfiai folyamatokat, ha a különböző szakpolitikákat összehangolják.

A demográfusokkal szemben a kormány azt kommunikálja, hogy a népesedési problémát ,,családpolitikával kell megoldani, nem bevándorlással", még akkor is, ha vélhetően a Fideszben is tudják, hogy az önmagában kevés. A Fidesz bevándorlásellenességre alapozott politikai kampányába nehezen fér bele, hogy akár mérsékelt, szabályozott bevándorlásról is beszéljen, de 2016-ban ők maguk vallották be, hogy a munkaerőhiány miatt bevándorlókra van szüksége a gazdaságnak. Ezért próbálják a környező, nem uniós országok állampolgárait foglalkoztatás céljával Magyarországra csábítani, több-kevesebb sikerrel. (Csehországnak egyébként bejött a bevándorlás, részben emiatt is nő a népesség 2005 óta.)

A demográfiai folyamatokról szóló diskurzusban szinte mindig csak a termékenység növeléséről esik szó, pedig a problémák enyhítéséhez legalább olyan fontos lenne a népesség egészségi állapotának javítására koncentrálni. Ehhez elsőként alapjaiban kéne megreformálni az egészségügyet, hogy az az ország minden sarkában, megfelelő színvonalon és fenntartható finanszírozás mellett biztosítani tudja a szükséges orvosi ellátást az állampolgárok számára. Ám az egészségügy az a terület, ahol a Fidesz-KDNP sem csinált igazán semmit nyolc év alatt a tűzoltáson kívül, aminek az az eredménye, hogy még több problémával küzd az ágazat, mint korábban, vegyük csak a humánerőforrás-hiányt. A várható élettartam meghosszabbítása érdekében a prevenció növelésére is szükség lenne, ám erre jóval kevesebbet költünk, mint 2011 előtt.

A népességcsökkenés tényleges megállítására tett erőfeszítésekről tehát nem beszélhetünk. A kormánynak a bevándorlás politikai tabu ebből a szempontból, az egészségügy reformjától pedig a korábbi kormányokhoz hasonlóan maga is ódzkodik. Ami pedig a kivándorlást illeti, egyrészt nincs semmiféle szakpolitika, ami ezt a problémát célozná, másrészt a politikai-közéleti viszonyok inkább elüldözik az embereket Magyarországról, mintsem visszacsalogatnák őket.

A népesedés szempontjából egyedül a családpolitikát kezeli kiemelt területként a Fidesz, amire főleg adókedvezmény formájában sokat is költ. Bár ezek a családpolitikai kiadások az európai és az OECD-országokhoz képest is magasak, a programok önmagukban minimálisan tudtak hatással lenni a gyermekvállalás növelésére.

A szülőképes korú nők (15-49 évesek) száma folyamatosan csökken, de a termékenységi ráta 2011, a válság mélypontja óta növekszik. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb nő egyre több gyermeket szül, vagyis emelkedik a gyermekvállalási kedv, ami jó hír.


A teljes termékenységi rátáról ugyanakkor tudni kell, hogy az egy hipotetikus mérőszám, ami azt mutatja meg, hogy ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet. A valóságban persze nem eszerint alakul egy nő életútja. A mutatót nagyban befolyásolja a gyermekvállalás időzítése, ami ha változik (kitolódik), akkor a mutató is némileg torzít. (Mindemellett ez a mutató jellemzi a legátfogóbban a termékenységi viszonyokat, és ezt használják a nemzetközi összehasonlításra is.)

Ám hogy egy tényszerű, jobban megfogható mutató alakulásával szemléltessük a gyermekvállalási kedv alakulását, megvizsgáltuk az élveszületések tényleges számát a szülőképes korú női népesség arányában. Ezek alapján az elmúlt két évtizedben 2008-ban adták a legtöbb új életet a nők népességarányosan: ekkor ezer szülőképes korú nőre több mint 41 élveszületés jutott. Ezt követően a válság mélypontján, 2011-ben 37-re zuhant az egy 15-49 éves nőre jutó élveszületés, aztán újra emelkedni kezdett. 2016 és 2017-ben pedig, a kedvező gazdasági környezetben már nagyon közel járt a válság előtti szinthez a születések arányosított száma, az ezer nőre jutó élveszületések száma újra 40 fölé emelkedett.


Az élveszületések területi adataiból azonban kitűnik, hogy a legnagyobb mértékben az ország legszegényebb, északi részén nőtt meg a születésszám a válság óta, miközben a leggazdagabb, legfejlettebb központi régióban jelentősen visszaesett. 2008-ban még a központi régióban, Észak-Magyarország és Észak-Alföldön is körülbelül ugyanannyi, 43 élveszületés jutott ezer szülőképes korú nőre, ám az északi régiókkal szemben a fővárost is felölelő Közép-Magyarországon tartósan visszaesett a születések száma ezer szülőképes nőre vetítve, és máig jóval alacsonyabb, mint kilenc éve. Mindezt ráadásul úgy, hogy a központi régió az egyetlen, ahol még nőtt is a szülőképes korú nők száma ez idő alatt, mindenhol máshol csökkent.

A két leggazdagabb régiót, Közép-Magyarországot és Nyugat-Dunántúlt leszámítva az ország többi részén népességarányosan már több gyermek születik, mint 2008-ban, pedig pont ezeken a területeken csökkent a leginkább a szülőképes korú nők száma. Ezt azt jelenti, hogy

az ország nagy részében kevesebb nő több gyermeket szül, mint korábban, ám ez alól kivétel a Budapestet is felölelő központi régió, ahol több nő arányaiban határozottan kevesebb gyermeket szül.

Nyugat-Dunántúlon is csökkent a szülőképes korú női népesség, akik a válság mélypontja óta arányaiban egyre több gyermeknek adnak életet, ám még mindig valamivel a 2008-as szint alatt van az ezer nőre jutó élveszületés.

A lényeg tehát, hogy a népességfogyás megállításának lenne módja, ám a valóságban a kormány mégsem tesz ezért igazi lépéseket. Ha tett volna, akkor a családtámogatások mellett az egészségügy rendbetételét és a prevenciót is prioritásként kezelte volna a nyolc éves kormányzása alatt, ám az ágazatot inkább háttérbe szorította. A családpolitikával pedig az a helyzet, hogy önmagában kevés hatása van a gyermekvállalás ösztönzésére. Az elmúlt években éppen az ország szegényebb részein növekedett a leginkább az élveszületések száma, míg a központi régióban jelentősen visszaesett, ami jól jelzi, hogy nem a munkavállaláshoz kötött családi adókedvezmény hat elsősorban a gyermekvállalási kedvre.

https://g7.24.hu/allam/20180405/a-csaladpolitika-nem-fogja-megallitani-a-nepesseg fogyast-akkor-sem-ha-ezt-igerik/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: visszavándorlást, fenntarthatósági, gyermekvállalási, munkavállaláshoz, meghosszabbítása, erőfeszítésekről, családpolitikára, családpolitikát, népességfogyást, magyarországról, nepessegfogyast, előreszámítások, családpolitikai, gyermekvállalás, nyugdíjrendszer, állandósulnának, demográfusokkal, szakpolitikákat, népességfogyás, magyarországon, megállításának, magyarországot, megállításához, ellátórendszer, összehangolják, állampolgárait, bevándorlásról, foglalkoztatás, magyarországra, humánerőforrás, bevándorlással, élveszületések, legvalószínűbb, megállításáról, infrastruktúra, korstruktúrájú, kormány állítja, megfelelő családpolitikával, népesedés szakértők, termékenységi ráta, válság mélypontja, népességfogyás megállításához, családpolitikára sokat, termékenység növelését, népesedési problémánk, ország legszegényebb, leggazdagabb központi, szülőképes korú, válság előtt, népességszám változását, halálozások száma, bevándorlás mértéke, Rigó Anita, Ujvári Sándor, Kapitány Balázs, Spéder Zsolt, Népességtudományi Kutatóintézetének,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Hibáztam már  Esti képek  A máj egészségének javítása te...  Alvó baby  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Humor is meg nem is szerinted?  Odaadja  Várnai Zseni - Éveim  Alvó baby  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  üdvözöllek!  Várnai Zseni - Éveim  Jó éjszakát  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagy természet  A nagyhét eseményei  Esti képek  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam Krisztinától  A pálma a győzelem és a diadal...  Aki belekortyol  Sadhguru idézet  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Paul David Tripp Március 27  Paul David Tripp Március 27  képre írva  Az erdőterápia egészségre gyak...  Soli Deo gloria  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép álmokat!  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  képre írva  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  A nagy természet  A szeretetről  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Nem jár  J. Donald Walters  A szeretetről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Reményik Sándor: Itt most virá...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Reményik Sándor: Itt most virá...  virágvasárnap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Vérnyomáscsökkentés  Soli Deo gloria  Ne hagyd  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Az idegen országok éghajlata  Nem jár  Esti Ima ! 
Bejegyzés Címkék
kormány állítja, megfelelő családpolitikával, népesedés szakértők, termékenységi ráta, válság mélypontja, népességfogyás megállításához, családpolitikára sokat, termékenység növelését, népesedési problémánk, ország legszegényebb, leggazdagabb központi, szülőképes korú, válság előtt, népességszám változását, halálozások száma, bevándorlás mértéke, folyamat ténylegesen, államnak mind, négy területen, népességcsökkenés megállításához, sikeres család-, átfogó népesedéspolitika, családok által, várható élettartam, kivándorlás mértékét, visszavándorlást támogassa, tavaly megjelent, népességcsökkenés megállításáról, legvalószínűbb forgatókönyv, magyar népesség, bizonyos mérték, lakosságszám csökkenése, egészségügyi ellátórendszer, szakértők szerint, különböző szakpolitikákat, demográfusokkal szemben, népesedési problémát, önmagában kevés, munkaerőhiány miatt, népesség 2005, demográfiai folyamatokról, termékenység növeléséről, problémák enyhítéséhez, népesség egészségi, szükséges orvosi, állampolgárok számára, tűzoltáson kívül, prevenció növelésére, népességcsökkenés tényleges, bevándorlás politikai, egészségügy reformjától, korábbi kormányokhoz, kivándorlást illeti, problémát célozná, embereket Magyarországról, népesedés szempontjából, családpolitikát kezeli, családpolitikai kiadások, programok önmagukban, gyermekvállalás növelésére, gyermekvállalási kedv, teljes termékenységi, valóságban persze, mutatót nagyban, gyermekvállalás időzítése, mutató jellemzi, termékenységi viszonyokat, nemzetközi összehasonlításra, élveszületések tényleges, válság mélypontján, kedvező gazdasági, válság előtti, születések arányosított, ezer nőre, élveszületések területi, legnagyobb mértékben, központi régióban, északi régiókkal, születések száma, központi régió, ország többi, területeken csökkent, ország nagy, 2008-as szint, lényeg tehát, népességfogyás megállításának, kormány mégsem, családtámogatások mellett, egészségügy rendbetételét, nyolc éves, ágazatot inkább, családpolitikával pedig, gyermekvállalás ösztönzésére, elmúlt években, ország szegényebb, élveszületések száma, munkavállaláshoz kötött, gyermekvállalási kedvre, visszavándorlást, fenntarthatósági, gyermekvállalási, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 269
  • e Hét: 2529
  • e Hónap: 19322
  • e Év: 152239
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.