Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Eltemették a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt ....
  2020-11-15 13:32:13, vasárnap
 
  Eltemették a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt kecskeméti piarista szerzetes tanárokat.
Balázs Gergely György SchP életének 74., szerzetességének 56., áldozópapságának 48. évében november 4-én, Szabó István Ervin SchP életének 80., szerzetességének 62., áldozópapságának 54. évében november 5-én hunyt el a kiskunhalasi járványkórházban. A piarista atyákat november 14-én a kecskeméti Köztemetőben, a piarista sírboltnál helyezték örök nyugalomra.
A temetés előtt Szakál Ádám, a Piarista Rend Magyar Tartományának provinciálisa főcelebrálásával gyászmisét mondtak Balázs Gergely György SchP és Szabó István Ervin SchP lelki üdvéért a kecskeméti Szentháromság-templomban (piarista templomban), a járvány miatt zárt körben.
A misén piarista szerzetesek, egyházmegyés papok és az elhunytak közvetlen hozzátartozói vehettek részt. A temetés első része, az elhunytak hamvainak beszentelése is a templomban történt.
...... ........... .....


Szakál Ádám piarista tartományfőnök a szentmise elején a jelenlévők járványhelyzet miatti létszám korlátozásáról beszélt. Ha nincs ez a ,,nehéz helyzet", rengetegen eljöttek volna, szerzetes- és paptársak sokasága, öregdiákok, a Kecskeméti Piarista Gimnázium pedagógusai, diákjai, a tanulók szülei, barátok, ismerősök nemcsak a városból, hanem szerte az országból.
A szentmise olvasmányában Szent Pál Filippiekhez írt levelének vigasztalása hangzott el: ,,A mi hazánk azonban a mennyben van. Onnan várjuk az Üdvözítőt is, Urunkat, Jézus Krisztust. Ő azzal az erővel, amellyel mindent hatalma alá vethet, átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez." (Fil 3,20-21)
Az evangéliumban Jézusnak az utolsó vacsorán elmondott biztató szavait hallhattuk: ,,Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. Ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is. Én vagyok az út, az igazság és az élet." (Jn 14,1.3b.6a)
Szakál Ádám piarista tartományfőnök homíliájában hangsúlyozta, hiányzik az évtizedeken át szolgáló két szerzetes tanár közösségszervező lendülete, a praktikusságuk, az imádkozó lelkületük. Emberi értékekben gazdag életükről szólnak a napokban az interneten megosztott, velük kapcsolatos történetek, megemlékezések. ,,Írjuk le a róluk szóló emlékeinket továbbra is egymásnak, ha már a technika ezt lehetővé teszi" - buzdított a tartományfőnök.
...... ..............


Szakál Ádám arról is beszélt, hogy a sokak által szeretett atyák nem voltak mindenben tökéletes, ideális piaristák, azaz egyszerre jó tanárok, szónokok, praktikus emberek, tudósok, teológusok, közösségszervezők és máriás lelkületű imádkozók, de nem is volt szükségük arra, hogy ilyen ideálisak, tökéletesek legyenek, mert a lényeget megtalálták.
Szabó István atya, tanár úr - a diákok nemzedékei számára egyszerűen Kuka -, nagy közösségteremtő volt, Balázs Gergely atya pedig Kalazancius szellemiségéhez hű, imádságos lelkületű Mária-tisztelő.
A tartományfőnök a gyászmise prefációjának szavaira utalva arról is beszélt, hogy halálukkal az ő hívő életük csupán ,,megváltozik, de el nem múlik", és a lelküket a mennyben örök otthon várja.
A dolgok változnak, de nem múlnak el, ahogy István és Gergely atya műve, öröksége sem: figyelnünk kell arra, amit az életükkel üzenni akartak nekünk - folytatta a tartományfőnök.
...... ..........


István atya életéből a praktikusságot, Gergely atya életéből a Mária-szeretetet emelte ki. Előbbi nevéhez a piaristák által fenntartott tiszaugi csónakház mint közösségszervező központ kapcsolódik, utóbbihoz a kecskemétiek szeretett Mária-kápolnája, s az ottani engesztelés.
Jól éreztük magunkat István atyával és Gergely atyával, a mennyországot hozták le nekünk"
fogalmazott Szakál Ádám.
A gyászmisén a következőkben a tartományfőnök beszentelte az elhunytaknak az oltár elé kihelyezett hamvait, majd búcsúbeszédek hangzottak el.
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye képviseletében Finta József általános érseki helynök megköszönte a két szerzetes szolgálatát, megköszönte őket Istennek, és megrendülten emlékezett az atyákkal való utolsó találkozásokra, amikor még nem tudhatták, hogy a járvány végzetes lesz mindkettejük számára.
Finta József elmondta, István és Gergely atya a Szent Pál-i értelemben vett ,,jó harcot megharcolta", ,,átadták nekünk azt, amit Isten bízott rájuk, és amit át kellett adniuk, erőt meríthetünk életük példájából". Gergely atya az utóbbi időkben járta a szociális otthonokat, kórházakat, a betegek mellett volt, s mindketten segítségére voltak a Kecskemét környéki településeken szolgáló papoknak. Tanítványaik sokasága hívta őket esketni, keresztelni az ország különféle pontjaira.
következőkben Kecskemét város önkormányzatának képviselője mondott személyes hangú búcsúztatót. Kiemelte: ,,Gergely atyának köszönhetjük, hogy az arborétumnál lévő Mária-kápolna az engesztelés helye lett." Megemlékezett Szabó István atya közéleti tevékenységéről is, elmondta, hogy az önkormányzat egyházügyi munkacsoportjának aktív tagja volt.
A helyhatóság a piarista rendház mellett a két szerzetes emlékére fenyőfát ültetett.
A gimnázium diákszövetségének elnöke búcsúbeszédében rámutatott, hogy a két szerzetes sorsának több közös vonatkozása van: a hűségük a hithez, a szerzetesi fogadalmukhoz és közösségükhöz, valamint Kecskeméthez. Gergely atya huszonöt, István atya negyven évet töltött a tanári pályán. S mintegy harminc település hívő közössége osztozik a gyászban, ahol segítettek a helyi plébánosoknak. ,,Nem esett folt az erkölcsi tisztaságukon, fáradhatatlan tenni akarásuk példa marad" - mondta az emlékező.
A Szentháromság-plébánia képviselője rövid, de annál személyesebb indíttatású emlékezésében arról beszélt, hogy amikor egy pap meghal, olyan, mintha benne magát Jézust veszítenénk el.
...... ...........


A temetés második része, a sírba tétel a kecskeméti Köztemetőben zajlott, a piarista sírboltnál. A járványügyi szabályok szerint maximum ötven fő vehetett részt a temetői szertartáson, de mivel mindkét szerzetest nagyon sokat tisztelték, szerették, kétféle módon is be lehetett kapcsolódni a szertartásokba, a Kecskeméti Televízió közvetítésének segítségével, valamint a Szentháromság (Piarista) Plébánia online közvetítésének útján.
*
Balázs Gergely SchP
Nagy Szent Gergelyről nevezett Balázs Gergely 1947. június 6-án született Kecskeméten. 1965-ben lépett be a piarista rendbe, 1971. szeptember 26-án tett örökfogadalmat. 1973. augusztus 25-én Kecskeméten szentelték pappá. Huszonöt éven át, 2002-ig tanított a kecskeméti piarista iskolában magyar-orosz szakos tanárként. A diákok lelkipásztori szolgálatában és a kollégium életében is hosszú éveken át odaadóan részt vett. Káplánként működött a kecskeméti Szentháromság-plébánián, ellátta a kecskeméti Mária-kápolnát, helyettes kórházlelkész volt a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. Romló egészségi állapota miatt idén szeptemberben felmentést kapott lelkipásztori beosztásaiból. Szeptember 27-én búcsúzott el híveitől. November 4-én, szerdára virradóan hunyt el a kiskunhalasi járványkórházban, életének 74., szerzetességének 56. évében.
...... .............


Szabó István SchP
Mária szentséges nevéről nevezett Szabó István 1941. szeptember 3-án született Kecskeméten, itt érettségizett a Piarista Gimnáziumban. 1959 nyarán lépett be a rendbe, örökfogadalmat 1964. augusztus 30-án tett, 1967. február 24-én szentelték pappá. 1968-ban matematika-fizika-ábrázoló geometria szakos tanári oklevelet szerzett. Egy évet tanított a budapesti piarista gimnáziumban, 1969-től pedig élete végéig a kecskeméti szerzetesközösség tagjaként gimnáziumi tanár, kollégiumi nevelőtanár, általános iskolai igazgató, gimnáziumi igazgató volt. Többször volt a szerzetesközösség házfőnöke, 2007-től a tartomány gazdasági bizottságának tagja. 2014-től a Szent Erzsébet-templom igazgatója. 1989-től jelentős szerepet töltött be a cserkészetben, a kecskeméti 118. számú Kalazancius Cserkészcsapat elnöke volt. Áldozatos munkáját kitüntetésekkel is elismerték: Antall József-emlékérem a Piarista Diákszövetségért végzett munkájáért (1997), Cserkészmunkáért (2002), Kecskemét Városért Oktatási Díj (2003), Kunszt József-díj (2005), Kecskemét Ifjúságáért Díj (2008), Pro Honore díj (2009), Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat, 2012), Varga László-emlékérem (2014), Bács-Kiskun megyei Príma Díj (2017). November 5-én, csütörtökön reggelre hunyt el a kiskunhalasi járványkórházban életének 80., szerzetességének 62. évében.

Fotó: Merényi Zita
Körössy László/Magyar Kurír 2020.11.14


Nyugodjanak Békében és az örök világosság fényeskedjen Nekik
...... ............. .........


Emlékezés fénye örökké világítson
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Címkék: járványkórházban, szerzetességének, áldozópapságának, diákszövetségért, közösségszervező, önkormányzatának, cserkészmunkáért, főcelebrálásával, nyugtalankodjék, közösségteremtő, kitüntetésekkel, tevékenységéről, szellemiségéhez, búcsúbeszédében, szertartásokba, tartományfőnök, közvetítésének, megemlékezések, örökfogadalmat, cserkészcsapat, járványhelyzet, korlátozásáról, lovagkeresztje, praktikusságuk, találkozásokra, képviseletében, praktikusságot, tisztaságukon, evangéliumban, plébánosoknak, fáradhatatlan, szolgálatában, olvasmányában, hozzátartozói, emlékezésében, következőkben, kiskunhalasi járványkórházban, piarista atyákat, kecskeméti Köztemetőben, piarista sírboltnál, temetés előtt, járvány miatt, misén piarista, elhunytak közvetlen, temetés első, elhunytak hamvainak, templomban történt, szentmise elején, jelenlévők járványhelyzet, tanulók szülei, szentmise olvasmányában, evangéliumban Jézusnak, Balázs Gergely György SchP, Szabó István Ervin SchP, Szakál Ádám, Piarista Rend Magyar Tartományának, Kecskeméti Piarista Gimnázium, Szent Pál Filippiekhez, Jézus Krisztust, Szabó István, Balázs Gergely, Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, Finta József, Szent Pál-i, Megemlékezett Szabó István, Kecskeméti Televízió, Balázs Gergely SchP, Nagy Szent Gergelyről, Bács-Kiskun Megyei Kórházban, Szabó István SchP, Piarista Gimnáziumban, Szent Erzsébet-templom, Kalazancius Cserkészcsapat, Antall József-emlékérem, Piarista Diákszövetségért, Kecskemét Városért Oktatási Díj, Kunszt József-díj, Kecskemét Ifjúságáért Díj, Magyar Érdemrend, Varga László-emlékérem, Príma Díj, Merényi Zita, Körössy László, Magyar Kurír, Nyugodjanak Békében,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ismeretlen: Ikarusz monda  A hagyma antibakteriális hatás...  Pitypang szökőkút  Az ember  Annyira tisztelem a szabadságo...  Zilahy Lajos gondolata  Bársony székben  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Isten hűségének mértéke  James Allen  Walter Chrysler mondta  A pitypang legendája  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  A felvilágosodás...  Csend  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Előfordul, hogy  Erdei gyöngyvirág  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A Magyar Költészet napja alkal...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Otthon  James Allen  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Alvó cicák  Reményik Sándor: Pierrot &...  IGEN így  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Jánosházy György: Fogd a kezem  Walter Chrysler mondta  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Tanmese  Facebookon kaptam  James Allen  Esterházy Péterre emlékezünk  Hamvas Béla  Martin Buber, A haszidim meséi  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  "Ez egy csoda"  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Ott van  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  jó reggelt  Borzasztó  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Csend  Facebookon kaptam Krisztinától  Egyszerű  Facebookon kaptam  Szép estét  Pitypang szökőkút  Spenót fasírttal  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Esterházy Péterre emlékezünk  különleges  Az ember  Robin Wight pitypang szobra  Az ember  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  Robin Wight pitypang szobra  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Petőfi Sándor - Mi a szerelem? 
Bejegyzés Címkék
kiskunhalasi járványkórházban, piarista atyákat, kecskeméti Köztemetőben, piarista sírboltnál, temetés előtt, járvány miatt, misén piarista, elhunytak közvetlen, temetés első, elhunytak hamvainak, templomban történt, szentmise elején, jelenlévők járványhelyzet, tanulók szülei, szentmise olvasmányában, evangéliumban Jézusnak, utolsó vacsorán, imádkozó lelkületük, interneten megosztott, róluk szóló, sokak által, lényeget megtalálták, diákok nemzedékei, gyászmise prefációjának, mennyben örök, dolgok változnak, életükkel üzenni, piaristák által, kecskemétiek szeretett, ottani engesztelés, mennyországot hozták, tartományfőnök beszentelte, atyákkal való, járvány végzetes, utóbbi időkben, szociális otthonokat, betegek mellett, ország különféle, arborétumnál lévő, engesztelés helye, önkormányzat egyházügyi, piarista rendház, gimnázium diákszövetségének, szerzetesi fogadalmukhoz, tanári pályán, helyi plébánosoknak, erkölcsi tisztaságukon, temetés második, sírba tétel, járványügyi szabályok, temetői szertartáson, piarista rendbe, kecskeméti piarista, diákok lelkipásztori, kollégium életében, kecskeméti Mária-kápolnát, évet tanított, budapesti piarista, kecskeméti szerzetesközösség, szerzetesközösség házfőnöke, tartomány gazdasági, örök világosság, járványkórházban, szerzetességének, áldozópapságának, diákszövetségért, közösségszervező, önkormányzatának, cserkészmunkáért, főcelebrálásával, nyugtalankodjék, közösségteremtő, kitüntetésekkel, tevékenységéről, szellemiségéhez, búcsúbeszédében, szertartásokba, tartományfőnök, közvetítésének, megemlékezések, örökfogadalmat, cserkészcsapat, járványhelyzet, korlátozásáról, lovagkeresztje, praktikusságuk, találkozásokra, képviseletében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4898
  • e Hét: 15960
  • e Hónap: 28636
  • e Év: 262383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.