Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ilyen volt testközelből figyelni a kilencvenes évek közepén
  2018-04-19 21:45:18, csütörtök
 
  Ilyen volt testközelből figyelni a kilencvenes évek közepén Fenyő János és Gyárfás Tamás cicaharcát

Szily László
Média
április 17., kedd 21:45


Bár még egy hónappal azelőtt sem gondoltam arra, hogy valaha is pont újságíró lesz belőlem, 1994. szeptemberében a Fenyő János tulajdonában álló Népszava lett életem első munkahelye.

Előtte az egyetem mellett két évig voltam a Financial Times budapesti tudósítójának a titkár-tolmács-mindenese. Pár nappal azelőtt, hogy visszautazott volna Londonba, Nick, a főnököm váratlanul azt kérdezte tőlem, hogy nem akarok-e újságíró lenni. A meghökkentő kérdéshez illő őszinteséggel megmondtam neki, hogy nem, de miért kérdezi. Hát mert Kereszty András, a Népszava főszerkesztője dinamikus, írni tudó, angolul beszélő fiatalokat keres, ugyanis az a forradalmi ötlete támadt, hogy a Népszava történetében először gazdasági rovatot csinál a lapban.

Dehogy akarok újságíró lenni, sőt egyáltalán nem akarok dolgozni, soha a büdös életben - dupláztam rá, majd dinamikusan a zsebembe nyúlva megállapítottam, hogy tök üres, ezért azzal folytattam, hogy azért beszélgetni szívesen beszélgetnék Keresztyvel.

A beszélgetés igen rövidre sikerült. Kereszty nyitásnak megkérdezte, hogy mennyire gondoltam. Ettől annyira meglepődtem, hogy nem tudtam megszólalni, mire azt mondta, hogy ő 65 ezerre. Én addig húszezret sem láttam egyben, az meg fel sem merült bennem, hogy csak úgy felvegyenek valahová újságírónak, ezért végképp megnémultam. A tapasztalt főszerkesztő pillanatnyi elmezavarában azt hitte, hogy hihetetlenül dörzsölt ártárgyaló vagyok, ezért szabadkozva közölte, hogy jól tudja, hogy az én Financial Times-os szintemen ez nevetséges összeg, és hamarosan emelni is fognak, de legyek szíves, fogadjam el induló fizetésnek. Ekkor voltam képes először megszólalni: krákogtam egy nagyot, mint valami tébécés varjú, majd elárultam neki, hogy én életemben összesen 5 darab cikket írtam, azokat is a Narancs horgászmellékletébe, és az egyik a sertés bélrendszerében élő férgek márnacsaliként való felhasználásáról szólt. Baromi jó leszel, érzem - mondta erre Kereszty, örökre megtanítva nekem, hogy óvatosan fogadjak bármit, amit egy újságíró mond.

A Népszava - akkoriban Vico-székház néven ismert - rózsadombi szerkesztősége, ami egyben Fenyő János sajtó- és egyéb gazdasági birodalmainak is a központja volt, egészen varázslatos helynek tűnt. Az egész alaphangulatát a folyosókon amerikairendőregyenruha-szerű formaruhában grasszáló biztonságiember-hordák adták meg, akik olyan, tonfára hasonlító gumibotot lóbáltak, amilyent én addig csak a Vico feliratos videófilmjein láttam.

Az épület előtt volt egy kis parkoló, ahol egyetlen autó állt: a tulaj hatalmas Mercedese. Egy hatalmas Mercedesben ma már nincsen semmi különös, de akkor a miniszterelnöknek sem volt olyanja.

Az első dolog, amit a leendő kollégáim elmeséltek, az volt, hogy ha a fegyverbuzi Fenyő bedühödik valamin, vadászpuskával a kezében, ordítva szokott mászkálni a szerkesztőségi folyóson, a főszerkesztőt keresve. A második az, hogy ha Fenyő behivat az irodájába, készüljek föl arra, hogy az íróasztalra feltett lábbal, a kezében puskával fog fogadni, és beszélgetés közben néha majd szórakozottan megcéloz. De nem kell félni, mert még sose lőtt le így senkit. A harmadik pedig az, hogy Fenyő az indulótőkéjét Amerikában titokzatos maffiaügyletekkel szerezte, ezért húzzam meg magam, ha kedves az életem.

Az ott eltöltött szűk fél év alatt ehhez képest sajnos csak egyszer találkoztam Fenyővel hosszabban. Akkor, amikor újságírói karrirerem második hetében meghívta a teljes szerkesztőséget az akkor elképesztően menőnek számító Remiz étterembe libasültre. Átlagos időtartamú ebéd volt, de ahhoz pont elég hosszú, hogy örökre megkedveljem Fenyőt. Aki az ebéd kezdetén felállt, majd mosolyogva, angyali hangon kezdett beszélni, hogy egy adott ponton, minden előjel nélkül átváltson egy rabszolgafarmos film ültetvényesének tónusára, és rettenetesen megalázzon, majd ott helyben kirúgjon pár embert a lap állítólag béna teljesítménye miatt, még bőven azelőtt, hogy eljutottunk volna a gesztenyepüréig. Kegyetlen volt, erőszakos, vagyis fideszes szóval élve geci, de igen szórakoztató és veszettül jóképű fickó, emellett nyilvánvalóan okos és ösztönösen pazar színész, így azonnal megkedveltem.

A lelkesedésemet csak növelte, amikor megtudtam, hogy egykori fotósként ragaszkodik hozzá, hogy tulajdonosként is saját kezűleg fotózza legértékesebb vagyontárgya, a Nők Lapja minden egyes címlapját.

Én ugye naiv voltam és tudatlan, de a többi újságíró annyira egyértelműen maffiózónak tartotta, hogy amikor egy nyugdíjaskorú kolléganőm, félreértve a főnök egyik szónoki kérdését, egyszer csak nyilvánosan kioktatta, hogy "Jánoskámnak" hogyan kéne menedzselnie a lapot, tapinthatóan megfagyott körülöttünk a levegő. Lassan ébredtem rá, hogy a többiek komolyan azt hiszik, a Fenyő ott helyben leöleti, esetleg puszta kézzel kicsinálja szegény Zsuzsát. Semmi ilyen nem történt természetesen, de máig emlékszem a kimeredt tekintetekre és a székek karfáját kifehéredve szorító kezekre.

Pár nap múlva már azt is tudtam, hogy a Főnök fő ellensége nem más, mint Gyárfás Tamás. Én addig őszintén szólva ilyen elvont formában sosem féltem senkitől, ezért őszintén meglepett, hogy Gyárfás nevét emlgetve a többiek még annál is sokkal jobban rettegtek, mint amikor Fenyőre terelődött a szó.

Pár hónapja voltam népszavás, amikor megtudtam azt a pletykát is, hogy a Fenyő Mercedesét, állítólag a Gyárfás utasítására már kétszer is ellopták “az ukránok", de egyszer váltságdíj fejében visszadták neki. Ekkoriban keződödött a két üzletember csatározása a nyilvánosság előtt is, Fenyő ugyanis erőszakosan le akarta nyúlni magának Gyárfás fejőstehenét, a köztévé hajnali-reggeli műsorsávját évtizedekig kitöltő Napkeltét, amit az érintett érthető módon nem hagyott.

1995. tavaszán átcsábítottak a Magyar Hírlaphoz, de egy rakás emberrel kapcsolatban maradtam a Népszavából. Ekkortájban történt, hogy Fenyő felvett egy belpolitikai újságírót, kifejezetten arra a célra, hogy terhelő cikkeket gyártson Gyárfás Tamásról. Ezen a ponton jöttem rá, hogy a két nagykutya harca nem újságírós nagyotmondás, hanem abszolúte valóságos dolog lehet.

A gyárfásírót Fenyő azért alkalmazta, mert Gyárfásnak akkoriban volt valami piszlicsáré adóügye, ami eljutott a bíróságig. A revolverújságíró feladata kezdetben a per és a háttér letudósítása volt, aztán már simán csak az, hogy gyűjtsön anyagokat az Ellenségről. Ennek az embernek a műve lehetett a mai sajtóhírekben emlegetett százoldalas doszzié. Ilyesmi azért a globális sajtótörténetben sem fordulhatott elő túl sokszor.

De még ki sem tudtam csodálkozni magam a lapkészítés furcsa titkain, amikor jött a hír, hogy Fenyőt szitává lőtték a kedvenc dombja tövében.

Attól félek, hogy a magyar sajtó soha többé nem lesz ilyen vad és szórakoztató.


https://web.archive.org/web/20180417222927/https://444.hu/2018/04/17/ilyen-volt-t estkozelbol-figyelni-a-kilencvenes-evek-kozepen-fenyo-janos-es-gyarfas-tamas-cica harcat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: revolverújságíró, felhasználásáról, sajtótörténetben, ültetvényesének, rabszolgafarmos, biztonságiember, megállapítottam, bélrendszerében, szerkesztőséget, gesztenyepüréig, vadászpuskával, szerkesztőségi, tulajdonosként, főszerkesztője, alaphangulatát, márnacsaliként, szerkesztősége, szeptemberében, lelkesedésemet, őszinteséggel, indulótőkéjét, szórakozottan, főszerkesztőt, visszautazott, tudósítójának, teljesítménye, elmezavarában, nyilvánvalóan, természetesen, videófilmjein, átcsábítottak, nyugdíjaskorú, sajtóhírekben, legértékesebb, birodalmainak, nagyotmondás, kilencvenes évek, hónappal azelőtt, egyetem mellett, főnököm váratlanul, meghökkentő kérdéshez, büdös életben, zsebembe nyúlva, beszélgetés igen, tapasztalt főszerkesztő, sertés bélrendszerében, újságíró mond, központja volt, egész alaphangulatát, épület előtt, tulaj hatalmas, hatalmas Mercedesben, Fenyő János, Gyárfás Tamás, Szily László, Financial Times, Kereszty András, Financial Times-os, Fenyő Mercedesét, Magyar Hírlaphoz, Gyárfás Tamásról,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png nő  Még csak most kezdődik a nap  Fekete István - Akác  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy bizonyos határt  Rátalálsz  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy maradéktalanul uralt világ  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép napot kívánok  Alázat  Szép álmokat!  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Albert Einsteinről  Kövesd a cowboyt!  Png kutya  Png telefon  Minden harmadik...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Alázat  Reménység és erő Krisztustól e...  Akik bántanak téged  Png csokor  Png lepke  Ágai Ágnes – Csendélet  A boldog családok mind hasonló...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan azt tartják  Szép álmokat!  Jó éjszakát  Hazára minden embernek szükség...  Reménység és erő Krisztustól e...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  képre írva  Fekete-erdő desszert  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Nem számIt  A boldog családok mind hasonló...  Bounty krémes  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Albert Einsteinről  Nevem  210 éve született a SZÓZAT meg...  Az engedelmesség miért nem vál...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  s immár én is felragyogva, ért...  Erdőn  Nagyon különös  Alázat  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Png kislány  Png lepke  képre írva  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png rózsa csokor 
Bejegyzés Címkék
kilencvenes évek, hónappal azelőtt, egyetem mellett, főnököm váratlanul, meghökkentő kérdéshez, büdös életben, zsebembe nyúlva, beszélgetés igen, tapasztalt főszerkesztő, sertés bélrendszerében, újságíró mond, központja volt, egész alaphangulatát, épület előtt, tulaj hatalmas, hatalmas Mercedesben, első dolog, leendő kollégáim, fegyverbuzi Fenyő, szerkesztőségi folyóson, főszerkesztőt keresve, íróasztalra feltett, kezében puskával, harmadik pedig, indulótőkéjét Amerikában, teljes szerkesztőséget, akkor elképesztően, ebéd kezdetén, adott ponton, rabszolgafarmos film, lelkesedésemet csak, többi újságíró, nyugdíjaskorú kolléganőm, főnök egyik, többiek komolyan, kimeredt tekintetekre, székek karfáját, nyilvánosság előtt, köztévé hajnali-reggeli, érintett érthető, rakás emberrel, belpolitikai újságírót, ponton jöttem, gyárfásírót Fenyő, revolverújságíró feladata, háttér letudósítása, műve lehetett, globális sajtótörténetben, lapkészítés furcsa, kedvenc dombja, magyar sajtó, revolverújságíró, felhasználásáról, sajtótörténetben, ültetvényesének, rabszolgafarmos, biztonságiember, megállapítottam, bélrendszerében, szerkesztőséget, gesztenyepüréig, vadászpuskával, szerkesztőségi, tulajdonosként, főszerkesztője, alaphangulatát, márnacsaliként, szerkesztősége, szeptemberében, lelkesedésemet, őszinteséggel, indulótőkéjét, szórakozottan, főszerkesztőt, visszautazott, tudósítójának, teljesítménye, elmezavarában, nyilvánvalóan, természetesen, videófilmjein, átcsábítottak, nyugdíjaskorú, sajtóhírekben, legértékesebb, birodalmainak, nagyotmondás, belpolitikai, vagyontárgya, megkedveltem, egyértelműen, elképesztően, történetében, testközelből, testkozelbol, letudósítása, formaruhában, szórakoztató, rettenetesen, megkedveljem, hihetetlenül, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 650
  • e Hét: 2137
  • e Hónap: 13248
  • e Év: 166744
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.