Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mik az evészavarok?
  2008-12-09 17:04:02, kedd
 
   
  Mik az evészavarok?


Az evési rendellenességek súlyos betegségek, melyek következtében valaki (többnyire kislány vagy fiatal nő) olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek az egészségét, és néha az életét is fenyegethetik. Ilyen evészavar az anorexia nervosa és a bulimia.

Mi az anorexia?





Az anorexia nervosa olyan evési rendellenesség, mely a túlsúlytól való rettegéssel tölti el a fiatalt.

Ezért lecsökkenti a táplálékbevitelt és megnöveli az aktivitási szintjét, hogy folyamatosan legalább 15%-kal normálisnak tekinthető súlya alatt maradjon.

Továbbá, még amikor nyilvánvalóan túl sovány, akkor is "túl kövérnek" látja magát. Az anorexia a tinédzser lányok körében a leggyakoribb, különösen a 14 és 18 év körüliek között, de egyre terjed az idősebb nők körében is, különösen veszélyeztetettek azok a lányok vagy asszonyok, akik foglalkozásában testük fontos szerepet játszik (modellek, balettáncosok, stb), és azok, akik teljesítményorientált, szorongást keltő környezetben dolgoznak.

A szakértők becslése szerint Amerikában a 16-18 éves lányok közül százból egyet érint az anorexia nervosa. Az anorexia életveszélyes betegség! 10-ből 1 anorexiás eset halálos kimenetelű.

Mi a bulimia?





forrás: www.eveszavar.com

A bulimia olyan evészavar, melyet "zabálások" jellemeznek -- nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid idő (általában két óra vagy annál kevesebb) alatt.

A beteg a zabálást hányással, hashajtókkal, koplalással vagy szigorú diétával próbálja ellensúlyozni.

Az anorexia nervosa (AN) leggyakrabban tizenéves lányoknál jelentkezik, bár a fiúk körében is előfordul (10:1 arányban).

Az AN-ban szenvedő fiatal nyilvánvalóan túl sovány, de ennek ellenére azon aggodalmaskodik, hogy "túl kövér". Nagyon vigyáz arra, hogy mit eszik, folyton "fogyózik", és akkor is tagadja, hogy éhes, amikor valójában majd éhenhal.

Soványsága következtében menstruációja rendszertelenné válhat vagy teljesen elmaradhat. Az iskolában gyakran mintagyerek, aki mindig jó jegyeket kap. Ennek ellenére nem képes érzékelni, mi történik a saját testével.

Ahogy az anorexiában szenvedő gyermek egyre soványabb lesz, alultápláltsága elkezd káros hatást gyakorolni a belső szerveire. Vérnyomászavarok léphetnek fel, a beteg vérnyomása leesik, ha túl hirtelen áll fel, úgy érezheti, elájul. A szívverése is abnormálisan lelassulhat, akár percenként 20-ra is. Vérszegénység és székrekedés léphet fel. Az anorexiás beteg többnyire szokatlanul sápadt és állandóan fázik.

A bulimiában szenvedő fiatal legalább 3 hónapon keresztül, hetente legalább kétszer "bezabál". Egy-egy ilyen zabálás után meghánytatja magát, hashajtót fogyaszt, vagy koplal hogy "leadja" amit magára szedett.

A bulimiás fiatalok többnyire tartják a normális súlyukat, nem tűnnek abnormálisan soványnak sem. Teljes titokban tartják a hányásaikat és hashajtózásukat. Idővel a bulimia súlyos orvosi problémákhoz vezethet, például gyomorvérzéshez vagy nyelőcsőszakadáshoz, hasnyálmirigy-gyulladáshoz és a vér abnormálisan alacsony káliumszintjéhez.

Az anorexia nervosa és a bulimia veszélyes, orvosi kezelést követelő betegségek!

Az evészavarok kezelése

A kezelésnek gyakran része a viselkedés- és pszichoterápia, valamint az étrend beállítása a hosszú ideig tartó alultápláltság kiegyensúlyozására. Az evési rendellenességben szenvedőnek pszichiáterre van szüksége, aki felírhat antidepresszánst vagy más gyógyszert is -- különösen bulimia esetén tartják ezeket hasznosnak. A pszichiáter javasolhat családterápiát is, az egész család részvételével.

Ha az evési rendellenességben szenvedő betegnél orvosi komplikációk léptek fel, melyek súlyosan károsítják a szív-, vér-, vagy emésztőrendszerét, kórházi kezelésre lehet szüksége, akár mesterséges táplálásra is.

Amikor állapota már elég stabil ahhoz, hogy hazamehessen, meg lehet kezdeni a másfajta terápiákat. Ajánlatosabb a gondos és fokozatos föltáplálás, mint a hirtelen súlygyarapodás.

Ha Ön ismer valakit, különösen ha kamaszlányról van szó, aki szokatlanul soványnak tűnik, de ennek ellenére "túl kövérnek" érzi magát és állandóan fogyókúrázik, azonnal orvoshoz kell fordulnia!

Ez különösen fontos, ha az alábbi jelek bármelyike is mutatkozik rajta: a menstruációja leállt vagy rendszertelen; folyton fázásra panaszkodik; sápadt; szédül, ha túl hirtelen ül vagy áll fel; szívverése abnormálisan lassú; vagy ha gyermeke rendszeresen belakmározik, amit önhánytatás vagy hashajtó használata követ.

Túlevés és kóros kövérség

A túlevéses betegség egy nemrégiben felismert kóros állapot. A túlevéses betegségben szenvedők gyakran rengeteget esznek, s nem képesek evési szokásaikat kontrollálni. Ez a betegség más, mint a bulimia nervosa, mivel a túlevéses betegek általában nem szabadulnak meg az elfogyasztott tápláléktól hányás vagy hashajtó szedése útján.

A legtöbb ember időnként túl sokat eszik, és sokan vannak, akik úgy érzik, gyakran többet esznek a kelleténél. A sok evés azonban még nem jelenti, hogy valaki túlevéses betegségben szenved. Az orvosok még mindig vitatkoznak a túlevéses betegség kritériumain. Az viszont biztos, hogy a legtöbb túlevéses problémával küszködő ember

- gyakran mások által abnormálisan nagy mennyiségűnek tartott ételt fogyaszt el.
- gyakran érzi úgy, nem képes kontrollálni, hogy mit és mennyit eszik.
- az alábbi érzések és viselkedésformák közül több is jellemző rá:

1. A szokásosnál sokkal gyorsabb evés.
2. Kellemetlen telítettség-érzés.
3. Nagy mennyiségű étel elfogyasztása, még akkor is, ha nem éhes.
4. Magányos evés az elfogyasztott étel mennyisége fölött érzett szégyenkezés miatt.
5. A túlevés után bűntudat, depresszió, vagy undor érzése.

forrás: www.bura.hu
 
 
0 komment , kategória:  :( Betegségek  
Címkék: táplálékbevitelt, vérnyomászavarok, káliumszintjéhez, rendellenességek, antidepresszánst, viselkedésformák, gyomorvérzéshez, rendszertelenné, hashajtózásukat, alultápláltsága, aggodalmaskodik, foglalkozásában, családterápiát, rendellenesség, súlygyarapodás, alultápláltság, pszichoterápia, nyilvánvalóan, balettáncosok, részvételével, vérszegénység, következtében, életveszélyes, ellensúlyozni, menstruációja, leggyakrabban, elfogyasztása, hasnyálmirigy, pszichiáterre, fenyegethetik, rendszertelen, elfogyasztott, mennyiségűnek, kamaszlányról, kontrollálni, problémákhoz, evési rendellenességek, anorexia nervosa, túlsúlytól való, aktivitási szintjét, tinédzser lányok, lányok vagy, szakértők becslése, 16-18 éves, anorexia életveszélyes, bulimia olyan, zabálást hányással, fiúk körében, iskolában gyakran, saját testével, anorexiában szenvedő, belső szerveire,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Alvó baby  Alvó cica  Nem azt látja  Nem hazudnak  képre írva  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Odaadja  Apu  Facebookon kaptam  A nagy természet  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Nagyhétfő:  Devecsery László - Húsvét  Ne hagyd  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Nem azt látja  A jó kedv a világon  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Esti kép  Facebookon kaptam  virágvasárnap  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  képre írva  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem azt látja  Mi van, ha?  Az izmaink nem csak testmozgás...  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Apu  Egy hét kihagyás  Reményik Sándor: Itt most virá...  Kövesd a vezetőt  Alvó kisfiú  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Odaadja  Boldogság  Idővel az ember megérti, hogy ...  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Március 27  Minden kedves látogatómnak sze...  képre írva  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Játékos kis cicák  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Nem hazudnak  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Agárdi Gábor gondolata  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Sárkány 
Bejegyzés Címkék
evési rendellenességek, anorexia nervosa, túlsúlytól való, aktivitási szintjét, tinédzser lányok, lányok vagy, szakértők becslése, 16-18 éves, anorexia életveszélyes, bulimia olyan, zabálást hányással, fiúk körében, iskolában gyakran, saját testével, anorexiában szenvedő, belső szerveire, beteg vérnyomása, anorexiás beteg, bulimiában szenvedő, bulimiás fiatalok, normális súlyukat, bulimia súlyos, bulimia veszélyes, evészavarok kezelése, kezelésnek gyakran, étrend beállítása, hosszú ideig, evési rendellenességben, pszichiáter javasolhat, egész család, másfajta terápiákat, hirtelen súlygyarapodás, alábbi jelek, menstruációja leállt, túlevéses betegség, nemrégiben felismert, túlevéses betegségben, bulimia nervosa, túlevéses betegek, elfogyasztott tápláléktól, legtöbb ember, viszont biztos, legtöbb túlevéses, alábbi érzések, szokásosnál sokkal, elfogyasztott étel, túlevés után, táplálékbevitelt, vérnyomászavarok, káliumszintjéhez, rendellenességek, antidepresszánst, viselkedésformák, gyomorvérzéshez, rendszertelenné, hashajtózásukat, alultápláltsága, aggodalmaskodik, foglalkozásában, családterápiát, rendellenesség, súlygyarapodás, alultápláltság, pszichoterápia, nyilvánvalóan, balettáncosok, részvételével, vérszegénység, következtében, életveszélyes, ellensúlyozni, menstruációja, leggyakrabban, elfogyasztása, hasnyálmirigy, pszichiáterre, fenyegethetik, rendszertelen, elfogyasztott, mennyiségűnek, kamaszlányról, kontrollálni, problémákhoz, abnormálisan, hazamehessen, meghánytatja, kritériumain, hashajtókkal, folyamatosan, gyulladáshoz, komplikációk, fogyókúrázik, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 254
  • e Hét: 1027
  • e Hónap: 3996
  • e Év: 38162
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.