Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Itt az új szabály, amivel elvehetik az EU-s pénzt a korrupt
  2018-05-02 21:11:46, szerda
 
  Itt az új szabály, amivel elvehetik az EU-s pénzt a korrupt és önkényeskedő országoktól

Magyari Péter
eu
ma 15:02


Szerdán bemutatta az Európai Bizottság, hogy milyen költségvetést javasol 2021-2027 közöttre az EU-nak.

Magyar szempontból az volt a legizgalmasabb kérdés, hogy tényleg benne lesz-e egy konkrét terv arról, hogy a korrupt tagállamoktól elvehetik a támogatásokat.

Tényleg benne van.

A javaslat szerint ha egy tagállam kormánya

rosszul működteti a pályáztatással foglalkozó hivatalait,
ügyészsége és nyomozói nem járnak el alaposan az EU-s pénzekkel kapcsolatos csalások ügyeiben,
nem garantálja a bíróságok függetlenségét,
nem előzi meg, illetve nem bünteti a csalásokat és a korrupciót az EU-s pénzek gyanús elköltéseinél,
vagynem működik együtt az OLAF-fal és az EU ügyészségével,

akkor jöhet a pénzcsap elzárása, meghatározatlan időre, egészen a korrupt és csaló rendszerek kijavításáig.
Nem a büntetéshez, hanem a büntetés elmaradásához kellene minősített többség az országok között

A pénz elvétele úgy nézne ki, hogy az Európa Bizottság jelez, ha valahol gondot lát, aztán legalább egy hónapot ad a problémás tagállamnak, hogy tegyen valamit, ám ha ez elmarad, vagy ezzel elégedetlen a Bizottság, akkor elveszi a pénzt.

A pénz elvételéhez ráadásul nem kellene a tagállamok kormányait tömörítő tanács kifejezett egyetértése. A pénz elvonását a tanács csak akkor tudná megakadályozni, ha minősített többséggel vétózzák meg a bizottsági büntetést. Ez azt jelentené, hogy a tagállamok legalább 55 százalékának kellene a büntetés ellen szavaznia, de úgy, hogy a vétózok területén éljen az EU lakosságának legalább 65 százaléka.

Ez azt jelentené, hogy Lengyelország és Magyarország nem tudná tovább megvédeni egymást, amikor a többiek a jogállamiság leépítése miatt fellépnének ellenük.
Az állami beruházásoktól vennék el a pénzt

A pénzt csak olyan pályázatoktól vennék el, amelyek állami intézményeket, infrastrukturális beruházásokat érintenének, vagyis például az erasmusos diákoknak nem kellene hazamenniük, és a pályázatokon győztes vállalkozók is megkapnák a pénzüket, ha nem állami építkezésekre nyerték azokat.

A bizottsági javaslatban az is benne van, hogy külön pályázati alapokat nyitnának meg a civileknek, a demokratikus értékek terjesztőinek, a jogállamiságért küzdelmet vívóknak, a kulturális és nyelvi hagyományok ápolóinak. Vagyis csupa olyanra is menne EU-s pénz, ami magyar kormányt a legjobban idegesítette például a norvég alapok körül.

Magyarországot már az összes olyan kifogással megvádolták az utóbbi években, amelyek mind büntetéseket vonhatnak maguk után a mostani javaslat szerint.
Nem általános, de nagyon erős felhatalmazás lenne ez

Fontos ugyanakkor, hogy a javaslat alapján nem általában vizsgálnák a jogállamiság helyzetét, hanem kifejezetten az EU-s pénzek elköltése körüli csalásokat szankcionálnák csak. Még a bíróságok függetlensége a legtágabban értelmezhető terület, hiszen itt általában is tehet megállapításokat a Bizottság. Viszont a civil szervezetek elleni törvényt, vagy a CEU kicsinálását közvetlenül nem lehetne ezután sem szankcionálni ezzel a rendszerrel.

Ugyanakkor az is igaz, hogy nem nehéz korrupciót találni a pályáztatási rendszerben Magyarországon, elég csak erre a tanulmányra rápillantani, hiszen eszerint 8 év alatt 2-3 ezer milliárd forint tűnt el a magyar közbeszerzéseknél. Vagyis ha általában látja veszélyben a demokráciát a bizottság, akkor könnyen találhat valami EU-s pénzosztási hibát egy olyan ország esetében, mint Magyarország, és ezzel minden eddiginél rövidebb pórázra vehetik Magyarországot.

Eddig alig volt büntetési eszköze az EU-s intézményeknek a renitens tagállamokkal szemben. Ami felmerült, az vagy egymás mellett elbeszélő levelezésekben és nyilatkozatokban merült ki, vagy ami komolyabb következményekkel kecsegtetett, azt olyan bonyolult volt érvényesíteni, hogy eleve irreális volt elképzelni, hogy valaha lesz értelme az eljárásnak.

A mostani recept alapján viszont nagyon gyorsan tudná büntetni az Európai Bizottság a korrupciót és csalást elnéző kormányokat. Kérdés, hogy a javaslat átmegy-e az EU-s intézményeken, főleg a tanácson.
Nagy Kelet - Nyugat vita lesz ebből

A keletiek nyilván utálni fogják az ötletet, csakhogy a nyugatiak, különösen a németek, hollandok, franciák, dánok és svédek, vagyis a legtöbb pénzt befizetők, erősen ragaszkodnak hozzá. A következő hónapok vitái arról szólnak majd várhatóan, hogy ezek a nyugati országok a kohéziós pénzek további kifizetését ehhez a javaslathoz kötik majd, és a keletieknek azzal kell szembenézniük, hogy sokkal kevesebb pénzt kapnak, ha nem mennek bele a korrupt módszereik szankcionálhatóságába.
Eleve kisebb a torta

A britek kilépése miatt a Bizottság az eddigi 1 százalékról 1,11 százalékra emelte GNI-arányosan az országok tagdíját, de ez még így sem lesz elég az eddigi szint fenntartására.

Az agrártámogatásokat és a szegény országoknak járó kohéziós pénzeket így is 5 százalékkal csökkentenék az eddigiekhez képest.

Sokkal több pénz menne viszont az eddigieknél határvédelemre, és a menekültek beilleszkedését segítő programokra.

Létrehoznának egy új, 25 milliárd eurós keretet, amit kifejezetten olyan strukturális reformokra lehetne csak költeni, amiket az európai szemeszterekben, vagyis a bizottsági ajánlásokban szerepelnek. Ezzel tovább kötnék a tagállamok kezét abban, hogy mire lehet EU-s pénzt költeni.

Létrejönne egy 30 milliárd eurós hitelalap is, amivel a bajban lévő kormányokat segíthetnék ki, ez egy apró lépés volna az európai IMF megteremtése felé.

A bizottság azt is javasolja, hogy bizonyos adókból (főleg környezetvédelmi díjakról lenne szó) bizonyos részt közvetlenül az EU szedhessen be, és így saját bevétele is legyen az EU-nak, ne csak a tagállami tagdíjakból gazdálkodhasson.

Óriási vita indul most nyilván a tagállamok között, de az is biztos, hogy ezeket a javaslatokat nem csak úgy kitalálták az EU bürokratái, hanem alaposan felmérték az országok igényeit, és igyekeztek valami kompromisszumos anyagot készíteni.

A javaslatért felelős Gunther Oettinger német biztos többek között Budapesten is járt egyeztetni. Akkor még azt mondta, hogy nem látja a jogi megoldást arra, hogy a jogállamisági elvárásokat összekössék az EU-támogatások kifizetésével. Mostanra viszont megtalálták azt a paragrafust, ami alapján az EU-s pénzek kezelésében valamilyen módon érintett intézmények helyzetét mégis csak össze lehet kapcsolni a kifizetésekkel.


https://444.hu/2018/05/02/itt-az-uj-szabaly-amivel-elvehetik-az-eu-s-penzt-a-korr upt-es-onkenyeskedo-orszagoktol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nyilatkozatokban, megállapításokat, környezetvédelmi, szemeszterekben, beilleszkedését, gazdálkodhasson, jogállamiságért, kompromisszumos, meghatározatlan, pályáztatással, magyarországot, magyarországon, megakadályozni, legizgalmasabb, kifizetésekkel, beruházásoktól, függetlenségét, szankcionálnák, levelezésekben, intézményeknek, határvédelemre, támogatásokat, intézményeket, beruházásokat, tagállamoktól, terjesztőinek, fenntartására, pályázatoktól, lengyelország, ügyészségével, elköltéseinél, kifizetésével, elmaradásához, létrehoznának, jogállamisági, szembenézniük, legizgalmasabb kérdés, konkrét terv, korrupt tagállamoktól, javaslat szerint, tagállam kormánya, pályáztatással foglalkozó, bíróságok függetlenségét, pénzcsap elzárása, büntetés elmaradásához, országok között, pénz elvétele, problémás tagállamnak, pénz elvételéhez, tagállamok kormányait, pénz elvonását, tanács csak, Magyari Péter, Európai Bizottság, Európa Bizottság, Nagy Kelet, Gunther Oettinger,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Latinovits Zoltán tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Nagy és kis csodák  Különleges  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Az ember emlékekből áll  Jan Twardowski - Siessünk  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Mírjam bará...  ajándék, mellyel meglepem  Annyira tisztelem a szabadságo...  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 12  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kertem  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  James Allen  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Önmaga ellenére  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Zilahy Lajos mondta  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Azért kaptad  39 ígéret  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  jó reggelt  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívek  Egy tavasz  Azért kaptad  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szép estét kedves látogatóimn...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Borzasztó  Spenót fasírttal  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  James Allen  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Mírjam bará... 
Bejegyzés Címkék
legizgalmasabb kérdés, konkrét terv, korrupt tagállamoktól, javaslat szerint, tagállam kormánya, pályáztatással foglalkozó, bíróságok függetlenségét, pénzcsap elzárása, büntetés elmaradásához, országok között, pénz elvétele, problémás tagállamnak, pénz elvételéhez, tagállamok kormányait, pénz elvonását, tanács csak, bizottsági büntetést, tagállamok legalább, büntetés ellen, vétózok területén, jogállamiság leépítése, állami beruházásoktól, pénzt csak, erasmusos diákoknak, pályázatokon győztes, bizottsági javaslatban, demokratikus értékek, jogállamiságért küzdelmet, legjobban idegesítette, norvég alapok, összes olyan, utóbbi években, mostani javaslat, javaslat alapján, jogállamiság helyzetét, bíróságok függetlensége, legtágabban értelmezhető, civil szervezetek, pályáztatási rendszerben, tanulmányra rápillantani, magyar közbeszerzéseknél, olyan ország, renitens tagállamokkal, vagy egymás, mostani recept, javaslat átmegy-e, keletiek nyilván, legtöbb pénzt, következő hónapok, nyugati országok, kohéziós pénzek, javaslathoz kötik, keletieknek azzal, korrupt módszereik, britek kilépése, országok tagdíját, eddigi szint, szegény országoknak, eddigiekhez képest, eddigieknél határvédelemre, menekültek beilleszkedését, európai szemeszterekben, bizottsági ajánlásokban, tagállamok kezét, bajban lévő, apró lépés, tagállami tagdíjakból, tagállamok között, országok igényeit, javaslatért felelős, jogi megoldást, jogállamisági elvárásokat, nyilatkozatokban, megállapításokat, környezetvédelmi, szemeszterekben, beilleszkedését, gazdálkodhasson, jogállamiságért, kompromisszumos, meghatározatlan, pályáztatással, magyarországot, magyarországon, megakadályozni, legizgalmasabb, kifizetésekkel, beruházásoktól, függetlenségét, szankcionálnák, levelezésekben, intézményeknek, határvédelemre, támogatásokat, intézményeket, beruházásokat, tagállamoktól, terjesztőinek, fenntartására, pályázatoktól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 773
  • e Hét: 2695
  • e Hónap: 6440
  • e Év: 159936
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.