Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2015-04-28 15:23:08, kedd
 
 




A nyári időszámítás (angol rövidítése: DST) széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik.


Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 1 órakor történik, vagyis Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

1999 szeptemberében Ciszjordániában nyári időszámítás volt érvényben, míg Izraelben akkor álltak vissza a szokásos időzónára. Ciszjordániai terroristák időzített bombákat készítettek elő, amit Izraelben lévő társaiknak juttattak el. Ők azonban félreértették a bombákon beállított időt, így azok egy órával korábban robbantak fel, megölve három terroristát, a tervezett két busznyi áldozat helyett.

Az USA területén 1945 és 1966 között széleskörű káoszt okozott a nyári időszámítás alkalmazása a vonatok, a távolsági buszok és a műsorszórás területén, mert az egyes államok szabadon választhattak, hogy alkalmazzák-e vagy nem a nyári időszámítást, és ha igen, milyen dátumtól kezdve. Az amerikai kongresszus 1966-ban vetett véget a zűrzavarnak, amikor a Uniform Time Act megnevezésű törvényben előírta, hogy a nyári időszámítás kezdete április utolsó vasárnapja, a vége pedig október utolsó vasárnapja. Ugyanakkor az egyes államoknak joguk van megszabni, hogy egyáltalán alkalmazzák-e a nyári időszámítást.

Az Egyesült Államokban Halloweenkor négyszer annyi az utakon a gyermekbalesetek száma, mint máskor, ezért november első vasárnapjáig kiterjesztették a nyári időszámítás időszakát. Az intézkedés nem volt annyira hatásos, mint lehetett volna, mivel sok gyermek megvárta a sötétedést, és akkor indultak az ilyenkor szokásos körútjukra.

Egy tanulmány szerint, amit az U.S. Law Enforcement Assistance Administration végzett, az Egyesült Államokban a bűncselekmények száma következetesen alacsonyabb a nyári időszámítás alatt, mint más hasonló időszakokban. Az adatok azt mutatták, hogy az erőszakos bűncselekmények 10-13 százalékkal csökkentek. Egyértelmű, hogy a legtöbb bűncselekmény elkövetésekor a sötétség fontos tényező (ilyen például az utcai rablótámadás), ezekből sokkal több esemény történik röviddel szürkület után.

Kaliforniában egy tizenéveseket szállító személyautó felborult az úton, megölve egyik utasát, többen pedig megsérültek. Az autó vezetője azzal védekezett, hogy az úttest locsolás miatt rendkívül síkos volt, ezért az autó megcsúszott. A környéken a locsolást végző, számítógéppel vezérelt berendezés az üzemeltető állítása szerint csak a végzetes baleset bekövetkezte után 15 perccel indult be. Valószínűsíthető azonban, hogy a locsolóberendezés az akkoriban érvényben lévő nyári időszámítás szerint egy órával korábban, vagyis a baleset előtt 45 perccel kapcsolt be, így ennyi idő alatt síkossá tehette az úttestet, ami a végzetes baleset bekövetkezéséhez vezetett.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: légkondicionálók, bekövetkezéséhez, gyermekbalesetek, valószínűsíthető, kiterjesztették, bűncselekmények, ciszjordániában, administration, következetesen, magyarországon, szeptemberében, félreértették, bűncselekmény, ciszjordániai, elkövetésekor, megtakarított, választhattak, megtakarítani, társadalomban, kaliforniában, számítógéppel, munkahelyeken, tizenéveseket, tartózkodnak, rablótámadás, halloweenkor, időszámítást, óraátállítás, bekövetkezte, értékteremtő, építőiparban, vasárnapjáig, időszakokban, időszámítás, tevékenység, megsérültek, nyári időszámítás, helyi időt, adott időzóna, elnevezés onnan, időszámítás nagyrészt, nyári időszakra, átállítás napja, napfényes órák, szabadban szerveznek, előnyök közé, jobb látási, közúti balesetek, emberek kevesebbet, utcán sötétben, bűncselekmények száma, fogyasztói társadalomban, Uniform Time Act, Egyesült Államokban Halloweenkor, Enforcement Assistance Administration, Egyesült Államokban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Törött csészék  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Kokárda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  A halolaj és a hal még a migré...  Március  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Könnyáztatta asszonysorsok  Talpra vándor  Esti kép  Paul David Tripp Március 17  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Magyarország ilyen hely.  Mindig tud adni ,  Minden jónak végeszakad egysze...  Esti kép  Facebookon kaptam  Nem foghatunk rá minden sérülé...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Evan Esar tollából  Esti kép  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Alvó kislány  Meghitt estéken . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Imádkozás Krisztus értelméért  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Paul David Tripp Március 17  Szeretettel  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Müller Péter tollából  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Atyám !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Házi botox  Müller Péter tollából  Nem kell ide békemenet  A szív és a cselekvés egységes...  Üdvözöllek az oldalamon  Kezdet  mindent a népért...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  A tékozló és Isten gondviselés...  Esti kép  Jó éjszakát  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Intelem  Csörög a telefonom  Az ünnepről  Nyíljatok meg  Szép estét kedves látogatóimna...  Cicus virággal  Por  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Cicus virággal  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten áldja  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Magyarország ilyen hely.  Mai harmónia kártyám  Síró nő  Törött csészék 
Bejegyzés Címkék
nyári időszámítás, helyi időt, adott időzóna, elnevezés onnan, időszámítás nagyrészt, nyári időszakra, átállítás napja, napfényes órák, szabadban szerveznek, előnyök közé, jobb látási, közúti balesetek, emberek kevesebbet, utcán sötétben, bűncselekmények száma, fogyasztói társadalomban, több napos, világításon megtakarított, szokásos időzónára, bombákon beállított, órával korábban, távolsági buszok, műsorszórás területén, egyes államok, nyári időszámítást, amerikai kongresszus, vége pedig, egyes államoknak, gyermekbalesetek száma, ilyenkor szokásos, tanulmány szerint, erőszakos bűncselekmények, legtöbb bűncselekmény, sötétség fontos, utcai rablótámadás, tizenéveseket szállító, autó vezetője, úttest locsolás, autó megcsúszott, locsolást végző, üzemeltető állítása, végzetes baleset, akkoriban érvényben, baleset előtt, légkondicionálók, bekövetkezéséhez, gyermekbalesetek, valószínűsíthető, kiterjesztették, bűncselekmények, ciszjordániában, administration, következetesen, magyarországon, szeptemberében, félreértették, bűncselekmény, ciszjordániai, elkövetésekor, megtakarított, választhattak, megtakarítani, társadalomban, kaliforniában, számítógéppel, munkahelyeken, tizenéveseket, tartózkodnak, rablótámadás, halloweenkor, időszámítást, óraátállítás, bekövetkezte, értékteremtő, építőiparban, vasárnapjáig, időszakokban, időszámítás, tevékenység, megsérültek, alkalmazzák, készítettek, zűrzavarnak, kongresszus, feltétlenül, terroristák, százalékkal, megnevezésű, műsorszórás, alacsonyabb, mindazoknak, strandolnak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 262
  • e Hét: 1269
  • e Hónap: 9137
  • e Év: 51082
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.