Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Két közgazdász körül megy az egész Európát fenyegető balhé O
  2018-05-29 22:06:59, kedd
 
 
Kasnyik Márton

2018. május 28. 16:35• Világ

Két közgazdász körül megy az egész Európát fenyegető balhé Olaszországban

Balra Paola Savona, jobbra Carlo Cottarelli. Fotó: AFP / Europress

Az olasz köztársasági elnök, Sergio Mattarella vasárnap nem hagyta jóvá az új olasz kormányt, pontosabban annak pénzügyminiszter-jelöltjét, a 81 éves Paolo Savonát, rövidre zárva a két, választáson nyertes populista formáció által jelölt ismeretlen ügyvéd, Guiseppe Conte kormányalakítási kísérletét. Hétfőn pedig az elnök kormányalakítási megbízást adott a Mr. Olló néven is ismert technokrata közgazdásznak, Carlo Cottarellinek. Aki egyébként Magyarországot is nagyon jól ismeri.

Olaszországban az elnök nem csak a miniszterelnököt jelöli, hanem utóbbi javaslatára egyenként a kormány tagjait is. Mattarella - akit az előző, mérsékelt baloldali kormány jelölt államfőnek - arra hivatkozva utasította el Savona miniszterségét, hogy a 82 éves közgazdász a leginkább arról ismert, hogy a németeket hibáztatja Olaszország bajaiért, és lépéseket tenne az eurózónából való kilépés irányába. A kampányban viszont egyáltalán nem volt téma az euró, érvelt Mattarella, miután a választások előtt az Öt Csillag és az Északi Liga is mérsékelte korábbi euróellenes megnyilatkozásait. Az elnök szerint ezért az új kormány nem kapott legitimációt arra, hogy az olasz gazdaság egészét veszélyeztesse az eurózónából való kilépés lebegtetésével. A kormányalakításra készülő pártok viszont nem voltak hajlandóak kompromisszumra a pénzügyminiszter személyében, ezért bukott az egész kormányalakítási terv.

A közösen többséget szerzett, de egyébként erősen különböző populista pártok dühösen reagáltak az államfő lépésére. Az Öt Csillag mozgalom kezdeményezte Mattarella alkotmányos elmozdítását pozíciójából. A párt elnöke, Luigi di Maio azt mondta, “mi értelme szavazni, ha úgyis a hitelminősítők és a pénzpiacok döntik el, hogy ki legyen a miniszterelnök?" Az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini viszont - amellett, hogy elmondta, Olaszország nem gyarmat - inkább az előre hozott választásokra célzott nyilatkozatával, ami abból a szempontból érthető, hogy a közvélemény-kutatások szerint az ő pártja volt a legnagyobb nyertese az utóbbi hetek eseményeinek. Egy kisebb, szélsőjobboldali párt, az Olasz Testvériség vezetője, Giorgia Meloni egyenesen árulásról beszélt, szerinte Mattarella külföldi érdekek (ebben az esetben a pénzpiacok) nyomására torpedózta meg a kormányalakítást.

Az mindenesetre erősen kétségesnek tűnik, hogy a két populista párt egy szakértői kormányt támogasson, a 2011 és 2013 tavasza között kormányzó Mario Monti mintájára - hiszen éppen a szakértők elleni lázadás köti össze őket. Ezért a legvalószínűbb forgatókönyv egy őszi választás lehet. Ebben az esetben nem valószínű, hogy a probléma megoldódna, hiszen a populista pártok népszerűsége csak növekedett az utóbbi hetekben, és most azzal is kampányolhatnak majd, hogy igazságtalanul fosztották meg őket a kormányalakítástól.

De ki ez a két közgazdász, Paolo Savona és Carlo Cottarelli, aki körül a balhé van, és mit képviselnek?

Savonát az olasz egyetemi körökben régi vágású keynesiánus közgazdászként tartják számon. Jelölése a leginkább azért számított botránynak, mert a közelmúltban megjelent visszaemlékezéseiben egy “B-terv" megvalósítását szorgalmazta, amivel Olaszország felkészülne az eurózónából való kilépésre, “hogy ez a legkevesebb károkat okozza, amikor majd eljön az idő", mivel a másik lehetőség az, hogy “ott fogunk kikötni, mint Görögország". Arról is írt ebben a könyvében, hogy az euró egy “német ketrec", amit valójában azért hozott létre Németország, hogy saját uralmát biztosítsa Európa felett. Itt belement egy olyan, Berlinben biztosan nagyon sértőnek tartott gondolatmenetbe is, ami szerint a németek valójában ugyanazt szeretnék, mint a nácizmus idején, csak most már hadsereg nélkül valósítják meg.

Az idős professzor, aki egy huszonöt évvel ezelőtti, rövid életű szakértői kormányban már volt gazdasági miniszter, vasárnap délután nyilatkoztatot tett közzé, amiben bizonygatja, hogy ő valójában egyáltalán nem Európa-ellenes. Ebben azonban éppen az eurózónával kapcsolatos véleményéből nem vett vissza.

Az tény, hogy ha Németországot és Olaszországot vetjük össze az euró bevezetése óta (ez fokozatosan történt 1996 és 2002 között), akkor a németekkel jót tett a közös pénz, az olaszokkal pedig nem. Igaz, ez az első években nem volt ilyen egyértelmű, csak a 2008-as gazdasági válságtól vált el a két ország útja, Olaszország már egy évtizednél is hosszabb ideje stagnál. Reálértéken az olasz gazdaság valahol ott jár egy főre jutó GDP-ben, mint 1999-ben.


Hogy ez miért van így, mennyi szerepe van benne a monetáris unió túl korai megteremtésének vagy a perifériaországok gyenge reformteljesítményének, arról hatalmas közgazdasági vita van.

Ami viszont biztosnak tűnik, az az, hogy ha az olaszok kilépnének az eurózónából, akkor az olasz megtakarítások egy pillanat alatt 30-40 százalékkal kevesebbet érnének, a bankrendszer pedig gyorsan felfordulna, nagy eséllyel magával rántva szinte az összes európai bankot. Ez nem csak az olasz, hanem az európai gazdaságban is hatalmas felfordulást okozna. Ráadásul a piacok előre gondolkodnak, tehát ha egy ország látványosan elkezd készülni az eurózónából való kilépésre, akkor hamarabb elfordulnak onnan a befektetők, és ebből könnyen önbeteljesítő folyamat lehet.

Ha pedig az olasz állam csődöt mond, akkor nem csak a külföldi befektetők fognak rosszul járni, hanem az olasz megtakarítók is, akik az államadósság nagy részét birtokolják. (Az olaszok ráadásul bizonyos szempontból a legnagyobb nyertesei is az eurózónának. Például, ahogy Ottmar Issing, az Európai Központi Bank korábbi német főközgazdásza nyilatkozta a Weltnek, “Julius Caesar óta nem örülhettek az olaszok ilyen alacsony kamatoknak, mint most", ezért aztán minden évben milliárd eurókat spórolnak a 2,4 ezermilliárd eurós államadósságuk törlesztésekor.)

Az újonnan felkért miniszterelnökjelölt, Cottarelli viszont már a fegyelmezett költségvetési politika és az intézményes technokrácia megtestesítője. Savonához hasonlóan ő is dolgozott az olasz jegybankban és a nagy olasz olajvállalatban, az Eni-ben, a kilencvenes évektől kezdve azonban már a Nemzetközi Valutaalapban futott be karriert.

Az IMF-ben egyébként a Bokros-csomag idejétől kezdve a magyarországi misszió vezetője volt, még könyvet is szerkesztett a magyar reformokról. Kulcsszerepe volt az akkori, éveken át nagyon nehezen tárgyalt IMF-megállapodás megkötésében is. Később az itt szerzett tapasztalataira is alapozva lett az IMF fő költségvetési szakértője, ebben a pozícióban az olaszokkal is tárgyalt a valutaalap oldaláról. Ezért a neve garancia a külföldi befektetők szemében is, hogy Olaszország nem fogja megszegni a szigorú pénzügyi szabályokat, így továbbra is venni fogja államkötvényeit az Európai Központi Bank.

Cottarelli arra vállalkozott, hogy a jövő tavaszi választásokig ügyvezető kormányt irányítson, fő feladata a 2019-es költségvetés elfogadása lenne. Cottarelli nyilatkozataiból úgy tűnik, a legnagyobb problémának az olasz államadósságot tartja, és ugyan pozitívan beszélt az Öt Csillag és az Északi Liga szabályozási reformterveiről, egyértelművé tette, hogy felelőtlennek tartja az adócsökkentésekkel párosított kiadásnövelést (amiket a populista koalíció gyanús trükk segítségével vinne át). Emiatt - és persze a populista pártok felháborodott reakciója után - nincs túl sok esélye arra, hogy bizalmat szerezzen a parlamentben.

https://g7.24.hu/vilag/20180528/ket-kozgazdasz-korul-megy-az-egesz-europat-fenyeg eto-balhe-olaszorszagban/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: pénzügyminiszter, kormányalakítási, miniszterelnököt, nyilatkozataiból, szélsőjobboldali, kormányalakítást, megteremtésének, államkötvényeit, olajvállalatban, kampányolhatnak, kompromisszumra, tapasztalataira, nyilatkozatával, gondolatmenetbe, reformterveiről, államadósságuk, olaszországban, megtestesítője, megvalósítását, magyarországot, nyilatkoztatot, olaszorszagban, hitelminősítők, törlesztésekor, igazságtalanul, közgazdászként, miniszterelnök, kiadásnövelést, miniszterségét, megtakarítások, veszélyeztesse, legvalószínűbb, lebegtetésével, államadósságot, főközgazdásza, olaszországot, egész Európát, olasz köztársasági, elnök kormányalakítási, miniszterelnököt jelöli, kormány tagjait, leginkább arról, németeket hibáztatja, eurózónából való, kampányban viszont, választások előtt, elnök szerint, olasz gazdaság, kormányalakításra készülő, pénzügyminiszter személyében, egész kormányalakítási, közösen többséget, Kasnyik Márton, Balra Paola Savona, Carlo Cottarelli, Sergio Mattarella, Paolo Savonát, Guiseppe Conte, Carlo Cottarellinek, Északi Liga, Matteo Salvini, Olasz Testvériség, Giorgia Meloni, Mario Monti, Paolo Savona, Ottmar Issing, Európai Központi Bank, Julius Caesar, Nemzetközi Valutaalapban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hegedüs Géza: Magyar költészet  Egy párkányon  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Tanmese  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Szabó T. Anna - Pitypang  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Magyar költészet napja  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Paul David Tripp Április 15  Tavaszi este  Jan Twardowski - Siessünk  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Márai Sándor tollából  Reményik Sándor: Pierrot &...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  IGEN így  Tanácsok egy pszichológustól  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szép estét kedves látogatóimn...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Alvó cica  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jó nap volt  39 ígéret  Isten hűségének mértéke  Előfordul, hogy  Hamvas Béla  Robert Merle tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jó éjszakát  Magamnak  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  képre írva  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Ismeretlen: Ikarusz monda  jó reggelt  Annyira tisztelem a szabadságo...  Paul David Tripp Április 14  Jázmin  Hamvas Béla  Robert Merle tollából  Emlékezz  Vannak emberek  képre írva  Dóró Sándor: Embernek maradni 
Bejegyzés Címkék
egész Európát, olasz köztársasági, elnök kormányalakítási, miniszterelnököt jelöli, kormány tagjait, leginkább arról, németeket hibáztatja, eurózónából való, kampányban viszont, választások előtt, elnök szerint, olasz gazdaság, kormányalakításra készülő, pénzügyminiszter személyében, egész kormányalakítási, közösen többséget, államfő lépésére, párt elnöke, pénzpiacok döntik, előre hozott, szempontból érthető, legnagyobb nyertese, utóbbi hetek, mindenesetre erősen, szakértői kormányt, szakértők elleni, legvalószínűbb forgatókönyv, őszi választás, probléma megoldódna, populista pártok, utóbbi hetekben, olasz egyetemi, leginkább azért, közelmúltban megjelent, legkevesebb károkat, másik lehetőség, németek valójában, nácizmus idején, idős professzor, huszonöt évvel, eurózónával kapcsolatos, euró bevezetése, közös pénz, olaszokkal pedig, első években, 2008-as gazdasági, főre jutó, monetáris unió, perifériaországok gyenge, olaszok kilépnének, olasz megtakarítások, pillanat alatt, bankrendszer pedig, összes európai, európai gazdaságban, piacok előre, ország látványosan, olasz állam, külföldi befektetők, olasz megtakarítók, államadósság nagy, olaszok ráadásul, legnagyobb nyertesei, olaszok ilyen, újonnan felkért, fegyelmezett költségvetési, intézményes technokrácia, olasz jegybankban, nagy olasz, kilencvenes évektől, magyarországi misszió, magyar reformokról, valutaalap oldaláról, neve garancia, szigorú pénzügyi, jövő tavaszi, 2019-es költségvetés, legnagyobb problémának, olasz államadósságot, populista koalíció, pénzügyminiszter, kormányalakítási, miniszterelnököt, nyilatkozataiból, szélsőjobboldali, kormányalakítást, megteremtésének, államkötvényeit, olajvállalatban, kampányolhatnak, kompromisszumra, tapasztalataira, nyilatkozatával, gondolatmenetbe, reformterveiről, államadósságuk, olaszországban, megtestesítője, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 471
  • e Hét: 6223
  • e Hónap: 9968
  • e Év: 163464
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.