Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nem a kommunikáción spórol a kormány: másfél év alatt 70 mil
  2018-05-31 21:28:57, csütörtök
 
  Jandó Zoltán
2018. május 30. 06:54• Állam

Nem a kommunikáción spórol a kormány: másfél év alatt 70 milliárdot égettek el

MTI Fotó: Marjai János

Másfél év alatt elköltötte szinte a teljes hároméves kommunikációs keretét az állami szféra. A G7 számítása szerint ugyanis 2016 decembere óta az elvileg spórolási céllal életre hívott Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) gigatenderének keretében összesen 69,8 milliárd forintot költöttek el reklámokra, PR-tevékenységekre, rendezvényekre és hasonló dolgokra különböző állami szervezetek. Az utolsó fillérig mindent kormányközeli ügynökségeknél, és ezek között is volt egy, amelyik különösen nagyot tarolt.

A korábbi jelzések szerint azonban három évre összesen jutott volna 75 milliárd, azaz a kormány a tervezett ütem kétszeresével költi a pénzt. Ha tartani szeretnék az eredeti ígéretet, akkor a következő 18 hónapban szinte semmit nem fordíthatnak ilyen célra. De eszükben sincs tartani, legalábbis erre utal, hogy már ki is írták az új közbeszerzést.




A hivatal munkája elsősorban az éppen aktuális kormányzati üzeneteket lakonikusan a polgárok figyelmébe ajánló kék óriásplakátokról lehet ismerős, de messze nem merül ki ebben az NKOH tevékenysége. Ez az a hivatal, amelyen keresztül 720 millió forintot költöttek egy fikciós bűnügyi sorozatra egy belügyminisztériumi szerv megbízásából, igaz, a minisztériumnál semmit sem tudtak erről. Hatvanmillió forint jutott a Pukás stadion építésének reklámjára, 480 millió forint a MÁV eredményes működésének hirdetésére, míg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nkft. kommunikációját 171 millióból segítették. A Főgáznál 13 millió fordítottak dekorációs eszközökre, de csak miután 40 millióból hirdették az e-gázszámlák előnyeit. Az M44 kivitelezéséről szóló film elkészítését pedig 6 millió forinttal támogatták (ezt meg is csodálhatjuk, itt).

Pedig eredetileg tényleg spórolni akartak. A kormány még 2014 végén döntött arról, hogy lényegében a teljes állami kommunikációt egy szervezet, az NKOH alatt vonja össze. A lépésnek nem titkolt célja volt, hogy a különböző állami szervezetek, intézmények vállalatok ,,olyan kommunikációs tevékenységet végezzenek, amely összhangban áll a kormányzati kommunikációs célokkal".

Az intézkedés hivatalos indoklásában azonban nem ez kapta a fő hangsúlyt, hanem az, hogy a központosítással spórolni is lehet. Az NKOH első vezére Nobilis Márton (aki néhány héttel az indulás után, 2015 szeptemberében lemondott pozíciójáról) korábban azt mondta, évi 10-15 milliárd forintot is megtakaríthat így az állam. Míg ugyanis előzőleg 40 milliárd ment el kommunikációs célokra, a hivatallal 25 is elég lesz.

A rendszer úgy működik, hogy az NKOH kiír egy hatalmas, 25 milliárdos közbeszerzést, amin három nyertes céget választanak ki

. Ezekkel a vállalatokkal kötnek egy keretszerződést, és később az egyes konkrét feladatokra (mint mondjuk az “állítsuk meg Brüsszelt" plakátkampány) már csak ebben a körben hirdetnek versenyt. Amelyik cég a háromból a legjobb ajánlatot adja, az végezheti el az adott feladatot.

Magyarul az, hogy a 25 milliárd melyik három cégcsoporthoz kerül, már az egész folyamat elején eldől. A kérdés csak az, ki milyen arányban részesedik belőle.

Az már az első ilyen 25 milliárdos gigatendernél látszott, hogy a befutók között erősen felülreprezentáltak a kormányközeli ügynökségek. Pedig akkor a Rogán Antal szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba, és a több miniszterrel is jó kapcsolatot ápoló Kuna Tibor cégei mellett még egy nemzetközi szereplő, a Mindshare is bekerült a hármak közé.

Egy évvel később azonban a Mindshare-nek már nem termett babér: az egyetlen ténylegesen piacinak tartott szereplő helyére a most már szintén kormányközelinek tartott Balásy Gyula ügynökségei érkeztek. Így a legutóbbi keretszerződésben kiválasztott nyertesek a

a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. (mind a kettő Balásy Gyula cége)
a Trinity International Communications Kft, a Young and Partners Kft és a Sprint Nyomdaipari Kft. (előbbi kettő Kuna Tibor cége)
illetve a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. (mind a kettő Csetényi Csaba tulajdona)

lettek.

Ráadásul - bár ezt az NKOH-nál nem verték nagydobra - a három kormányközeli csoporttal nem is egy évre és 25 milliárd forintra kötöttek szerződést, hanem ennél hosszabb időre és jóval magasabb összegre. A 2016 decemberében aláírt keretszerződésben ugyanis elrejtettek egy félmondatot, aminek értelmében a 25 milliárd forintos keret kétszer feltölthető, a 12 hónap pedig szintén kétszer meghosszabbítható összesen három évre.

Előbbit ki is használta az NKOH, amely ebben a második körben látványosan sutba dobta a korábbi spórolós érvrendszert. A hivatalon keresztül már 2017 első felében kiszórtak a szerződött ügynökségekhez több mint 28 milliárdot, és az év végéig sikerült ezt megduplázni. Mostanra pedig lényegében a kétszer feltöltött keret is nagyrészt elfogyott

, ami, akárhogy számoljuk, a korábban elrettentő példaként említett évi 40 milliárdos költést is messze meghaladja.

Pedig ebben még nincs is benne minden állami kommunikációs kiadás, mivel a beszerzést teljesen azért nem sikerült központosítani. Csak az NKOH-n keresztül a keretszerződésen kívül is kicsorgott jó néhány milliárd forint.

A keret elérése miatt a költés most egészen biztosan megtorpan (ez egyébként az elmúlt hetek alapján is látszik már). Persze nem azért, mert az állami szféra önuralmat gyakorol és visszafogja kommunikációs megrendeléseit, hanem mert új gigatendert kell lefolytatni. Ezt egyébként április végén már ki is írta az NKOH. Összeget egyelőre nem határoztak meg hozzá (ezen a soron 1 forint szerepel), ez azonban nem meglepő, legutóbb is így csinálták, így vélhetően most is 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Azt azonban már az első hirdetményben jelezték, hogy a tender ezúttal sem csak egy évre szól majd, a legutóbbi gyakorlathoz hasonlóan 2 évvel meg lehet hosszabbítani.

A kommunikációs hivatalt kerestük kérdéseinkkel, kíváncsiak voltunk mások mellett arra, hogy mikor köthetik meg az új megállapodást, ám a megadott határidőig nem kommunikáltak velünk.


A most kifutó keretszerződés alapján egyébként a legtöbbet a Miniszterelnöki Kabinetiroda költötte. A Rogán Antal vezette tárca 27 milliárdot tapsolt el

, szinte teljes egészében a kék plakátokról ismert kampányokra. Szintén a nagy költők között volt a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a piacai többségén monopol helyzetben lévő állami energiacsoport, az MVM. De rengeteget szánt kommunikációra a vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. is.

Utóbbi egyébként elég jó példa arra, hogy miért nem különösebben hatékony a központosított, Fidesz-közeli ügynökségekkel megvalósított állami kommunikáció. Korábban írtunk róla, hogy a vizes vb nemzetközi kampánya például nem fért bele a 3 milliárdos kommunikációs keretbe, 230 millióból pedig egy olyan kisfilmet csináltak, amit ennek századából is kényelmesen el lehetett volna készíteni. Persze, amint erről már volt szó, nem ezek voltak csak furcsák kommunikációs hivatal 132 külön eljárása között.

Az eddig kiszórt 70 milliárd egyébként nem egyenlően oszlott el a három kiválasztott között. A nagy vesztes Csetényi Csaba lett, aki ugyan még a keretszerződésbe bekerült, de már az aláírás környékén pletykáltak róla, hogy megromlott a kapcsolata a kormányzati szereplőkkel. Ezt az NKOH-s megrendelések is elég jól alátámasztják, hiszen az összes szerződés mindössze 4 százalékát kapták az ő cégei.


A helyére Balásy Gyula robbant be, akinek ügynökségei taroltak az elmúlt másfél évben az állami megbízók körében. Bár az üzletember két vállalatának együttes árbevétele 2016-ban még a 2,3 milliárd forintot sem érte el, 2016 vége óta azonban csak a keretszerződés alapján 51 milliárd forintnyi megbízást kaptak
.


https://g7.24.hu/allam/20180530/nem-a-kommunikacion-sporol-a-kormany-masfel-ev-al att-70-milliardot-egettek-el/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: keretszerződésen, kormányközelinek, keretszerződésbe, központosítással, óriásplakátokról, keretszerződést, tevékenységekre, miniszterelnöki, minisztériumnál, kivitelezéséről, kommunikációját, rendezvényekre, központosítani, megrendeléseit, communications, ügynökségekhez, szeptemberében, gigatenderének, keretszerződés, kommunikációra, ügynökségeknél, energiacsoport, szomszédjaként, központosított, ügynökségekkel, kormányközeli, kommunikációs, gigatendernél, megtakaríthat, international, közbeszerzést, vállalatokkal, plakátkampány, cégcsoporthoz, hirdetményben, megvalósított, kommunikáción spórol, teljes hároméves, állami szféra, elvileg spórolási, utolsó fillérig, korábbi jelzések, tervezett ütem, eredeti ígéretet, hivatal munkája, éppen aktuális, polgárok figyelmébe, fikciós bűnügyi, minisztériumnál semmit, e-gázszámlák előnyeit, teljes állami, különböző állami, Jandó Zoltán, Marjai János, Nemzeti Kommunikációs Hivatal, Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nkft, Nobilis Márton, Rogán Antal, Csetényi Csaba, Kuna Tibor, Balásy Gyula, Land Media Kft, Lounge Design Kft, Trinity International Communications Kft, Partners Kft, Sprint Nyomdaipari Kft, Affiliate Network Kft, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Magyar Turisztikai Ügynökség, Bp2017 Nonprofit Kft,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Paul David Tripp Március 28  Esti kép  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Esti kép  Sárkány  Facebookon kaptam  A nagy természet  A haj állapotának javítása egy...  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Esti kép  Színház az egész világ,  Nárcisz  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  képre írva  Alvó baby  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Reményik Sándor: Itt most virá...  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kékfestőről pár szóban  Paul David Tripp Március 26  Esti kép  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Szép estét  Alvó cica  A csend aranyat ért  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Jó éjszakát  A szeretetről  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Esti Ima !  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam Krisztinától  Válaszok a halál után  Nem jár  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Devecsery László - Húsvét  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam Krisztinától  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Nem azt látja  Facebookon kaptam Krisztinától  üdvözöllek!  Szép estét kedves látogatóimna...  Odaadja  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Kövesd a vezetőt  Alvó cica  A szeretetről  Nagyhétfő:  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás... 
Bejegyzés Címkék
kommunikáción spórol, teljes hároméves, állami szféra, elvileg spórolási, utolsó fillérig, korábbi jelzések, tervezett ütem, eredeti ígéretet, hivatal munkája, éppen aktuális, polgárok figyelmébe, fikciós bűnügyi, minisztériumnál semmit, e-gázszámlák előnyeit, teljes állami, különböző állami, kormányzati kommunikációs, intézkedés hivatalos, központosítással spórolni, indulás után, vállalatokkal kötnek, egyes konkrét, körben hirdetnek, legjobb ajánlatot, adott feladatot, egész folyamat, kérdés csak, első ilyen, befutók között, kormányközeli ügynökségek, több miniszterrel, nemzetközi szereplő, hármak közé, évvel később, egyetlen ténylegesen, legutóbbi keretszerződésben, kettő Balásy, kettő Csetényi, három kormányközeli, 2016 decemberében, második körben, korábbi spórolós, hivatalon keresztül, szerződött ügynökségekhez, kétszer feltöltött, korábban elrettentő, beszerzést teljesen, keretszerződésen kívül, keret elérése, költés most, elmúlt hetek, első hirdetményben, tender ezúttal, évre szól, legutóbbi gyakorlathoz, kommunikációs hivatalt, megadott határidőig, most kifutó, nagy költők, piacai többségén, vizes vb-t, olyan kisfilmet, eddig kiszórt, három kiválasztott, nagy vesztes, keretszerződésbe bekerült, aláírás környékén, kormányzati szereplőkkel, összes szerződés, helyére Balásy, elmúlt másfél, állami megbízók, keretszerződés alapján, keretszerződésen, kormányközelinek, keretszerződésbe, központosítással, óriásplakátokról, keretszerződést, tevékenységekre, miniszterelnöki, minisztériumnál, kivitelezéséről, kommunikációját, rendezvényekre, központosítani, megrendeléseit, communications, ügynökségekhez, szeptemberében, gigatenderének, keretszerződés, kommunikációra, ügynökségeknél, energiacsoport, szomszédjaként, központosított, ügynökségekkel, kormányközeli, kommunikációs, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 2294
  • e Hónap: 19087
  • e Év: 152004
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.