Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Állami gigaberuházások hizlalták a NER-lovagok cégeit
  2018-06-03 09:03:44, vasárnap
 
 
Állami gigaberuházások hizlalták a NER-lovagok cégeit

2018. június. 01. 06:30 Utolsó frissítés: 2018. június. 01. 08:13

Gyükeri Mercédesz
Szerző:


Nagyprojektekre kiszórt uniós támogatások, vizes vb, Liget projekt - remek évet zártak azok a magyar cégek, amelyek az állami beruházásokból élnek. Egészen jól behatárolható körről van szó, egészen kiszámítható üzleti modellel.

Amikor egy forró júliusi éjszakán Cee Lo Green fellépett egy bő egymilliárdból megépített színpadra, hogy rutinból lenyomja két slágerét, az amerikai énekes aligha képzelt többet abba a pár percbe, mint egy haknit a sok közül. A magyar nézők azonban tudták: a FINA vizes vébé 3,4 milliárd forintból összedobott megnyitója csodaszarvassal, operettbetéttel és a vörös lebernyegbe bújt amerikai zenésszel együtt azt hivatott mutatni: a magyar államnak telik bármire.

A világbajnokságra szánt költségvetés elszabadulása épp elég muníciót tartogatott a magyar sajtónak is. Most pedig, hogy a 130 milliárdos beruházásban érintett cégek sorra teszik közzé éves beszámolóikat, már azt is tudjuk, ki lett az igazi bajnok a nagyszabású eseményen - és az állami megbízásokkal hizlalt, jobbára kormányközeli vállalkozók által vezetett cégek között.
© Túry Gergely

A vizes vébén a legtöbb érmet a magyar versenyzők közül Hosszú Katinka nyerte ugyan, az igazi győztes azonban a budapesti versenyek legtöbbjének helyet adó - mellesleg ismeretlen feltételek mellett Hosszúék cége által is hónapokig használt - Duna Aréna építője, a Market Építő Zrt. lett. Garancsi István cége távolról sem csak állami megrendelésekből él, ám az a 46 milliárd, amelyet az arénáért szakított, látható tétel volt 2017-es mérlegében is.

A cég 20 milliárddal tudta növelni nettó árbevételét 2017-ben az előző évihez képest. Összesen 107 milliárdot szerzett a társaság, ez a szám 2015-ben, az építőipari boom előtt még kevesebb mint a fele, 51,6 milliárd volt.

A tavalyi bevételből 6,3 milliárd forintnyi profit maradt az év végére - ehhez az is hozzájárult, hogy a társaságnak mindössze 179 millió forint társasági adót kellett befizetnie a költségvetésbe 6,5 milliárdos adózás előtti eredményéből. Az adózott eredmény nagy részét pedig ki is vették Garancsiék: 5,35 milliárd forintot fizetnek ki osztalékként. (Garancsi másik, az online pénztárgépek chipjeit szállító cégéből is félmilliárdot vettek ki a tulajdonosok, ott az árbevétel egyébként 2,3 milliárd forint volt.)

Pörgés Paáréknál

A világbajnokság emblematikus épülete azonban nem az uszoda lett, hanem a Batthyány térnél több mint hárommilliárdból felhúzott, majd olyan gyorsan elbontott ugrótorony, hogy sokan jobban emlékeznek az árára, mint magára a kétszer használt szerkezetre. A 3,1 milliárdos torony a West Hungária Bau Kft. munkája - Paár Attila győri cége azonban nem csak ezen a megbízáson szakított tavaly, és a jövő is fényes, hiszen a következő budapesti óriásberuházás, a Liget projekt is tartogat megbízásokat a számára: a cég újíthatta fel a Szépművészeti Múzeum Román csarnokát, most pedig mélygarázst építhet a Városligetnél.

Ami a tavalyi évet illeti, a WHB összességében 25,4 milliárdról 41,4 milliárd forintra növelte árbevételét, adózott eredménye még nagyobb arányban, 2 milliárd forintról 5 milliárdra nőtt, ebből 2,5 milliárd forintot vettek ki osztalékként a tulajdonosok, Paár Attila és társai.

A WHB-hoz tartozó - a ZÁÉV-vel konzorciumban a Puskás Ferenc Stadion építését is elnyerő - Magyar Építő Zrt. miatt sem panaszkodhat a tulajdonos. A cég bevétele 9,9 milliárdról 24,5 milliárd forintra ugrott, így nem váratlan, hogy az adózott eredmény is jelentősen nőtt, 429 millióról 1,2 milliárdra. És ezt úgy, ahogy van, osztalékként fizetik ki.

A győri vállalkozó érdekeltségébe tartozik azonban egy cég, amelyikről jóval többet hallhattunk az elmúlt hónapokban: ez az Elios Innovatív Zrt., amelynek egyelőre nincs különösebb oka az aggodalomra - és nem csak azért, mert a magyar kormány ellenáll annak, hogy az országot beléptesse az EU-pénzekkel való visszaéléseknél eljáró Európai Ügyészségbe.

Tiborcz István volt cége árbevételét 1,67 milliárdról 4,9 milliárd forintra tudta növelni. Ez persze nem a csúcs, 2014-ben 3,5 milliárd, 2015-ben pedig - jobbára az OLAF által is bírált megbízásoknak köszönhetően - 7,7 milliárd forint volt a cég bevétele.
© Túry Gergely

Tavaly az Eliosnál a saját tőke 219 millióról 426 millió forintra nőtt, adózott eredményét pedig 74 millióról 282 millióra tudta feltornázni a cég. Ezt pedig, gyakorlatilag ahogy van, osztalékként kifizetik. Az eredménytartalék az év elején és végén is 114 millió forint volt - ez aligha lenne elég, ha az állam valóban visszakérné a Brüsszel által gyanúsnak ítélt 13 milliárd forint támogatást.

Mészáros, a bankszámlatulajdonos

És ha már az uniós támogatásoknál tartunk: itt a bajnok a nemzet gázszerelője, Mészáros Lőrinc, akinek az érdekeltségei szerezték meg tavaly a támogatások egytizedét. A volt felcsúti polgármestert olvasóink a vizes vébé megnyitóján is szívesen látták volna ugyan - amint bojlert szerel -, ám szerteágazó cégbirodalma építőipari társaságai nem a FINA rendezvényén gazdagodtak 2017-ben.

Több mint duplájára nőtt a bevétele a főleg vasúti fejlesztésekben érdekelt R-Kordnak. A cég 17 milliárd forintról 36,4 milliárd forintos nettó bevételt ért el például egy jelentős kelet-magyarországi vasúti fejlesztésből. A megbízásoknak köszönhetően 7,5 milliárd forintos profitra tett szert - a tavalyi 3,6 milliárd után. Ezt teljes egészében a cég eredménytartalékába helyezik.
© Túry Gergely

A család magasépítő cége, a Fejér B.Á.L. Kft. is jó évet zárt: a 2015-ben alapított cég egy évvel később már 3,23 milliárd, tavaly pedig 10 milliárdot is meghaladó árbevételre tett szert. A profit pedig eközben 319 millióról 798 millió forintra nőtt - ebből 750 millió lett az osztalék.

Szárnyalt közben a cégcsoport legismertebb építőipari tagja, a Mészáros és Mészáros Kft. is, amelyre olyan nagyprojekteket bíztak, mint a Felső-Tisza töltésének emelése vagy a szilvásváradi lovasközpont. A társaság 9,2 milliárdról tudta megduplázni árbevételét, a 19,8 milliárdból - ennek legnagyobb része uniós pénzből finanszírozott megbízás volt - 3,7 milliárd forintos profitot sikerült elérni. Ezt pedig teljes egészében kifizetik osztalékként, amit azzal indokol a taggyűlés - a Mészáros házaspár és Halmi Tamás, a cég ügyvezetője -, hogy a kifizetés nem veszélyezteti sem a társaság fizetőképességét, sem a hitelezők érdekeinek érvényesítését.

Valóban nincs veszély, hiszen a társaság készpénzállománya egészen döbbenetes módon, 70 milliárd forinttal 74 milliárdra nőtt az elmúlt évben. A bankszámlákon elhelyezett pénznek is köszönhetően a cég forrásállománya 16 milliárdról 96 milliárdra nőtt.

Az Átlátszó számításai szerint a cégek megbízásait több mint 83 százalékban uniós forrásokból fedezte az állam.
© Fazekas István

A legnagyobb király

Az év nyertese azonban a Duna Aszfalt: a Mészáros Lőrinccel is üzletelő Szíjj László tiszakécskei társasága több mint 43 milliárd forinttal tudta növelni árbevételét, amely így 2017 végére 75,6 milliárd forintot tett ki. Ebből - és az erre rakodó, 36 milliárdos egyéb bevételnek köszönhetően - 18,7 milliárdos profitot ért el a cég, ebből pedig 12 milliárd forint osztalékfizetésre tett javaslatot Tóth László ügyvezető, a taggyűlés pedig ezt jóvá is hagyta.

A céghez társuló, Szíjj Lászlóhoz és Mészáros Lőrinchez a CLH Klímaszerviz tulajdonosaként kapcsolódó Varga Károly tulajdonában levő Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. (Hódút) is remek évet zárt: 16 milliárdos bevétele 39,7 milliárdra ugrott meg, ehhez ötmilliárdos egyéb bevétel is hizlalta a céget, amely 2,9 milliárdos adózás utáni nyereséggel zárta az évet - ez az egy évvel korábbinak a duplája. Ebből viszont csak 300 milliós osztalék kerül ki.
© Túry Gergely

Viszonylag szerény volt az osztalékfizetésnél Varga másik cége, a Magyar Vakond Kft., pedig ott is remek volt a széljárás. A cég 1,8 milliárdról 4,2 milliárdra növelte árbevételét, a nyereség pedig egyenesen kilőtt, hiszen amíg 2016-ban 13,9 millió volt, tavaly már 2,3 milliárdot könyvelhettek el a tulajdonosok - ebből 600 millió forintot kapnak meg osztalékként.

És ha már szóba került a klímaszerelés: a melegrekordok ellenére a cég megbízásai megfogyatkozhattak 2017-ben, mivel az előző évhez képest 400 millióval kevesebb, 1,24 milliárdos bevételt ért el. Igaz, a profit már nőtt, 1,6 millióról 31,5 millióra - ezt az aprót bennhagyták a cégben.
Dübörögnek az úthengerek

Remek évet zárt a stadionépítéseknél is felbukkanó ZÁÉV, amelynek az árbevétele 15,4 milliárd forintról 35 milliárdra nőtt. Ez után 1 milliárdról 2,9 milliárdra az adófizetés után számolt nyereség - a cég nem fizet ebből osztalékot.

A Mészáros cégeivel vagy a Duna Aszfalttal több beruházásnál is párost alkotó EuroAszfalt gyakorlatilag 2016-os árbevételét ismételte meg, akkor 14,7 milliárdot szerzett megbízásaiból, tavaly pedig 14,8 milliárdot. Nem sokkal nőtt a profit sem, 96 millióról 136 millió forintra - az osztalékfizetés mégsem maradt el, a nyereségből, és az eredménytartalékból összesen 355 milliót osztanak szét.

A NER-ben sem megy rosszul a magyarországi építőiparban nagyon régóta jelen lévő osztrák Strabagnak: a társaság 4,8 milliárd forintról 10,6 milliárdra tudta növelni árbevételét Magyarországon. Így a 2016-os 254 millió után 1,32 milliárd volt az adózott eredmény - az osztalék ennél is magasabb, az eredménytartalékból kicsípett összeggel együtt 1,7 milliárdot osztanak szét a tulajdonosok között.

http://hvg.hu/gazdasag/20180601_ner_beszamolok_epitoipar_allami_megrendelesek/nyo mtatas
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fizetőképességét, világbajnokságra, hárommilliárdból, eredménytartalék, megrendelésekből, csodaszarvassal, gigaberuházások, nagyprojekteket, visszaéléseknél, operettbetéttel, forrásállománya, nagyprojektekre, fejlesztésekben, osztalékfizetés, tulajdonosaként, költségvetésbe, beruházásokból, óriásberuházás, támogatásoknál, finanszírozott, egymilliárdból, érdekeltségébe, magyarországon, érvényesítését, világbajnokság, gyakorlatilag, kormányközeli, magyarországi, fejlesztésből, megbízásoknak, szilvásváradi, beszámolóikat, veszélyezteti, bankszámlákon, behatárolható, klímaszerelés, magyar cégek, állami beruházásokból, forró júliusi, amerikai énekes, magyar nézők, vörös lebernyegbe, magyar államnak, világbajnokságra szánt, magyar sajtónak, igazi bajnok, nagyszabású eseményen, állami megbízásokkal, vizes vébén, legtöbb érmet, magyar versenyzők, igazi győztes, Gyükeri Mercédesz, Túry Gergely, Hosszú Katinka, Duna Aréna, Market Építő Zrt, Garancsi István, Pörgés Paáréknál, West Hungária Bau Kft, Paár Attila, Szépművészeti Múzeum Román, Puskás Ferenc Stadion, Magyar Építő Zrt, Elios Innovatív Zrt, Európai Ügyészségbe, Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Fejér, Mészáros Kft, Halmi Tamás, Fazekas István, Duna Aszfalt, Mészáros Lőrinccel, Szíjj László, Tóth László, Szíjj Lászlóhoz, Mészáros Lőrinchez, Varga Károly, Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft, Magyar Vakond Kft, Duna Aszfalttal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rács mögé  Facebookon kaptam  Az út  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Levél lány  Facebookon kaptam Krisztina b...  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Ne hagyd  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Szép estét kedves látogatóimna...  virágvasárnap  Játékos kis cicák  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Most - segíts meg Mária ,  Sonka vásár  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Virágvasárnap a húsvét előtti  A szeretetről  Odaadja  Alvó baby  Egy hét kihagyás  Válaszok a halál után  Nem azt látja  Esti képek  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Haja van  Graffiti bölcsesség  Nem jár  Válaszok a halál után  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Március 28  Nem jár  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Humor is meg nem is szerinted?  Márciuzs 24.  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Szép estét kedves látogatóimna...  Színház az egész világ,  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  A szeretetről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Kékfestőről pár szóban  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Alvó cica  Alvó baby  képre írva  A csend aranyat ért  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Az angyali üdvözlet  képre írva  Maci az északi fény alatt  virágvasárnap 
Bejegyzés Címkék
magyar cégek, állami beruházásokból, forró júliusi, amerikai énekes, magyar nézők, vörös lebernyegbe, magyar államnak, világbajnokságra szánt, magyar sajtónak, igazi bajnok, nagyszabású eseményen, állami megbízásokkal, vizes vébén, legtöbb érmet, magyar versenyzők, igazi győztes, budapesti versenyek, arénáért szakított, előző évihez, szám 2015-ben, építőipari boom, tavalyi bevételből, társaságnak mindössze, adózott eredmény, online pénztárgépek, árbevétel egyébként, világbajnokság emblematikus, uszoda lett, kétszer használt, megbízáson szakított, következő budapesti, tavalyi évet, győri vállalkozó, elmúlt hónapokban, aggodalomra &#8211, magyar kormány, országot beléptesse, saját tőke, állam valóban, uniós támogatásoknál, nemzet gázszerelője, érdekeltségei szerezték, támogatások egytizedét, volt felcsúti, vizes vébé, főleg vasúti, megbízásoknak köszönhetően, család magasépítő, 2015-ben alapított, évvel később, profit pedig, cégcsoport legismertebb, szilvásváradi lovasközpont, taggyűlés &#8211, társaság fizetőképességét, hitelezők érdekeinek, társaság készpénzállománya, elmúlt évben, bankszámlákon elhelyezett, cégek megbízásait, legnagyobb király, erre rakodó, taggyűlés pedig, céghez társuló, évet &#8211, nyereség pedig, tulajdonosok &#8211, melegrekordok ellenére, előző évhez, aprót bennhagyták, adófizetés után, osztalékfizetés mégsem, magyarországi építőiparban, osztalék ennél, tulajdonosok között, fizetőképességét, világbajnokságra, hárommilliárdból, eredménytartalék, megrendelésekből, csodaszarvassal, gigaberuházások, nagyprojekteket, visszaéléseknél, operettbetéttel, forrásállománya, nagyprojektekre, fejlesztésekben, osztalékfizetés, tulajdonosaként, költségvetésbe, beruházásokból, óriásberuházás, támogatásoknál, finanszírozott, egymilliárdból, érdekeltségébe, magyarországon, érvényesítését, világbajnokság, gyakorlatilag, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 493
  • e Hét: 2753
  • e Hónap: 19546
  • e Év: 152463
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.