Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ilyen egy működő jogállam, ahol távoznia kell a korrupcióban
  2018-06-03 09:29:41, vasárnap
 
  Rigó Anita

2018. június 1. 16:38• Világ

Ilyen egy működő jogállam, ahol távoznia kell a korrupcióban saras párt miniszterelnökének

Mariano Rajoy integet beszéde után a spanyol parlamentben június 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Javier Lizon

Mariano Rajoy az első miniszterelnök Spanyolország történetében, akit bizalmatlansági indítvánnyal távolítottak el a parlamentből. Rajoynak azért kellett távoznia, mert múlt héten a bíróság elsőfokon kimondta, hogy az általa irányított jobboldali Néppárt több korábbi magas rangú politikusa is bűnrészese volt minden idők egyik legnagyobb spanyol korrupciós botrányának, amiben politikai kapcsolatok segítségével illegálisan osztottak szét közbeszerzési megbízásokat 1999 és 2005 között.

A 2009-ben indult Gürtel-ügyben zajló perben a bíróság 37 vádlott közül 29-et talált bűnösnek, és összesen 351 évnyi börtönbüntetést szabott ki 12 különböző bűncselekmény, például csalás, vesztegetés, sikkasztás és pénzmosás miatt, ami jól mutatja az ügy súlyosságát.

Az elsőrendű vádlott, Francisco Correa üzletember, akiről az ügy a nevét is kapta (correa spanyolul övet jelent, mint németül a Gürtel), 51 év börtönbüntetést kapott, mint a korrupciós hálózat irányítója. A Rajoy vezette Néppárt volt pénztárnokára, Luis Bárcenasra pedig a bíróság 33 év börtönbüntetést szabott ki és 44 millió euró (14 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte.

A bíróság emellett elsőfokon azt is bizonyítottnak látta, hogy a pártnak létezett egy titkos, úgynevezett B kasszája is, legalább 1989 óta, ami párhuzamosan működött a hivatalos pénzügyi és számviteli rendszerrel, és a korrupt vállalkozói és közalkalmazotti hálózatból gazdagodott.

Az elítélt személyek egyike sem tagja már a Néppártnak, és a három tagú bírói testület egyik tagja nem is értett egyet a Néppárt elmarasztalásával, mert szerinte a korrupciós ügyek nem voltak közismertek a pártban. Rajoy, aki 2004 óta vezeti a pártot és akit korábban tanúként is beidéztek, azt mondta, sosem volt tudomása semmilyen illegális finanszírozásról, és nem foglalkozott pártja gazdasági ügyeivel.

Az ítélet ugyanakkor alkalmat adott az ellenzéknek, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezzen a parlamentben Rajoy-jal szemben. A szocialista ellenzéki vezető kezdeményezését a szélsőbaloldali Podemos, két a katalán függetlenedést támogató párt és a Baszk Nacionalista Párt is támogatta, így szűk többséggel megvonták a bizalmat a miniszterelnöktől.

Az ország vezetése és a katalán válság megoldása is immáron az új miniszterelnökre, az indítványt kezdeményező szocialista Pedro Sánchezre marad, aki a 350 fős parlamentben egy 84 fős kisebbségi kormánnyal próbál meg kormányozni. Sánchez elméletileg a következő rendes választások időpontjáig, 2020-ig maradhatna kormányfő, de ígéretet tett rá, hogy előrehozott választásokat kezdeményez majd valamikor a jövőben.

A spanyol események tovább fokozták a dél-európai politikai feszültségeket, amiket elsősorban az olasz kormányalakítási nehézségek okoztak. Spanyolországban a helyzet azonban teljesen más, mint Olaszországban, hiszen a spanyol gazdaság most nagyon jól teljesít és eszükbe sem jut kilépni az eurózónából. Ez a politikai korrupciós botrány egy régóta húzódó ügy, ami megtépázta a kormányzó Néppárt hitelességét, emellett a katalán alkotmányos válság kezelése is jelentősen rontotta a párt népszerűségét, vagyis Rajoy eltávolítása csak a jogállam működését mutatja.

A nyugat-európai gazdaságoktól jelentősen lemaradt, magas munkanélküliséggel sújtott Olaszországért ehhez képest tényleg van miért aggódni, hiszen a legújabb fejlemények szerint az eddigi csavarok után ma mégis kormányt alakíthatott az 5 Csillag és a Liga, amivel először került populista kormány hatalomra Nyugat-Európában. Márpedig ha az új kormány betartja az adócsökkentésre és kiadásnövelésre vonatkozó bátor ígéreteit, vagy akár megpendíti az eurózónából való kilépést, az az eddiginél is nagyobb válságba sodorhatja az országot.

https://g7.24.hu/vilag/20180601/ilyen-egy-mukodo-jogallam-ahol-tavoznia-kell-a-ko rrupcioban-saras-kormanypart-miniszterelnokenek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: spanyolországban, kormányalakítási, miniszterelnökre, finanszírozásról, kiadásnövelésre, börtönbüntetést, adócsökkentésre, bizalmatlansági, szélsőbaloldali, közalkalmazotti, kezdeményezését, miniszterelnök, olaszországért, függetlenedést, kezdeményezzen, olaszországban, bizonyítottnak, feszültségeket, közbeszerzési, választásokat, spanyolország, népszerűségét, gazdaságoktól, pénztárnokára, megfizetésére, bűncselekmény, foglalkozott, párhuzamosan, parlamentben, parlamentből, nacionalista, segítségével, megbízásokat, kezdeményező, eltávolítása, indítvánnyal, működő jogállam, korrupcióban saras, spanyol parlamentben, első miniszterelnök, bíróság elsőfokon, általa irányított, 2009-ben indult, elsőrendű vádlott, korrupciós hálózat, bíróság emellett, pártnak létezett, hivatalos pénzügyi, korrupt vállalkozói, elítélt személyek, három tagú, korrupciós ügyek, Rigó Anita, Mariano Rajoy, Javier Lizon, Francisco Correa, Luis Bárcenasra, Baszk Nacionalista Párt, Pedro Sánchezre,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Esti kép  Alvó baby  Tudd, hogy magától az élet soh...  Aki belekortyol  Görgess  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Szép estét kedves látogatóimna...  A máj egészségének javítása te...  Most - segíts meg Mária ,  Fényvarázslat  Görgess  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  képre írva  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  képre írva  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az út  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Paul David Tripp Március 25  Görgess  A máj egészségét biztosító és ...  Most - segíts meg Mária ,  Fényvarázslat  Most - segíts meg Mária ,  Humor is meg nem is szerinted?  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Galaktikus kapcsolat  Facebookon kaptam  Sárkány  Humor is meg nem is szerinted?  Figyeld meg az "én"-t  Facebookon kaptam  Szép estét  Jó éjszakát  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  képre írva  Az idegen országok éghajlata  Szeretettel !  képre írva  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Graffiti bölcsesség  Vérnyomáscsökkentés  Virágvasárnap a húsvét előtti  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam Krisztina b...  Levél lány  Sárkány  Ha nyitott vagy  Boldogság  Alvó kutyák  Talppontok közérthetően  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó lelkek  Szép álmokat!  Virágvasárnap a húsvét előtti  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szimbólumok  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Nagyhétfő:  Fülpontok  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  Galaktikus kapcsolat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
működő jogállam, korrupcióban saras, spanyol parlamentben, első miniszterelnök, bíróság elsőfokon, általa irányított, 2009-ben indult, elsőrendű vádlott, korrupciós hálózat, bíróság emellett, pártnak létezett, hivatalos pénzügyi, korrupt vállalkozói, elítélt személyek, három tagú, korrupciós ügyek, ítélet ugyanakkor, parlamentben Rajoy-jal, szocialista ellenzéki, szélsőbaloldali Podemos, katalán függetlenedést, ország vezetése, katalán válság, indítványt kezdeményező, következő rendes, spanyol események, dél-európai politikai, olasz kormányalakítási, helyzet azonban, spanyol gazdaság, politikai korrupciós, régóta húzódó, kormányzó Néppárt, katalán alkotmányos, párt népszerűségét, jogállam működését, nyugat-európai gazdaságoktól, legújabb fejlemények, eddigi csavarok, eurózónából való, spanyolországban, kormányalakítási, miniszterelnökre, finanszírozásról, kiadásnövelésre, börtönbüntetést, adócsökkentésre, bizalmatlansági, szélsőbaloldali, közalkalmazotti, kezdeményezését, miniszterelnök, olaszországért, függetlenedést, kezdeményezzen, olaszországban, bizonyítottnak, feszültségeket, közbeszerzési, választásokat, spanyolország, népszerűségét, gazdaságoktól, pénztárnokára, megfizetésére, bűncselekmény, foglalkozott, párhuzamosan, parlamentben, parlamentből, nacionalista, segítségével, megbízásokat, kezdeményező, eltávolítása, indítvánnyal, távolítottak, hitelességét, alakíthatott, történetében, korrupcióban, korrupcioban, súlyosságát, illegálisan, gazdagodott, kapcsolatok, alkotmányos, fejlemények, úgynevezett, vállalkozói, közismertek, vesztegetés, rendszerrel, ellenzéknek, szocialista, eurózónából, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 477
  • e Hét: 2135
  • e Hónap: 18928
  • e Év: 151845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.