Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A vörös veszedelemtől való félelem
  2015-06-04 10:30:13, csütörtök
 
   
  ... szülte békediktátum köttetett 1920 június 4-én


A magyarok I. világkongresszusa: 1929-ben
1920. június 4-e óta, Európa történelmében - a déli harangszóban megörökített és naponta emlékezetbe idézett - magyar nemzet elvesztette össznépi képviseletét.
A hétfelé szaggatott és harmadában hozzá ellenségesen viszonyuló, idegen uralom alá kényszerített magyarság össznépi képviseletét kilenc évvel később, 1929-ben, a Magyarok I. Világkongresszusa révén nyeri vissza.


Előzmények

Az I. világháború kitörésekor a Monarchia egész területén 19-42 évben határozta meg a HADKÖTELEZETTSÉGET! Ezzel szemben a magyar törvények 1912-ben 18-50 év közötti férfiak számára írt elő hadkötelezettséget.
1916 január 21-én 50 évről 55 évre emelték fel a Monarchia egész területén a korhatárt.
A történelmi Magyarország területéről kb. 3,4 millióan vettek részt az első világháborúban Ebből, több, mint félmillió elesett, 833 ezer fogságba esett, másfél millió megsebesült.
*
Talán, menjünk vissza az 1917 októberéig, amikor Magyarország területéről közel 1 millió ember, közöttük 500-600 ezer magyar nemzetiségű esett orosz hadifogságba. Az ország 18-40 év közötti, fegyverfogásra alkalmas korosztályainak több, mint harmada fogolyként élte át az orosz forradalmat és polgárháborút.
A hadifoglyok legnagyobb részét Szibériában és Turkesztániában, több tízezer főt befogadó táborokban őrizték. Közülük néhányban, így Omszkban, Tomszkban és Szamarkandban, a magyarok aránya elérte a 30-50 %-ot!
1916-tól mind nagyobb számban alkalmazták a foglyokat az iparban, a bányászatban és a mezőgazdaságban.
A táborokban 1917-ben szocialista csoportokat alakítottak, elsősorban azok az értelmiségiek, akik részt vettek a hazai munkás- és polgári radikális mozgalmakban, tartalékos tisztként a haractérre, majd fogságba kerültek. Ezek a csoportok kapcsolatokat építettek ki a bolsevik szervezetekkel.
Az 1917. októberi forradalomban kb. 40 városban több ezer magyar hadifogoly vett részt.
A hatalomátvétel után, amikor a hadifoglyok visszanyerték személyes szabadságukat, ún. internacionalista katonai alakulatokat szerveztek, amelyeket a Vörös Hadsereg kötelékében minden fronton bevetettek. A magyarok aránya az internacionalista alakulatokban felülmúlta bármely más nemzetét. Összlétszámuk 100 ezer főre tehető, ebből kb. 30 ezren elestek....



Új fegyveres erők 1918-ban:

A frontról hazaözönlött és leszerelt katonák száma 1918 decemberéig elérte az 1,2 milliót.
November 9-én a hadsereg újraszervezése nagy erőkkel kezdődött el. November 13-án rendelet jelent meg a nemzetőrség , a polgárőrség és a hadsereg létesítéséről.
A hadsereg alapját az 5 legfiatalabb korosztály visszatartása, illetve behívása képezte volna. Az ütőképes haderő gyors megszervezése illúzió maradt. Oka: pénzszűke, az ország peremvidékeinek leválása, illetve megszállása; a háborús fáradtság, a pacifista (mindenfajta háborút, fegyveres harcot ellenző) tömeghangulat; belső feszültségek a minisztérium és a Pogány József vezette katonatanácsok, a hadsereg és a nemzetőrségek között; a nyílt lázadásokig vezető zsoldos-kérdés.

Károlyi 1919 februárjában aktív ellenállás szükségességét hirdeti. Az akkori hadügyminiszter, Böhm Vilmos, és államtitkára Stromfeld Aurél a szociáldemokrata pártban és szakszervezetekben szervezett munkásságra kívánt támaszkodni a hadsereg megújításában.

A Magyar Nemzeti Tanás mellett 1918 okt. 23-án megalakult a diáktanács. A forradalom éjszakáján Csernák Imre vezette Katonatanács. Ez utóbbi fegyveres akcióival kész tényeket teremtett.
A győzelem után a kormány megállapodott a Nemzeti Tanács Intéző Bizottságaival. A katonatanácsban választott bizalmiak képviselték az egyes zászlóaljak tisztikarát, illetve legénységét.

A Katonatanács részt kívánt venni az ország politikájának alakításában.

A kormány és a munkás- ill. katonatanácsok viszonyát nov. 4-i rendeletben szabályozták: ,, a kormány ellenőrző orgánumai, a propaganda szervei,. De nem intézkedési jogával felruházott kormányzó hatóságok".

1919. március 21-én a Magyarországi Szocialista Párt megvalósítja a proletárdiktatúrát. Létrehozza hadseregét és szövetségre lép Szovjet-Oroszországgal.



Kommunista ,,Lenin fiúk"

1919. május 2-án a Budapesti Központi Ötszázas Forradalmi Munkás- és Katonatanács, majd a Forradalmi Kormányzótanács határozatot hoz a munkásosztály mozgósításáról és fölfegyverzéséről!
Május 3-4re 44 ezer ember áll be a Vörös Hadsereg soraiba és az üzemi dolgozók tízezrei jelentkeznek tartalék munkásszázadokba.

A forradalmi Kormányzótanács 1919. március 26-i rendeltével a karhatalmi és közbiztonsági feladatok ellátására létrehozta a Vörös Őrséget. Kifejezetten politikai célokra.
A leghírhedtebb közülük egy Cserny József nevű kalandor kb. 200 főnyi egysége volt, az un. ,,Lenin fiúk". Fekete bőrruhában(!) állig felfegyverkezve, aknavetőkkel és gyalogsági ágyúkkal tanyáztak a Teréz körút és az Oktogon sarkánál lévő, volt Batthyány-palotában.

A különítmény tagjai mintegy tucatnyi, közönséges gyilkosságot követtek el Cserny kifejezett utasítására vagy minden parancs nélkül.

Az ellenforradalminak nevezett szervezkedések felderítése a Belügyi Népbiztosság Politikai Osztályának feladata volt.
A részleg tevékenységét Korvin Ottó irányította.

A vidéki fegyveres felkelések leverésére és megtorlására Szamuely Tibor újságíró, népbiztos kapott teljhatalmat a Forradalmi kormányzótanácstól. Könyörtelen és hidegvérű elszántsággal, ,,a cél szentesíti az eszközt" meggyőződésével tett eleget a megbízatásának.
Különvonatával, amelyet ,,halálvonat"-nak neveztek, megjelent az ellenforradalmi lázadások színhelyén, ott a rendelkezésére álló karhatalommal ,,rendet" teremtett, majd rögtönítélő eljárással egy személyben törvényt ült az elfogottak felett.
A halálos ítéleteket a helyszínen nyomban végrehajtatta. A forradalmi törvényszékek, valamint a rögtönítélő bíróságok ítéletei alapján 153 személyt végeztek ki, közülük 119 vádlottat politikai, 6-ot katonai, 28-at közönséges bűncselekmény miatt.


A Tanácsköztársaság bukását követően a Nemzeti Hadsereghez tartozó Prónay-, Otenburg-, és Madary fővezérek vezette osztagok tisztogatásba kezdenek az 1919. aug. 19-én kiadott rendeletek alapján gyorsított bűnvádi eljárással ítélkeztek a vörös terror végrehajtói fölött.

1920. ápr. 11-én a Vérmezőn a nemzeti hadsereg felesküszik Horthy kormányzóra.

1920. jun. 4. A trianoni békediktátum alapján, Magyarországot a kollektív bűnösség elve alapján büntették. Elveszíti területének és azok lakóinak több, mint kétharmadát! Pedig, mint a fenti adatok is bizonyítják, nem a nép kezdeményezte a háborút és a kötelező hadrafoghatóság miatt teljesíteni kellett a behívó parancsot.

Éppen ezért, vissza kell utasítani a kollektív bűnösség elvén alapuló vádat!

Még akkor is, ha a ,,vörös veszedelemtől" való félelem szülte!


Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociáldemokrata, munkásszázadokba, hadrafoghatóság, mezőgazdaságban, peremvidékeinek, felfegyverkezve, katonatanácsban, kormányzótanács, hadügyminiszter, korosztályainak, turkesztániában, meggyőződésével, ellenforradalmi, mozgósításáról, újraszervezése, oroszországgal, bizottságaival, szükségességét, különvonatával, szervezkedések, világháborúban, szervezetekkel, katonatanácsok, fegyverfogásra, magyarországot, megbízatásának, rendelkezésére, hatalomátvétel, bűncselekmény, tömeghangulat, visszatartása, megszervezése, visszanyerték, értelmiségiek, kapcsolatokat, elszántsággal, déli harangszóban, hétfelé szaggatott, magyar törvények, történelmi Magyarország, első világháborúban, 1917 októberéig, ország 18-40, orosz forradalmat, hadifoglyok legnagyobb, magyarok aránya, 30-50 %-ot, táborokban 1917-ben, hazai munkás-, csoportok kapcsolatokat, bolsevik szervezetekkel, hatalomátvétel után, Magyarok, Vörös Hadsereg, Pogány József, Böhm Vilmos, Stromfeld Aurél, Magyar Nemzeti Tanás, Csernák Imre, Nemzeti Tanács Intéző Bizottságaival, Magyarországi Szocialista Párt, Budapesti Központi Ötszázas Forradalmi Munkás-, Forradalmi Kormányzótanács, Vörös Őrséget, Cserny József, Belügyi Népbiztosság Politikai Osztályának, Korvin Ottó, Szamuely Tibor, Nemzeti Hadsereghez, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png ház  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Varga János Veniam - Fontos sz...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Egy bizonyos határt  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Elköszönt  Nem méltó hozzád  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Erdőn  s immár én is felragyogva, ért...  Tanuld meg ezt a versemet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Nem méltó hozzád  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nem méltó hozzád  Png rózsa csokor  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png nő  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Jó éjszakát  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png kutya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Idő  Kerüld el az evangélium örömén...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Alázat  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Lóhere  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nem számIt  Radikális szeretet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Lóhere  Egy bizonyos határt  Elköszönt  Hogy lehet megtartani  A sors  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
déli harangszóban, hétfelé szaggatott, magyar törvények, történelmi Magyarország, első világháborúban, 1917 októberéig, ország 18-40, orosz forradalmat, hadifoglyok legnagyobb, magyarok aránya, 30-50 %-ot, táborokban 1917-ben, hazai munkás-, csoportok kapcsolatokat, bolsevik szervezetekkel, hatalomátvétel után, hadifoglyok visszanyerték, internacionalista alakulatokban, frontról hazaözönlött, hadsereg újraszervezése, hadsereg létesítéséről, hadsereg alapját, ütőképes haderő, ország peremvidékeinek, háborús fáradtság, nemzetőrségek között, nyílt lázadásokig, akkori hadügyminiszter, szociáldemokrata pártban, hadsereg megújításában, forradalom éjszakáján, győzelem után, kormány megállapodott, katonatanácsban választott, egyes zászlóaljak, ország politikájának, kormány ellenőrző, propaganda szervei, munkásosztály mozgósításáról, üzemi dolgozók, forradalmi Kormányzótanács, leghírhedtebb közülük, különítmény tagjai, részleg tevékenységét, vidéki fegyveres, ellenforradalmi lázadások, rendelkezésére álló, személyben törvényt, elfogottak felett, halálos ítéleteket, helyszínen nyomban, forradalmi törvényszékek, rögtönítélő bíróságok, vörös terror, nemzeti hadsereg, trianoni békediktátum, kollektív bűnösség, fenti adatok, kötelező hadrafoghatóság, behívó parancsot, szociáldemokrata, munkásszázadokba, hadrafoghatóság, mezőgazdaságban, peremvidékeinek, felfegyverkezve, katonatanácsban, kormányzótanács, hadügyminiszter, korosztályainak, turkesztániában, meggyőződésével, ellenforradalmi, mozgósításáról, újraszervezése, oroszországgal, bizottságaival, szükségességét, különvonatával, szervezkedések, világháborúban, szervezetekkel, katonatanácsok, fegyverfogásra, magyarországot, megbízatásának, rendelkezésére, hatalomátvétel, bűncselekmény, tömeghangulat, visszatartása, megszervezése, visszanyerték, értelmiségiek, kapcsolatokat, elszántsággal, szamarkandban, polgárháborút, karhatalommal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 456
  • e Hét: 733
  • e Hónap: 9337
  • e Év: 45278
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.