Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Müller Péter idézetek
  2018-08-27 09:21:11, hétfő
 
 





Valódi szeretet

A valódi szeretetben szabad vagy. És boldog. És a másik is az. Ha nem, akkor ez nem valódi szeretet, csak tapadás, ragaszkodás, kizsákmányolás. Ez vonatkozik szerelemre, párkapcsolatra, barátságra, bármilyen szeretetre, mely a másikkal összeköt.

Teljesen mindegy, hogy te ragadsz rá, vagy ő ragad rád, ha úgy érzed, hogy hozzá vagy kötve, vagy ő tehozzád, s nem működnek a szárnyaid, akkor ez nem szeretet, hanem kizsákmányolás. Az igazi szeretetben nincs erőszak, nincs függés, nincs önzés.

Müller Péter író


Réges-régen életem legnagyobb szerelme elhagyott. Iszonyúan fájt. Majdnem utánahaltam. Fájt a hiánya, szüntelenül fájt, mint egy gyógyulatlan seb. Egy bölcs hang, aki nevelt engem, s aki tudta, mi az a szeretet, azt mondta bennem: Ha Ő AZ, akkor visszajön. Ha nem, akkor felejtsd el, nem kár érte! Én mégis állandóan zokogtam.
És képzeld: visszajött! Öt év után! Öt hosszú év után. Visszajött egészen másképp, mint ahogy elment. Én is megváltoztam, teljesen, mire visszajött.
Azóta vele élek, több mint egy fél évszázada. Abban az öt keserves évben tanultam meg, mi az IGAZI SZERETET. Nem "elengedő" - mert az olyan, mintha eltépnéd egy léggömb zsinórját, s elengednéd a határtalan semmibe. Nem. Az Igazi Szeretetnek nincs zsinórja. Láthatatlan és eltéphetetlen. Mindig megmarad. Bárhová mehet, kalandozhat, kóborolhat, öregedhet, vénülhet, változhat, másokkal is próbálkozhat - de visszatér. Az Igazi Szeretet nem térben és időben van. Ezért szabad.


"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti. Vagyis a szeretetnek behunyt szemmel is érezhető jelenléte."


"Kevés olyan ember van a világon, akivel együtt meg tudnék öregedni. Lehet, hogy csak egy. Néha még egy se. Ezért ritka a jó házasság."


Hajlamosak vagyunk a másikról jót feltételezni, s nem olyannak látni őt, amilyen valóban, hanem amilyenre átfestjük. Rávetítjük az elvárásainkat, eszményeinket, nemcsak azért, hogy szép legyen, hanem azért is, mert félünk őt olyannak látni, amilyen. Főleg a szerelem működik így és néha a barátság is.
A hétköznapi kapcsolatainkban sem látunk élesen. A másikat túl szépnek, vagy túl csúnyának találjuk. Önmagunkkal is így vagyunk. Ne hidd, hogy magadat jól látod. Írd le egyszer, hogy milyen vagy - garantálom, hogy nem olyan vagy. Az igazi önismeret könyörtelenül pontos. Nem ítél, de lát.
Ne félj látni!
Ott vannak bennünk a vétkek, a kimondhatatlan sötétségek. Manapság az irodalom csakis ezt veszi észre, vagy az ember elveszettségét, lelki szerencsétlenségét. Ne hidd, hogy igaz!
Az angyal is bennünk van, és az ördög is. A kettő között az a különbség, hogy az angyal tudja az ördög titkait. Főleg, ha nem gyengeségből, félelemből vagy naivitásból angyal, de az ördög nem ismeri az angyalt. Nem tudja róla például, hogy végtelenül erős. Erősebb, mint ő. Nem lehet legyőzni.


Nincs jobb gyógyszer a lelki fájdalom és szomorúság ellen, mint rá sem gondolni. Egy eseménynek addig van létjogosultsága az emlékeidben, míg le nem vonod a tanulságot belőle. Amíg meg nem fejted a "Miért történt ez velem?" titkát. Utána már nincs szükség rá. Polcra kell tenni, mint egy elolvasott könyvet, és többé nem kell foglalkozni vele.
Nehéz ezt megcsinálni, mert az emlékezet jó része érzelmeken alapul, s ezért nem érted. Nem tudod átlátni, hogy mindez miért történt veled, és félsz, hogy bármikor újra megtörténhet. Amit megértesz, az egyrészt elveszti az érzéki-érzelmi töltetét, másrészt hasznos tapasztalattá válik benned. Harmadrészt: nem foglalkoztat tovább, hiszen megérteni mindent csak egyszer kell, nem kétszer, vagy háromszor... vagy néha százszor.
Tanulj meg elengedni, ahogy egy ujjadra hurkolt léggömböt szélnek eresztesz: hadd szálljon, legyen az égbolté, a felhőké. Ezt rendszerint akkor tudod megtenni, ha megpillantasz valamit, amit a léggömbnél fontosabbnak vélsz, és meg akarod fogni. Akkor a régit az útjára engeded. Észre sem veszed, hogy kinyíltak az ujjaid. A jövő a tiéd!


Addig rágja az egér a falat, de addig - míg áteszi magát a macskához. Jó, ha akarsz valamit, de ha túlságosan szeretnéd, már baj. "Legyen meg a te akaratod" - mondja az imádság. S ebben nagy lélektani bölcsesség van - ez a mágia titka is.
Vágyódom valamire, elképzelem, nagyon akarom - s aztán elengedem az egészet. Nem is gondolok rá, s amikor nem teljesül, nem leszek türelmetlen. Hagyom, hogy csendben érjen. A dolog akkor szokott megtörténni, amikor nem számítok rá, amikor már nem is kell annyira. Egyszer csak hozza a sors, és leteszi eléd.
Amikor valaki képtelen az elengedésre, "túlakarja" magát. Mint az egér, aki rögeszmésen csak rág és rág, mert kell neki mindenáron. Végül megkapja: a macskát. Néha bele kell nyugodni, hogy valami nem a miénk, és azt nem szabad forszírozni sem párkapcsolatban, sem gyermekáldásban, sem sikerben, sem karrierben, s főleg nem a hatalomban.
Vizsgáld meg, meddig akarsz még valamit, és mikor van az, hogy "túlakarsz" már. Ha ez van, állj le! Mert ott a macska!

Müller Péter



 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Címkék: kapcsolatainkban, létjogosultsága, gyermekáldásban, párkapcsolatban, párkapcsolatra, kizsákmányolás, kimondhatatlan, elveszettségét, eltéphetetlen, elvárásainkat, eszményeinket, könyörtelenül, tapasztalattá, megpillantasz, megtörténhet, fontosabbnak, foglalkoztat, próbálkozhat, feltételezni, megváltoztam, gyengeségből, gyógyulatlan, harmadrészt, szeretetnek, rögeszmésen, szüntelenül, elengedésre, megcsinálni, naivitásból, türelmetlen, utánahaltam, szeretetben, önmagunkkal, emlékeidben, kalandozhat, láthatatlan, valódi szeretetben, másikkal összeköt, igazi szeretetben, bölcs hang, léggömb zsinórját, határtalan semmibe, ember értékét, hatalma vagy, lényéből áradó, szeretetnek behunyt, szerelem működik, hétköznapi kapcsolatainkban, igazi önismeret, kimondhatatlan sötétségek, irodalom csakis, ember elveszettségét, Müller Péter, IGAZI SZERETET, Igazi Szeretetnek, Igazi Szeretet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  különleges  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Különleges  képre írva  Bornyi Veronika haiku verse  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  39 ígéret  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gebhardt Nóra versei II.  Anyák napjára  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam Krisztina b...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jó éjszakát  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Márai Sándor tollából  Magyar költészet napja  Nevelőszülőkhöz adták,  A Magyar Költészet napja alkal...  Nevelőszülőkhöz adták,  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kertem  Bornyi Veronika haiku verse  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Paul David Tripp Április 13  Hogyan válunk hűségesekké?  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Magyar költészet napja  Zilahy Lajos mondta  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  39 ígéret  Tanácsok egy pszichológustól  Csend  Egy gondolat  Müller Péter tollából  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Anyák napjára  Töröld le  Anyámról való emlékek  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Emlékezz  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Erdei gyöngyvirág  Mindig lesz olyan  A hagyma antibakteriális hatás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy barátság története  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
valódi szeretetben, másikkal összeköt, igazi szeretetben, bölcs hang, léggömb zsinórját, határtalan semmibe, ember értékét, hatalma vagy, lényéből áradó, szeretetnek behunyt, szerelem működik, hétköznapi kapcsolatainkban, igazi önismeret, kimondhatatlan sötétségek, irodalom csakis, ember elveszettségét, kettő között, angyal tudja, ördög titkait, lelki fájdalom, eseménynek addig, tanulságot belőle, elolvasott könyvet, egyrészt elveszti, érzéki-érzelmi töltetét, ujjadra hurkolt, léggömbnél fontosabbnak, útjára engeded, mágia titka, dolog akkor, kapcsolatainkban, létjogosultsága, gyermekáldásban, párkapcsolatban, párkapcsolatra, kizsákmányolás, kimondhatatlan, elveszettségét, eltéphetetlen, elvárásainkat, eszményeinket, könyörtelenül, tapasztalattá, megpillantasz, megtörténhet, fontosabbnak, foglalkoztat, próbálkozhat, feltételezni, megváltoztam, gyengeségből, gyógyulatlan, harmadrészt, szeretetnek, rögeszmésen, szüntelenül, elengedésre, megcsinálni, naivitásból, türelmetlen, utánahaltam, szeretetben, önmagunkkal, emlékeidben, kalandozhat, láthatatlan, rendszerint, ragaszkodás, megtörténni, foglalkozni, forszírozni, garantálom, hétköznapi, visszajött, bölcsesség, hajlamosak, elengednéd, határtalan, kóborolhat, karrierben, mindenáron, legnagyobb, rávetítjük, hatalomban, műveltsége, léggömbnél, túlságosan, barátságra, tanulságot, szeretetre, szerelemre, vonatkozik, félelemből, végtelenül, eseménynek, elolvasott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 500 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 885
  • e Hét: 1908
  • e Hónap: 9381
  • e Év: 126627
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.