Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy római templom padlása őrzi ....
  2021-01-27 16:32:59, szerda
 
  Egy római templom padlása őrzi a náci megszállás alatt ott bújtatott zsidó gyerekek emlékét
Ezeknek a boltíveknek az árnyékában leltem menedéket" - olvasható a gyermekmagasságú búvóhely falán.
...... ...........


1943-ban legalább tizenöt zsidó kislány talált menedéket a római Santa Maria ai Monti-templom padlásán. Az akkori plébános, Guido Ciuffa utóda, Francesco Pesce elmesélte a történetet, megmutatta a gyerekek rajzait a búvóhely falán. A holokauszt nemzetközi emléknapján közzétesszük elbeszélését.
Egy kis ajtó nyílik egy régi csigalépcsőre, amely az oltár mögött visz fel több mint húsz méterrel magasabbra. Áthalad az apszis fölött, és még feljebb létra vezet egészen a harangtorony aljáig, ahonnan egy szűk és hosszú folyosó kezdődik. Francesco Pesce, a római Santa Maria ai Monti-templom plébánosa vezeti a csapatot elemlámpa fényénél vissza a történelembe. Ahhoz a soha véget nem érő 1943-as télhez, amikor az Örök Várost a nácik elfoglalták, és zsidók ezreit vitték el megsemmisítő táborokba. Itt, ennek a 16. századi templomnak a padlásán, néhány lépésre a Colosseumtól rejtettek el és mentettek meg az elhurcolástól legalább tizenöt, a városnegyedben lakó zsidó kislányt.
...... ........


Ezeknek a boltíveknek az árnyékában leltem menedéket" - olvasható a gyermekmagasságú búvóhely falán, felette aláírás, szénnel: Aida Sermoneta. Kicsit arrébb rajzok láthatóak: házak, egy harangtorony, fegyveres katonák, gyerekek. Egy elegáns nőalak: ,,Talán Eszter királynőt ábrázolja, akinek egy áldozati kenyér van a kezében" - magyarázza a plébános az elemlámpa fényénél.
A lányok nagy részét a Szent Szív nővérek látták vendégül a plébánia melletti bentlakásos lányiskolában. A legnehezebb pillanatokban, amikor a nácik átkutatták a házakat, bezörgettek a negyed kolostorainak kapuján is, a templom padlásán lévő sötét búvóhelyen rejtették el őket. ,,Az elődöm, Guido Ciuffa helyezte őket biztonságba. Egyikük még életben van - meséli Francesco atya -, soha nem tudta elfelejteni a katonák lépteinek zaját, mikor a macskaköveken jöttek a Baccina utca felől, a szenvedést, hogy nem voltak ott a szüleik, és a félelmet, amikor hívták őket, hogy rejtőzzenek el odafent, amikor sietve fel kellett menniük a csigalépcsőn és futva végigmenni a hosszú folyosón a búvóhelyre, ahol sokszor hosszan kellett várakozniuk, amíg el nem múlt a vészhelyzet, miközben a mennyezetről lelógó villanykörte lengését figyelték." A villanykörte vezetéke még mindig ott van. És alatta még olvashatóak a nevek: Matilde, Carla, Clelia, Anna.
Amikor Róma nyílt város volt, ki volt szolgáltatva a németeknek, akik a város falai és sikátorai között keresték a menekülőket, a rejtőzködőket. A megszállt Rómában, ahol a horogkeresztesek a pápa ablaka alatt ott álltak, a nácik majdnem kétezer zsidót elfogtak. A koncentrációs táborokban, az ardeatinai árkoknál (Fosse Ardeatine) haltak meg. Körülbelül tízezren azonban túlélték, magánlakásokban, kolostorokban és plébániákon, kórházakban, a Szentszék intézményeinél és szentszéki területeken rejtőzködve, és az őket segítők közül néhányan a Világ Igaza elismerést kaptak.
Már ismert a katolikus intézmények listája, amelyekben Róma különböző negyedeiben befogadtak és elrejtettek zsidókat, hogy megmentsék őket attól a vérengzéstől, amelyet a zsidó közösség elszenvedett Auschwitzban a Soá idején. Ez a régi plébánia és plébánosa, Giudo Ciuffa is rajta van a listán. 2007-ben emléktáblát állítottak a sekrestye mellett, az olasz főváros zsidó közössége ezzel fejezte ki köszönetét az azon a télen megmentett életekért. A felirat így szól: ,,A Madonna dei Monti plébánosa, az Isteni Szeretet Leányai és a Szent Szív Leányai befogadták Izrael üldözött és elnyomott gyermekeit. E falak árnyékában menedékre leltek, és megmenekült az életük." Nem véletlenül ismétli a felirat azokat a szavakat, amelyek a harangtorony alatti búvóhely falára írtak. Éppen az egyik túlélő kezdeményezte, hogy állítsanak márványtáblát. A befogadottak személyazonosságát mindig diszkréten kezelték. Ezt a diszkréciót az idők során mindig tiszteletben tartották. De történetük, amely azon idők történelmének része, elevenen él a városnegyed emlékezetében. Mint ahogy a családnevek emléke is: Di Veroli, Di Consiglio, Di Castro...
Arról az 1943. október 16-i hajnalról, amikor egész zsidó családokat raktak Rómában teherautókba és deportálták őket, így írnak a plébánia melletti rendház bentlakásos iskolájának visszaemlékezésében: ,,A diákok száma egyre nő. Nagy jövés-menés van nálunk; sok ember kéri, hogy fogadjuk be. Vannak fiatal lányok, akik itt nevelkednek. Mások azért csatlakoztak, hogy megmeneküljenek a fenyegető veszélytől, átléptük velük a keretet. A házfőnöknőt köztiszteletben álló papok kérték, hogy fogadjon be nagyszámú, hatvannál is több kisfiút és kislányt, akik nálunk biztonságban lehetnek. Több tennivaló lett, de ez az irgalmasság cselekedete, és Isten számba veszi majd. Csak őbenne van a bizodalmunk, ő tart meg minket. De mikor ér már véget ez a pusztító háború?"
Francesco atya visszahozza a feledésből azokat a hétköznapi embereket, akik - amikor a gonosz kopogtatott az ajtajukon - nagy bátorsággal testvérként viselkedtek. Elmeséli zsidó családok történetét, akik a plébánia társadalmi életének szerves részei voltak. Római családok voltak, tehát mindenki úgy tekintett rájuk, mint egyazon család, Isten népe tagjaira. És a nép tagjainak e hálója olyan szolidáris, megtartó erő volt, amely a barbárság idején még jobban megerősödött. Az igazi testvériség tanúságtételeinek emlékét őrizzük itt" - mondja el a plébános.
A templom előtti téren elmeséli, az emberek éppen ott mentették meg a náci gyűlölet elől a Di Veroli család kislányát, Estert. Rávetették magukat a náci tisztre, a lábát taposva kiáltozta mindenki: ,,A kistestvérem! Ő a kistestvérem!... Engedjétek el!" Ha a harangtorony felé nézünk, látszik a csigalépcső melletti kis ablak... ,,Azokat a kislányokat - mondja Francesco atya - mind egyazon szeretet mentette meg: a nővéreké, a plébánosé... egy egész nép szeretete, egy népé, amely itt egyetlen családdá vált."


Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás és fotó: Avvenire
Magyar Kurír 2021.01.27
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: gyermekmagasságú, horogkeresztesek, magánlakásokban, megmeneküljenek, köztiszteletben, városnegyedben, intézményeinél, történelmének, koncentrációs, emlékezetében, kolostorokban, csigalépcsőre, kezdeményezte, márványtáblát, rejtőzködőket, elhurcolástól, pillanatokban, macskaköveken, kolostorainak, lányiskolában, harangtorony, elbeszélését, colosseumtól, megsemmisítő, tiszteletben, befogadottak, auschwitzban, történelembe, villanykörte, mennyezetről, elszenvedett, vérengzéstől, csigalépcsőn, szolgáltatva, közzétesszük, kistestvérem, római templom, náci megszállás, árnyékában leltem, gyermekmagasságú búvóhely, római Santa, akkori plébános, gyerekek rajzait, búvóhely falán, holokauszt nemzetközi, régi csigalépcsőre, oltár mögött, apszis fölött, harangtorony aljáig, csapatot elemlámpa, soha véget, nácik elfoglalták, Santa Maria, Guido Ciuffa, Francesco Pesce, Örök Várost, Aida Sermoneta, Talán Eszter, Szent Szív, Amikor Róma, Fosse Ardeatine, Világ Igaza, Giudo Ciuffa, Isteni Szeretet Leányai, Szent Szív Leányai, Thullner Zsuzsanna, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  A jó kedv a világon  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó baby  Sonka vásár  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti kép  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Játékos kis cicák  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Táplálékok a máj egészségének ...  Devecsery László - Húsvét  Levél lány  Facebookon kaptam  Levél lány  Egy hét kihagyás  képre írva  Virágvasárnap: az élet és a re...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  A nagy természet  Maci az északi fény alatt  Nárcisz  Nagy Feró megmondta?  Virágvasárnap a húsvét előtti  Jó éjszakát  Boldogság  Képes idézet !  Paul David Tripp Március 25  Agárdi Gábor gondolata  üdvözöllek!  Nagyon furcsa szeretni valaki...  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam Krisztinától  2004-es kivégzés után  Alvó kisfiú  Szép estét  Sonka vásár  Szép estét  Facebookon kaptam  Esti képek  Rács mögé  Facebookon kaptam  képre írva  A haj állapotának javítása egy...  képre írva  Idővel az ember megérti, hogy ...  Jó éjszakát  képre írva  Az izmaink nem csak testmozgás...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Óraállítás  Amikor még kicsi voltál...  Ne hagyd  Paul David Tripp Március 28  Levél lány  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  A szeretetről  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Amikor még kicsi voltál...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Sárkány  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  képre írva  J. Donald Walters  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Képes idézet ! 
Bejegyzés Címkék
római templom, náci megszállás, árnyékában leltem, gyermekmagasságú búvóhely, római Santa, akkori plébános, gyerekek rajzait, búvóhely falán, holokauszt nemzetközi, régi csigalépcsőre, oltár mögött, apszis fölött, harangtorony aljáig, csapatot elemlámpa, soha véget, nácik elfoglalták, elhurcolástól legalább, városnegyedben lakó, elegáns nőalak, áldozati kenyér, elemlámpa fényénél, lányok nagy, plébánia melletti, legnehezebb pillanatokban, nácik átkutatták, negyed kolostorainak, templom padlásán, katonák lépteinek, macskaköveken jöttek, hosszú folyosón, mennyezetről lelógó, villanykörte vezetéke, város falai, megszállt Rómában, pápa ablaka, nácik majdnem, koncentrációs táborokban, ardeatinai árkoknál, őket segítők, katolikus intézmények, zsidó közösség, régi plébánia, sekrestye mellett, olasz főváros, télen megmentett, felirat azokat, harangtorony alatti, egyik túlélő, idők során, városnegyed emlékezetében, családnevek emléke, diákok száma, fenyegető veszélytől, házfőnöknőt köztiszteletben, irgalmasság cselekedete, pusztító háború, feledésből azokat, hétköznapi embereket, gonosz kopogtatott, ajtajukon &#8211, plébánia társadalmi, barbárság idején, igazi testvériség, templom előtti, emberek éppen, náci gyűlölet, náci tisztre, lábát taposva, harangtorony felé, csigalépcső melletti, kislányokat &#8211, gyermekmagasságú, horogkeresztesek, magánlakásokban, megmeneküljenek, köztiszteletben, városnegyedben, intézményeinél, történelmének, koncentrációs, emlékezetében, kolostorokban, csigalépcsőre, kezdeményezte, márványtáblát, rejtőzködőket, elhurcolástól, pillanatokban, macskaköveken, kolostorainak, lányiskolában, harangtorony, elbeszélését, colosseumtól, megsemmisítő, tiszteletben, befogadottak, auschwitzban, történelembe, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 390
  • e Hét: 6081
  • e Hónap: 26764
  • e Év: 229677
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.