Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Advent 3. hete evangélium
  2006-12-15 21:10:10, péntek
 
  Ádvent 3. vasárnapja
Krisztusban szeretett Testvéreim!
A filadelfiai gyülekezet angyalának írd meg: ezt mondja a Szent, az Igaz, akinél van a Dávid kulcsa, és amit kinyit, senki nem z árja be, és amit bezár, senki nem nyitja ki: 8. Tudok cselekedeteidről. Íme, nyitott ajtót adtam eléd, amelyet senki sem zárhat be, mert bár kevés erőd van, mégis megtartottad az én igémet, és nem tagadtad meg az én nevemet.
Igénk zárakról és nyitott ajtókról beszél. Örök ádventi téma az ajtó előtt álló, életünk ajtaján kopogó, s oda belépni készülő Krisztus. Ádvent első vasárnapján hallhattuk Bach kantátájában azt a csodálatos tételt, ahol a recitativo-ban a megérkező Jézus kopogtat.
Mai igénkben azonban nem ilyen értelemben szerepel a zárak, kulcsok és ajtók képe. Igénk egyszerűen arról beszél, hogy vannak ajtók, amik nyitottak számunkra, s vannak zárt ajtók előttünk. S hiába szeretnénk mi diszponálni a kulcsok felett, azok nem a mi kezünkben vannak.
Megnyílt az ajtó
Igen, a huszadik századi, “nagykorúvá" vált ember számára hihetetlenül sok ajtó nyílt meg. Megnyílt a mozgások ajtaja. Szinte nincs korlát - közel került a világ túlsó széle, csupán órák kellenek, hogy eljussunk más kontinensekre. Sőt, az ember kilépett a földi korlátok közül, s árhajójával szeli a csillagközi világot. Megnyílt a szinte korlátlan mozgás ajtaja.
Megnyílt a kommunikáció ajtaja is. Bár az első keresztények korában is kiválóan szervezett postaszolgálat volt a római birodalom területén, s így az emberek híreket küldhettek és kaphattak, századunkra olyan fejlett kommunikációs eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy általuk gyökeresen megváltozott az élet: teljesen természetes, hogy felemeljük a kagylót, s a szomszédba, a szomszéd városba, vagy a szomszéd kontinensre “odaszólunk". Az is teljesen megszokottá vált, hogy egyenes-adásban látjuk a televízióban a 10, az 100, a 10000 kilométerre zajló eseményeket. Láthatjuk a valóságot, s megalkothatjuk a látszatvalóságot, a virtuális világot néha segítve, néha becsapva magunkat. Megnyílt a kommunikáció ajtaja.
Megnyílt a szabadság ajtaja is. Az imént említettek, a technikai fejlődés sok más területe, az emberi gondolkodás szellemi produktumai lehetővé tették, hogy szabadon éljünk, s azt tegyük, amit akarunk, azt tegyük, ami jól esik.
Számtalan ajtó nyílt a XX. század embere számára
Zárva maradt ajtó:
De sok a zárt ajtó a keresztény ember számára, hiszen Isten törvénye korlátozza mozgásterünket, bizonyos dolgokat tilt, sok mindent a lelkiismeretünk útján nem engedélyez. Nem tehetünk meg mindent, amit szeretnénk, amit kívánnánk, nem élhetünk sok olyan lehetőséggel, amit mások teljesen természetesnek tartanak életük formálásában, lelkiismereti szabadságukban, társadalmi, vagy gazdasági életben, a másik emberhez való viszonyulásban. A 10 parancsolat, a szeretet jézusi kettős törvénye, a vallási tradíciók sokasága, a tőlünk, keresztényektől elvárt, vagy ránk kényszeríttet szerep bezár bizonyos ajtókat, jelezve: ez már nem a keresztényeknek kijelölt hely
Sok ajtó nyitott a világ számára és sok csukva van a keresztények számára. Így látják sokan, olykor-olykor mi is így éljük meg.
A helyzet, a valós helyzet azonban éppen az ellenkezője. Urunk nyitott ajtót adott az ember elé, az élet nyitott ajtaját. Így is mondhatjuk: Jézus megnyitotta az élet ajtaját számunkra. A nagypénteki kárpithasadás, és a húsvétkor megnyíló bezárt sír erről tanúskodik.
A világ számára a sok nyitott ajtó a halálba vezető ajtók sokasága lehet. A Jézus megnyitotta, és felkínálta ajtó az életbe visz.
Ezért számunkra nem az a kérdés, milyen ajtót kell becsukni önkorlátozással, józan belátással, s milyen ajtót kell felfeszegetni önhatalmúlag, saját boldogságunk, kényelmünk, sikereink, örömeink érdekében.
Ádventi igénk ádventi bizalomra hív az ádventi Úr iránt. Nála vannak az élet-halál kulcsai. Amit ő megnyit számunkra, azt érdemes komolyan venni, azt érdemes invitálásnak érteni. Amit ő bezár azt azért teszi, hogy ne menjen tönkre, ne pusztuljon, s ne vesszen a semmibe az életünk.
Ha ő a világot fenntartó, s az életünknek is értelmet, tartalmat, célt adó Úr, akkor bízzuk rá magunkat, akkor fogadjuk el, hogy amit tesz javunkra teszi, értünk teszi.
Így keressük ádventben a számunkra megnyitott, életre nyitott kapukat. S így vegyük komolyan a zárt kapukat. Nem azért, hogy megint le kelljen mondani valamiről, hanem azért, hogy meg lehessen menekülni az élettel csábító, de halált, örök halált kínáló utaktól.
Az ádventi lelki-házi feladat most ez: ki-ki az életében keresse meg ezeket a nem véletlen nyitott és nem véletlen zárt ajtókat. Azért, hogy ne csak ádventünk, hanem karácsonyunk is legyen, ne csak várakozzunk (hiába egy életen keresztül), hanem meg is érkezzünk az életbe. A teljes, boldog, egészséges, vég nélküli életbe.
Ámen.

HÉTFŐ
A karácsonyi előkészület, megkívánja a lélek tisztaságát, mert a Megváltó a világ világossága. A bűn sötétsége Őt nem foghatja föl. Ezért a várakozás örömét össze kell kapcsolni az őszinte bűnbánattal, mely megszabadít a bűn rabságából és sötétségéből. Sürgetően hangzik felénk Jeremiás próféta szava a szentmise kezdőénekében: Halljátok az Úr szavát, ti nemzetek, és hirdessétek azt az egész földkerekségen: íme jön már a mi Üdvözítőnk, többé ne féljetek! (Vö. Jer 31,10; Iz 35,4)
KÖNYÖRGÉS
Urunk, Istenünk, méltasd figyelemre könyörgő szavunkat, és árassz világosságot szívünk homályába Fiad kegyelmével, amikor eljön hozzánk. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.
Kérjük, testvéreim, irgalmas Istenünket, hogy világosítsa meg gondolatainkat és erősítse szeretetünket, hogy így alkalmasak legyünk Üdvözítőnk befogadására.
1. Add, Urunk, hogy Jézus Krisztusban mindenki felismerje ígéreteid beteljesedését.
2. Adj készséges szívet nekünk, Urunk, hogy halogatás nélkül kövessük felismert akaratodat.
3. Segíts, hogy minden ember eljusson a bűn sötétségéből az evangélium világosságára.
4. Olts belénk állhatatos akaratot, hogy szüntelen jótettekkel várjuk Szent Fiadat.
5. Engedd, Urunk, hogy az eljövendő dicsőség reménye elűzze szívünkből a félelmet.
Urunk és Istenünk! Te Fiad által a bűn sötétségéből meghívtál minket országod világosságára. Add, kérünk, hogy hívásodnak mindenkor eleget téve ellen álljunk a bűn csábításának. Krisztus, a mi Urunk által.

KEDD
Az áteredő bűn átka, a lázadás szelleme megfertőzte az emberiséget, és ettől nem tud saját erejéből megszabadulni. Maga az Isten sietett segítségünkre, hogy kegyelmével ujjá alkosson minket. Azt kívánja tőlünk, hogy szakítsunk a régi, ellene lázadó szellemmel, őszinte bűnbánattal térjünk vissza hozzá. Ez adventi felkészülésre ösztönöz a szentmise kezdőéneke: Íme, szentjeivel eljön majd az Úr, és ragyogó fényesség lesz azon a napon. (Vö. Zak 14,5.7)
KÖNYÖRGÉS
Istenünk, te egyszülött Fiad által újjáteremtettél minket. Tekints ránk jóságosan: hiszen irgalmasságodra szorulunk. Gyógyítsd meg régi bűneink sebeit szent Fiad eljövetelével. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.
Kérjük, testvéreim, mennyei Atyánkat, hogy kegyelmével formáljon minket új teremtményekké, hogy a lázadás helyett engedelmes lélekkel szolgáljunk neki.
1. Adj erőt, Urunk, hogy őszinte bűnbánattal térjünk vissza Hozzád.
2. Segíts, Urunk, hogy tiszták és a régi bűnös állapottól megszabadultak lehessünk.
3. Olts lelkünkbe igazi engedelmességet, hogy hűségesen teljesítsük parancsaidat.
4. Add, hogy ez adventi megtérésünk, a felebaráti szeretet gyümölcsét teremje.
5. Engedd, hogy életünk alázatával eljuthassunk (elhunyt N. testvérünkkel együtt) választottaid boldogságára.
Mennyei Atyánk! Te végtelen türelmedben időt engedtél nekünk, hogy felismerjük üdvözítő akaratodat és teremjük a bűnbánat méltó gyümölcseit. Add kegyelmedet, hogy ez adventi megtérésünk kedves legyen előtted, és kegyelmeddel állhatatosak legyünk a jóban. Általad, aki élsz és uralkodol, mindörökkön örökké.

SZERDA
Az igazi világosság a világba jött, de a sötétség nem fogta föl. Az Ószövetség vágyakozása tölt el bennünket is, azzal a kívánsággal, hogy amikor minket meglátogat, fel akarjuk ismerni Őt. A szentmise mai olvasmányai nem csak a vágyakozást fejezik ki, hanem a jeleket is, melyekből az Úr látogatása felismerhető. A próféta szavát idézi a szentmise kezdőéneke: Eljön az Úr és nem késlekedik, megvilágosítja a sötétség rejtelmeit, és kinyilvánítja magát az összes nemzet előtt. (Vö. Hab 2,3; 1Kor 4,5)
KÖNYÖRGÉS
Add meg kérünk, mindenható Istenünk, hogy Karácsony közelgő ünnepe gyógyító kegyelmedet bőségesen árassza földi életünkre, és hozza meg nekünk örök javaidat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.
Imádkozzunk, testvéreim, hogy mennyei Atyánk küldje el nekünk a szentlelket, aki megvilágosít minket és elvezet a teljes igazságra.
1. Add, Urunk, hogy tevékeny lélekkel és helyes cselekedetekkel várjuk az Úr eljövetelét.
2. Erősíts bennünket kegyelmeddel, hogy ne legyen a bűnnek hatalma felettünk.
3. Add, Urunk, hogy a Szentlélek erejével világosan felismerjük igazságodat.
4. Add, hogy rászoruló embertársainkban felismerjük, és szolgáljuk a közöttünk lévő Krisztust.
5. Engedd, hogy amikor szent Fiad eljön közénk ismét, erővel és hatalommal, magáénak ismerjen minket.
Gondviselő Atyánk! Az élet ajándékát visszaszerezte nekünk egyszülött Fiad. Add, hogy mi, akik az Ő megtestesülésének titkát megismertük, kegyelme erejével az Ő második eljövetelére is méltó lelkülettel készüljünk. Általad, aki élsz és uralkodol, mindörökkön örökké.

DECEMBER 17. vasárnap
A Megváltó-várás időszakában Isten végtelen bölcsességét csodáljuk. Öröktől fogva elhatározta, hogy elküldi egyszülött Fiát, a világ Üdvözítőjét. A világot és választott népét, a próféták jövendöléseivel készítette elő. Az isteni irgalom kiáradása felett örvend a mai szentmise kezdőéneke: Örvendjen az ég és ujjongjon a föld, mert Urunk érkezik, hogy megkönyörüljön szegényein. (Vö. Iz 49,13)
KÖNYÖRGÉS
Teremtő és megváltó Istenünk, akinek akaratából a Szűzanya méhében testet öltött az örök Ige, méltasd figyelemre kérésünket. Engedd, hogy egyszülött Fiad, aki emberi életünket vállalta, adjon részt nekünk isteni életéből. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.
Kérjük, testvéreim, a teremtetlen örök Bölcsességet, Urunkat, Jézus Krisztust, hogy látogasson meg bennünket és ajándékozza meg szívünket az élet bölcsességével.
1. Add, Urunk, hogy általad, az egész teremtett világot a gondviselő Isten szeretetének jeleként szemléljük.
2. Engedd, Urunk, hogy életünk minden eseményében felismerjük a mennyei Atya szeretetét.
3. Segíts, hogy kegyelmed erejével, állhatatosan kövessük példádat, a feltétlen engedelmességben.
4. Add, Urunk, hogy szeretetünkből is a te bölcsességed ragyogjon.
5. Add, hogy életünk minden napján megmaradjunk irányításod alatt és így részesülhessünk az örök jutalomból.
Isteni örök Bölcsesség! A világ teremtésekor erővel, de mégis gyengéd szeretettel rendezted a dolgokat. Add kérünk, hogy okosan járjunk földi zarándoklásunk adventi utján és eljussunk Hozzád, az örök Bölcsességhez. Aki élsz és uralkodol, mindörökkön örökké.


 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Címkék: engedelmességben, rendelkezésünkre, embertársainkban, látszatvalóságot, cselekedeteidről, keresztényeknek, újjáteremtettél, keresztényektől, irgalmasságodra, cselekedetekkel, lelkiismeretünk, részesülhessünk, önkorlátozással, engedelmességet, jövendöléseivel, megalkothatjuk, szeretetünkből, beteljesedését, postaszolgálat, mozgásterünket, megvilágosítja, természetesnek, gondolatainkat, viszonyulásban, megszabadultak, megkönyörüljön, bölcsességével, teremtményekké, visszaszerezte, zarándoklásunk, földkerekségen, szabadságukban, testvérünkkel, választottaid, megszabadulni, segítségünkre, filadelfiai gyülekezet, ajtó előtt, csodálatos tételt, megérkező Jézus, kulcsok felett, huszadik századi, mozgások ajtaja, világ túlsó, ember kilépett, földi korlátok, csillagközi világot, szinte korlátlan, kommunikáció ajtaja, római birodalom, emberek híreket, szomszéd városba, Jézus Krisztusban, Szent Fiadat, Mennyei Atyánk, Jézus Krisztus, Gondviselő Atyánk, Jézus Krisztust,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi telefonál  Png csokor  A boldog családok mind hasonló...  A másik dolog,  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kövesd a cowboyt!  Alvó cicák  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kislány  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az igazi szeretetért rendszeri...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png virág  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét kedves látogatóimna...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Szabolcska Mihály – Ákác...  Örülök, hogy látlak!  Png nő  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png kutya  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Jó éjszakát  Gonosz démon-álarc  Amikor Jézus rátapos a lábadra  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Irgalom és ítélet  Albert Einstein gondolata  Png kislány  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Az igazi szeretetért rendszeri...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Gonosz démon-álarc  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Esti kép  Egy hatékony szolga  A televizió nem a kultúrát kép...  Tanuld meg ezt a versemet  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Bounty krémes  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tavaszi kép  Gyökössy Endre - Virágok virág... 
Bejegyzés Címkék
filadelfiai gyülekezet, ajtó előtt, csodálatos tételt, megérkező Jézus, kulcsok felett, huszadik századi, mozgások ajtaja, világ túlsó, ember kilépett, földi korlátok, csillagközi világot, szinte korlátlan, kommunikáció ajtaja, római birodalom, emberek híreket, szomszéd városba, szomszéd kontinensre, 10000 kilométerre, virtuális világot, szabadság ajtaja, imént említettek, technikai fejlődés, emberi gondolkodás, zárt ajtó, keresztény ember, lelkiismeretünk útján, másik emberhez, szeretet jézusi, vallási tradíciók, keresztényeknek kijelölt, világ számára, keresztények számára, valós helyzet, élet nyitott, élet ajtaját, nagypénteki kárpithasadás, húsvétkor megnyíló, halálba vezető, életbe visz, élet-halál kulcsai, világot fenntartó, számunkra megnyitott, zárt kapukat, élettel csábító, ádventi lelki-házi, életében keresse, életen keresztül, karácsonyi előkészület, lélek tisztaságát, világ világossága, várakozás örömét, őszinte bűnbánattal, szentmise kezdőénekében, egész földkerekségen, evangélium világosságára, eljövendő dicsőség, lázadás szelleme, szentmise kezdőéneke, lázadás helyett, régi bűnös, felebaráti szeretet, bűnbánat méltó, igazi világosság, világba jött, vágyakozást fejezik, próféta szavát, sötétség rejtelmeit, összes nemzet, teljes igazságra, bűnnek hatalma, közöttünk lévő, élet ajándékát, világ Üdvözítőjét, próféták jövendöléseivel, isteni irgalom, teremtetlen örök, élet bölcsességével, egész teremtett, gondviselő Isten, mennyei Atya, feltétlen engedelmességben, örök jutalomból, világ teremtésekor, örök Bölcsességhez, engedelmességben, rendelkezésünkre, embertársainkban, látszatvalóságot, cselekedeteidről, keresztényeknek, újjáteremtettél, keresztényektől, irgalmasságodra, cselekedetekkel, lelkiismeretünk, részesülhessünk, önkorlátozással, engedelmességet, jövendöléseivel, megalkothatjuk, szeretetünkből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1757
  • e Hét: 13387
  • e Hónap: 46541
  • e Év: 280288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.