Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter: Az emberiségnek sürgető, elemi szüksége van ....
  2021-02-03 11:46:24, szerda
 
  Erdő Péter: Az emberiségnek sürgető, elemi szüksége van Krisztusra.
...... ...........


Erdő Péter bíboros, prímás Urunk bemutatása (Gyertyaszentelő Boldogasszony) ünnepén, február 2-án az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét. A szertartás kezdetén gyertyaszentelésre is sor került.

Erdő Péter bíboros szentbeszédének teljes szövegét közreadjuk.
1. ,,Kelj fel, tündökölj mert eljött világosságod, és az Úr dicsősége felragyogott fölötted! Mert íme, sötétség borítja a földet és homály a népeket, de fölötted felragyog az Úr, és dicsőssége megjelenik fölötted" (Iz 60, 1-2). Így jövendöl Izajás próféta a Messiás eljöveteléről. Amikor az Evangéliumban azt halljuk, hogy az agg Simeon kezébe veszi a kis Jézust és róla mondja, hogy ,,világosságul jött a nemzetek megvilágosítására és dicsőségére Izrael népének" (Lk 2,32), megértjük, hogy benne érkezett el a Megváltó nem csak a választott nép, hanem az egész világ számára.

2. Ez az a világosság, amelyet Simeon a kezében tartott a jeruzsálemi templomban. Amikor Gyertyaszentelő Boldogasszony napján égő gyertyákkal tartunk körmenetet, mi is a világosságot hordozzuk. Azt a világosságot, amelyet keresztelésünk alkalmából égő gyertya jelképezett. Akkor gyulladt fel lelkünkben a hit és a kegyelem fénye.
A mostani körmenet és a mai ünnep arra emlékeztet, hogy ezt a fényt, vagyis magát Krisztust kell hordozni a világban.

3. Az éjszaka és a sötétség a semminek, az űrnek, a pusztulásnak, a hiánynak, de a gonoszságnak is a jelképe. Amikor János evangéliuma szerint Júdás elhagyja az utolsó vacsora termét, akkor megjegyzi a szerző: éjszaka volt. Jézus egész küldetéséről pedig ugyanennek az evangéliumnak a kezdetén olvassuk: ,,a világosság a világban jött, de a sötétség nem fogadta be".

4. A II. vatikáni zsinat az Egyházról szóló hittani rendelkezését ugyancsak ezzel a nagyszerű képpel kezdi (Lumen gentium - a népek világossága - Krisztus). Az ő küldetését kell folytatnia az Egyháznak, amely jele és hatékony eszköze az Istennel való találkozásnak, a világ üdvösségének, az emberiség egységének. Ha ennek a szegény betlehemi gyermeknek ilyen történelmi és kozmikus küldetése van, akkor szinte természetesnek tűnik a prófécia fenyegető megjegyzése: jel lesz, amelynek ellentmondanak. Szent II. János Pál pápa, a megválasztása előtti évben, felejthetetlen lelkigyakorlatot tartott erről az igazságról. Mint mindig a történelemben, ma is érezzük a megmagyarázhatatlan, az érthetetlenül heves ellentmondást, amely az Egyház, a hit, sőt Krisztus személye ellen újra meg újra felszínre kerül.
Bár kísérhetik Egyházunk történetét, akárcsak bármely más nép útját a történelemben, emberi bűnök, mulasztások és hibák, a vad és heves, a közösség egésze és a hit lényege ellen irányuló gyűlölet ezekből teljesen nem magyarázható.
Tegyük fel hát magunknak a kérdést: mi megláttuk-e Jézusban a világosságot? Számunkra ő-e az irányadó életünk minden helyzetében? Mert ha nem, akkor bennünk is nagy még az ellenállás, bennünk is sok még az akadálya annak, hogy tovább sugározzuk Krisztus fényét az egész világnak. Pedig az emberiségnek sürgető, elemi szüksége van Krisztusra.

5. Krisztusról és a hitről feltűnő tanúságot kell tenniük a szerzeteseknek. Ez a hivatásuk. Hiszen ők fogadalommal vállaljak a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség evangéliumi tanácsának megtartását. Közösségi életet élnek, a világtól egy bizonyos elkülönülést is vállalnak, de nem azért, mert megvetik a hétköznapi élet ügyes bajos dolgaival foglalkozó embereket, hanem azért, hogy városi közösségben vagy lakott helyektől távol, bizonyos értelemben a pusztában, jobban hallják Isten szavát. Ez a szó pedig, tudjuk Illés próféta történetéből, nem a viharban, nem a tűzben hallatszik, hanem az enyhe szellőben. Az igazság, a szeretet és az irgalom szava.
Kérjük a mai ünnepen, hogy gyűlölködéstől és zűrzavartól szabdalt világunkban mindig meghalljuk ezt a szót és tanúságot tegyünk róla. Ámen.

Fotó: Mudrák Attila
...... ......


Magyar Kurír 2021.02.02
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: lelkigyakorlatot, gyertyaszentelő, szentbeszédének, ellentmondanak, természetesnek, gyűlölködéstől, felejthetetlen, szerzeteseknek, keresztelésünk, engedelmesség, ellentmondást, eljöveteléről, megválasztása, boldogasszony, evangéliumnak, rendelkezését, evangéliumban, találkozásnak, érthetetlenül, történelemben, elkülönülést, világosságot, fogadalommal, világosságod, felragyogott, küldetéséről, pusztulásnak, magyarázható, világosságul, emberiségnek, üdvösségének, gonoszságnak, történetéből, közösségben, jeruzsálemi, gyertyákkal, emberiségnek sürgető, esztergomi bazilikában, szertartás kezdetén, nemzetek megvilágosítására, egész világ, kezében tartott, jeruzsálemi templomban, világosságot hordozzuk, kegyelem fénye, mostani körmenet, utolsó vacsora, kezdetén olvassuk, világban jött, nagyszerű képpel, népek világossága, világ üdvösségének, Erdő Péter, Gyertyaszentelő Boldogasszony, Amikor Gyertyaszentelő Boldogasszony, Amikor János, Szent II, János Pál, Mudrák Attila, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A haj állapotának javítása egy...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Minden kedves látogatómnak sze...  Az idegen országok éghajlata  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  képre írva  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Apu  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Facebookon kaptam Krisztinától  Sok ember olyan,  Sir Andrew Lloyd Webber  Szép estét kedves látogatóimna...  Karinthy Frigyes: Almafa  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Óraállítás  Boldogság  Egy hét kihagyás  Paul David Tripp Március 28  Benedek Elek - Virágvasárnap  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Válaszok a halál után  Haja van  képre írva  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Alvó baby  Nem jár  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Az út  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Haja van  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Esti kép  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  2004-es kivégzés után  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
emberiségnek sürgető, esztergomi bazilikában, szertartás kezdetén, nemzetek megvilágosítására, egész világ, kezében tartott, jeruzsálemi templomban, világosságot hordozzuk, kegyelem fénye, mostani körmenet, utolsó vacsora, kezdetén olvassuk, világban jött, nagyszerű képpel, népek világossága, világ üdvösségének, emberiség egységének, szegény betlehemi, prófécia fenyegető, megválasztása előtti, érthetetlenül heves, közösség egésze, irányadó életünk, akadálya annak, egész világnak, hitről feltűnő, engedelmesség evangéliumi, bizonyos elkülönülést, hétköznapi élet, tűzben hallatszik, enyhe szellőben, irgalom szava, lelkigyakorlatot, gyertyaszentelő, szentbeszédének, ellentmondanak, természetesnek, gyűlölködéstől, felejthetetlen, szerzeteseknek, keresztelésünk, engedelmesség, ellentmondást, eljöveteléről, megválasztása, boldogasszony, evangéliumnak, rendelkezését, evangéliumban, találkozásnak, érthetetlenül, történelemben, elkülönülést, világosságot, fogadalommal, világosságod, felragyogott, küldetéséről, pusztulásnak, magyarázható, világosságul, emberiségnek, üdvösségének, gonoszságnak, történetéből, közösségben, jeruzsálemi, gyertyákkal, mulasztások, dicsőségére, evangéliumi, megjegyzése, evangéliuma, zűrzavartól, világossága, helyzetében, krisztusról, bazilikában, megtartását, világunkban, jelképezett, történelmi, ellenállás, világosság, sugározzuk, gyermeknek, értelemben, egységének, folytatnia, küldetését, választott, ugyanennek, krisztusra, tanácsának, szegénység, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1378
  • e Hét: 7069
  • e Hónap: 27752
  • e Év: 230665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.