Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa a betegek világnapján 02.09
  2021-02-09 16:16:03, kedd
 
   
  ...... ..............


Kedves testvérek,
a betegek 29. Világnapjának 2021. február 11-i ünneplése, a Lourdes-i Szűzanya liturgikus emléknapja jó alkalom arra, hogy különös figyelmet fordítsunk a betegekre és azokra, akik őket a kórházakban, az idősotthonokban valamint a családokban és a közösségekben gondozzák. Különösen is gondolok azokra, akik világszerte a koronavírus-járvány következményei miatt szenvednek. Mindnyájukat, különösen is a szegényeket és a kirekesztetteket, lelki közelségemről és az Egyház szeretetteljes gondoskodásáról biztosítom.
1. Ennek a napnak témája abból az evangéliumi szakaszból származik, ahol Jézus azok képmutatását kritizálja, akik nem azt teszik, amit hirdetnek (vö. Mt 23,1 - 12). Amikor hitünk üres szavakra redukálódik, nem törődve mások életével és szükségleteivel, hitvallásunk aligha van összhangban a való élettel. A veszély nagy. Jézus ezért használ kemény szavakat, amikor önmagunk bálványozásának veszélyéről van szó, és így tanít minket: ,,Egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok" (8. vers).
Jézus kritikája azok iránt, akik ,,beszélnek, de nem cselekszenek" (vö. 3. vers), mindig és mindenki számára hasznos, mivel egyikünk sincs védve az álszentség súlyos gonoszságától, ami megakadályozza, hogy az egyetlen Atya gyermekeként növekedjünk, mint olyanok, akik egyetemes testvériség megélésére kaptak meghívást.
Testvéreink szükségleteivel szembesülve, Jézus a képmutatással teljesen ellentétes magatartást állít szemünk elé. Arra hív meg minket, hogy álljunk meg, figyeljünk, közvetlen és személyes kapcsolatot alakítsunk ki másokkal, empátiát és együttérzést tápláljunk irántuk, hagyjuk, hogy szenvedésük annyira megérintsen minket, hogy szolgálatukra akarjunk állni (vö. Lk 10,30-35).
2. A betegség tapasztalata ráébreszt saját sérülékenységünkre és a másoktól való velünk született függésünkre. Teremtményi mivoltunk ezáltal lesz még nyilvánvalóbb, mert megtapasztaljuk Istentől való egyértelmű függőségünket. A félelem, a zavar, a bizonytalanság, néha pedig a megdöbbenés is birtokba veheti elménket és szívünket, ha betegek vagyunk; tehetetlennek érezzük magunkat, mivel egészségünk nem a képességeinktől vagy az aggodalmaskodásunktól függ (vö. Mt 6,27).
A betegség felveti az élet értelmének kérdését, amelyet hittel Isten elé hozunk: ez az egzisztencia új irányára és értelmére irányuló kérdés, amire előfordulhat, hogy nem kapunk azonnal választ. Rokonaink és barátaink sem tudnak mindig segíteni minket ebben a fáradtságos keresésben.
Jób bibliai alakja e tekintetben jelképértékű. Felesége és barátai nincsenek mellette a szerencsétlenségében, sőt, hibáztatják és csak súlyosbítják magányát és szorongását. Jób elhagyatottnak és félreértettnek érzi magát. De épp e rendkívüli kiszolgáltatottsága által utasít el minden képmutatást, és választja az őszinteség útját Isten és embertársai felé. Olyan kitartóan kiált Istenhez, hogy Isten végül válaszol neki, új látóhatárt nyitva előtte. Megerősíti abban, hogy szenvedése nem büntetés vagy az Istentől való elszakadás állapota, még kevésbé Isten közönyének a jele. Jób megsebzett és meggyógyított szívéből fakad ezután a megindító vallomás az Úr felé: ,,Azelőtt csak hírből hallottam felőled, most azonban saját szememmel láttalak." (Jób 42,5).
3. A betegségnek mindig van arca, nem is csak egy: minden beteg arca, de azoké is, akik figyelmen kívül hagyva, kirekesztve érzik magukat és akik olyan társadalmi igazságtalanságok áldozatává válnak, amelyek megtagadják számukra az alapvető jogokat (vö. Fratelli tutti, 22). A jelenlegi világjárvány az egészségügyi rendszerek egyenlőtlenségeit, valamint a betegellátás terén mutatkozó hiányokat is felszínre hozta. Az idős, gyenge és kiszolgáltatott emberek nem mindig kapnak méltányos egészségügyi ellátását. Ez politikai döntésektől, az erőforrás-gazdálkodástól és a felelős pozíciókat betöltő személyek elkötelezettségétől függ. A betegek gondozására és beteg testvéreink ápolására erőforrásokat fordított erőforrás elsőbbséget élvez, ami azzal az alapelvvel függ össze, hogy az egészség elsődleges fontosságú közjó. Ugyanakkor a világjárvány rávilágított az egészségügyi személyzet, az önkéntesek, a dolgozók, a lelkipásztorok, a szerzetesek és szerzetesnők elkötelezettségére és nagylelkűségére is, akik profi módon, felelősségtudattal és felebaráti szeretettől indíttatva segítették, kezelték, vigasztalták és szolgálták a számtalan beteget és családtagjaikat. Férfiak és nők csendes sokasága döntött úgy, hogy ezekre az arcokra tekintenek és vállalják a betegek szenvedéseit, akiket a közös emberi család tagjaként testvéreiknek éreztek.
A közelség egy értékes balzsam, amely támaszt és vigaszt nyújt a betegeknek szenvedéseikben. Keresztényként ezt a közelséget Jézus Krisztus, az irgalmas szamaritánus szeretetének jeleként éljük meg, aki együttérzéssel közelít minden bűntől megsebzett ember felé. A Szentlélek működése által Krisztussal egyesülve arra kaptunk meghívást, hogy irgalmasok legyünk, mint az Atya, és különösen is szeressük gyenge, beteg és szenvedő testvéreinket (vö. Ján 13,34 - 35). Ezt a közelséget nemcsak egyénként, hanem közösségként is megtapasztaljuk: a Krisztusban való testvéri szeretet valóban létrehoz egy gyógyító közösséget, amely senkit sem hagy hátra, amely befogadó, különösen is a leginkább rászorultak iránt.
Itt szeretném megemlíteni a testvéri szolidaritás fontosságát, amely a szolgálatban válik konkréttá és változatos formákat ölthet, amelyek mind felebarátaink támogatására irányulnak. ,,A szolgálat azt jelenti, hogy gondját viseljük azoknak, akik törékenyek a családunkban, a társadalomban, a népünkben." (Homília Havannában 2015. szeptember 20-án). Ebben a szolgálatban mindenki képes arra ,,hogy félretegye kívánalmait, elvárásait, mindenhatóságra irányuló vágyait a legtörékenyebbek konkrét tekintetének színe előtt. (...) A szolgálat mindig a testvér arcát nézi, érinti az ő testét, érzi az ő közelségét olyannyira, hogy nemegyszer ,,el is kell viselnie", miközben segíteni próbálja. Ezért a szolgálat sosem ideológiai, minthogy nem eszméket, hanem személyeket szolgál." (Uo.)
4. Abban, hogy egy terápia jó legyen a kapcsolat döntő jelentőségű, ami lehetővé teszi a beteg holisztikus megközelítését. Ennek a szempontnak a kiemelése segíthet az orvosoknak, az ápolóknak, a szakembereknek és az önkénteseknek, hogy felelősnek érezzél magukat abban, hogy a betegeket a gyógyulás olyan útján vezessék, ami a bizalmon alapuló személyes kapcsolatra épül. (vö. Nuova Carta degli Operatori Sanitari [2016], 4). Ez egyfajta szerződéskötést jelent a gondozásra szorulók és az ellátást nyújtók között, ami a kölcsönös bizalmon és tiszteleten, az őszinteségen és a segítőkészségen alapszik, így segít legyőzni a védekező attitűdöket, középpontba állítani a betegek méltóságát, megőrizni az egészségügyi dolgozók szakmaiságát és elősegíteni a jó kapcsolatot a betegek családjával.
A betegekkel való ilyesfajta kapcsolat kiapadhatatlan motivációs- és erőforrást találhat Krisztus szeretetében, miként azt azoknak a férfiaknak és nőknek a tanúbizonysága is mutatja, akik évezredeken keresztül a szenvedők szolgálatára szentelték magukat. Ugyanis Krisztus halálának és feltámadásának misztériuma annak a szeretetnek a forrása, amely képes hiteles értelmet adni a betegek és ápolóik élethelyzetének. Az evangélium sokszor alátámasztja ezt azzal, hogy bemutatja, hogy Jézus nem varázslattal gyógyít, hanem a gyógyulások mindig egy találkozásnak, egy személyközi kapcsolatnak az eredményei, amelyben Jézus által felajánlott isteni ajándék választ talál azok hitében, akik befogadják. Ez foglalja össze a Jézus által gyakran elismételt kifejezés: ,,A hited megmentett téged."
5. Kedves testvérek, a szeretetparancsnak, amelyet Jézus tanítványaira hagyott, konkrét megvalósulása a betegekkel való kapcsolatban történik meg. Egy társadalom annál inkább emberi, minél inkább hatékonyan törődik a testvéri szeretet jegyében az esendő és szenvedő tagjaival. Törekedjünk e cél elérésére, hogy senki ne érezze magát egyedül, kirekesztve vagy magára hagyva.
Máriára, az Irgalmasság és a Betegek Anyjára bízom a betegeket, az egészségügyi dolgozókat és mindazokat, akik nagylelkűen segítik szenvedő testvéreiket. A Lourdes-i barlangból és szerte a világon számos más szentélyéből Ő támogassa hitünket és reménységünket, és segítsen abban, hogy testvéri szeretettel viseljük gondját egymásnak. Mindenkinek szívből küldöm áldásomat.
A Lateráni Szent Jánosnál, 2020. december 20-án, Advent 4. vasárnapján. Ferenc pápa
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: kirekesztetteket, legtörékenyebbek, szükségleteivel, élethelyzetének, segítőkészségen, szerződéskötést, szenvedéseikben, megtapasztaljuk, idősotthonokban, bálványozásának, nagylelkűségére, mindenhatóságra, gondoskodásáról, kiszolgáltatott, családtagjaikat, képességeinktől, reménységünket, következményei, gazdálkodástól, megközelítését, megakadályozza, szakembereknek, szeretetteljes, keresztényként, elhagyatottnak, félreértettnek, lelkipásztorok, feltámadásának, kiapadhatatlan, tanúbizonysága, együttérzéssel, bizonytalanság, testvéreinket, tanítványaira, szolgálatukra, megvalósulása, idősotthonokban valamint, közösségekben gondozzák, napnak témája, evangéliumi szakaszból, való élettel, veszély nagy, álszentség súlyos, egyetlen Atya, képmutatással teljesen, betegség tapasztalata, másoktól való, képességeinktől vagy, betegség felveti, élet értelmének, fáradtságos keresésben, őszinteség útját, Lourdes-i Szűzanya, Jézus Krisztus, Homília Havannában, Nuova Carta, Operatori Sanitari, Ugyanis Krisztus, Betegek Anyjára, Lateráni Szent Jánosnál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Bonyolult világunkban nem könn...  Szegfűk  Látogatóimnak szeretettel........  Facebookon kaptam  Árvácska csokor  Png kislány  Mai harmónia kártyám  Zöld turmalinkristály  Tulipán csokor  Elmélyedni Jézus életében  Kislány széken  Zöld drágakőkristály  Köszönöm a látogatást  Ma Győr - beoltják a mamát  A lélek imája......  Facebookon kaptam  Astra Zeneca és a vérrögösödés  Facebookon kaptam  A csoda csak arra talál rá, ak...  Facebookon kaptam  A kereszt nagysága  Elmélkedés  Micsoda tavasz van  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Lehetetlen  Panda maci  Köszönöm a látogatást  Panda maci  Tulipán csokor  Tulipànok  Facebookon kaptam  Az élethez bátorság kell.....  Nagyon szép.......  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Elmondom majd.......  Az emésztőrendszer egészségén...  Istennel vagyunk mi győztesek  Mai harmónia kártyám  Mai harmónia kártyám  Kellemes teázást  Nagyon szép.......  Nem vagyunk mások  Facebookon kaptam  Ábrándozás.....  Ma Győr - beoltják a mamát  Jó reggelt szép napot  Csillogó rózsa.....  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Az élet rövid......  Jézushoz hozd a búd, mert Ő me...  Megváltó  Tulipànok  Szegfűk  Csillogó rózsa.....  Facebookon kaptam  A bókolás nem lehet hamis híze...  Kék fluoritkristály  Tavaszi kép  Mindent, amit adtál.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Tulipànok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Kislány kalapban  Harmónia......  Látogatóimnak szeretettel........  Elmondom majd.......  Kellemes délutánt kívánok  Lehetetlen  Panda maci  Magyarország kifosztásának tör...  Jézus  Szép kristály  Rózsaszin rózsa  Facebookon kaptam  Nagyon szép.......  Kellemes napot kívánok  Harmónia......  Jó reggelt szép napot  Jézus  600 éve született Gutenberg  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Idézet Petőfi Sándortól  Facebookon kaptam  Zöld turmalinkristály  Mindenkinek más módja van  Png rózsa csokor  Aki először kér bocsánatot, az...  Tavaszi kép  Mindent, amit adtál.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
idősotthonokban valamint, közösségekben gondozzák, napnak témája, evangéliumi szakaszból, való élettel, veszély nagy, álszentség súlyos, egyetlen Atya, képmutatással teljesen, betegség tapasztalata, másoktól való, képességeinktől vagy, betegség felveti, élet értelmének, fáradtságos keresésben, őszinteség útját, megindító vallomás, betegségnek mindig, alapvető jogokat, jelenlegi világjárvány, egészségügyi rendszerek, betegellátás terén, felelős pozíciókat, betegek gondozására, alapelvvel függ, egészség elsődleges, világjárvány rávilágított, egészségügyi személyzet, számtalan beteget, arcokra tekintenek, betegek szenvedéseit, közös emberi, értékes balzsam, betegeknek szenvedéseikben, közelséget Jézus, irgalmas szamaritánus, közelséget nemcsak, gyógyító közösséget, leginkább rászorultak, testvéri szolidaritás, szolgálatban válik, szolgálatban mindenki, legtörékenyebbek konkrét, szolgálat mindig, testvér arcát, szolgálat sosem, kapcsolat döntő, beteg holisztikus, kiemelése segíthet, gyógyulás olyan, bizalmon alapuló, gondozásra szorulók, ellátást nyújtók, kölcsönös bizalmon, segítőkészségen alapszik, védekező attitűdöket, betegek méltóságát, egészségügyi dolgozók, betegek családjával, betegekkel való, szenvedők szolgálatára, evangélium sokszor, gyógyulások mindig, személyközi kapcsolatnak, hited megmentett, társadalom annál, testvéri szeretet, egészségügyi dolgozókat, világon számos, kirekesztetteket, legtörékenyebbek, szükségleteivel, élethelyzetének, segítőkészségen, szerződéskötést, szenvedéseikben, megtapasztaljuk, idősotthonokban, bálványozásának, nagylelkűségére, mindenhatóságra, gondoskodásáról, kiszolgáltatott, családtagjaikat, képességeinktől, reménységünket, következményei, gazdálkodástól, megközelítését, megakadályozza, szakembereknek, szeretetteljes, keresztényként, elhagyatottnak, félreértettnek, lelkipásztorok, feltámadásának, kiapadhatatlan, tanúbizonysága, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 919
  • e Hét: 10176
  • e Hónap: 20069
  • e Év: 314631
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.