Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csodaszép múzeummá válik a Kelenföldi állomás öreg épülete
  2021-02-11 14:20:24, csütörtök
 
  ......


A KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM MEGMENTI A KELENFÖLDI ÁLLOMÁSÉPÜLETET ÉS ÚJ KIÁLLÍTÓHELYET HOZ BENNE LÉTRE - A LEGFŐBB ATTRAKCIÓ EGY ÓRIÁSI TEREPASZTAL LESZ. A Közlekedési Múzeum kapta meg a lehetőséget, hogy megmentse az enyészettől, és új, másfél évszázados múltjához méltó funkcióval újítsa meg a műemléki védettség alatt álló Kelenföldi indóház épületét." - mondta el Vitézy Dávid, múzeumunk főigazgatója.
A Kormány kedd este megjelent rendelete kiemelt beruházássá minősítette a Kelenföld indóház megmentését a Közlekedési Múzeum által előkészített tervek nyomán és rendelkezett az építési engedélyezés menetéről, valamint a kivitelezési közbeszerzés kiírásáról.
A Kelenföldi indóházban a Közlekedési Múzeum új kiállítóhelyet hoz létre, amelynek legfőbb attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz egy vas úttörténeti kiállítás részeként. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik majd.
Az épület környezetében vasúti tematikájú játszókert létesül, teraszán szabadtéri mozivetítéseket tarthatunk majd, az épület pedig kiegészül egy kilátópontként, trainspotter-helyként is szolgáló új, kortárs terasszal a vasút felé, valamint terveink szerint egy bisztró is helyet kap az épületben. Az épület előtt, szabadtéren az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.
Az 1884-ben épült Kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte ezt a szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt funkcióját az elmúlt években teljesen elveszítette, a MÁV pénztár kiköltözött belőle és állapota tovább romlott, így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő, átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják.
“A Kormány egy évvel ezelőtt hagyta jóvá a Közlekedési Múzeum koncepcióját az épület megmentésére. Kelenföld az ország egyik legforgalmasabb vasútállomásaként kitűnő helyszín arra, hogy az itt létesülő kiállítás bemutassa Budapest és a vasút kapcsolatának 175 éves történetét és az előttünk álló kihívásokat és lehetőségeket." - mondta el Vitézy Dávid főigazgató.
A Közlekedési Múzeum az Építész Stúdiót bízta meg az építészeti tervek elkészítésével, akik az eredeti épület műemléki jellegének, karakterének tiszteletben tartása mellett azt az új funkcióknak megfelelő kortárs építészettel is kiegészítik.
A kiállítási tartalom tervezését a Közlekedési Múzeum megkezdte, a következő hónapokban a részletek kidolgozása zajlik. A Kelenföldi pályaudvar mint városi és vasúti tér biztosan meghatározó szerepet kap majd a tematikában, ahol nem csak a vasút történeti szerepét, múltját, jelenét, jövőjét kívánja a Múzeum bemutatni, hanem a helyszínhez kapcsolódó emlékeket, történeteket is.
Ezért a Közlekedési Múzeum arra biztat mindenkit, hogy járuljon hozzá a Kelenföldi indóház újjászületéséhez. Akinek van régi képeslapja, fényképe, egyéb tárgyi emléke, története, ami Kelenföldhöz kapcsolódik, és szívesen megosztaná másokkal is, jelentkezzen a . Kérünk továbbá mindenkit, hogy segítse munkánkat a Link honlapon található kérdőív kitöltésével, ahol lehetőség lesz további javaslatok megfogalmazására, például a tervezett rendezvényekkel, a kisgyerekeseknek szóló programokkal, vagy épp a bisztró kínálatával kapcsolatban.
2019 őszén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hoffmann Tamás, Újbuda akkori polgármestere, hogy a Közlekedési Múzeum mentheti meg az állomásépületet. Az akkor létrejött megállapodás nyomán 2020-ban a Miniszterelnökség 100 millió forinttal, Újbuda önkormányzata - az előző kerületvezetés által tett ígéretet betartva - 20 millió forinttal támogatta a tervezést és a beruházás előkészítését. Az elkészült tervek elnyerték az újbudai önkormányzat támogatását, miután a Múzeum bemutatta a koncepciót László Imre polgármesternek. A Kelenföld indóház megmentését és az elkészült terveket Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője is támogatásáról biztosította.
A munkát a múzeum folytatja, a tartalomfejlesztésen túl az építési engedélyezés és a kivitelezési közbeszerzés kiírása áll előttünk, hogy mihamarabb megindulhasson Budapest egyik legrégebbi vasúti emlékének megmentése.
Nagyobb kép Link
...... ........... ........



Forrás: Lokálpatriota
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: újjászületéséhez, múzeumpedagógiai, megfogalmazására, kisgyerekeseknek, rendezvényekkel, polgármesternek, állomásépületet, legforgalmasabb, mozivetítéseket, állomásépülete, elkészítésével, megindulhasson, kiállítóhelyet, kerületvezetés, kilátópontként, lehetőségeket, környezetében, önkormányzata, foglalkozások, támogatásáról, előkészítését, országgyűlési, kapcsolatának, lokálpatriota, polgármestere, biztosította, engedélyezés, kivitelezési, közbeszerzés, rendelkezett, főigazgatója, jelentkezzen, előkészített, kelenföldhöz, trainspotter, történeteket, műemléki védettség, építési engedélyezés, kivitelezési közbeszerzés, több száz, kulturális kínálatot, épület környezetében, épület pedig, vasút felé, épület előtt, indóházzal közel, 1884-ben épült, ország egyik, 4-es metró, elmúlt években, egyébként dinamikusan, évvel ezelőtt, KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM MEGMENTI KELENFÖLDI ÁLLOMÁSÉPÜLETET ÉS ÚJ KIÁLLÍTÓHELYET HOZ BENNE LÉTRE, LEGFŐBB ATTRAKCIÓ EGY ÓRIÁSI TEREPASZTAL LESZ, Közlekedési Múzeum, Vitézy Dávid, Építész Stúdiót, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget, Hoffmann Tamás, László Imre, Simicskó István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ember  Robert Merle tollából  Spenót fasírttal  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Andrássy Réka - A bolond Böske  József Attila – Keresek ...  Anyák napjára  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jan Twardowski - Siessünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Pitypang szökőkút  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  József Attila – Keresek ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Latinovits Zoltán tollából  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Alvó cica  Vannak emberek  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Paul David Tripp Április 13  Esterházy Péterre emlékezünk  A pitypang legendája  Magamnak  Magamnak  Facebookon kaptam  Otthon  Nevelőszülőkhöz adták,  József Attila – Keresek ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  A hagyma antibakteriális hatás...  Jan Twardowski - Siessünk  Somlyó Zoltán - Orgonával  Segíts neki dicsérni Téged  Hamvas Béla  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Eduardo Sacheri gondolata  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  A sorsod  Szép álmokat! 
Bejegyzés Címkék
műemléki védettség, építési engedélyezés, kivitelezési közbeszerzés, több száz, kulturális kínálatot, épület környezetében, épület pedig, vasút felé, épület előtt, indóházzal közel, 1884-ben épült, ország egyik, 4-es metró, elmúlt években, egyébként dinamikusan, évvel ezelőtt, épület megmentésére, vasút kapcsolatának, előttünk álló, építészeti tervek, eredeti épület, kiállítási tartalom, következő hónapokban, részletek kidolgozása, vasút történeti, helyszínhez kapcsolódó, tervezett rendezvényekkel, kisgyerekeseknek szóló, bisztró kínálatával, akkor létrejött, előző kerületvezetés, beruházás előkészítését, elkészült tervek, újbudai önkormányzat, koncepciót László, elkészült terveket, kerület országgyűlési, múzeum folytatja, újjászületéséhez, múzeumpedagógiai, megfogalmazására, kisgyerekeseknek, rendezvényekkel, polgármesternek, állomásépületet, legforgalmasabb, mozivetítéseket, állomásépülete, elkészítésével, megindulhasson, kiállítóhelyet, kerületvezetés, kilátópontként, lehetőségeket, környezetében, önkormányzata, foglalkozások, támogatásáról, előkészítését, országgyűlési, kapcsolatának, lokálpatriota, polgármestere, biztosította, engedélyezés, kivitelezési, közbeszerzés, rendelkezett, főigazgatója, jelentkezzen, előkészített, kelenföldhöz, trainspotter, történeteket, koncepcióját, megmentésére, alapterületű, négyzetméter, építészettel, közelségében, kapcsolatban, kitöltésével, programokkal, önkormányzat, elveszítette, megállapodás, karakterének, tiszteletben, meghatározó, kidolgozása, dinamikusan, közlekedési, megmentését, terepasztal, tematikában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2031
  • e Hét: 3801
  • e Hónap: 16477
  • e Év: 250224
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.