Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyböjt 1. vasárnap 02.21 - Igenaptár oldalon
  2021-02-21 10:07:51, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
A vízözön után Noé kijött a bárkából, és hálaáldozatot mutatott be. Ekkor Isten így szólt Noéhoz és fiaihoz, akik vele voltak: ,,Íme, szövetséget kötök veletek, utódaitokkal és minden élőlénnyel, amely veletek van: a madarakkal, a háziállatokkal és az összes mezei vaddal, mindennel, ami kijött a bárkából, a föld minden állatával. Megkötöm veletek szövetségemet, többé nem törlöm el valamennyi élőlényt a földről vízözönnel, és nem jön olyan áradat, amely elpusztítja a földet."
Aztán így szólt Isten: ,,A szövetségnek, amely fennáll köztem és köztetek, meg a veletek levő minden élőlény között minden nemzedékre, ez lesz a jele: szivárványt helyezek a felhőkbe. Ez legyen a szövetség jele köztem és a föld között. Ha összegyűjtöm a föld felett a felhőket, és a szivárvány megjelenik a felhőkön, akkor megemlékezem szövetségemről, amely fennáll köztem és köztetek meg minden élőlény és test között. A vízből nem lesz többé vízözön, hogy minden lényt elpusztítson."
Ez az Isten igéje. Ter 9,8-15

SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Szeretteim! Krisztus meghalt egyszer a bűnökért, az Igaz a bűnösökért, hogy Istenhez vezessen minket. A test szerint ugyan megölték, de a lélek szerint életre kelt. Így ment el a börtönben sínylődő lelkekhez is, és hírt vitt nekik. Ezek egykor engedetlenek voltak, amikor Noé idejében Isten türelmesen várt, amíg a bárka elkészült. Ebben csak néhányan, mindössze nyolcan menekültek meg, épp a víz által.
A vele jelképezett keresztség most titeket is ugyanígy megment. Hiszen az nem a test szennyének a lemosása, hanem könyörgés az Istenhez, hogy adjon tiszta lelkiismeretet Jézus Krisztus feltámadása által. Ő azután, hogy az angyalok, hatalmasságok és erősségek az ő uralma alá kerültek, fölment a mennybe, és az Isten jobbján foglal helyet.
Ez az Isten igéje. 1Pét 3,18-22

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Abban az időben a Lélek kivitte Jézust a pusztába. Negyven napig kint volt a pusztában, és megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, és angyalok szolgáltak neki. Amikor Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az Isten evangéliumát: ,,Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban."
Ezek az evangélium igéi. Mk 1,12-15
...... ........



Elmélkedés
A bűnbánat útján
Megkeresztelkedését követően Jézus a pusztába vonul negyven napra. Márk evangélista megjegyzi, hogy a Lélek vitte, vezette Jézust a pusztaságba. Az a Szentlélek, aki a kereszteléskor galamb képében ereszkedett le az Úrra (vö. Mk 1,10), most a pusztába vezeti, olyan helyre, ahol távol van az emberektől, hogy itt készüljön fel küldetésére, az emberek közti nyilvános fellépésére. Márk ugyan nem részletezi a kísértéseket, de Máté írásából ismerjük a hármas kísértést. Először a sátán arra kéri Jézust, hogy a köveket változtassa kenyérré és táplálkozzon ezzel a kenyérrel, mert a pusztában nincs más étele. Másodszor azt kéri, hogy a jeruzsálemi templom párkányáról vesse le magát, mutassa meg, hogy Isten angyalai vigyáznak rá, és így tegye nyilvánvalóvá isteni dicsőségét a nép előtt. Harmadszor a világ minden gazdagságát ajánlja fel a sátán Jézusnak, ha nem az igaz Istent, hanem őt imádja. Jézus visszautasít minden kísértést, s ezzel számunkra is példát mutat.
Korunk embere sajnos sok esetben észre sem veszi a gonosz kísértéseit. Aztán amikor elköveti a bűnt, nincs benne semmi szégyenérzet, el sem rejtőzik Isten elől, mint egykor Ádám és Éva (vö. Ter 3,8-10). A bűn azt jelenti, hogy az ember a teremtő és életet adó Isten helyett szövetségre lép a pusztító és az életet elvevő gonosszal, az ördöggel, Isten örökös ellenfelével, a csábítóval, a hazugság atyjával és a megtévesztés mesterével. Az ördög módszere rendkívül agyafúrt, azzal csábítja és ámítja az embert, hogy istenné lehet. Azt ígéri, hogy az ember Isten fölé kerekedhet, mindenre képes a maga erejével, szabadságát arra is felhasználhatja, hogy szembeszálljon teremtőjével, megtagadja a szeretet Istenét. A kísértést fel nem ismerő, ezért azt visszautasítani sem képes ember egyszer csak elkezd istent játszani, s úgy tesz mintha örökké tetszeleghetne ebben a szerepben. De ez a színjáték nem tart örökké. Egyszer mindenki számára kinyilvánul, hogy nem bújhat ki emberségének bőréből, s aki emberként született, az emberként is hal meg, s emberként áll majd Isten elé. Akkor már nem lehet megfordítani a szerepeket, mindenkiről lehull az álarc és elveszti álruháját. A bűnbe esett és Istent elhagyó ember pusztító lénnyé, önmagát és környezetét elpusztító lénnyé válik, aki sivatagot teremt lelkében, környezetében és szerte a földön. Elpusztítja önmagát, megtagadja az örök életet és a szeretetet. És elpusztítja, kietlen sivataggá változtatja az édenkertet, az egész teremtett világot, az áldott földet, az ígéret földjét átkozottá teszi.
Isten azonban közbelép és nem engedi, hogy az ember átvegye a teljes irányítást. ,,Ahol elhatalmasodott a bűn, ott túláradt a kegyelem" - írja Szent Pál apostol a római levélben (Róm 5,20). Isten Szabadítót, Megváltót küld, aki visszaállítja a teremtett világ eredeti rendjét és helyreállítja az Isten és az ember közti kapcsolatot. Erre a fordulatra, erre az Istentől származó kezdeményezésre emlékezünk minden nagyböjtben. A sátán, a gonosz lélek, az ördög eddig azt gondolta, azt gondolhatta, hogy ő uralja a terepet, ő írhatja a szabályokat, ő adhat korlátlan hatalmat az ember kezébe, s ezt a szereposztást az ember is elhitte, mert könnyebb volt számára Isten nélkül élni. Isten azonban átveszi az irányítást, elnémítja a hangadókat, megtérésre szólítja a megtévesztetteket. Isten megadja a megtérés, a bűnbánat kegyelmét, hogy az ember újra az ő gyermekének érezhesse magát és ne a gonosz játékszerének.
Indítson minket a mai, első nagyböjti vasárnap a megtérés és a bűnbánat útján, hogy rátaláljunk a szeretet Istenére!
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te egykor és ma mindenkinek hirdeted: ,,Térjetek meg!" A nagyböjt a bűnbánat ideje. A böjti idő a megváltás titkának, a te szenvedésednek és feltámadásodnak ünnepére készít fel. A megtérés elmélyít minket a jó megismerésében. A megtérés elmélyíti bennünk azt a tudatot, hogy bűnösök vagyunk, de ez nem jelenti vesztünket, hiszen az irgalmas Atya megbocsát nekünk. A megtérés útjára, a bűnbánat útjára nem egy büntetni akaró, hanem egy megbocsátó Isten vezet. Ha rálépünk a bűnbánat útjára és alázattal tesszük meg azon az Isten felé vezető lépéseket, akkor észrevesszük, hogy a bűn sötétségén túl felragyog a kegyelem világossága, melyet te, a mi Megváltónk adsz nekünk

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: felhasználhatja, feltámadásodnak, elhatalmasodott, visszautasítani, kezdeményezésre, tetszeleghetne, megismerésében, háziállatokkal, szembeszálljon, lelkiismeretet, kereszteléskor, szenvedésednek, szövetségemről, evangéliumban, hálaáldozatot, játékszerének, szereposztást, környezetében, visszaállítja, nyilvánvalóvá, szövetségemet, vadállatokkal, hatalmasságok, megkísértette, helyreállítja, ellenfelével, megemlékezem, észrevesszük, megfordítani, evangéliumát, szövetségnek, emberségének, teremtőjével, összegyűjtöm, megtévesztés, kísértéseket, vízözön után, összes mezei, föld minden, földről vízözönnel, veletek levő, szövetség jele, föld között, föld felett, szivárvány megjelenik, test szerint, lélek szerint, börtönben sínylődő, bárka elkészült, vele jelképezett, test szennyének, evangélium igéi, OLVASMÁNY Mózes, Ekkor Isten, SZENTLECKE Szent Péter, Jézus Krisztus, EVANGÉLIUM Szent Márk, Amikor Jánost, Jézus Galileába, Szent Pál, Isten Szabadítót, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ember  Csend  Reményik Sándor: Pierrot &...  Pitypang szökőkút  Robert Merle tollából  Szép álmokat!  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Tanácsok egy pszichológustól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Mindig lesz olyan  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  József Attila - Kopogtatás nél...  Paul David Tripp Április 12  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Jan Twardowski - Siessünk  Annyira tisztelem a szabadságo...  39 ígéret  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Tavaszi este  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Walter Chrysler mondta  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam Krisztinától  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Robert Merle tollából  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Mindig lesz olyan  képre írva  Pitypang szökőkút  Pitypang szökőkút  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Gebhardt Nóra versei II.  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Mindent de mindent visszakap  Spenót fasírttal  Szép estét kedves látogatóimn...  Ott van  "Ez egy csoda"  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Robert Merle tollából  "Ez egy csoda"  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Ma van a magyar költészet napj... 
Bejegyzés Címkék
vízözön után, összes mezei, föld minden, földről vízözönnel, veletek levő, szövetség jele, föld között, föld felett, szivárvány megjelenik, test szerint, lélek szerint, börtönben sínylődő, bárka elkészült, vele jelképezett, test szennyének, evangélium igéi, bűnbánat útján, pusztába vonul, kereszteléskor galamb, pusztába vezeti, emberek közti, hármas kísértést, sátán arra, köveket változtassa, pusztában nincs, jeruzsálemi templom, világ minden, sátán Jézusnak, igaz Istent, gonosz kísértéseit, életet elvevő, hazugság atyjával, megtévesztés mesterével, ördög módszere, ember Isten, maga erejével, szeretet Istenét, bűnbe esett, örök életet, egész teremtett, áldott földet, ígéret földjét, ember átvegye, teljes irányítást, római levélben, teremtett világ, ember közti, gonosz lélek, ördög eddig, ember kezébe, bűnbánat kegyelmét, ember újra, gonosz játékszerének, szeretet Istenére, bűnbánat ideje, megváltás titkának, megtérés elmélyít, megtérés elmélyíti, irgalmas Atya, megtérés útjára, bűnbánat útjára, büntetni akaró, megbocsátó Isten, kegyelem világossága, felhasználhatja, feltámadásodnak, elhatalmasodott, visszautasítani, kezdeményezésre, tetszeleghetne, megismerésében, háziállatokkal, szembeszálljon, lelkiismeretet, kereszteléskor, szenvedésednek, szövetségemről, evangéliumban, hálaáldozatot, játékszerének, szereposztást, környezetében, visszaállítja, nyilvánvalóvá, szövetségemet, vadállatokkal, hatalmasságok, megkísértette, helyreállítja, ellenfelével, megemlékezem, észrevesszük, megfordítani, evangéliumát, szövetségnek, emberségének, teremtőjével, összegyűjtöm, megtévesztés, kísértéseket, táplálkozzon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2073
  • e Hét: 18465
  • e Hónap: 31141
  • e Év: 264888
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.