Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Via Dolorosán – a Szent Sír fényéig 2019. április 19
  2021-02-27 21:33:27, szombat
 
  Itt, a jeruzsálemi óváros forgatagában, az árusok és vendéglősök, a járókelők és a szaladgáló gyerekek között haladunk stációról stációra, és imádkozzuk: ,,Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot!
Jeruzsálem, Jeruzsálem, te megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, akiket hozzád küldtek! Hányszor akartam egybegyűjteni fiaidat, mint ahogyan a tyúk a szárnyai alatt összegyűjti a csibéit, de ti nem akartátok! (...) Mert mondom nektek: Nem láttok engem mostantól, amíg azt nem mondjátok: Áldott, aki az Úr nevében jön!«" (Mt 23,37.39)
Az Istenben hívő zarándokok fővárosa Jeruzsálem. Ide jönnek a zsidók háromezer év óta, évente háromszor az egyetlen Isten egyetlen templomába, de legtöbben pészahra, az egyiptomi fogságból való kiszabadulás ünnepére. A rómaiak által Kr. u. 70-ben romba döntött templom után már csak a (nyugati) templomhegy úgynevezett siratófalához jönnek imádkozni. Eljönnek az iszlám hívei is a hetedik század óta a nagy aranykupolás Sziklamecsetbe, ahol prófétájuk, Mohamed mennybemenetelére emlékeznek. Mi, keresztények, Krisztus-hívők kétezer éve követjük Mesterünk földi életútjának utolsó állomásait, a szenvedés és a feltámadás helyszíneit. Ővele szeretnénk ,,találkozni" a Szent Város kövei között, aki azért járt itt, hogy keresztáldozatával kiszabadítson minket a bűn és a halál fogságából; feltámadásával és mennybemenetelével pedig kitárja nekünk az Örök Világosság, a menny kapuját.
Máté evangéliumának jézusi szavai válnak itt valóra, amikor az Olajfák hegyéről, a ,,Dominus Flevit", azaz ,,Az Úr sírt" könnycsepp alakú templomából kitekintünk az óvárosra. Ez a templom épült annak emlékére, amikor Jézus Jeruzsálembe bevonulva meglátta a várost, és megsiratta, mert nem fogadta be a Messiást. A látvánnyal nem lehet betelni, hiszen a Szentírásból Isten Szava élő valóságként tárul elénk.
Elindulunk a ,,virágvasárnap útján" (vö. Mt 21,1-11), ahol a gyerekek kiáltották: ,,Áldott, aki az Úr nevében jön!", és a Kidron völgyén át máris beérkezünk az óvárosba, ahol a Via Dolorosa elején találjuk magunkat. Itt a Sioni Miasszonyunk nővérek zárdájának altemplomában az Antonia-várnak arra a köves udvarára érkezünk (Mt 27,1-26), ahol Pilátus kihallgatta Jézust. Letérdelve és megérintve a köveket szinte halljuk a helytartó kérdését: ,,Te vagy-e a zsidók királya?" és Jézus válaszát: ,,Te mondod!", majd a nép hangját: ,,Keresztre vele!". A katonák kigúnyolták Jézust az úgynevezett ,,királyjátékkal" (Mt 27,27-31), ennek a kegyetlen kockajátéknak a tábláját az udvar kövébe vésve meg is találjuk. Hihetetlen és leírhatatlan ott állni, ahol mindez megtörtént, de mégis így van, hiszen ebben a történészek, régészek is megegyeznek, ezeken a köveken valóban Jézus lába nyomában járunk.
Innen indul a Fájdalmak Útja, a Via Dolorosa. Össze nem hasonlítható azokkal a keresztutakkal, melyeket nagyböjt péntekjein vagy éppen nagypénteken templomainkban járunk. Itt, a jeruzsálemi óváros forgatagában, az árusok és vendéglősök, a járókelők és a szaladgáló gyerekek között haladunk stációról stációra, és imádkozzuk: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! Ugyanígy, hétköznapi portékáikat kínálva egymást túlkiabáló árusok és az utca népe között haladt akkor is a kivégzésre tartó elítéltek menete, itt kapták ki a járókelők közül Cirenei Simont, hogy vigye Jézus keresztjét (Mt 27,32), itt találkozott a siránkozó asszonyokkal az akkori városkapunál (Lk 23,27-29), és szavai nekünk is szólnak: ,,...ne miattam sírjatok! Magatokat és gyermekeiteket sirassátok!". Az egyik zarándoktárs, aki éppen vitte a keresztet, megbotlik, és elkapom. Megkérdezem: ,,Jól vagy? Minden rendben?" Könnyeivel küzdve, belém kapaszkodva csak ennyit mondott: ,,Ez nekem szólt, az én gyerekem is elhagyta az Istent, mert félelemből elmulasztottam átadni a hitemet." Csak ennyit válaszoltam: ,,Akkor most te érte és helyette vidd a keresztet, Krisztus a te fiadért is szenvedett ezen az úton."
A Szent Sír-bazilika két szent helyet is magába foglal. A Golgota hegyét és Jézus sírját. A két évezred alatt többször átépített és hozzáépített épületrészek miatt első látásra inkább egy sötét, zegzugos útvesztőre hasonlít, mint egy templomra. Amikor azonban belépünk a 11. századi kapun, és megérezzük az édeskés tömjén illatát, a sötétségben meglátjuk az itt-ott pislákoló gyertyafényt, meghalljuk a keleti rítusok innen-onnan felhangzó énekeit, akkor a misztikum jár át bennünket: szent ez a hely! Egy szűk és magas lépcsősor vezet a Golgota hegyére, a sziklához, melyen - akkor még a városon kívül - a kereszt állott. Itt-ott, üveg alatt láthatjuk a Koponyák hegye szikláját, majd az oltár alatti csillag közepén meg is érinthetjük. De nemcsak tapintani lehet, megérinti az ember szívét is, hogy itt történt az egész emberiség megváltásának szent pillanata. Itt hangzott el: ,,Istenem, Istenem, miért hagytál el engem!" - amikor Jézus a 22. zsoltárt imádkozta. Átérezzük ezen a helyen a magunkra hagyatottságot, amikor valóban egyedül az Isten az, aki megért minket, aki velünk marad, akinek fontosak vagyunk, és aki ránk figyel. ,,Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet" - Jézusnak ezek az utolsó szavai itt hangzottak el a 31. zsoltárból, mert az emberi élet sem lehet jobb helyen, mint ahol az Isten Fiáé, az Atya kezében.
Mindez az isteni megérintettség átvillan a zarándok szívén, és máris ismét lent találja magát a nyüzsgő templomban, ahol beállunk a sorba. Ahol nap mint nap, óráról órára százak és ezrek várakoznak azért, hogy Péter és János apostol (Jn 20,1-10), valamint Mária Magdolna (Jn 20,11-18) nyomán belépjenek a sírba, ahol Jézus teste feküdt, és ami most is üres. A 2016-ban végzett feltárások során a kápolnába foglalt és márvánnyal, ezüsttel borított kőlap alatt a kutatók megtalálták a Szent Sír eredeti sziklarétegét. Mégsem a régészeti vizsgálat a fontos, hanem az, hogy úgy lépünk be a sírba, ahogyan János lépett be ide, ,,látta, és hitt" (Jn 20,8). Bár csupán a gyertyák fénye pislákol, és értelmünk is elhomályosul, hogyan támadhat fel valaki a halálból, de hitünkben egészen biztosan megerősödünk, hiszen Jézus feltámadásának, Isten legnagyobb szeretetének a fénye ragyogja be itt a szívünket! Innen egészen más emberként tér haza a zarándok.
Életében, még ha a szenvedések útját kell járnia annak is, aki eljutott Jeruzsálembe, ott lesz ez a fény: Isten szeretetének fényével mutatja az utat és az úton járás értelmét, mely nem más, mint Jézus Krisztus, aki szenvedésével, kereszthalálával és feltámadásával gyűjt össze minket, benne hívőket az Örök Világosság országába! A mennyei Jeruzsálem előképét láthatja az, aki eljut a Szent Városba. Kívánom, hogy minél többen átélhessék mindezt már itt, a földi Jeruzsálemben!


Horváth Zoltán terézvárosi plébános
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Címkék: kereszthalálával, feltámadásával, hagyatottságot, templomainkban, sziklamecsetbe, elmulasztottam, gyermekeiteket, királyjátékkal, keresztutakkal, megérintettség, feltámadásának, evangéliumának, siratófalához, sziklarétegét, jeruzsálemben, egybegyűjteni, kockajátéknak, altemplomában, virágvasárnap, kiszabadítson, megváltásának, szenvedésével, leírhatatlan, megerősödünk, asszonyokkal, szeretetének, jeruzsálembe, aranykupolás, épületrészek, gyertyafényt, szentírásból, hozzáépített, keresztények, elhomályosul, zarándoktárs, miasszonyunk, jeruzsálemi óváros, szaladgáló gyerekek, szárnyai alatt, zsidók háromezer, egyetlen Isten, egyiptomi fogságból, rómaiak által, iszlám hívei, hetedik század, nagy aranykupolás, feltámadás helyszíneit, halál fogságából, menny kapuját, templom épült, gyerekek kiáltották, köves udvarára, Szent Sír, Imádunk Téged, Szent Kereszted, Szent Város, Örök Világosság, Dominus Flevit”, Jézus Jeruzsálembe, Szentírásból Isten Szava, Sioni Miasszonyunk, Fájdalmak Útja, Cirenei Simont, Szent Sír-bazilika, Isten Fiáé, Mária Magdolna, Jézus Krisztus, Szent Városba, Horváth Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Őrizkednünk kell...  Lóhere  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Esti kép  Kövesd a cowboyt!  Idő  Png virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy lelki imádság  Akarat  Hiányzik  Nem méltó hozzád  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét kedves látogatóimna...  A kételkedés kezelése  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png lepke  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reggel van  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png csokor  Bertolt Brecht -től idézet  Alázat  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Png lepke  Bertolt Brecht -től idézet  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  Png rózsa csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Nem számIt  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Krisztinától  A sors  Erdőn  A másik dolog,  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  Hazára minden embernek szükség...  Reggel van  Facebookon kaptam  Alázat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Kaffka_Margit  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png kislány  Jó éjszakát  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png virág  Radikális szeretet  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  s immár én is felragyogva, ért...  képre írva  Szívem tiéd  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Elköszönt  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Adakozás 
Bejegyzés Címkék
jeruzsálemi óváros, szaladgáló gyerekek, szárnyai alatt, zsidók háromezer, egyetlen Isten, egyiptomi fogságból, rómaiak által, iszlám hívei, hetedik század, nagy aranykupolás, feltámadás helyszíneit, halál fogságából, menny kapuját, templom épült, gyerekek kiáltották, köves udvarára, köveket szinte, helytartó kérdését, zsidók királya, katonák kigúnyolták, úgynevezett &#8222, kegyetlen kockajátéknak, udvar kövébe, köveken valóban, utca népe, kivégzésre tartó, járókelők közül, siránkozó asszonyokkal, akkori városkapunál, egyik zarándoktárs, édeskés tömjén, sötétségben meglátjuk, itt-ott pislákoló, keleti rítusok, városon kívül, kereszt állott, oltár alatti, ember szívét, egész emberiség, magunkra hagyatottságot, utolsó szavai, emberi élet, isteni megérintettség, zarándok szívén, nyüzsgő templomban, 2016-ban végzett, kápolnába foglalt, kutatók megtalálták, régészeti vizsgálat, gyertyák fénye, fénye ragyogja, szenvedések útját, úton járás, mennyei Jeruzsálem, földi Jeruzsálemben, kereszthalálával, feltámadásával, hagyatottságot, templomainkban, sziklamecsetbe, elmulasztottam, gyermekeiteket, királyjátékkal, keresztutakkal, megérintettség, feltámadásának, evangéliumának, siratófalához, sziklarétegét, jeruzsálemben, egybegyűjteni, kockajátéknak, altemplomában, virágvasárnap, kiszabadítson, megváltásának, szenvedésével, leírhatatlan, megerősödünk, asszonyokkal, szeretetének, jeruzsálembe, aranykupolás, épületrészek, gyertyafényt, szentírásból, hozzáépített, keresztények, elhomályosul, zarándoktárs, miasszonyunk, városkapunál, kiszabadulás, nagypénteken, megváltottad, forgatagában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 949
  • e Hét: 6750
  • e Hónap: 39904
  • e Év: 273651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.