Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyböjt 3. vasárnap 03.07
  2021-03-07 10:40:40, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
Isten a Sínai-hegyen kihirdeti a tízparancsolatot.
Isten a Sínai-hegynél táborozó népnek ezeket a parancsolatokat hirdette ki:
,,Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.
Ne legyen más Istened rajtam kívül!
Ne készíts magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent van a földön, vagy a vizekben a föld alatt!
Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok! Azoknak vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, a harmadik és a negyedik nemzedéken. De ezredízig irgalmasságot gyakorlok azokkal, akik szeretnek engem és megtartják parancsaimat.
Uradnak, Istenednek nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki az ő nevét hiába veszi!
Emlékezzél meg a szombatról és szenteld meg! Hat napig dolgozzál és végezd minden munkádat. A hetedik nap azonban a nyugalom napja az Úrnak, a te Istenednek. Ezért semmiféle munkát nem szabad végezned ezen a napon, sem neked, sem fiadnak, sem lányodnak, sem szolgádnak, sem szolgálólányodnak, sem állatodnak, sem a kapuidon belül tartózkodó idegennek. Az Úr ugyanis hat nap alatt teremtette az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van; a hetedik napot pedig megáldotta és megszentelte.
Tiszteld atyádat és anyádat, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked!
Ne ölj!
Ne törj házasságot!
Ne lopj!
Ne tégy hamis tanúságot felebarátod ellen!
Ne kívánd el felebarátod házát, ne kívánd el felebarátod feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé!"
.
vagy rövidebben:
OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
Isten a Sínai-hegyen kihirdeti a tízparancsolatot.
Isten a Sínai-hegynél táborozó népnek ezeket a parancsolatokat hirdette ki:
"Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjérôl, a szolgaság házából.
Ne legyen más Istened rajtam kívül!
Uradnak, Istenednek nevét ne vedd hiába, mert az Úr nem hagyja büntetlenül azt, aki az ô nevét hiába veszi!
Emlékezzél meg a szombatról és szenteld meg!
Tiszteld atyádat és anyádat, hogy sokáig élj azon a földön, amelyet az Úr, a te Istened ad neked!
Ne ölj!
Ne törj házasságot!
Ne lopj!
Ne tégy hamis tanúságot felebarátod ellen!
Ne kívánd el felebarátod házát, ne kívánd el felebarátod feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé!"
Ez az Isten igéje. Kiv 20,1-17 vagy röv.: Kiv 20,1-3.7-8.12-17

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Abban az időben mivel közel volt a zsidók húsvétja, Jézus fölment Jeruzsálembe. A templomban árusokat talált, akik ökröt, juhot és galambot árultak, valamint pénzváltókat, akik ott ültek. Ekkor kötelekből ostort font, és kikergette mindnyájukat a templomból, ugyanígy a juhokat és az ökröket is, a pénzváltók pénzét pedig szétszórta. Az asztalokat felforgatta, a galambárusoknak meg azt mondta: ,,Vigyétek innét ezeket, ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!" Tanítványainak eszébe jutott, hogy írva van: ,,Emészt a házadért való buzgóság."
A zsidók erre így szóltak: ,,Miféle csodajelet mutatsz, hogy ezeket teszed?"
Jézus azt válaszolta: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!"
A zsidók azt felelték: ,,Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt fölépíted azt?"
Ő azonban testének templomáról beszélt. Amikor föltámadt a halálból, tanítványainak eszébe jutott, hogy ezt mondta, s hittek az Írásnak és Jézus szavainak.
És amíg (Jézus) a húsvét ünnepén Jeruzsálemben volt, sokan hittek az ő nevében, mert látták csodáit, amelyeket tett. Jézus azonban nem bízott bennük, mert ismerte mindnyájukat, és nem szorult rá, hogy bárki is tanúskodjék előtte az emberről. Tudta ő, hogy mi lakik az emberben.
Ezek az evangélium igéi. Jn 2,13-25

Elmélkedés
Új templom
A jeruzsálemi templom volt Isten jelenlétének a helye, a vallási élet központja. Más településeken nem templomok, hanem zsinagógák épültek az istentiszteleti szertartások és összejövetelek számára. Az ószövetségi időkben a próféták gyakran hangsúlyozták, hogy elég a templomba menni és ott áldozatokat felajánlani, mert Isten feltétlen engedelmességet és az ő parancsainak megtartását kéri az emberektől. Ezt a benső hozzáállást fejezi ki a látható istentisztelet, de nem pótolja azt, ha hiányzik valakiből. A próféták azt is sürgették, hogy a nép újuljon meg vallási szempontból, térjenek meg és szívük tisztasága elsődleges legyen. Ezt a prófétai hagyományt folytatja Jézus, amikor megtisztítja a templomot, amiről a mai vasárnap olvasunk az evangéliumban. De többről is szó van itt, mint egy prófétai buzgóságról. A mi Urunk keresztáldozata, halála és feltámadása óta Jézus megdicsőült teste az új templom, Isten jelenlétének új helye.
A jeruzsálemi templom megtisztításakor Jézus a következő kijelentést tette: ,,Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!" Zsidó hallgatósága nem értette e mondat értelmét, de ekkor még a tanítványai sem tudták, hogy saját testére, a halálát követő harmadik napon feltámadt testére gondol Mesterük.
Az egykori hallgatóság az épületre gondolt, amelyben elhangzott e különös kijelentés. A zsidók jól ismerték ennek a templomnak a történetét. A kezdetek Dávid király idejéig nyúltak vissza. Miután az ország fővárosában, Jeruzsálemben palotát épített a maga számára, Dávid elhatározta, hogy házat épít Isten számára. Az isteni gondviselés azonban nem engedte meg, hogy elhatározása még az ő életében megvalósuljon, hanem csak fia, Salamon építhette meg az Úr templomát, amelyet a hódító babiloniak később leromboltak. A babiloni fogságból visszatérő zsidók építették újjá a templomot, amely ettől kezdve évszázadokon keresztül ismét az istentisztelet legfőbb helyéül szolgált. A második templomot a zsidó háború idején a rómaiak lerombolták és azóta nem építették újjá.
Isten egykor szövetséget kötött a választott néppel, ígéretet tett nekik, hogy a hit zarándokútját végigjárva elnyerik azt az országot, amelyet Isten nekik készített. A szövetség jeleként és az ígéret pecsétjeként Isten törvényt adott a választott népnek, szívükbe írta a tízparancsolat törvényeit. A törvény olyan útmutató jel volt az ószövetségi időkben, amely ,,az élet útját" mutatta az emberek számára, s amely azt jelezte, hogy Isten az ő népével van. A jeruzsálemi templom pedig, amely Isten lakóhelye volt, szintén azt jelezte, hogy Isten népe körében lakik, egészen közel van az emberekhez.
Az újszövetségi időkben az igazi jel, amely az Atya emberek iránti hűségét és szeretetét igazolja, és amely beteljesíti az üdvösség művét, már nem egy épület lebontása és felépítése lesz, hanem Jézus halála a kereszten és az ő feltámadása. E két esemény, továbbá a kereszt és az üres sír nem választható el egymástól. Mindkettő hitet ébreszt abban, aki látja, s elindít a tanúságtétel útján. Szent Pál apostol a következőket mondta: ,,A zsidók csodajeleket kívánnak, a görögök bölcsességet követelnek, mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük" (1Kor 1,22-23). Ezt a küldetést folytatja az Egyház minden korban azt a megfeszített Krisztust hirdetve, akit az Atya feltámasztott a halálból.
C. Horváth István Sándor

...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: tízparancsolatot, megtisztításakor, parancsolatokat, szarvasmarháját, galambárusoknak, keresztáldozata, engedelmességet, istentiszteleti, szolgálólányát, tízparancsolat, istentisztelet, tanítványainak, vásárcsarnokká, összejövetelek, zarándokútját, hangsúlyozták, településeken, megvalósuljon, feltámasztott, jeruzsálemben, irgalmasságot, evangéliumban, elhatározása, jelenlétének, pecsétjeként, megfeszített, újszövetségi, mindnyájukat, megtisztítja, évszázadokon, parancsaimat, csodajeleket, következőket, jeruzsálembe, bölcsességet, hallgatósága, parancsolatokat hirdette, szolgaság házából, föld alatt, negyedik nemzedéken, nyugalom napja, kapuidon belül, hetedik napot, időben mivel, zsidók húsvétja, templomban árusokat, pénzváltók pénzét, asztalokat felforgatta, házadért való, zsidók erre, húsvét ünnepén, evangélium igéi, OLVASMÁNY Mózes, EVANGÉLIUM Szent János, Szent Pál, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Egyet értesz?  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Benned is ezerféle szín van  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Ibolya  Könnyáztatta asszonysorsok  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  A tékozló és Isten gondviselés...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Ibolya  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Intelem  Esti kép  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Evan Esar tollából  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Ted Engstrőm gondolata  Alvó kislány  Az élet  Minden jónak végeszakad egysze...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Dóró Sándor: Ma  Alvó baby  Paul David Tripp Március 17  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó cica  Nagy László - Szerelem emléke  Alvó baby  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Alvó kislány  mindent a népért...  Por  Facebookon kaptam  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  Esti kép  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Mi a különbség  Mélységes szomorúsággal  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nemzeti  Isten áldja  Szabó Norbert – Szabadsá...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Atyám !  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Esti kép  Üdvözöllek az oldalamon  Szent-Györgyi Albert gondolata  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Mindig tud adni ,  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Esti kép  Az élet  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
parancsolatokat hirdette, szolgaság házából, föld alatt, negyedik nemzedéken, nyugalom napja, kapuidon belül, hetedik napot, időben mivel, zsidók húsvétja, templomban árusokat, pénzváltók pénzét, asztalokat felforgatta, házadért való, zsidók erre, húsvét ünnepén, evangélium igéi, jeruzsálemi templom, vallási élet, istentiszteleti szertartások, ószövetségi időkben, próféták gyakran, templomba menni, benső hozzáállást, látható istentisztelet, prófétai hagyományt, prófétai buzgóságról, következő kijelentést, halálát követő, egykori hallgatóság, épületre gondolt, kezdetek Dávid, ország fővárosában, maga számára, isteni gondviselés, hódító babiloniak, babiloni fogságból, istentisztelet legfőbb, második templomot, zsidó háború, rómaiak lerombolták, választott néppel, szövetség jeleként, ígéret pecsétjeként, választott népnek, tízparancsolat törvényeit, törvény olyan, élet útját&#8221, emberek számára, újszövetségi időkben, üdvösség művét, épület lebontása, tanúságtétel útján, következőket mondta, zsidók csodajeleket, görögök bölcsességet, megfeszített Krisztust, küldetést folytatja, tízparancsolatot, megtisztításakor, parancsolatokat, szarvasmarháját, galambárusoknak, keresztáldozata, engedelmességet, istentiszteleti, szolgálólányát, tízparancsolat, istentisztelet, tanítványainak, vásárcsarnokká, összejövetelek, zarándokútját, hangsúlyozták, településeken, megvalósuljon, feltámasztott, jeruzsálemben, irgalmasságot, evangéliumban, elhatározása, jelenlétének, pecsétjeként, megfeszített, újszövetségi, mindnyájukat, megtisztítja, évszázadokon, parancsaimat, csodajeleket, következőket, jeruzsálembe, bölcsességet, hallgatósága, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 5041
  • e Hónap: 25724
  • e Év: 228637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.