Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter bíboros: A Szentatya nem harcosként jelentkezett
  2021-03-12 21:30:31, péntek
 
  A hétfői nap nagy híre volt, hogy Ferenc pápa iraki útja során közölte: szeptemberben Budapestre utazik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére. Erdő Péter bíboros a TREND FM-nek beszélt a látogatás jelentőségéről, aláhúzva: egyáltalán nem szokványos, hogy a pápa a kongresszusra látogat, általában az egyházfők követet szoktak küldeni maguk helyett. A magyar főpásztor kiemelte a Szentatya iraki útjának jelentőségét. ,,Nem harcosként jelentkezett, aki majd síkra száll és megvédi más ellenséges erőkkel szemben a kereszténységet, hanem a párbeszéd útján indult el a keresztény közösség és mindenki más érdekében." A bíboros szerint a mi esetünkben az a különös üzenete a látogatásnak, amiről Irakban is beszélt a Szentatya: hogy a felhők lassan elvonulnak és lássuk meg a reményt..
Erdő Péter bíboros: Az isteni Gondviselés nem hagy magunkra!
Ebben a járvány miatt félelemmel és szomorúsággal telt időszakban a pápalátogatás a remény üzenetét hordozza - erről is nyilatkozott Erdő Péter bíboros a TREND FM-nek.
Nagyobb kép Link
...... ........... ..........


A járványhelyzet miatt éppen aktuális előírásokhoz igazodva tartják meg szeptemberben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), amelynek záró szentmiséjére Budapestre utazik Ferenc pápa. A Szentatya látogatásának üzenetéről is nyilatkozott a TREND FM rádiónak Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek.
A járványhelyzet miatt egy évet csúsztak a nagy katolikus világesemények: a NEK, a Családok Találkozója és az Ifjúsági Világtalálkozó is, további halasztásra nincs lehetőség. Szeptember 5-12. között Budapesten megtartják az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust - nyilatkozta a főpásztor, akivel Lakatos László beszélgetett.
,,A járványhelyzet változása miatt 2021 őszében is van némi bizonytalanság, de elszántak vagyunk. Ha kell, korlátozásokkal, távolságtartással, oltási igazolással, maszkhasználattal vagy részben az online tér használatával, de megrendezzük a kongresszust" - mondta Erdő Péter. A bíboros utalt arra, hogy a Szentatya iraki látogatásán az előírt távolságtartásokkal tartották meg a szentmisét. Ha ősszel szükséges lesz, akkor Budapesten is így rendezik majd meg az eseményeket.
A bíboros, prímás felidézte a beszélgetés során, hogy már korábban meghívták az Eucharisztikus Kongresszusra a pápát, aki tavaly év elején nyitott volt arra, hogy részt vegyen annak legünnepélyesebb részén, a záró szentmisén. A járvány miatt az eredetileg kitűzött időponthoz képest egy évvel később tarthatják meg a világeseményt.
Erdő Péter örömét fejezte ki, hogy a Szentatya bejelentette: elfogadta a meghívást. Úgy fogalmazott: ,,Az iraki útjáról látjuk, hogy bátor ember. A járványhelyzet ellenére is vállalta az utazást."
A magyar főpásztor szerint Ferenc pápa iraki utazásának több üzenete is volt. Elmondta: ,,A keresztény hívek támogatása, a szolidaritás kifejezése az üldözött keresztények iránt volt a látogatásának egyik célja." Erre utalt az is - tette hozzá Erdő Péter, hogy - felkereste a lerombolt városokat, városrészeket. Másrészt - hangsúlyozta a bíboros - a Szentatya párbeszédet kezdett az iszlám világgal. Erdő Péter azt mondta: ,,Nem harcosként jelentkezett, aki majd síkra száll és megvédi más ellenséges erőkkel szemben a kereszténységet, hanem a párbeszéd útján indult el a keresztény közösség és mindenki más érdekében."
A bíboros, prímás örömét fejezte ki, hiszen így javulnak a vallásközi kapcsolatok. Megjegyezte azt is, hogy ebben a folyamatban a pápaságnak hosszú évtizedek óta vezető szerepe van. Erdő Péter felidézte, hogy annak idején Magyarországon II. János Pál pápa volt az, aki ellátogatott Debrecenben a gályarab prédikátorok sírjához, ő volt az, aki a zsidó közösséggel is találkozott.
A főpásztor kitért arra is, hogy milyen jelentősége van annak, hogy Ferenc pápa eljön az Eucharisztikus Kongresszusra, mivel a katolikus egyházfő nem mindig látogat el ezekre az eseményekre, számos alkalommal legátust küld (legutóbb 2000-ben vett részt pápa NEK-en, II. János Pál a római világeseményen). 1938-ban is, amikor legutóbb hazánk rendezhette meg az Eucharisztikus Világkongresszust, XI. Piusz pápa helyett Pacelli bíboros államtitkár - aki később XII. Piuszként pápa lett - utazott Magyarországra.
Erdő Péter úgy fogalmazott, hogy a mi esetünkben az a különös üzenete a látogatásnak, amiről Irakban is beszélt a Szentatya, hogy a felhők lassan elvonulnak és lássuk meg a reményt! A járvány, a félelemmel és szomorúsággal telt időszak után érezzük át, hogy az isteni Gondviselés nem hagy magunkra.
A bíboros beszélt a NEK eseményei és programjai kapcsán arról, hogy kiemelten fontos a fiatalok megszólítása a hit mellett a művészetek nyelvén is.

Az Erdő Péterrel készült interjút teljes egészében itt hallgathatod meg! Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: legünnepélyesebb, kereszténységet, korlátozásokkal, eucharisztikus, járványhelyzet, magyarországon, jelentőségéről, világesemények, világtalálkozó, bizonytalanság, magyarországra, világeseményen, városrészeket, kongresszusra, látogatásának, világeseményt, szeptemberben, szentmiséjére, használatával, szomorúsággal, pápalátogatás, megrendezzük, előírásokhoz, látogatásnak, bejelentette, szolidaritás, kongresszust, nyilatkozott, zárómiséjére, jelentkezett, hallgathatod, jelentőségét, beszélgetett, ellátogatott, keresztények, megszólítása, látogatás jelentőségéről, kongresszusra látogat, egyházfők követet, magyar főpásztor, párbeszéd útján, keresztény közösség, bíboros szerint, felhők lassan, isteni Gondviselés, járvány miatt, remény üzenetét, járványhelyzet miatt, évet csúsztak, nagy katolikus, járványhelyzet változása, bíboros utalt, Erdő Péter, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, TREND FM-nek, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, TREND FM, Családok Találkozója, Ifjúsági Világtalálkozó, Lakatos László, Eucharisztikus Kongresszusra, Magyarországon II, János Pál, Eucharisztikus Világkongresszust, Erdő Péterrel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
különleges  Alvó kislány  Isten hűségének mértéke  Az ember emlékekből áll  A felvilágosodás...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  képre írva  Walter Chrysler mondta  Szívek  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Egy tavasz  Bornyi Veronika haiku verse  Egy barátság története  ajándék, mellyel meglepem  Van néhány kérdés, amin gondol...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Egy tavasz  Somlyó Zoltán - Orgonával  Pitypang szökőkút  Minden tavaszból őrizz..  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Márai Sándor tollából  Egy barátság története  Bornyi Veronika haiku verse  A sorsod  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy tavasz  "Ez egy csoda"  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Erdei gyöngyvirág  Az ember emlékekből áll  Borzasztó  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Egy gondolat  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Szép estét  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Walter Chrysler mondta  Egy párkányon  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Zilahy Lajos mondta  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Az ember emlékekből áll  jó reggelt  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Egyszerű  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Isten hűségének mértéke  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
látogatás jelentőségéről, kongresszusra látogat, egyházfők követet, magyar főpásztor, párbeszéd útján, keresztény közösség, bíboros szerint, felhők lassan, isteni Gondviselés, járvány miatt, remény üzenetét, járványhelyzet miatt, évet csúsztak, nagy katolikus, járványhelyzet változása, bíboros utalt, beszélgetés során, záró szentmisén, eredetileg kitűzött, évvel később, iraki útjáról, járványhelyzet ellenére, keresztény hívek, szolidaritás kifejezése, üldözött keresztények, látogatásának egyik, lerombolt városokat, bíboros &#8211, iszlám világgal, vallásközi kapcsolatok, pápaságnak hosszú, gályarab prédikátorok, zsidó közösséggel, főpásztor kitért, katolikus egyházfő, római világeseményen, bíboros beszélt, fiatalok megszólítása, művészetek nyelvén, legünnepélyesebb, kereszténységet, korlátozásokkal, eucharisztikus, járványhelyzet, magyarországon, jelentőségéről, világesemények, világtalálkozó, bizonytalanság, magyarországra, világeseményen, városrészeket, kongresszusra, látogatásának, világeseményt, szeptemberben, szentmiséjére, használatával, szomorúsággal, pápalátogatás, megrendezzük, előírásokhoz, látogatásnak, bejelentette, szolidaritás, kongresszust, nyilatkozott, zárómiséjére, jelentkezett, hallgathatod, jelentőségét, beszélgetett, ellátogatott, keresztények, megszólítása, hangsúlyozta, prédikátorok, fogalmazott, igazolással, találkozója, gondviselés, halasztásra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2073
  • e Hét: 18465
  • e Hónap: 31141
  • e Év: 264888
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.