Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatá
  2013-09-30 22:06:24, hétfő
 
   
  Ahogy a legtöbb betegség a szívérrendszeri betegségek kialakulása is több tényező együttes következménye, de úgy tűnik, hogy a koleszterinnek van az egyik legjelentősebb szerepe.





A koleszterinről, mint gyűjtőfogalomról sokat lehet hallani, azonban a legtöbb írás hiányos, mivel nem helyez hangsúlyt a koleszterinnek a különböző élettani funkcióira. Ez kulcsfontosságú mivel csak ez által érthetjük meg a betegség kialakulásának folyamatát illetve, ez által tudatosíthatjuk, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

A laborokban mért koleszterin szint valójában a szervezetben keringő teljes koleszterinre vonatkozik, ami önmagában nem szolgál számunkra hasznos információval, hiszen ez az érték magába foglalja úgy a “jó", mint a “rossz" koleszterint. De hogyan tud eligazodni egy laikus az orvosi és labordiagnosztika világában? Antalffy Tibor ,,Szeretném, ha sokáig dobognál" könyve egyszerű és mindenki számára érthető módon igazít el a szívérrendszer egészségének a világában.

Mit is jelent a jó és a rossz koleszterin fogalma?
Mivel a zsír vízben nem oldódik, ezért a vérben sem tud keringeni. Hogy mégis szállítódni tudjon, ezért összekapcsolódik egy fehérje vegyülettel, lipoproteineket alkotva. A lipoproteinek a zsírtartalmuk függvényében és sűrűségük alapján osztályozhatóak: LDL (lowdensity lipoprotein ) és HDL (high density lipoprotein).

Az LDL lesz a bűnbak, azaz a rossz koleszterin, mert ez lerakódik az erek falában és zsíros rögöket és érelmeszesedést okoz. A HDL lesz a jó koleszterin, mivel ez érfalba lerakódott zsírt visszatoloncolja a májba. Az érelmeszesedés azért alakul ki, mert a rossz koleszterinből több van, mint a jóból, ezért az erek falában lerakódó zsír mindig többletben van.

A legújabb nézőpontok szerint nem is annyira a magas LDL hanem az alacsony HDL szint az, amiért aggódnunk kellene.

A HDL az érelmeszesedést gátló “antiaterogén" koleszterin rész, amely ha eléri a 1,5 mmol/l értéket a férfiaknál, illetve 1,7 mmol/l-et a nők esetében, akkor jó védettséggel rendelkezel az érelmeszesedéssel szemben. De viszont a 1,0 mmol/l illetve 1,2 mmol/l érték alatt már biztosra vehető hogy beindul a meszesedés.





A rizikó megítélése
Az érelmeszesedés kialakulásának rizikóját az aterogén indexel számíthatjuk ki, amely a teljes koleszterin és a HDL (jó koleszterin) aránya.

Ez az érték egészséges embernél 4,5 alatt kell legyen. Minél kisebb ez az érték annál inkább védettséget élvez az illető személy az érelmeszesedéssel szemben.

Életvitel: a szívérrendszer tehermentesítés
A gyógyszeres kezelés eldöntése mindig szakember feladata, aki a beteg aktuális állapota és a labordiagnosztika alapján eldönti a kezelés irányát. De a gyógyszer önmagában korántsem megoldás. Az életvitelnek és étkezésnek jut a legfontosabb szerep.

A szívérrendszert tehermentesíteni kell minden olyan rizikófaktortól, amely hozzájárul az érelmeszesedéshez.

■Az aktív dohányzás abbahagyása és a passzív dohányzás elkerülése.
■A tömény erős kávé magas koffein tartalma a tanulmányok szerint növeli a rossz koleszterin értékeit. Csökkentsük a koffein bevitelt.
■A testsúly és a koleszterin szint között szoros összefüggés van. A testsúly csökkenése így értelemszerűen a koleszterin csökkenéséhez vezet
■A zsíros ételek valóságos koleszterin bombák, kerüljük ezeket. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek ajánlása szerint az egészséges ember napi koleszterin bevitele legyen 300 mg alatt, míg szívbetegek esetében gyakorlatilag ez nulla kell legyen!
■Míg a telített zsírsavak károsak, addig a telítetlen zsírsavak jótékonyan fejtik ki a hatásukat. Az Omega 3 zsírsavak csökkentik a rossz koleszterint és növelik a jó koleszterint. Fontos megjegyezni, hogy a jó koleszterin értékének a növekedéséhez türelemmel kell lennünk, hónapok is eltelnek, míg a metabolikus folyamatok során sikerül elérni HDL növekedését.
■A főétkezések előtt együnk gyümölcsöt (soha ne fogyasszunk teli gyomorra gyümölcsöt, mert a pangás miatt beindul a gyümölcs fermentációja). Naponta kerüljön az asztalra saláta vagy főzelék. Ez elősegíti a rostokban gazdag anyagok bevitelét
■Említettük, hogy az érelmeszesedés kialakulása multifaktoriális folyamat. Az egyik legfontosabb tényező a koleszterin mellett a stressz. Így a megfelelő étrendhez megfelelő életvitelt kell társítani és kerülni minden olyan élethelyzetet, amely feszültséghez, szorongáshoz, idegeskedéshez vezet.

Forrás:filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: visszatoloncolja, multifaktoriális, gyűjtőfogalomról, összekapcsolódik, tehermentesíteni, tehermentesítés, kulcsfontosságú, érelmeszesedést, tudatosíthatjuk, osztályozhatóak, szívérrendszeri, lipoproteineket, rizikófaktortól, szívérrendszert, érelmeszesedés, idegeskedéshez, koleszterinnek, szívérrendszer, koleszterinből, értelemszerűen, koleszterinről, legjelentősebb, kialakulásának, filantropikum, fermentációja, lipoproteinek, információval, csökkenéséhez, növekedéséhez, élethelyzetet, következménye, zsírtartalmuk, gyakorlatilag, koleszterinre, feszültséghez, számíthatjuk, legtöbb betegség, szívérrendszeri betegségek, egyik legjelentősebb, legtöbb írás, különböző élettani, betegség kialakulásának, megelőzés érdekében, laborokban mért, szervezetben keringő, érték magába, szívérrendszer egészségének, rossz koleszterin, zsír vízben, fehérje vegyülettel, zsírtartalmuk függvényében, erek falában, Antalffy Tibor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Szívek  Egy párkányon  40 felett  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Márai Sándor tollából  Vidámság  Facebookon kaptam  különleges  Müller Péter tollából  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Jánosházy György: Fogd a kezem  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Nagy és kis csodák  A Magyar Költészet napja alkal...  Különleges  Tanácsok egy pszichológustól  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A sorsod  A pitypang legendája  Hegedüs Géza: Magyar költészet  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Andrássy Réka - A bolond Böske  József Attila - Kopogtatás nél...  Erdei gyöngyvirág  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Alvó kislány  Otthon  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Pitypang szökőkút  Segíts neki dicsérni Téged  Különleges  Gebhardt Nóra versei II.  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Anyámról való emlékek  Bornyi Veronika haiku verse  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Csend  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Paul Éluard - És egy mosoly  Az ember emlékekből áll  Segíts neki dicsérni Téged  Minden tavaszból őrizz..  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindent de mindent visszakap  Magamnak  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Különleges  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Szabó T. Anna - Pitypang  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ma van a magyar költészet napj...  Tanácsok egy pszichológustól 
Bejegyzés Címkék
legtöbb betegség, szívérrendszeri betegségek, egyik legjelentősebb, legtöbb írás, különböző élettani, betegség kialakulásának, megelőzés érdekében, laborokban mért, szervezetben keringő, érték magába, szívérrendszer egészségének, rossz koleszterin, zsír vízben, fehérje vegyülettel, zsírtartalmuk függvényében, erek falában, érelmeszesedés azért, rossz koleszterinből, legújabb nézőpontok, érelmeszesedést gátló, érelmeszesedéssel szemben, rizikó megítélése, érelmeszesedés kialakulásának, aterogén indexel, teljes koleszterin, érték egészséges, érték annál, illető személy, szívérrendszer tehermentesítés, gyógyszeres kezelés, beteg aktuális, labordiagnosztika alapján, kezelés irányát, gyógyszer önmagában, legfontosabb szerep, szívérrendszert tehermentesíteni, aktív dohányzás, passzív dohányzás, tömény erős, tanulmányok szerint, koffein bevitelt, koleszterin szint, testsúly csökkenése, koleszterin csökkenéséhez, zsíros ételek, egészséges ember, telített zsírsavak, telítetlen zsírsavak, rossz koleszterint, növekedéséhez türelemmel, metabolikus folyamatok, főétkezések előtt, pangás miatt, gyümölcs fermentációja, asztalra saláta, rostokban gazdag, érelmeszesedés kialakulása, egyik legfontosabb, koleszterin mellett, megfelelő étrendhez, visszatoloncolja, multifaktoriális, gyűjtőfogalomról, összekapcsolódik, tehermentesíteni, tehermentesítés, kulcsfontosságú, érelmeszesedést, tudatosíthatjuk, osztályozhatóak, szívérrendszeri, lipoproteineket, rizikófaktortól, szívérrendszert, érelmeszesedés, idegeskedéshez, koleszterinnek, szívérrendszer, koleszterinből, értelemszerűen, koleszterinről, legjelentősebb, kialakulásának, filantropikum, fermentációja, lipoproteinek, információval, csökkenéséhez, növekedéséhez, élethelyzetet, következménye, zsírtartalmuk, gyakorlatilag, koleszterinre, feszültséghez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 173
  • e Hét: 4687
  • e Hónap: 9725
  • e Év: 139432
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.