Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vujity Tvrtko: A legnagyobb meccs kezdetén
  2013-10-04 22:05:09, péntek
 
   
  Vujity Tvrtko: A legnagyobb meccs kezdetén





Bevallok valamit: a pécsiek főszurkolójaként még soha sem szorítottam csapatnak annyira, mint most. A csapatot úgy hívják: HAT-AGRO UNI GYŐR! - így búcsúzik a Life.hu sztárszerzője, a legendásan nagy kosárlabda rajongó, Vujity Tvrtko eheti jegyzetében.

"Az a legnagyobb álmom, hogy egy évben egyszerre nyerjük meg a bajnokságot és a kupát!"- ezt mondta élete utolsó interjújában Horváth Judit, a pécsi női kosárlabdacsapat legendás irányítója, kapitánya. Minden oka megvolt az optimizmusra. A lányok nagyszerű munkát végeztek az alapozásnál, a város egy emberként állt a játékosok mögött, az edzők is elszántak voltak. Akik ismerik Pécs sporttörténelmét, jól tudják, a csapat, a Dáliák leírhatatlanul népszerűek voltak, mérkőzéseikre alig lehetett bejutni, a döntők idején kihaltak az utcák, terek.

1997. szeptember 12-e volt. Horváth Judit, a legendás csapatkapitány kismotorja kamionnal ütközött. Jucinak esélye sem volt. Egyetlen nap volt csak a bajnokság kezdetéig, a nyitómeccset ugyan sikerült egy héttel elhalasztani, ám azon a kijelölt napon játszani kellett: feketébe öltözött szurkolók, gyászszalagos játékosok, könnyes szemű játékvezetők futottak ki a pályára. Az edzőpáros is élete legnehezebb feladata előtt állt. Hiszen nem egy sportolót, a csapat szívét és lelkét veszítették el.




A Pécs aranycsapata a kilencvenes évek végén. A kép szélén Fűzy Ákos, a kupa mögött, 5-ös számmal feleségem, Zsolnay Gyöngyi

Kényszerirányítóval, csereemberekkel megtűzdelt együttessel jutottak el a szezon végéig. A Magyar Kupa 1998-as fináléja a magyar sporttörténelem egyik legnagyobb mérkőzésévé nőtte ki magát. A hazai pályán játszó szupercsapat magabiztosan, a Pécs éppen hogy bejutott a döntőbe. Voltak előre behűtött pezsgők, a hangosbemondó is folyamatosan lelkesítette a szurkolókat. Tehette, jól játszottak, minden adott volt a hazai győzelemhez. Alig két perc volt csak a meccsből, amikor nyolc pontos mínuszban állt a kapitánya nélkül felálló csapat. Ekkor jött a vendégek időkérése. A csapatban feleségem, Zsolnay Gyöngyi, a kispadon a legendás edzőpáros, Rátgéber László és Fűzy Ákos. Olyanok voltak ők, mint Derrick és Harry, mint Stan és Pan, mind Simon és Garfunkel. Elválaszthatatlanok. A mester és a segéd. Az örök segéd. Aki tizenöt évig tette a dolgát a nagy fa árnyékában, becsülettel, alázattal.

Földön túli csoda. Talán ezzel fejezhetem ki a legjobban annak a meccsnek az utolsó perceit. A pécsiek vetődtek, harcoltak, felszántották a pályát. Ki is harcolták a hosszabbítást. Ahol nyertek. Ültem a lelátón, torkom szakadtából üvöltöttem, hogy aztán végigénekeljem az utat Pécsig. Ej, de sokszor tettem meg ezt a távot, igazi rajongóként, mondhatni törzsszurkolóként. Mindig volt szurkoló és utastárs is, aki elkísért, akivel lelkesen lehetett taktikát elemezni, amihez ugyan nem értettem, de jó szurkolóhoz híven, mindenhez volt hozzáfűznivalóm. S az egyik legnagyobb diadal napján ott ült mellettem egy fiatalember, Fűzy András, a barát, a szurkolótárs, a másodedző unokatestvére.

Abban az évben a csapat bajnok- és kupagyőztes lett, vidékiként először a sportág történelmében. A lányok teljesítették a legendás irányító, Horváth Juci legnagyobb álmát. Ezrek és tízezrek várták őket otthon. A lányokat, akik elhozták az aranyat, akik megharcoltak elvesztett társukért.
A Pécsi Városi Sportcsarnok bejáratánál áll egy szobor. "A kosárlabdázónő" a címe. Jucit mintázza. Aki arra jár, mindig megáll egy kegyeletteljes pillanatra. Emlékezni és emlékeztetni. Fejet hajtani. Ezen a héten tizenhat éve, hogy a szörnyűség megtörtént. Horváth Judit szobra dicsőn emelkedik a kosárpalánk, az ég felé.




Fűzy Ákos

Pár éve Fűzy Ákos önálló útra lépett, nem volt másodhegedűs többé, a Péccsel majd a Győrrel is bajnokságot nyert. Aki látta új csapata diadalát, arra is azt mondja, a földöntúli csoda. Ugyanabban a csarnokban ünnepeltek, ahol annak idején Juciért játszottak. Egyetlen ember kapcsolta össze a két meccset: Ákos.

Zsolnay Gyöngyi sem játszik már. Az egykor válogatott játékos három aprócska gyermekét, gyermekeinket okítja, tanítgatja szeretett sportágára. Szakkommentátorként pedig épp a Győr női kosármeccseit szokta értékelni, azét a csapatét, amelynek az egykori pécsi szurkolótárs, a vezetőedző unokatestvére, Fűzy András a vezetője. A csapat pedig felkészült az újabb szezonra, az újabb diadalokra.

És itt most állítsuk meg a történelem kerekét. Nincs meccs Sopronban. A csapat nem száll buszra. A szembejövő idős sofőr nem hajol le semmiért. Nincs ütközés. Nincsenek halottak. Nincsenek sebesültek. A csapattárs és barát, Ákos egyik legkedvesebb tanítványa nem hívja Gyöngyit, hogy hadd aludjon nálunk, mert képtelen egyedül maradni. Külföldről érkezik. Egyedül, az emlékeivel. És az üzenettel, amit a buszon ülő Annának írt, 13 óra 59 perckor. Néhány pillanattal a tragédia előtt.




A HAT - AGRO UNI Győr 2012-es csapata

Egy asszony szavai csengenek a fülembe. Fűzy Anikóé. A vezetőedző feleségéé. Három gyönyörűséges lány édesanyjáé. Akivel a legutóbbi meccsüket néztem végig. Aki azt mondta, hogy olyan rendes, figyelmes, szeretnivaló az ő társa, férje, lányai édesapja. Ő az igazi APA. Nem számít most a kosárlabda, nem számít semmi. Ezt a meccset most nem negyven percig játsszák, hanem egy életen át, és nem pontokért harcolnak az itt maradottak. Hanem emberi méltóságért.

Állok a szobor mellett, Juci szobra mellett, és hazudok. Hazudom a történelmet, meg nem történtté hazudok eseményeket. Bevésődnek a nagy diadalok, az örömkönnyek. Ákos megmarad örökre. Az esti disznósütés a kertjében, a végeláthatatlan kolbászozás a vásárcsarnokban. Bevallok valamit: a pécsiek főszurkolójaként még soha sem szorítottam csapatnak annyira, mint most. A csapatot úgy hívják: HAT-AGRO UNI GYŐR! Szurkoljunk nekik mindannyian. Életük legnehezebb meccsén.

Isten nyugosztalja Tapodi Péter klubelnököt, Fűzy Ákos vezetőedzőt. A sérült játékosoknak mihamarabbi felépülést remélek.

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Vujity Tvrtko írásai  
Címkék: főszurkolójaként, sporttörténelmét, kosárlabdacsapat, csereemberekkel, végeláthatatlan, vásárcsarnokban, hozzáfűznivalóm, sporttörténelem, kegyeletteljes, kosárlabdázónő, csapatkapitány, végigénekeljem, leírhatatlanul, unokatestvére, mérkőzéseikre, hangosbemondó, kosármeccseit, gyászszalagos, gyermekeinket, hosszabbítást, felszántották, történelmében, sztárszerzője, gyönyörűséges, teljesítették, szeretnivaló, sztarszerzok, játékosoknak, másodhegedűs, optimizmusra, lelkesítette, megharcoltak, aranycsapata, játékvezetők, folyamatosan, elhalasztani, legnagyobb meccs, pécsiek főszurkolójaként, legendásan nagy, évben egyszerre, lányok nagyszerű, emberként állt, játékosok mögött, döntők idején, legendás csapatkapitány, bajnokság kezdetéig, nyitómeccset ugyan, héttel elhalasztani, kijelölt napon, csapat szívét, kilencvenes évek, kupa mögött, Vujity Tvrtko, HAT-AGRO UNI GYŐR, Horváth Judit, Fűzy Ákos, Zsolnay Gyöngyi, Magyar Kupa, Rátgéber László, Fűzy András, Horváth Juci, Pécsi Városi Sportcsarnok, AGRO UNI Győr, Fűzy Anikóé, Tapodi Péter,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem méltó hozzád  Elköszönt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Fehér virág  Kellemes délutánt kívánok  Png virág  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Esti kép  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Németh László tollából  Nevem  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gonosz démon-álarc  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 21  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fehér virág  Még csak most kezdődik a nap  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Irgalom és ítélet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét  Png cica  Lóhere  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy bizonyos határt  Albert Einstein gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png nő  képre írva  Szívem tiéd  Garai Gábor - Takarítás  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A boldog családok mind hasonló...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nagyon különös  Garai Gábor - Takarítás  Bertolt Brecht -től idézet  Szép álmokat!  Akik bántanak téged  Soha ne kedvezz...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Esti kép  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... 
Bejegyzés Címkék
legnagyobb meccs, pécsiek főszurkolójaként, legendásan nagy, évben egyszerre, lányok nagyszerű, emberként állt, játékosok mögött, döntők idején, legendás csapatkapitány, bajnokság kezdetéig, nyitómeccset ugyan, héttel elhalasztani, kijelölt napon, csapat szívét, kilencvenes évek, kupa mögött, szezon végéig, magyar sporttörténelem, hazai pályán, hazai győzelemhez, kapitánya nélkül, vendégek időkérése, csapatban feleségem, legendás edzőpáros, örök segéd, legjobban annak, utolsó perceit, pécsiek vetődtek, utat Pécsig, egyik legnagyobb, másodedző unokatestvére, csapat bajnok-, sportág történelmében, lányok teljesítették, legendás irányító, kegyeletteljes pillanatra, héten tizenhat, szörnyűség megtörtént, földöntúli csoda, csarnokban ünnepeltek, egykor válogatott, egykori pécsi, vezetőedző unokatestvére, csapat pedig, újabb szezonra, újabb diadalokra, történelem kerekét, szembejövő idős, tragédia előtt, asszony szavai, vezetőedző feleségéé, legutóbbi meccsüket, meccset most, szobor mellett, nagy diadalok, esti disznósütés, végeláthatatlan kolbászozás, sérült játékosoknak, főszurkolójaként, sporttörténelmét, kosárlabdacsapat, csereemberekkel, végeláthatatlan, vásárcsarnokban, hozzáfűznivalóm, sporttörténelem, kegyeletteljes, kosárlabdázónő, csapatkapitány, végigénekeljem, leírhatatlanul, unokatestvére, mérkőzéseikre, hangosbemondó, kosármeccseit, gyászszalagos, gyermekeinket, hosszabbítást, felszántották, történelmében, sztárszerzője, gyönyörűséges, teljesítették, szeretnivaló, sztarszerzok, játékosoknak, másodhegedűs, optimizmusra, lelkesítette, megharcoltak, aranycsapata, játékvezetők, folyamatosan, elhalasztani, szurkolótárs, legkedvesebb, nyugosztalja, sportcsarnok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 574
  • e Hét: 1382
  • e Hónap: 15287
  • e Év: 144994
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.