Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szőlős desszertek
  2013-10-08 20:07:10, kedd
 
   
  Szőlős desszertek

A szőlő az ősz egyik főszereplője. Általában mosva, kicsit lecsöpögtetve, fürtönként kebelezzük be, de akár desszerteket is készíthetünk belőle, ahogy már az ókori rómaiak is tették.

A szőlő nagyon jó alapanyag. Mivel időigényes a pucolása, így inkább díszíteni szoktunk vele desszerteket, pedig nagyon finom tud lenni rétesben vagy esetleg clafoutis-ban, de készíthetünk vele pitét is, ahol a töltelék felét az alma adja, a másik felét pedig a szőlő teszi ki. Aki nagyon ráér, az nyugodtan magozhatja a nagyobb szemű szőlőt, de vehetünk magnélküli fajtát is, ami azon felül, hogy nincs vele macera, finom mézédes.




Bátran tehetjük pitébe a szőlőt

A különböző krémes, túrós, joghurtos tortákat is gazdagíthatjuk szőlővel, illetve a pohárkrémekhez is nagyon jó passzol, főleg, ha egy kevés édes borral készült maga a krém is. A krémes dolgoknál a tejberizs is szóba jöhet, ha magába a rizsbe egy kevés mazsolát is belefőzünk, akkor lesz teljes a harmónia a tetejére ültetett szőlőszemekkel.




Almával is nagyon jól harmonizál a szőlő

Ha elég nagy szemű szőlőt kapunk és van energiánk félbevágva kikapni a magjait, akkor a tarte tatin-t is átértelmezhetjük, akár szőlős-körtéssé, vagy az alapgyümölcs, az alma meghagyásával szőlős-almássá.

Kevert tésztákba, muffinokba, piskótákba is nyugodtan szórhatunk szőlőt. A kalácsfelfújtat is gazdagíthatjuk vele, vagy akár a stíriai metéltbe, vargabélesbe is nyugodtan kerülhet akár többféle színű, ízű, fajtájú szőlő is.

A szőlő származékait sokkal gyakrabban használjuk süteményekbe, mint magát a szőlőt. Gondoljunk csak bele, hogy a mazsola hány és hány desszert elengedhetetlen kelléke. A somlói galuskától a puncstortáig számos desszertünk tartalmaz mazsolát.

A borból sodó és hab is könnyedén készülhet, sőt pácolhatunk vagy felfőzhetünk benne sokféle alapanyagot, és a musttal is többféle édesség készíthető. És akkor még nem is beszéltünk a borból készített zselékről.





Gyümölcstortán is nagyon jól mutatnak a szőlőszemek

De milyen desszertet is készítsünk, ha van otthon néhány fürt felhasználásra váró szőlőnk?

Krémes szőlősaláta
Hozzávalók:
50 dkg zöld magnélküli szőlő
50 dkg vörös magnélküli szőlő
10 dkg tejföl
15 dkg lágy krémsajt
8 dkg porcukor
1/2 rúd vanília
A tetejére:
12 dkg barna nádcukor
12 dkg pekándió

Elkészítés: Félbevágom a szőlőszemeket és egy nagy tálba teszem. Összekeverem a tejfölt a sajttal, hozzáadom a cukrot, a kikapart vanília belét és egy leheletnyi sót. A krémbe beleöntöm a szőlőszemeket és óvatosan átkeverem. A tetejére az összetört pekándió és a nádcukor keverékét teszem, majd a tálat egy éjszakára a hűtőbe rakom. Hidegen tálalom.

Szőlős metélt
Hozzávalók:
25 dkg széles metélt tészta
25 dkg szőlő
10 dkg mazsola
2 dl tejföl
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 dl desszertbor

Elkészítés: A mazsolát előző este beáztatom a borba. A metéltet enyhén sós vízben kifőzöm. A tojásokat szétválasztom, a sárgájukhoz hozzáadom a cukor felét és habosra keverem, majd ehhez adom a tejfölt. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem, és egy habverő segítségével összeforgatom a tejfölös krémmel. Hozzáadom a lecsöpögtetett mazsolát és a szőlőszemeket, végezetük az egészet összekeverem a leszűrt tésztával. Vajjal kikent, zsemlemorzsával kiszórt tepsiben sütöm, amíg szép aranybarna színe nem lesz.

Szőlős-szilvás lepény
Hozzávalók:
15 dkg tönköly finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,25 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
2 tojás sárgája
4 teáskanál cukor
csipet só
4 dkg vaj
1/2 teáskanál fahéj
A tetejére:
15 szem szilva
20-30 szem szőlő
barna cukor
fahéj

Elkészítés: A tészta alapanyagait alaposan összegyúrom, nyújtom, hogy kellemesen, kis széllel elférjen egy zsírozott, lisztezett tortaformában. Itt hagyom jó fél órát kelni. A szilvát félbe szedem, majd a megkelt tésztára fektetem úgy, hogy felfelé legyen a belseje. Közé szórom a szőlőt, majd meghintem nagyszemű barna cukorral és kevés fahéjjal. 180 fokos előmelegített sütőbe teszem, megsütöm.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: átértelmezhetjük, kalácsfelfújtat, elengedhetetlen, zsemlemorzsával, felhasználásra, gyümölcstortán, lecsöpögtetett, gazdagíthatjuk, pohárkrémekhez, szőlőszemekkel, előmelegített, szétválasztom, szőlőszemeket, tortaformában, meghagyásával, összeforgatom, lecsöpögtetve, segítségével, desszerteket, süteményekbe, vargabélesbe, alapgyümölcs, származékait, puncstortáig, felfőzhetünk, készíthetünk, összekeverem, tönkölyliszt, alapanyagait, főszereplője, desszertbor, összegyúrom, desszertünk, mindmegette, alapanyagot, szőlősaláta, ókori rómaiak, szőlő nagyon, töltelék felét, alma adja, másik felét, szőlő teszi, nyugodtan magozhatja, nagyobb szemű, különböző krémes, kevés édes, krémes dolgoknál, kevés mazsolát, tetejére ültetett, tarte tatin-t, alma meghagyásával, stíriai metéltbe,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Mi lenne ha  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Idő  képre írva  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A sors  Paul David Tripp Április 21  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ágai Ágnes – Csendélet  Esti kép  Makszim Gorkij gondolata  Mi lenne ha  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mai harmónia kártyám  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  A sors  Makszim Gorkij gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Mi lenne ha  A másik dolog,  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Csak a fogyatkozás látható  Ami embereknek lehetetlen, az...  Nem számIt  Bounty krémes  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Albert Einsteinről  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Png férfi  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Elköszönt  Bounty krémes  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Egy hatékony szolga  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ókori rómaiak, szőlő nagyon, töltelék felét, alma adja, másik felét, szőlő teszi, nyugodtan magozhatja, nagyobb szemű, különböző krémes, kevés édes, krémes dolgoknál, kevés mazsolát, tetejére ültetett, tarte tatin-t, alma meghagyásával, stíriai metéltbe, szőlő származékait, mazsola hány, somlói galuskától, puncstortáig számos, borból sodó, borból készített, nagy tálba, kikapart vanília, krémbe beleöntöm, összetört pekándió, nádcukor keverékét, hűtőbe rakom, mazsolát előző, metéltet enyhén, tojásokat szétválasztom, sárgájukhoz hozzáadom, cukor felét, maradék cukorral, habverő segítségével, tejfölös krémmel, lecsöpögtetett mazsolát, egészet összekeverem, leszűrt tésztával, tészta alapanyagait, szilvát félbe, megkelt tésztára, átértelmezhetjük, kalácsfelfújtat, elengedhetetlen, zsemlemorzsával, felhasználásra, gyümölcstortán, lecsöpögtetett, gazdagíthatjuk, pohárkrémekhez, szőlőszemekkel, előmelegített, szétválasztom, szőlőszemeket, tortaformában, meghagyásával, összeforgatom, lecsöpögtetve, segítségével, desszerteket, süteményekbe, vargabélesbe, alapgyümölcs, származékait, puncstortáig, felfőzhetünk, készíthetünk, összekeverem, tönkölyliszt, alapanyagait, főszereplője, desszertbor, összegyúrom, desszertünk, mindmegette, alapanyagot, szőlősaláta, sárgájukhoz, pácolhatunk, szőlőszemek, magozhatja, elkészítés, gondoljunk, készíthető, galuskától, magnélküli, félbevágva, lisztezett, harmonizál, belefőzünk, desszertek, muffinokba, piskótákba, gyakrabban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 2214
  • e Hónap: 16119
  • e Év: 145826
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.