|
2013-10-10 22:10:17, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Csicsóka: a csudajó csodagumó
A csicsóka szerény igényű kultúrnövény, amely az utóbbi időben a modern táplálkozásban jelentős szerepet vívott ki magának. Ez főleg sokoldalúságának és ellenálló képességének köszönhető.
Ismerjük meg!
A jeruzsálemi articsókának is nevezett csicsóka (Helianthus tuberosus L) a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, dudvás szárú, gumós évelő növény. Szára akár két méter magasra is megnő, virágzata a napraforgóéra emlékeztető sárga virág. Észak-Amerikából származik, hazánkban már a XVII században meghonosodott. Több országban óriási ültetvények találhatók. Európában a legnagyobb területen Franciaországban termesztik. A gumóhéj színe szerint többféle változat ismert: fehér, sárga, pirosas. Ajánlatos mindig csak annyi termést felszedni, illetve vásárolni, amennyit rövid időn belül elfogyasztunk, mivel a gumók száraz körülmények között viszonylag gyorsan megfonnyadnak, nedves körülmények között viszont hamar megpenészednek. A népnyelv földi alma néven is ismeri.
Miért jó?
A növény igen sokoldalúan hasznosítható. A gumótermés fehérjét (1-1,5%), inulint (14-16%), levulint és cukrot tartalmaz. Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. A csicsóka nagy értéke, hogy gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető belőle.
Hogyan fogyasszuk?
A csicsóka elsősorban kalóriaszegény alap-élelmiszernek tekinthető. Természetesen nyersen a leghasznosabb, de a csicsókából készült ételek kellemes ízűek és nagy előnyük, hogy könnyen emészthetők. Készítenek belőle salátát, de a háziasszonyok hasznosítják sütve és főzve is. Van, aki még pogácsát is süt belőle. Kitűnő turmixital készíthető belőle naranccsal, citrommal, almával. Bizonyos vidékeken közkedvelt a csicsókafőzelék is, sőt egyes háztartásokban a meghámozott vékonyra szelt csicsókát forró olajban meg is sütik.
Tippek - tanácsok
A csicsóka kiváló biónövény, amely jó szárazságtűrő, és kevés gondozást igényel.
Aki azon töri a fejét, hogy termeljen-e, akár saját használatra csicsókát, annak azt javasoljuk, hogy nyugodtan vágjon bele. A növény szinte mindenütt megfakad, de gyommentes földben fejlődik a leggyorsabban. Jó hidegtűrő, gumói a földben áttelelnek, sőt a nagy fagyokat (-25,-30 °C-ot) is kibírják. Ültetési ideje tavasszal optimális (március-április), de ősszel is ültethető. A növény a burgonyához hasonlóan a talaj felszíne alatt gumókat fejleszt, és koraősszel már szüretelhető. Hozama 2-3 kg/tő, 4-9 kg/m2 tehető.
Érdekesség
A gyenge homokot jól megköti a csicsóka. A régi csicsóka fajták termésgumói rücskösek, “amorfok" voltak, ami nehézzé tette a tisztítást, a hámozást, de az új fajták gumói azonban már sima felületűek. A növény szára és gumója jó takarmány a háziállatok számára, sőt silózásra is alkalmas. Egyes vidékeken a szárát fűtésre is felhasználták. A csicsókának gyakorlatilag nincs kártevője. Az erdőszéleken konyhakertekben lévő csicsókatermést viszont az őzek és a vaddisznók - kellemes édeskés íze miatt - előszeretettel megdézsmálják. Gumóját a szeszipar is hasznosítja.
Szatmári Zoltán
Forrás:diabetika.info - ogbono
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészség |
|
Címkék: cukorbetegségben, franciaországban, sokoldalúságának, csicsókafőzelék, csicsókatermést, konyhakertekben, megpenészednek, kalóriaszegény, táplálkozásban, előszeretettel, fogyaszthatják, háztartásokban, gyakorlatilag, megfonnyadnak, elfogyasztunk, felhasználták, napraforgóéra, meghonosodott, leggyorsabban, megdézsmálják, háziasszonyok, leghasznosabb, előállítására, szárazságtűrő, hasznosítható, élelmiszernek, természetesen, hasznosítják, kultúrnövény, szüretelhető, articsókának, készítmények, erdőszéleken, képességének, sokoldalúan, hasznosítja, csudajó csodagumó, csicsóka szerény, utóbbi időben, modern táplálkozásban, jeruzsálemi articsókának, napraforgóéra emlékeztető, legnagyobb területen, gumóhéj színe, gumók száraz, népnyelv földi, növény igen, gumótermés fehérjét, csicsóka nagy, cukorbetegségben szenvedők, csicsóka elsősorban, csicsókából készült, Szatmári Zoltán,
|
|
|
|
csudajó csodagumó, csicsóka szerény, utóbbi időben, modern táplálkozásban, jeruzsálemi articsókának, napraforgóéra emlékeztető, legnagyobb területen, gumóhéj színe, gumók száraz, népnyelv földi, növény igen, gumótermés fehérjét, csicsóka nagy, cukorbetegségben szenvedők, csicsóka elsősorban, csicsókából készült, háziasszonyok hasznosítják, meghámozott vékonyra, csicsóka kiváló, növény szinte, földben áttelelnek, nagy fagyokat, burgonyához hasonlóan, talaj felszíne, gyenge homokot, régi csicsóka, növény szára, háziállatok számára, szárát fűtésre, csicsókának gyakorlatilag, erdőszéleken konyhakertekben, vaddisznók –, cukorbetegségben, franciaországban, sokoldalúságának, csicsókafőzelék, csicsókatermést, konyhakertekben, megpenészednek, kalóriaszegény, táplálkozásban, előszeretettel, fogyaszthatják, háztartásokban, gyakorlatilag, megfonnyadnak, elfogyasztunk, felhasználták, napraforgóéra, meghonosodott, leggyorsabban, megdézsmálják, háziasszonyok, leghasznosabb, előállítására, szárazságtűrő, hasznosítható, élelmiszernek, természetesen, hasznosítják, kultúrnövény, szüretelhető, articsókának, készítmények, erdőszéleken, képességének, sokoldalúan, hasznosítja, háziállatok, termésgumói, táplálására, csicsókából, emlékeztető, emészthetők, csicsókának, meghámozott, használatra, ültetvények, jeruzsálemi, burgonyához, körülmények, szénhidrát, legnagyobb, emészthető, gumótermés, viszonylag, tisztítást, diabetikus, termesztik, köszönhető, naranccsal, készíthető, turmixital, közkedvelt, javasoljuk, gyommentes, áttelelnek, koraősszel, készítenek, elsősorban, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1479
- e Hét: 6060
- e Hónap: 19965
- e Év: 149672
|
|
|