Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sütimesék: a krémes
  2013-10-12 23:30:46, szombat
 
   
  Sütimesék: a krémes

A magyar desszertkínálat oszlopos tagja a krémes. Az olasz és francia gyökerekkel bíró sütemény annyira hozzátartozik az országhoz, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, valamelyik lánglelkű magyar cukrász alkotta meg.

A krémes eredete a múlt ködébe vész, de szinte egész Európában megtalálható. A XIX. századig főleg az olaszok és a franciák körében volt ismert a millefoglie vagy millefeuille néven ismert édesség, amely mindkét nyelven ,,ezernyi lap"-ot jelent. Ez az utalás egyértelműen a sütemény tésztájára vonatkozik, hiszen a jól elkészített leveles tészta sajátja, hogy ezernyi vékony hártyára képes omlani.




Vaníliás krém az ezerlapú tésztarétegek özött: ez a krémes eredeti változata

A millefeuille-t először egy 1651-ben megjelent szakácskönyvben emíltik, ám igazi felemelkedésére egészen a napóleoni időkig várnia kellett. A Talleyrand házi szakácsából Napóleon séfjévé avanzsált Careme idejében vált közkedvelt édességé, amikor egy - a származására utaló - áthallásnak köszönhetően maga a császár vált a sütemény keresztapjává. Ekkortájt kezdték Napóleon tortaként (Napolitain) árulni, ami az olaszoknál is ismert sütemény esetében szinte biztos, hogy eredetileg ,,a nápolyi" jelzőként volt értelmezhető, ám az uralkodó személye elhomályosította a sütemény nevének eredeti jelentését.

Az olaszországi gyökerekre utaló név jogosságát erősíti, hogy a legenda szerint az olasz cukrászokat, s velük a millefoglie receptjét Medici Mária toszkán nagyhercegnő hozta magával, amikor 1600-ban hozzáment IV. Henrik francia királyhoz. Bár vannak olyan történetek is, amelyekben XIII. Lajos szakácsinasa szerepel, mint a millefeuille megalkotója. Annyi bizonyos, hogy a leveles tésztás sütemények már igen régóta kedveltek voltak, hiszen a bizánci időkig nyúlik vissza a történetük, amikor leggyakrabban mézzel csorgatva fogyasztották, s a 13. században már arab szakácskönyvekben is megjelent ez a tészta.

Lett légyen bármilyen múltja is a krémmel töltött leveles tésztás süteménynek, a Napóleon név ragadósnak bizonyult. Európa számos országában, sőt Kanadában is ezen a néven illetik a leveles tésztából és különféle krémekből készített süteményeket. Angliában inkább tejszínes szeletként ismert, bár ez a francia-angol viszony ismeretében nem meglepő.




Hmmm, ez is finom krémes-változat!

A Larousse szerint a millefeuille csak a XIX. században jött létre, egyes források szerint az első írásos megjelenése 1806-ban volt. Ami igazán meglepő, hogy a XIX. század elején - bizonyos, nem megerősített források szerint - a karamellréteggel bevont millefeuille-t Szegedinertorte néven emlegették, megemlékezvén arról, hogy ezzel a bevonattal Szegeden készült először ez a sütemény.

A régi magyar szakácskönyvek azonban hallgatnak erről a süteményről. Dobos C. József mindenre kiterjedő, a francia konyha imádatától zengő szakácskönyvében nem szerepel a millefeuille, és Magyar Elek ,,Az ínyesmester szakácskönyvé"-ben is csak mint krémes pitét említi meg. Ennek ellenére a 20. században a krémes a magyar cukrászat egyik zászlóshajója lett.




Krémes klasszikusan, ahogy mi ismerjük

Az első igazán emblematikus krémes megalkotása a Ruszwurm cukrászda egykori tulajához, Ruszwurm Vilmoshoz köthető. Ruszwurm az addigi recepten módosítva új, unikális krémest hozott létre azzal, hogy a krémesben lévő krémet tojásfehérjéből vert hab helyett tejszínből készített habbal lazította. Őt követően a legtöbb, hírnévvel bíró cukrászda saját, egyedi krémes kialakításán dolgozott. Így jött létre az Auguszt-krémes, vagy vált nagyon kedveltté a Hauer család által megalkotott sütemény.

A krémes krémje leggyakrabban ún. sárgakrémből - vagy más néven cukrászkrémből - készül. A krém alapja a tej és a nagy mennyiségű tojássárgája, ehhez jön a cukor és a vaníliarúd kikapart belseje. A krémet kukoricakeményítővel vagy kevés liszttel kötik, s bizonyos sütemények töltéséhez a tojások fehérjének felvert habjával lazítják. Ez a krém nagyon jó alap, a vaníliának köszönhetően további alakítás nélkül is kellemes, de például egy kis alkohollal könnyen az adott süteménynek megfelelő ízre hangolható.




A millefeuille tetejét cukormáz borítja, és több rétegű benne a krém

Míg a millefeuille tetejét gyakorta húzzák be különféle cukormázakkal, csokoládémázzal, szórják meg pirított dióval vagy mandulával, a magyar hagyományoknak megfelelően a sima krémes tetején csupán frissen hintett porcukor pihen. Persze más a helyzet a francia krémesnek aposztrofált süteménnyel, ami annyiban tér el a klasszikus krémestől, hogy felvert tejszínhab réteg választja el a sárgakrémet a második tésztarétegtől, valamint a tetejét porcukor helyett vékony karamell fondant fedi.

Ruszwurm krémes




Otthon is elkészíthető a krémes, bár kissé macerás Hozzávalók nagyjából 20 szelethez:

A vajtéglához:
5 dkg finomliszt
20 dkg vaj

A vajas tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg vaj
1 cl rum
1 tojássárgája
1,4 dl tejszín
csipetnyi só

A krémhez:
1 l 3,5-ös tej
10 tojássárgája
35 dkg cukor
12 dkg rétesliszt
1 rúd vanília bele
Valamint:
1 l tejszín

Elkészítés: Először elkészítem a vajtéglát. Összegyúrom a vajat és a lisztet, majd nagyjából 2 centi vastag téglalappá formálom. Alufóliába tekerem és a hűtőbe teszem. A vajastésztához kimérem a lisztet, sózom, aztán elmorzsolom a vajjal. A morzsához hozzáadom a tojásos, rumos tejszínt majd homogén tésztává gyúrom, alufóliába csomagolom és a hűtőbe teszem.

Két óra múlva egy nagy lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát, majd a vajtéglát a közepére helyezem, és a tészta négy sarkával becsomagolom. A tésztát nagyjából 35X20-as téglalappá nyújtom. A téglalapot képzeletben 3 egyenlő részre osztom, a két szélső harmadot ráhajtom a középsőre. Ezután negyed fordulattal elfordítom a tésztát és újra az előző méretre nyújtom, majd a már ismert módon összehajtom. Ezután fóliába csomagolom, és a hűtőbe teszem legalább egy órára. A nyújtós hajtogatós, pihenős részt még kétszer megismétlem. Az elkészült tésztát félbeszedem és a darabot a közepes tortakeret méretére nyújtom. A lapokat sütőpapíros gáztepsire fektetem, majd sütőpapírral fedem, és még egy tepsit teszek rájuk. Így sütöm őket 25-30 percig 200 fokon.

A krémhez meglangyosítom a tejet, belekeverem a cukrot, a lisztet, a vanília kikapart belét és a tojások sárgáját. Forráspont alatt tartom és folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Ezután - kevergetés mellett - langyosra hűtöm. A tejszínt kemény habbá verem, majd óvatosan hozzáöntöm a tojásos vaníliakrémet.

Az előre megsütött lapok egyikét a fém tortakeret aljára teszem. Erre halmozom a krémet, majd a másik tésztalappal fedem s az egészet a hűtőbe helyezem néhány órára.

Ha meg szeretném könnyíteni a dolgomat, akkor a tetejére kerülő lapot még sütést előtt méretre vágom, így a tálalás előtt már csak a sütemény alját adó lappal kell megküzdeni.




A vaníliakrémhez mindenféle gyümölcs nagyon jól illik

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: szakácskönyvében, karamellréteggel, elhomályosította, tojásfehérjéből, felemelkedésére, csokoládémázzal, szegedinertorte, szakácskönyvben, desszertkínálat, vajastésztához, tésztarétegtől, cukrászkrémből, meglangyosítom, hagyományoknak, szakácskönyvek, vaníliakrémhez, cukormázakkal, keresztapjává, szakácskönyvé, leggyakrabban, megemlékezvén, vaníliakrémet, hozzátartozik, fogyasztották, zászlóshajója, tésztarétegek, tésztalappal, millefeuille, köszönhetően, egyértelműen, értelmezhető, sárgakrémből, származására, nagyhercegnő, emblematikus, klasszikusan, magyar desszertkínálat, krémes eredete, múlt ködébe, franciák körében, millefoglie vagy, utalás egyértelműen, sütemény tésztájára, ezerlapú tésztarétegek, krémes eredeti, millefeuille-t először, 1651-ben megjelent, napóleoni időkig, származására utaló, császár vált, sütemény keresztapjává, uralkodó személye, Medici Mária, Dobos, Magyar Elek, Ruszwurm Vilmoshoz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Szép estét kedves látogatóimna...  Pitypang szökőkút  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Szép estét kedves látogatóimna...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Ady Endre - Mindegy átka  Annyira tisztelem a szabadságo...  József Attila - Kopogtatás nél...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  "Ez egy csoda"  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Isten hűségének mértéke  A hagyma antibakteriális hatás...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  James Allen  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Kertem  Bornyi Veronika haiku verse  Bornyi Veronika haiku verse  Baranyi Ferenc - N i n c s  Borzasztó  Pitypang szökőkút  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Sorsunk miatt...  A felvilágosodás...  Spenót fasírttal  Nevelőszülőkhöz adták,  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Magyar költészet napja  Paul David Tripp Április 12  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Szép estét  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Alvó cicák  IGEN így  Szép estét  Ma van a magyar költészet napj...  Otthon  Esterházy Péterre emlékezünk  Márai Sándor tollából  A sorsod  Szép álmokat!  IGEN így  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar desszertkínálat, krémes eredete, múlt ködébe, franciák körében, millefoglie vagy, utalás egyértelműen, sütemény tésztájára, ezerlapú tésztarétegek, krémes eredeti, millefeuille-t először, 1651-ben megjelent, napóleoni időkig, származására utaló, császár vált, sütemény keresztapjává, uralkodó személye, sütemény nevének, olaszországi gyökerekre, legenda szerint, olasz cukrászokat, millefoglie receptjét, millefeuille megalkotója, leveles tésztás, bizánci időkig, krémmel töltött, néven illetik, leveles tésztából, francia-angol viszony, millefeuille csak, első írásos, karamellréteggel bevont, bevonattal Szegeden, régi magyar, francia konyha, magyar cukrászat, első igazán, addigi recepten, krémesben lévő, krémes krémje, krém alapja, nagy mennyiségű, vaníliarúd kikapart, tojások fehérjének, krém nagyon, vaníliának köszönhetően, adott süteménynek, millefeuille tetejét, magyar hagyományoknak, sima krémes, francia krémesnek, klasszikus krémestől, második tésztarétegtől, tetejét porcukor, vajas tésztához, hűtőbe teszem, vajastésztához kimérem, morzsához hozzáadom, nagy lisztezett, közepére helyezem, tészta négy, tésztát nagyjából, téglalapot képzeletben, előző méretre, nyújtós hajtogatós, elkészült tésztát, közepes tortakeret, lapokat sütőpapíros, tepsit teszek, krémhez meglangyosítom, vanília kikapart, tojások sárgáját, tejszínt kemény, tojásos vaníliakrémet, előre megsütött, másik tésztalappal, hűtőbe helyezem, tetejére kerülő, tálalás előtt, sütemény alját, vaníliakrémhez mindenféle, szakácskönyvében, karamellréteggel, elhomályosította, tojásfehérjéből, felemelkedésére, csokoládémázzal, szegedinertorte, szakácskönyvben, desszertkínálat, vajastésztához, tésztarétegtől, cukrászkrémből, meglangyosítom, hagyományoknak, szakácskönyvek, vaníliakrémhez, cukormázakkal, keresztapjává, szakácskönyvé, leggyakrabban, megemlékezvén, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.