Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fekete István: OTTHON VOLTAM
  2019-11-06 16:34:24, szerda
 
 





Fekete István

OTTHON VOLTAM


Olvadásszagú szél járt már a városban, amikor híre jött, hogy haza kell mennem. Húsz év óta először.
Haza.
A házunkban már húsz éve más lakik, rokonom nincs a faluban egy se, az öregek elmúltak, a fiatalok felnőttek, mégiscsak: haza.
A temetőben - messze túl az emlékek fájdalmán - két kis testvérem porlad; talán ez a két kis halom, amely jogossá tenné a szót, mert azóta új házak épültek, új emberek lettek, a templomtornyot is újra bádogozták, sőt a harangok is újak, mert a régiek háborúba mentek.
Mégiscsak: haza.
Kihez megyek hát?
Sokat gondolkodtam ezen - a szél rázta az ablakot -, és egyszer csak rádöbbentem, hogy magamhoz megyek. A régi házhoz, mely csukott kapukkal is mindig az enyém marad, a régi utcához, melynek pora százszor sárrá vált azóta, a régi örömökhöz, melyek el nem múlnak soha, még velem se, mert ezerszer leírom őket, hogy el ne múljanak.
Álmodozva és félve indultam útnak. Az állomások nevei behulltak az ablakon, a szántásokon megroskadt a hó, a patakokon állt még a szennyes jég, és az elmaradó faluk felett varjak kerengtek, csakúgy, mint régen.
Nincs semmi baj.
Az állomáson majd az öreg Pista vár...
Bolondokat beszélek. Hol van már az öreg Pista! Mindegy: várnak. A faluvégen bekiáltok Laciékhoz...
Megrázom a fejem. Ez így nem lesz jó. Laci szegény elmaradt valahol, még 1917-ben, és az öregek is... Kinek kiáltanék? Visszhangtalan kiáltás lenne, és megöregedett hangom elveszne a fenyők alatt, ha ugyan megvannak még a fenyők. Nagyok voltak már akkor is...
Hallgatva ültem emlékeim vonatán, s a sürgönydrótok mint a kótapapirost vonalazták a februári eget.
Készülődni kellett.
- Várj, amíg megáll a vonat...
Körülnéztem. Valaki a múltból szólt, és én - amikor leszálltam a lépcsőről - szinte vártam, hogy egy kemény kéz megfogja a kezemet.
Az állomás harangja a régi volt, s amikor ütni kezdett, mintha a szívemen vert volna. De kocsit hiába néztem.
- Erre tessék! Az úton nyakig ér a sár, de van lóré... Isten hozta...
Felültem a lóréra Ferkó mellé, akivel együtt faragtam az iskolapadokat, és elfogódottan hallgattunk. A nagy, szürke ló aztán meglódította a mezei vasút kis kocsiját, és a vékony sínek apró kattogással utánozták a nagyokat.
- Hogyan utazott a tekintetes úr?...
Ferkóra néztem. Akkora bajusza van, mint egy tollseprő, nagy, csontos öklében elveszik a gyeplő, csizmái mintha odanőttek volna a lóré fenekéhez, és hiába rángatja a ló a kis alkotmányt, Ferkó nem inog meg. Mert Ferkó áll, én pedig ülök...
- Ülj le, Ferkó!
- Jó így is...
- Ülj le, a Ponciusát ennek a görhes világnak, mert lelöklek!
Leül. Én meg emígy dörmögök tovább:
- Na! Aztán ide hallgass. Ha még egyszer letekintetesuramozol, gyalog megyek haza.
- Haza?
Ezen elérzékenyedtünk egy kicsit, és megtaláltuk régi magunkat.
És lassan közelebb jött a falu. A nagy nyárfák nyirkos ágseprői közt tavalyi fészkek himbálództak, és eszembe jutottak régi egzámenek, amikor az iskola falán nyárfaágakból volt a füzér, és közte kesernyés szagú, sok pünkösdi rózsa.
- És cifra búza - toldotta meg Ferkó -, de a régi iskolából szövetkezeti bolt lett. Új iskolát építettek, a cifra búza pedig kiveszett a kiskertekből, mert a házakat kiépítik az utcára azóta.
A faluvégen rendes kocsira fogott át Ferkó, és nem szólt többet hozzám, mert megroskadtam a kasban, és régi emlékeimet nyirkos, télvégi vesszővel verte a valóság.
Köves úton zötyögtünk. A kerítések cementből vannak, a házak teteje zsindely, s egy menyecske hócipőben viszi a tejet a csarnokba.
- Hócipő... - mondom csak úgy magamban.
- Az - bólint barátom, és tudja, mire gondolok.
Az udvarok rendesek, tiszták és mérhetetlenül ridegek. Csupa szöglet. Csupa kemény vonal. A régi tornácok puha íve összedőlt azóta, a zsúptetőkben nem költ a veréb, a kapudúcok hideg kőből vannak, és nincs öreg faragott pad a házak előtt.
És milyen kicsi a templom!
Régi, gombos tornya szinte az égig ért a régi vásárnapok ragyogásában, de az évek - úgy látszik - megroskasztották, mert kicsi, esőverte és idegen lett azóta. Igaz, most február van, szitál az ólmos eső, és a tömjén füstje se felhőzne az ablakon beragyogó napsugárban.
Összehúzom magam, és sírni szeretnék.
- Mink azért a régiek vagyunk... - részvétkedik Ferkó, mert érzi, hogy lassan összedől bennem minden. - Majd kimegyünk a szőlőbe - biztat -, mint valamikor. Emlékszel?
Elnéztem a ,,szőlőhegy" kis dombja felé, és a távolság ködében mintha mégis a régi lett volna a pincék mohás fala, a tőkék alatt a csend, a diófákon a harkály kopácsolása.
- És pipálunk! - hunyorított Ferkó. - Most már nem kell félni, hogy megfognak bennünket...
- Talán az a baj, Ferkó.
- Hát majd kitalálunk valami tilosat... Te mindig ki szoktál találni...
- Bajos lesz, Ferkó. Most már mindent szabad.
- Nagy tüzet rakunk. A tavalyi venyige mind megvan még...
Amikor leszálltam a kocsiról, Ferkó szigorúan rám szólt:
- Aztán ebédre elvárunk!
Ballagtam a falumban. Nem ismertem senkit, s engem sem ismert meg senki. Régi házunk falát megsimogattam, homályos ablakszemébe belenéztem, és magam láttam benne.
A faluvégen aztán befordultam egy kis zsúpos házba. A fakilincs ismerősen kattant, a pitvarban öreg faragószék és gereben, az ajtó felett paprikafüzér és a nyitott tűzhely mellett fekete kendős öregasszony.
- Én vagyok, Rozi néni.
Száraz, öreg kezével beárnyékolta szemét.
- Istenem! Nemhiába tűzzel álmodtam az éjjel!
Megölelt, megcsókolt, és kinyitotta a szobaajtót.
- Maradjunk csak itt, Rozi néni.
- De itt füst van.
- Az a jó, Rozi néni.
- Nem tellett kéményes tűzhelyre. Majd száraz fát dobok rá, hogy ne füstölögjön.
S a régi tűzhelyen felcsapott a láng. Egyszerre világos lett a konyhában. A tűzből békés melegség lehelt ránk, a gyenge füstből elmúlt esték vacsoraszaga s az öreg edényekből lakodalmi levesek emléke.
Néha csillagos szikrák pattantak ki a kemence száján, és amint összeroskadt a zsarátnok, perelni kezdett egy kis kék láng.
Az öregasszony megfogta kezem, és én megnyugodtam. Ezzel a kézzel dajkált valamikor, és ezzel takart be, amikor beteg voltam.
- Tegyek még a tűzre?
- Tegyen, Rozi néni!
Néztük a tüzet; mellettünk megállt a csend, a szobában mintha csattant volna a régi takácsszék vetélője, az öregasszony átölelte a vállam, és egyszerre a régi lett minden.
Szívemben újra megvillant a régi nyarak ragyogása, régi ízek édessége, régi mezők szénaillata, és az öreg karok reszkető ölelésében megéreztem, hogy minden elmúlhat körülöttünk, elmúlhatunk mi magunk is, de a jóság ifjúsága és a tűz dajkáló, drága melege el nem múlnak soha."

 
 
0 komment , kategória:  Fekete István  
Címkék: megroskasztották, elérzékenyedtünk, visszhangtalan, templomtornyot, megsimogattam, sürgönydrótok, nyárfaágakból, mérhetetlenül, iskolapadokat, paprikafüzér, kiskertekből, elfogódottan, meglódította, kótapapirost, zsúptetőkben, ablakszemébe, részvétkedik, megroskadtam, szövetkezeti, összeroskadt, megnyugodtam, ragyogásában, himbálództak, gondolkodtam, beárnyékolta, olvadásszagú, megöregedett, vacsoraszaga, rádöbbentem, körülnéztem, szántásokon, befordultam, megtaláltuk, kattogással, hunyorított, elmúlhatunk, öregek elmúltak, fiatalok felnőttek, temetőben –, emlékek fájdalmán, régiek háborúba, szél rázta, ablakot –, régi házhoz, enyém marad, régi utcához, régi örömökhöz, állomások nevei, szántásokon megroskadt, patakokon állt, elmaradó faluk, állomáson majd, Fekete István, OTTHON VOLTAM, Mert Ferkó,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Isten hűségének mértéke  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul David Tripp Április 15  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szép estét kedves látogatóimn...  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Hamvas Béla  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Robert Merle tollából  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Töröld le  Facebookon kaptam  James Allen  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Paul David Tripp Április 13  Ott van  Paul Éluard - És egy mosoly  különleges  Megígért békesség  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  ajándék, mellyel meglepem  Latinovits Zoltán tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Sorsunk miatt...  Önmaga ellenére  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  jó reggelt  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Emlékezz  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  képre írva  James Allen  különleges  Ott van  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Anyák napjára  Esterházy Péterre emlékezünk  Ott van  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Szép estét kedves látogatóimna...  ajándék, mellyel meglepem  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 13  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
öregek elmúltak, fiatalok felnőttek, temetőben &#8211, emlékek fájdalmán, régiek háborúba, szél rázta, ablakot &#8211, régi házhoz, enyém marad, régi utcához, régi örömökhöz, állomások nevei, szántásokon megroskadt, patakokon állt, elmaradó faluk, állomáson majd, öreg Pista, faluvégen bekiáltok, öregek is&#8230, fenyők alatt, sürgönydrótok mint, kótapapirost vonalazták, februári eget, múltból szólt, lépcsőről &#8211, állomás harangja, régi volt, szívemen vert, úton nyakig, lóréra Ferkó, mezei vasút, vékony sínek, lóré fenekéhez, görhes világnak, nagy nyárfák, iskola falán, régi iskolából, cifra búza, házakat kiépítik, utcára azóta, faluvégen rendes, kerítések cementből, házak teteje, menyecske hócipőben, udvarok rendesek, régi tornácok, kapudúcok hideg, házak előtt, régi vásárnapok, évek &#8211, tömjén füstje, ablakon beragyogó, régiek vagyunk&#8230, szőlőbe &#8211, távolság ködében, régi lett, pincék mohás, tőkék alatt, harkály kopácsolása, tavalyi venyige, faluvégen aztán, fakilincs ismerősen, pitvarban öreg, ajtó felett, nyitott tűzhely, régi tűzhelyen, tűzből békés, gyenge füstből, öreg edényekből, kemence száján, öregasszony megfogta, kézzel dajkált, szobában mintha, régi takácsszék, öregasszony átölelte, régi nyarak, öreg karok, jóság ifjúsága, megroskasztották, elérzékenyedtünk, visszhangtalan, templomtornyot, megsimogattam, sürgönydrótok, nyárfaágakból, mérhetetlenül, iskolapadokat, paprikafüzér, kiskertekből, elfogódottan, meglódította, kótapapirost, zsúptetőkben, ablakszemébe, részvétkedik, megroskadtam, szövetkezeti, összeroskadt, megnyugodtam, ragyogásában, himbálództak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 500 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 183
  • e Hét: 8154
  • e Hónap: 15627
  • e Év: 132873
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.