2020-01-26 09:05:36, vasárnap
|
|
|
A kivi gyümölcs
nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz.
Milyen hatással van az emberi szervezetre, hogyan fogyasszuk?
A kivi lehetséges egészségügyi előnyei közé tartozik a bőrtónus és -textúra javítása, a vérnyomás csökkentése, valamint a szívbetegség megelőzése is.
Mit kell tudnunk még róla?
http://biobody.hu/blog/kivi-ezert-imadjuk/
Miért jó?
100 g kivi mindössze 40 kalóriát, 100-250 mg C-vitamint, A-, D- és E-vitamint is tartalmaz. Egy-két szem kivi napi A- és C-vitamin szükségletünket is fedezheti. Különösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás.
A kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok, az E-vitamin, a réz, a K-vitamin, a kolin, a magnézium és a foszfor nagy mennyisége is fellelhető. A kiviben ráadásul több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben. A bőr támasztórendszere, a kollagén, melynek egyik legfontosabb tápanyaga a C-vitamin, amely antioxidánsként működik a szervezetünkben, és megakadályozza a napfény, a légszennyezés és a füst okozta károsodások kialakulását, kisimítja a ráncokat, és javítja a bőr általános textúráját.
A zöldségek és gyümölcsök fogyasztását már régóta összefüggésbe hozzák a szívbetegség, a diabétesz, a rák és más betegségek csökkent kockázatával. Több kutatás is kimutatta, hogy a kivihez hasonló növényi élelmiszerek az elhízás és az általános halálozás kockázatát is csökkentik
Segítségével megelőzhetők a szezonális betegségek -nátha, megfázás, influenza- kialakulása, valamint egyéb, fertőző betegségek -ínygyulladás, húgyúti megbetegedések, stb.- gyógyulását is felgyorsíthatja. A kivi fogyasztása jótékonyan hat az asztma és egyéb légúti problémák tüneteinek enyhítésére, antioxidánsai hozzájárulnak a sejtek korai elöregedéséért, a gyulladásokért, szívbetegségekért és a daganatos elváltozásokért felelőssé tehető szabad gyökök semlegesítéséhez.
Védi a szívet
Antioxidánsai mellett más tulajdonságai is hozzájárulnak a kivi szívvédő hatásához. A gyümölcs hatóanyagai -főként az aszkorbinsav- szabályozzák a vér LDL koleszterinszintjét, oly módon, hogy epesókká alakítják, ezért a káros koleszterin könnyedén távozik a szervezetből, miközben a HDL (jó) koleszterin szintje emelkedik. Ezek az összetevők javítják a keringést, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának lehetőségét. A kivi remek vérhígító, jó szolgálatot tehet azoknak, akik a trombózis elkerülése érdekében kénytelenek gyógyszert szedni - természetesen a kivi fogyasztásával kapcsolatban mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal. Szintén szívvédő hatását erősíti magas káliumtartalma: ennek eredménye, hogy a kivi szabályozza a vérnyomást, elősegítheti a magas vérnyomás megszüntetését. A kálium ezen kívül hasznunkra lehet általános fáradság, alvászavarok vagy depresszió esetén. Vas- és magnéziumtartalma enyhítheti a felgyorsult életvitellel járó stressz tüneteit, a vas révén a kivi a krónikus vérszegénység orvoslásában is segíthet.
Fogszuvasodás és szembetegségek ellen
K-vitamin-tartalmának köszönhetően a kivi fogyasztása hozzájárul a fogak egészségéhez, mérsékli a fogszuvasodás kockázatát -azonban, mint minden gyümölcs fogyasztása után, mossunk alaposan fogat, mivel hosszú távon megrongálhatja a fogzománcot-, valamint elősegíti a csontozat megfelelő fejlődését és épségét. A kivi hatóanyagai lassítják a menopauzával járó csontritkulási folyamatokati s. Az Archives of Opthamology szaklapban megjelent tanulmány szerint a kivi megelőzheti, vagy csökkentheti az idős korral járó makuladegeneráció -szemfenéki meszesedés- kialakulását és tüneteit, valamint óv a szürke hályog megjelenésétől.
Méregtelenítés kivivel
A kivi rostjai nagyszerűen szolgálják a béltisztítást, eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó mérgeket és más salakanyagokat, ezáltal a bélflóra egyensúlyának visszaállításához, valamint az emésztés javításához is hozzájárulnak. Ezáltal a kivi közreműködhet a puffadás kezelésében és megelőzésében, valamint támogathatja a rendszeres és alapos ürítést. Magas folyadéktartalmának hála, az emésztőrendszer mellett a vesék méregtelenítésében is segítségünkre lehet. Mivel enyhe has- és vízhajtó hatásokkal bír, a kivi kiváló alapanyaga a fogyókúrás diétáknak.
Kivi a terhesség alatt
A kivi fogyasztása terhesség alatt kifejezetten ajánlott, mivel számos, a várandósággal kapcsolatos problémát lehet vele megelőzni, vagy csökkenteni, mint például a seprűvénák, a visszerek és az aranyér kialakulása.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünk érdekében |
|
Címkék: semlegesítéséhez, antioxidánsként, felgyorsíthatja, szükségletünket, emésztőrendszer, szervezetünkben, elváltozásokért, kezelőorvossal, megrongálhatja, káliumtartalma, megszüntetését, megakadályozza, szembetegségek, fogyasztásával, csontritkulási, megjelenésétől, méregtelenítés, elöregedéséért, gyulladásokért, kialakulásának, megbetegedések, salakanyagokat, tulajdonságai, folyamatokati, béltisztítást, légszennyezés, fogszuvasodás, megelőzésében, létfontosságú, hozzájárulnak, egyensúlyának, közreműködhet, antioxidánsai, segítségünkre, várandósággal, összefüggésbe, kivi gyümölcs, emberi szervezetre, kivi lehetséges, vérnyomás csökkentése, szívbetegség megelőzése, kisméretű gyümölcsben, létfontosságú tápanyagok, foszfor nagy, kiviben ráadásul, füst okozta, kivihez hasonló, általános halálozás, szezonális betegségek, kivi fogyasztása, sejtek korai, daganatos elváltozásokért,
|
|