Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A meditáció jótékony hatásai
  2013-10-20 23:05:21, vasárnap
 
   
  A meditáció jótékony hatásai

A meditációnak rövid távon főleg pszichés előnyei vannak, de hosszú távon már fizikai hatásai is megmutatkoznak. Egy új kutatás szerint a régóta meditálók agykérgének a tekervényezettsége markánsabb, mint a nem meditálóké, ami a kognitív teljesítményt jelez.






Aki kipróbálja a meditációt, már rövid távon élvezheti kedvező hatásait: a kiegyensúlyozottságot, a nagyobb nyugalmat és vitalitást, valamint a kisebb alvásigényt. A fizikai hatások is már néhány hónap alatt megtapasztalhatók: többek között normalizálódhat a vérnyomás, vagy javulhat az emésztés. De azzal kapcsolatban, hogy igazán hosszú távon, évek, évtizedek alatt hogyan hat a meditálás a testre és a lélekre, a közelmúltban kezdtek el megjelenni az első eredmények.

Az amerikai Kaliforniai Egyetem Idegtudományi Laboratóriuma évek óta kutatja a meditációnak az agyszerkezetre gyakorolt hatását. Legújabb tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a hosszú ideje meditálók agyában megfigyelhető-e bármiféle eltérés a nem meditálókéhoz képest. Eredményeik szerint a hosszú ideje meditálóknál markánsabb az agykéreg tekervényezettsége, az úgynevezett gyrifikáció.

A Frontiers in Human Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány azért mérföldkő a tudományban, mert sokáig azt feltételezték, hogy az agy tömege a húszas éveink elejére eléri csúcstömegét, onnantól lassan zsugorodni kezd. Korábban azt gondolták, hogy ebbe a folyamatba nem lehet beavatkozni. Ma azonban már ismert, hogy az agy bizonyos mértékig idősebb korban is megőrzi plaszticitását, azaz például a meditáció hatására fizikailag is képes megváltozni. Márkorábbi vizsgálatok során is kimutatták, hogy a régóta meditálóknál mind az agy szürkeállományának, mind a fehérállományának a tömege növekedett. (Előbbi az agyi idegsejtek sejttestjeit, utóbbi az idegsejtek egymással kapcsolatot teremtő nyúlványait tartalmazza). Az agykérgi idegsejtek száma felnőtt korban csak nagyon ritka esetben változik.

A mostani kutatás egyik csoportjába 28 férfit és 22 nőt vontak be, átlagéletkoruk 51 év volt, és mindnyájan átlagosan 20 éve meditáltak. A legidősebb résztvevő 71 éves volt, a legrégebb óta meditáló résztvevő pedig 46 éve gyakorolt naponta. A kutatók MRI-felvételeket készítettek a résztvevők agyáról, majd a felvételeket összehasonlították a kontrollcsoport 50 nem meditáló tagjáéval.

A kutatók a meditálóknál az agykéreg egyes területeinek nagyobb fokú tekervényezettségét állapították meg a nem meditálókhoz képest, és a tekervényezettség mértéke összefüggött azzal, hogy az illető mennyi ideje meditál. Eilen Luders kutatásvezető, aki maga is meditál néhány éve, a The New York Times-nak azt nyilatkozta, hogy a fokozott tekervényezettség feltehetőleg nagyobb kognitív teljesítménnyel jár.

Ezt a feltételezést azonban többen megkérdőjelezik. Érvelésük szerint a meditáció egy újabb mentális képesség, és mint mindenben, sok gyakorlással az emberek ebben is egyre gyakorlottabbak lesznek.
"Az emberek gyakran kérdezik, hogy mit csinálok, amikor ülök csukott szemekkel? Nem hiszik el, hogy ez egy kemény munka, folyamatos mentális erőfeszítés, erőteljes belső figyelem" - mondja Eilen Luders kutatásvezető.
Előnyös hatások a szív- és érrendszerre

De a meditáció más élettani változásokkal is jár. AzAmerikai Szívgyógyászok Társaságának egy ötéves vizsgálata szerint a meditáción keresztüli stresszoldás és relaxáció előnyösen hat az előrehaladott szívkoszorúér-betegségben szenvedőkre.

A vizsgálatba 200, a szívbetegség szempontjából nagy kockázatú embert követtek. Közülük százan rendszeresen meditáltak, százan viszont nem. A meditáló csoportban a kutatás ideje alatt 20 szívinfarktus, stroke és egyéb szív- és érrendszeri betegség következett be, míg a kontrollcsoportban 32. A meditálók körében a betegségek később alakultak ki, és alacsonyabb volt a szisztolés vérnyomás. A vizsgálat vezetői szerint a meditáció okozta stresszcsökkentés hatására csökkent a vérben a stresszhormonok szintje, ami révén enyhültek az érelmeszesedéssel együtt járó gyulladásos folyamatok.

A meditáció erősebb fájdalomcsillapító lehet, mint a morfin





Első ízben mutatták ki amerikai idegtudósok, hogy a meditáció erőteljes fájdalomcsillapító hatást fejt ki az agyra.

A Journal of Neuroscience idegtudományi folyóirat legfrissebb számában ismertetett vizsgálatban egy négyszer húsz perces meditációs tréning drámaian csökkentette a fájdalomérzetet és a fájdalommal kapcsolatos agyi aktivációt.
A hatás figyelemreméltó volt:
körülbelül 40 százalékkal csökkent a fájdalom intenzitása, miközben morfin és más fájdalomcsillapító szerek alkalmazásával általában körülbelül 25 százalékos fájdalomcsökkentést lehet elérni.

Hőfájdalmat idéztek elő a résztvevőknél

Fadel Zeidan, az Észak-Karolina állambeli Wake Forest Baptista Orvosi Központ kutatója és munkatársai 15 egészséges, korábban sohasem meditáló önkéntest vontak be a vizsgálatba. A kísérleti személyek négy 20-20 perces órán vettek részt, hogy megtanulják a fókuszált figyelemként ismert meditációs technikát. A fókuszált figyelem egy olyan módszer, amelynek során a légzésre kell összpontosítani, és kizárni a zavaró gondolatokat és érzelmeket.

A meditációs tréning előtt és után a résztvevők agyi aktivitását a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) egy speciális formájával (az úgynevezett megjelölt spin vagy ASL MRI-vel) vizsgálták, amellyel jobban követhetők hosszabb idejű agyi folyamatok, mint a hagyományos MRI-vel. A vizsgálatok ideje alatt egy felhevíthető eszközt helyeztek a résztvevők jobb lábára. Az eszköz bőrüknek egy kis területét 5 percen át 49°C-ra hevítette, amely a legtöbb ember számára fájdalmasan forró.

A meditáció hatékonyságának titka, hogy nem csak egy agyterületre hat

A felvételek azt mutatták, hogy a meditáció hatására minden résztvevőben csökkent a hőinger kiváltotta fájdalom. Jelentősen csökkent továbbá az MRI-vel kimutatott aktivitás az elsődleges érzőkéreg területén, amelynek kulcsszerepe van a fájdalmas inger helyének és intenzitásának érzékelésében, és ahol a meditáció előtt kiemelkedően magas aktivitást mutattak ki a hőingert követően.

Más területek aktivitását viszont fokozta a meditáció: elsősorban az elülső cingularis kéreg, az insula elülső része és az orbito-frontalis kéreg aktivitását. Ezeknek a területeknek fontos szerepe van abban, hogy milyen fájdalomélmény alakul ki a testből jövő idegi ingerületek alapján. Minél jobban aktiválódtak ezek a területek a meditáció hatására, annál inkább csökkent a fájdalom. A szerzők részben azzal magyarázzák a meditáció hatékonyságát, hogy nemcsak az agy egyetlen területére, hanem a feldolgozás több szintjére hat.

Forrás:http://tudnodkell.info


 
 
0 komment , kategória:  Meditációk  
Címkék: megkérdőjelezik, összpontosítani, gyakorlottabbak, hatékonyságának, stresszhormonok, kontrollcsoport, fájdalomérzetet, normalizálódhat, teljesítménnyel, figyelemreméltó, alkalmazásával, átlagéletkoruk, szívgyógyászok, fájdalomélmény, tanulmányukban, megmutatkoznak, agyszerkezetre, intenzitásának, plaszticitását, résztvevőknél, szívinfarktus, feltételezték, szívkoszorúér, hatékonyságát, feltételezést, érzékelésében, idegtudományi, megfigyelhető, kutatásvezető, szempontjából, előrehaladott, teljesítményt, változásokkal, laboratóriuma, meditálókéhoz, neuroscience, meditáció jótékony, meditációnak rövid, régóta meditálók, kognitív teljesítményt, nagyobb nyugalmat, kisebb alvásigényt, fizikai hatások, közelmúltban kezdtek, első eredmények, amerikai Kaliforniai, agyszerkezetre gyakorolt, hosszú ideje, úgynevezett gyrifikáció, húszas éveink, meditáció hatására, régóta meditálóknál, Kaliforniai Egyetem Idegtudományi Laboratóriuma, Human Neuroscience, Eilen Luders, York Times-nak, AzAmerikai Szívgyógyászok Társaságának, Fadel Zeidan, Wake Forest Baptista Orvosi Központ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Tanácsok egy pszichológustól  Paul David Tripp Április 14  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Gebhardt Nóra versei II.  Töröld le  Szép álmokat!  Szép álmokat!  39 ígéret  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Paul David Tripp Április 15  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  jó reggelt  Paul David Tripp Április 13  Jan Twardowski - Siessünk  Sík Sándor - Ha jő a perc  A hagyma antibakteriális hatás...  képre írva  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Horváth Szilvia tollából  Alvó cicák  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jó éjszakát  Minden tavaszból őrizz..  Szabó T. Anna - Pitypang  Sík Sándor - Ha jő a perc  Robert Merle tollából  James Allen  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Isten hűségének mértéke  Jánosházy György: Fogd a kezem  József Attila - Kopogtatás nél...  Paul David Tripp Április 12  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Egy tavasz  Otthon  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Vidámság  Horváth Szilvia tollából  Eduardo Sacheri gondolata  Robert Merle tollából  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Tanmese  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Otthon  Otthon  Borzasztó  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gebhardt Nóra versei II.  Borzasztó  40 felett  Szeretem ujjad karcsuságait,  Nem kell hozzá fürdőruhás  Egy párkányon 
Bejegyzés Címkék
meditáció jótékony, meditációnak rövid, régóta meditálók, kognitív teljesítményt, nagyobb nyugalmat, kisebb alvásigényt, fizikai hatások, közelmúltban kezdtek, első eredmények, amerikai Kaliforniai, agyszerkezetre gyakorolt, hosszú ideje, úgynevezett gyrifikáció, húszas éveink, meditáció hatására, régóta meditálóknál, tömege növekedett, agyi idegsejtek, idegsejtek egymással, agykérgi idegsejtek, mostani kutatás, legidősebb résztvevő, kutatók MRI-felvételeket, résztvevők agyáról, agykéreg egyes, tekervényezettség mértéke, illető mennyi, fokozott tekervényezettség, feltételezést azonban, újabb mentális, emberek ebben, emberek gyakran, kemény munka, ötéves vizsgálata, meditáción keresztüli, szívbetegség szempontjából, meditáló csoportban, kutatás ideje, meditálók körében, betegségek később, szisztolés vérnyomás, vizsgálat vezetői, meditáció okozta, stresszhormonok szintje, érelmeszesedéssel együtt, meditáció erősebb, meditáció erőteljes, négyszer húsz, fájdalommal kapcsolatos, hatás figyelemreméltó, fájdalom intenzitása, kísérleti személyek, fókuszált figyelemként, fókuszált figyelem, olyan módszer, légzésre kell, zavaró gondolatokat, meditációs tréning, résztvevők agyi, speciális formájával, úgynevezett megjelölt, hagyományos MRI-vel, vizsgálatok ideje, felhevíthető eszközt, résztvevők jobb, eszköz bőrüknek, legtöbb ember, meditáció hatékonyságának, hőinger kiváltotta, elsődleges érzőkéreg, fájdalmas inger, meditáció előtt, hőingert követően, elülső cingularis, insula elülső, orbito-frontalis kéreg, területeknek fontos, testből jövő, szerzők részben, meditáció hatékonyságát, feldolgozás több, megkérdőjelezik, összpontosítani, gyakorlottabbak, hatékonyságának, stresszhormonok, kontrollcsoport, fájdalomérzetet, normalizálódhat, teljesítménnyel, figyelemreméltó, alkalmazásával, átlagéletkoruk, szívgyógyászok, fájdalomélmény, tanulmányukban, megmutatkoznak, agyszerkezetre, intenzitásának, plaszticitását, résztvevőknél, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 355
  • e Hét: 7156
  • e Hónap: 12194
  • e Év: 141901
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.