|
2013-10-26 17:38:40, szombat
|
|
|
|
|
|
Aranyló almatorta
Almatortából sokféle létezik, számomra az almatorta fogalma azonban egyenlő a legyezőszerűen kinyílt almaszeletekkel koronázott, aranylóan csillogó desszerttel, amely nem egyszerűen megunhatatlan, hanem egyike volt az első önállóan készített süteményeimnek.
Létezik krémes, omlós tésztával sütött, vagy épp vajas leveles tésztára halmozott almagerezdekkel tűzdelt változat is, meg még vagy százféle. Sok-sok évvel ezelőtt egy akkoriban igencsak újdonságnak számító, gyönyörű színes ételfotókkal felszerelt szakácskönyv címlapján láttam meg azt a ragyogó és igen különlegesnek tűnt almatortát, amely szinte az első pillantástól részét képezi a süteménykollekciómnak. Ha jól emlékszem, gimnáziumi osztálytársamnál néztük a képet és a receptet, aki lelkesen újságolta, hogy ez a sütemény bizony valóban pontosan olyan lesz, ha mi készítjük, mint amilyen a címlapon.
Akkoriban az almás sütemények közül jószerével csak a klasszikus almás pitét és rétest ismertem, teljesen lenyűgözött a csillogó, míves almaszeletek látványa a kerek tortán. Több sem kellett a kíváncsiságomnak és kísérletező kedvemnek, azonnal elkértem a receptet, majd az első adandó alkalommal megsütöttem: a látvány valóban pontosan tükrözte a képen megjelenítettet. Azt azonban nem is sejtettem, hogy mennyire finom!
Alma és mindenféle finomság, ami csak a tortához szükséges
Azóta persze sokféle recept szerint sütöttem már mindenféle almás süteményt, és a régi (általam sokáig egyetlen eredetinek tekintett) recept is elkallódott, azonban időközben kikísérleteztem a saját verziómat erre a klasszikus, a német kuchenek legjobbjait idéző desszertre. Sőt, nem egyszerűen őrzöm a szintén évekkel ezelőtt kis csíkos kartonlapra kézzel jegyzett receptemet, rajta a többszörös javítás nyomait a mennyiségek és arányok tekintetében, de újabb és újabb változatokat is lejegyeztem az elmúlt évek során. Az őrölt mandulás variáció - azt hiszem - mind közül a legsikeresebb és legízletesebb. Rég nem sütöttem már ilyet, ideje volt hát felfrissíteni az almatortás ízemlékeket!
Aranyló almatorta
A csillogást a baracklekvárréteg adja a tortához - és persze az ízeket is felpezsdíti
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
3-4 db közepes méretű, zamatos alma
10 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
5 dkg őrölt mandula
fél csomag sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magjai
12,5 dkg vaníliával kevert porcukor
3 db közepes méretű tojás
1 evőkanál barackpálinka
2 evőkanál tej
10 dkg puha vaj
1 csipet só
2 evőkanál szitán áttört házi baracklekvár
fél citrom leve
Elkészítés: Az almákat meghámozom, félbevágom, magházukat eltávolítom. A feleket további 2 szeletre darabolom, majd mindegyiket éles késsel nagyjából 3 mm-enként vékonyan beirdalom. Arra vigyázni kell, hogy ne vágjuk át a szeleteket. Citromlével meglocsolom, hogy megőrizzék színüket.
A sütőt 170 fokra előmelegítem. A tortaforma aljára sütőpapírt terítek, a vajból egy keveset lecsípek, kikenem vele a forma széleit, fátyolnyi liszttel meghintem.
A többi lisztet, a keményítőt és a mandulát tálba mérem, hozzáadom a sütőport és a sót. Alaposan elkeverem.
Az egész tojásokat a vaníliával kevert porcukorral és a vaníliarúd magjaival 5-6 perc alatt elektromos habverő segítségével habosra keverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a puha vajat, majd a pálinkát és a tejet. Végül kanalanként adagolom hozzá a száraz anyagokat.
A krémes, illatos tésztaalap ezzel el is készült.
A kis bemetszések mentén a gyümölcs szépén kinyílik, aranyszínűre sül
A formába öntöm, elegyengetem. A beirdalt almaszeleteket elrendezem a tetején. Nem baj, ha nem sikerül szabályosan és precízen beborítani - ez egy igazi házi sütemény, kerüljön rá minél több almaszelet.
Az előmelegített sütőbe helyezem a tortát. Nagyjából 20 perc elteltével egy sütőpapírlapot illesztek a tetejére, hogy ne barnuljon túlságosan a teteje, és további 20-25 percig sütöm. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy mindenütt átsüljön a tészta!
Közben bő 2 evőkanál saját készítésű baracklekvárt szitán áttörök.
Még forrón kerül rá a barackmáz, de csak hidegen érdemes szeletelni!
A már kész, forró sütemény tetejét kenőtoll segítségével szépen áthúzom a baracklekvárral. Így nyeri el aranyló színét, és lesz tökéletesen szaftos az állaga. Rácson hagyom kihűlni.
Puha és omlós, szaftos és gyümölcsös - tökéletes őszi desszert!
Szép őszi délutánokon akár a kertben üldögélve is tökéletes desszert, de forró teával, kávéval is remek csemege - nem lehet megunni!
Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: kíváncsiságomnak, osztálytársamnál, kikísérleteztem, almagerezdekkel, megjelenítettet, almaszeletekkel, baracklekvárral, legyezőszerűen, süteményeimnek, sütőpapírlapot, almaszeleteket, tortaformához, felfrissíteni, süteményliszt, előmelegített, megunhatatlan, legízletesebb, különlegesnek, baracklekvárt, barackpálinka, legsikeresebb, elegyengetem, változatokat, szakácskönyv, pillantástól, tekintetében, baracklekvár, segítségével, almaszeletek, előmelegítem, almatortából, aranyszínűre, ételfotókkal, tökéletesen, újdonságnak, kísérletező, almatorta fogalma, legyezőszerűen kinyílt, első önállóan, akkoriban igencsak, első pillantástól, sütemény bizony, almás sütemények, klasszikus almás, kerek tortán, első adandó, látvány valóban, képen megjelenítettet, tortához szükséges, saját verziómat, német kuchenek, szintén évekkel, Habliliom Könnyed Konyhája,
|
|
|
|
almatorta fogalma, legyezőszerűen kinyílt, első önállóan, akkoriban igencsak, első pillantástól, sütemény bizony, almás sütemények, klasszikus almás, kerek tortán, első adandó, látvány valóban, képen megjelenítettet, tortához szükséges, saját verziómat, német kuchenek, szintén évekkel, többszörös javítás, elmúlt évek, őrölt mandulás, almatortás ízemlékeket, baracklekvárréteg adja, tortához –, almákat meghámozom, feleket további, tortaforma aljára, keveset lecsípek, forma széleit, többi lisztet, mandulát tálba, egész tojásokat, vaníliával kevert, vaníliarúd magjaival, puha vajat, száraz anyagokat, gyümölcs szépén, formába öntöm, beirdalt almaszeleteket, igazi házi, előmelegített sütőbe, sütőpapírlapot illesztek, kertben üldögélve, kíváncsiságomnak, osztálytársamnál, kikísérleteztem, almagerezdekkel, megjelenítettet, almaszeletekkel, baracklekvárral, legyezőszerűen, süteményeimnek, sütőpapírlapot, almaszeleteket, tortaformához, felfrissíteni, süteményliszt, előmelegített, megunhatatlan, legízletesebb, különlegesnek, baracklekvárt, barackpálinka, legsikeresebb, elegyengetem, változatokat, szakácskönyv, pillantástól, tekintetében, baracklekvár, segítségével, almaszeletek, előmelegítem, almatortából, aranyszínűre, ételfotókkal, tökéletesen, újdonságnak, kísérletező, megsütöttem, eltávolítom, szabályosan, desszerttel, kanalanként, citromlével, legjobbjait, kartonlapra, meglocsolom, ellenőrizni, délutánokon, elkallódott, mindmegette, mindegyiket, porcukorral, mennyiségek, lejegyeztem, lenyűgözött, ízemlékeket, felpezsdíti, bemetszések, megőrizzék, meghámozom, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 929
- e Hét: 7730
- e Hónap: 12768
- e Év: 142475
|
|
|