Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Aranyló almatorta
  2013-10-26 17:38:40, szombat
 
   
  Aranyló almatorta

Almatortából sokféle létezik, számomra az almatorta fogalma azonban egyenlő a legyezőszerűen kinyílt almaszeletekkel koronázott, aranylóan csillogó desszerttel, amely nem egyszerűen megunhatatlan, hanem egyike volt az első önállóan készített süteményeimnek.

Létezik krémes, omlós tésztával sütött, vagy épp vajas leveles tésztára halmozott almagerezdekkel tűzdelt változat is, meg még vagy százféle. Sok-sok évvel ezelőtt egy akkoriban igencsak újdonságnak számító, gyönyörű színes ételfotókkal felszerelt szakácskönyv címlapján láttam meg azt a ragyogó és igen különlegesnek tűnt almatortát, amely szinte az első pillantástól részét képezi a süteménykollekciómnak. Ha jól emlékszem, gimnáziumi osztálytársamnál néztük a képet és a receptet, aki lelkesen újságolta, hogy ez a sütemény bizony valóban pontosan olyan lesz, ha mi készítjük, mint amilyen a címlapon.

Akkoriban az almás sütemények közül jószerével csak a klasszikus almás pitét és rétest ismertem, teljesen lenyűgözött a csillogó, míves almaszeletek látványa a kerek tortán. Több sem kellett a kíváncsiságomnak és kísérletező kedvemnek, azonnal elkértem a receptet, majd az első adandó alkalommal megsütöttem: a látvány valóban pontosan tükrözte a képen megjelenítettet. Azt azonban nem is sejtettem, hogy mennyire finom!





Alma és mindenféle finomság, ami csak a tortához szükséges

Azóta persze sokféle recept szerint sütöttem már mindenféle almás süteményt, és a régi (általam sokáig egyetlen eredetinek tekintett) recept is elkallódott, azonban időközben kikísérleteztem a saját verziómat erre a klasszikus, a német kuchenek legjobbjait idéző desszertre. Sőt, nem egyszerűen őrzöm a szintén évekkel ezelőtt kis csíkos kartonlapra kézzel jegyzett receptemet, rajta a többszörös javítás nyomait a mennyiségek és arányok tekintetében, de újabb és újabb változatokat is lejegyeztem az elmúlt évek során. Az őrölt mandulás variáció - azt hiszem - mind közül a legsikeresebb és legízletesebb. Rég nem sütöttem már ilyet, ideje volt hát felfrissíteni az almatortás ízemlékeket!

Aranyló almatorta





A csillogást a baracklekvárréteg adja a tortához - és persze az ízeket is felpezsdíti

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
3-4 db közepes méretű, zamatos alma
10 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
5 dkg őrölt mandula
fél csomag sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magjai
12,5 dkg vaníliával kevert porcukor
3 db közepes méretű tojás
1 evőkanál barackpálinka
2 evőkanál tej
10 dkg puha vaj
1 csipet só
2 evőkanál szitán áttört házi baracklekvár
fél citrom leve

Elkészítés: Az almákat meghámozom, félbevágom, magházukat eltávolítom. A feleket további 2 szeletre darabolom, majd mindegyiket éles késsel nagyjából 3 mm-enként vékonyan beirdalom. Arra vigyázni kell, hogy ne vágjuk át a szeleteket. Citromlével meglocsolom, hogy megőrizzék színüket.
A sütőt 170 fokra előmelegítem. A tortaforma aljára sütőpapírt terítek, a vajból egy keveset lecsípek, kikenem vele a forma széleit, fátyolnyi liszttel meghintem.
A többi lisztet, a keményítőt és a mandulát tálba mérem, hozzáadom a sütőport és a sót. Alaposan elkeverem.
Az egész tojásokat a vaníliával kevert porcukorral és a vaníliarúd magjaival 5-6 perc alatt elektromos habverő segítségével habosra keverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a puha vajat, majd a pálinkát és a tejet. Végül kanalanként adagolom hozzá a száraz anyagokat.
A krémes, illatos tésztaalap ezzel el is készült.





A kis bemetszések mentén a gyümölcs szépén kinyílik, aranyszínűre sül

A formába öntöm, elegyengetem. A beirdalt almaszeleteket elrendezem a tetején. Nem baj, ha nem sikerül szabályosan és precízen beborítani - ez egy igazi házi sütemény, kerüljön rá minél több almaszelet.
Az előmelegített sütőbe helyezem a tortát. Nagyjából 20 perc elteltével egy sütőpapírlapot illesztek a tetejére, hogy ne barnuljon túlságosan a teteje, és további 20-25 percig sütöm. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy mindenütt átsüljön a tészta!
Közben bő 2 evőkanál saját készítésű baracklekvárt szitán áttörök.





Még forrón kerül rá a barackmáz, de csak hidegen érdemes szeletelni!

A már kész, forró sütemény tetejét kenőtoll segítségével szépen áthúzom a baracklekvárral. Így nyeri el aranyló színét, és lesz tökéletesen szaftos az állaga. Rácson hagyom kihűlni.





Puha és omlós, szaftos és gyümölcsös - tökéletes őszi desszert!

Szép őszi délutánokon akár a kertben üldögélve is tökéletes desszert, de forró teával, kávéval is remek csemege - nem lehet megunni!

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: kíváncsiságomnak, osztálytársamnál, kikísérleteztem, almagerezdekkel, megjelenítettet, almaszeletekkel, baracklekvárral, legyezőszerűen, süteményeimnek, sütőpapírlapot, almaszeleteket, tortaformához, felfrissíteni, süteményliszt, előmelegített, megunhatatlan, legízletesebb, különlegesnek, baracklekvárt, barackpálinka, legsikeresebb, elegyengetem, változatokat, szakácskönyv, pillantástól, tekintetében, baracklekvár, segítségével, almaszeletek, előmelegítem, almatortából, aranyszínűre, ételfotókkal, tökéletesen, újdonságnak, kísérletező, almatorta fogalma, legyezőszerűen kinyílt, első önállóan, akkoriban igencsak, első pillantástól, sütemény bizony, almás sütemények, klasszikus almás, kerek tortán, első adandó, látvány valóban, képen megjelenítettet, tortához szükséges, saját verziómat, német kuchenek, szintén évekkel, Habliliom Könnyed Konyhája,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Egy tavasz  IGEN így  Anyák napjára  Martin Buber, A haszidim meséi  József Attila – Keresek ...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Kertem  képre írva  különleges  képre írva  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  különleges  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Robin Wight pitypang szobra  Jó nap volt  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Töröld le  Robert Merle tollából  Jó éjszakát  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Tanmese  Jánosházy György: Fogd a kezem  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 12  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Szép estét  képre írva  Csend  Latinovits Zoltán tollából  Egy tavasz  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  Spenót fasírttal  Paul David Tripp Április 14  Magamnak  Facebookon kaptam  Alvó cicák  különleges  Ismeretlen: Ikarusz monda  Zilahy Lajos mondta  Alvó cicák  Szép estét  Facebookon kaptam  Csend  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  IGEN így  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Azért kaptad  Pitypang szökőkút  Csend  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Pitypang szökőkút  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Szép estét kedves látogatóimna...  Vannak emberek  Spenót fasírttal  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sorsunk miatt...  Pitypang szökőkút  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Tanmese  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  39 ígéret 
Bejegyzés Címkék
almatorta fogalma, legyezőszerűen kinyílt, első önállóan, akkoriban igencsak, első pillantástól, sütemény bizony, almás sütemények, klasszikus almás, kerek tortán, első adandó, látvány valóban, képen megjelenítettet, tortához szükséges, saját verziómat, német kuchenek, szintén évekkel, többszörös javítás, elmúlt évek, őrölt mandulás, almatortás ízemlékeket, baracklekvárréteg adja, tortához &#8211, almákat meghámozom, feleket további, tortaforma aljára, keveset lecsípek, forma széleit, többi lisztet, mandulát tálba, egész tojásokat, vaníliával kevert, vaníliarúd magjaival, puha vajat, száraz anyagokat, gyümölcs szépén, formába öntöm, beirdalt almaszeleteket, igazi házi, előmelegített sütőbe, sütőpapírlapot illesztek, kertben üldögélve, kíváncsiságomnak, osztálytársamnál, kikísérleteztem, almagerezdekkel, megjelenítettet, almaszeletekkel, baracklekvárral, legyezőszerűen, süteményeimnek, sütőpapírlapot, almaszeleteket, tortaformához, felfrissíteni, süteményliszt, előmelegített, megunhatatlan, legízletesebb, különlegesnek, baracklekvárt, barackpálinka, legsikeresebb, elegyengetem, változatokat, szakácskönyv, pillantástól, tekintetében, baracklekvár, segítségével, almaszeletek, előmelegítem, almatortából, aranyszínűre, ételfotókkal, tökéletesen, újdonságnak, kísérletező, megsütöttem, eltávolítom, szabályosan, desszerttel, kanalanként, citromlével, legjobbjait, kartonlapra, meglocsolom, ellenőrizni, délutánokon, elkallódott, mindmegette, mindegyiket, porcukorral, mennyiségek, lejegyeztem, lenyűgözött, ízemlékeket, felpezsdíti, bemetszések, megőrizzék, meghámozom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.