Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Munka-alapú, vagy tudás-alapú társadalom...
  2015-10-21 01:49:02, szerda
 
   
  ,,A munka alapú társadalom ötlete a kukába való"?

*
A liberális-illiberális gazdaságra vagyis: a munka- vagy a tudás-alapú gazdaságra lenne szükség?
Kérdés: Ezeknek a nyugati modelleknek van-e valamilyen alapjuk a magyar gazdaságpolitikában?http://index.hu/.../penz.../2015/01/07/illiberalis_vs_liberal is/ http://index.hu/.../2015/01/07/illiberalis_vs_liberalis/

*

KOMMENT:
*
Az előző, 2015. januári olvasást követően, a "munkáról" és a "munkaalapú társadalomról" írtam kommentet a fenti cIkkhez.

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn...
_cim=Mi történik akkor, ha "munkahelyet teremtünk"?

*

Most, hogy újraolvastam, a ,,liberális és illiberális gazdaságpolitika" összehasonlítása ihletett az alábbi ellenvélemény megírására:
*
Főleg azzal a gondolattal vitatkoznék, amelyikben kifejti a szerző, hogy:
- "Éppen ezért nevezik - ma már közhely - a modern gazdaságokat tudásalapú (és nem munkaalapú) gazdaságoknak, éppen ezért van kiemelt jelentősége a kutatásnak és fejlesztésnek, az oktatásnak, stb."
*
Kelle- nekünk akár a ,,munka alapú" társadalomról, vagy akár a ,,tudás alapú" társadalomról polemizálgatni magyar vonatkozásban - leginkább.
*
Nem is tudom, hogy hol kezdjem... A rendszerváltozás elején nekem is ez volt az elképzelésem, hogy tudás-központú társadalom szervezésébe kezdjünk... Meggyőződésem volt, hogy az andragógiát, vagyis a felnőttképzést ingyenessé kellene tenni a közoktatás részeként...
*
Aggódtam, hogy az osztálytársadalom és vele a "munkásosztály" fölszámolásával potenciális vesztesei lehetnek azon népréteghez tartozók, akiket "munkás-paraszt" státuszban ért az ún. rendszerváltozás.

- Hiszen, köztudott volt, hogy ők voltak valójában a szocializmus (vagyis, amit annak neveztek) vesztesei.
- Őket érte mindenféle (tudásbéli, anyagi és kapcsolati) tőke nélkül a rendszerváltozás.
- Sőt, alóluk privatizálták ki a gyárakat, üzemeket és ők kerültek elsőkként "munkanélküliként" az utcára. Ráadásul, az új HATALOM képviselői MINDEN FELELŐSSÉGET áthárítottak az egyszerű polgárra, a volt melósra, aki elveszített mindenét és mehetett a munkaügyi hivatalba munkáért könyörögni. Ahol, viszont a régi-új bürokraták úgy kezelték őket, mintha ők árulták volna el a szocializmust!!! Mondván:
- ,,TI AKARTATOK KAPITALIZMUST! Hát, akkor most itt van nektek és egyétek meg, amit főztetek!"
*
ÉS AZÓTA IS A KAPITALIZMUST OKOLJA MINDENKI. Ez enyhén szólva tragi-komikus!!!

*

Valójában a magyarság mindig is a "tudás népe" volt. Csakhogy, nem annak a tudásnak volt birtokában, amelyet ráerőltettek 1945 után! De legfőképpen 1990 után. Ennek ellenére, mégis nagyszerű találmányok és csodálatos szellemi produktumok születtek...
*
Sajnos, arról nem szólnak a tudományos fejtegetések, hogy az 1980-as évekre pont a MUNKÁSSÁG volt a legszegényebb!
Báthory Zoltán: a ,,Tanulók, iskolák, különbségek (Egy differenciális tanuláselmélet vázlata)" című könyvét olvasva megtudhatjuk, hogy az 1980-as évek szakmunkás rétegének gyermekei teljesítenek a legrosszabbul az iskolákban.
A továbbtanulási arányuk egyre kisebb... Az okokat ,,kutatva" megállapítják a szerzők: a szegénységgel, az egzisztenciálisan halmozott hátrányos helyzettel magyarázhatók az ,,alul teljesítések" (vagyis: képességeik szerint többre lennének képesek). BÁTHORY ZOLTÁN olyan statisztikai adatokra hivatkozik ebben, a mások munkáját is összegző tanulmányában, melyek ezt bizonyítják. (Megjelent: 1992-ben a Tankönyv Kiadónál.)
Ezek után már azon sem lehet csodálkozni, hogy 1990-ben a 15 éves és ennél idősebbek 20,7 %-a NEM VÉGEZTE EL A 8 ÁLTALÁNOST!!! És 1,2 %-a ANALFABÉTA volt!!! (Egy 1990-ben elvégzett statisztikai felmérés szerint. (KSH Statisztikai Évkönyv 1991.)
*
Ilyen állapotban ért egy egész nemzedéket 1990-ben a rendszerváltozás, majd az EU-tagság. Mindkettőben a "liberális gazdaságpolitkát" erőltették... és erőltetik a mai napig.
*
Az, hogy ez a nemzedék belepusztult ebbe, mert balról ELÁRULTÁK, jobbról, pedig MAGÁRA HAGYTÁK... Sőt kifejezetten megfosztották őket a legalapvetőbb életfeltételektől! Majd, 2010-ben még a közterületekről is kitiltották őket,mint hajléktalanokat!

*

Susan Georg "LUGANOI TANULMÁNY"-át olvasva - amit az EU felkérésére készített el - tudjuk, hogy ez alapján működik az EU! kifejezetten, mint ,,NÉPESSÉGCSÖKKENTÉSI"= MÉPIRTÁSOS programot aljánlja tanulmányát...
IDÉZET A LUGANÓI TANULMÁNYBÓL:
"... liberális rendnek fenn kell maradnia, ezért csak egy megoldást javasolhatunk: a lakosság létszámát kell csökkenteni. Csak ez az egyedüli lehetséges módja annak, hogy a liberális világgazdasági rend fennmaradhasson. A kevesebb ember pedig a természetet is kevésbé fogja károsítani, és kevesebb szociális problémát is okoz. Tehát mindenki boldog lesz, a föld és azon a liberális rend tovább él. Így megvalósulhat a fenntartható fejlődés. De hogyan érhető el a lakosság-csökkenés? A szokásos módszerek: világháborúk, etnikai-nyelvi csoportok kiirtása, és az egyéb durva, direkt módszerek ma már nem alkalmazhatók. Ezek ugyanis túl költségesek és nem elég hatékonyak. Fel kell vetnünk tehát a kérdést: hogyan oldható meg mégis a radikális népességcsökkentés? Fogalmazzunk meg először néhány alapelvet!

Az alkalmazandó módszereknek:
- olcsónak kell lenniük,
- nem szabad semmilyen speciális berendezést igényelniük továbbá
- az "áldozatok" kiválasztását nem vállalhatja senki, azt magukra az "áldozatokra"
kell bízni,
- az államoknak nem kell közvetlenül részt venni a munkában. Jobb ha azt ráhagyja a magánszektorra.
Ha a népességcsökkentési tervet jól átgondoljuk, és megfelelő erőforrásokat és akciókat rendelünk hozzá, a stratégia valószínűleg sikeres lesz. A stratégiának két területre kell készülnie: a születésszám csökkentésre, és a halálozási számok növelésére."

*
Ezt a tanulmányt olvasva, tetten érhetjük a MAGYAR NÉPIRTÁSOS (gazdaság)politikát az 1990 utáni politikában.. Ezért, aztán, az ilyen írások, mint a - "A munkaalapú társadalom ötlete kukába való" című - olyanok,mint az elefántcsont toronyból "észt osztani"! Önmagáért való (l'aár pour l'aár) okoskodás...


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendszerváltozás, munkanélküliként, gazdaságpolitkát, összehasonlítása, gazdaságpolitika, fennmaradhasson, közterületekről, hajléktalanokat, fölszámolásával, magánszektorra, differenciális, tanuláselmélet, polemizálgatni, világgazdasági, felnőttképzést, továbbtanulási, gazdaságoknak, tanulmányában, szocializmust, alkalmazhatók, kiválasztását, megállapítják, szegénységgel, társadalomról, magyarázhatók, ellenvélemény, kapitalizmust, erőforrásokat, privatizálták, vonatkozásban, megfosztották, legrosszabbul, legalapvetőbb, fejlesztésnek, munkásosztály, legszegényebb, munka alapú, kukába való”, munka- vagy, tudás-alapú gazdaságra, nyugati modelleknek, fenti cIkkhez, alábbi ellenvélemény, gondolattal vitatkoznék, modern gazdaságokat, rendszerváltozás elején, felnőttképzést ingyenessé, közoktatás részeként, egyszerű polgárra, volt melósra, munkaügyi hivatalba, régi-új bürokraták, MINDEN FELELŐSSÉGET, AKARTATOK KAPITALIZMUST, AZÓTA IS KAPITALIZMUST OKOLJA MINDENKI, Báthory Zoltán, BÁTHORY ZOLTÁN, Tankönyv Kiadónál, VÉGEZTE EL, Statisztikai Évkönyv, MAGÁRA HAGYTÁK, Susan Georg, LUGANOI TANULMÁNY, IDÉZET LUGANÓI TANULMÁNYBÓL, MAGYAR NÉPIRTÁSOS, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  J. Donald Walters  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  képre írva  J. Donald Walters  Facebookon kaptam Krisztina b...  Levél lány  Csak egy életed van....  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Szép estét  Kezdjük annak a megértésével,....  Alvó baby  Virág vasárnap  képre írva  Tedd őt foglyul, Uram  Szimbólumok  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alvó baby  Jó éjszakát  Esti kép  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Sárkány  Alvó kutyák  Karinthy Frigyes: Almafa  Alvó kutyák  A Víz Világnapja.  Esti Ima !  A pálma a győzelem és a diadal...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  képre írva  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Szép estét  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  képre írva  Talppontok közérthetően  Jó éjszakát  A víz abszolút súlya nem számí...  Halhatatlan boldog percek . ....  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Szép estét  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Nárciszok  Boldogság  Szép estét kedves látogatóimna...  Leereszkedés és olvadás  Válaszok a halál után  Humor is meg nem is szerinted?  képre írva  Az út  Havazás  Facebookon kaptam  Ködvirágok  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Fényvarázslat  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az út  Soli Deo gloria  Könyvek  képre írva  Kezdjük annak a megértésével,....  A máj egészségének javítása te...  Benedek Elek - Virágvasárnap  képre írva  Isten . . .  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam Krisztina b...  képre írva  Virág lány  Soli Deo gloria  Maci az északi fény alatt  Alvó kutya  képre írva 
Bejegyzés Címkék
munka alapú, kukába való&#8221, munka- vagy, tudás-alapú gazdaságra, nyugati modelleknek, fenti cIkkhez, alábbi ellenvélemény, gondolattal vitatkoznék, modern gazdaságokat, rendszerváltozás elején, felnőttképzést ingyenessé, közoktatás részeként, egyszerű polgárra, volt melósra, munkaügyi hivatalba, régi-új bürokraták, magyarság mindig, tudásnak volt, tudományos fejtegetések, 1980-as évekre, differenciális tanuláselmélet, 1980-as évek, továbbtanulási arányuk, okokat &#8222, egzisztenciálisan halmozott, mások munkáját, 1990-ben elvégzett, egész nemzedéket, nemzedék belepusztult, legalapvetőbb életfeltételektől, megoldást javasolhatunk, lakosság létszámát, egyedüli lehetséges, liberális világgazdasági, kevesebb ember, liberális rend, fenntartható fejlődés, szokásos módszerek, egyéb durva, alkalmazandó módszereknek, stratégia valószínűleg, születésszám csökkentésre, halálozási számok, tanulmányt olvasva, 1990 utáni, ilyen írások, munkaalapú társadalom, elefántcsont toronyból, rendszerváltozás, munkanélküliként, gazdaságpolitkát, összehasonlítása, gazdaságpolitika, fennmaradhasson, közterületekről, hajléktalanokat, fölszámolásával, magánszektorra, differenciális, tanuláselmélet, polemizálgatni, világgazdasági, felnőttképzést, továbbtanulási, gazdaságoknak, tanulmányában, szocializmust, alkalmazhatók, kiválasztását, megállapítják, szegénységgel, társadalomról, magyarázhatók, ellenvélemény, kapitalizmust, erőforrásokat, privatizálták, vonatkozásban, megfosztották, legrosszabbul, legalapvetőbb, fejlesztésnek, munkásosztály, legszegényebb, meggyőződésem, javasolhatunk, megvalósulhat, statisztikai, szocializmus, szervezésébe, újraolvastam, kifejezetten, elképzelésem, alkalmazandó, felelősséget, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 215
  • e Hét: 557
  • e Hónap: 3683
  • e Év: 35413
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.