Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Babits Mihály: Örökkék ég a felhők mögött
  2020-08-05 11:16:26, szerda
 
 




Babits Mihály: Örökkék ég a felhők mögött

(Vallomás helyett hitvallás)


Mi tart fönn, mi a gyökér, amely nem szakad el, mely elpusztíthatatlan táplál valami kimeríthetetlen erővel? "A hit az élet ereje, az ember, ha egyszer él, akkor valamiben hisz. Ha nem hinné, hogy valamiért élnie kell, akkor nem élne" Ezek a szavak, Tolsztoj szavai, járnak az eszemben, s vizsgálom, mit hiszek? Óh örökkék ég minden felhők mögött, kiirthatatlan optimizmus!

Hiszek abban, hogy élni érdemes. Talán nincsen célja és értelme, mert "cél és értelem" emberi fogalmak: a világnak nincs rájuk szüksége. A világ több mint minden emberi, hiszek a világban, mert eszem el nem éri.

S mégis hiszek, az észben, hogy ameddig ér, hűséges szolgája annak a Valaminek amit el nem ér... Építse életünket, s ahogy egy vers jobb lesz és nem rosszabb, ha az ész építi (csak ott álljon az építész mögött a gazda is!) - akként legyen már egyszer jobb életünk. Esztelen iszonyokon ment át Európa (esztelen volt az én életem is): jöjjön most már az Ész!

Én hiszek a harcban, az ész harcában a vak erők ellen, melyek, a világ vak erői, vagy az én lelkem csüggedései és indulatai. Igaz, ezek a vak erők hozzátartoznak ahhoz a minden észnél magasabb Valamihez, amiben végre is meg kell nyugodnom, de a harc is hozzátartozik, s az is hogy eszem a saját törvényeit kövesse, s aszerint vezessen. Magunk is része vagyunk talán a vak erőknek, de ezt bízzuk csak a vak erőkre.

Vallom azonban a bölcsességet is: harcom nem megy túl a józanság vonalán: magamban is érzem ami ellen küzdök s tudom, hogy minden rombolás engem rombol. Nem is rombolni akarok, inkább építeni: az ész halkan hasson a tényekre, mint a delej: nem ellensége az erőknek, hanem egy erő a többi közt, együtt építve velük. Az erők a múlt, az ész a jövő: egymásba kapaszkodó fogaskerék.

Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el: a világot nem szegényíteni kell, hanem gazdagítani. Hogy szolgálhatom az emberiséget, ha meg nem őrzök magamban minden színt, minden kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja? A magyarság színét, a magyarság kincsét! De mily balga volnék, ha ugyanakkor más színt, más kincset el akarnék venni vagy meggyengíteni!

Én hiszek a testvériségben, a színek együtt adják ki a képet, a hangok együtt adják a koncertet. Nemzet ne a nemzet ellen harcoljon, hanem az ellen ami minden nemzet nagy veszélye: az elnyomás és a rombolás szelleme ellen! Micsoda leckét kaptunk ebből éppen mi, magyarok! És micsoda hiba, másnak tenni, amit magunknak nem kívánunk - holott már avval, hogy másnak megtettük, ajtót nyitottunk neki, hogy velünk is megtörténhessék.

Én katolikus vagyok, azaz hiszek a nemzeteken felülálló, egész világnak szóló, katolikus igazságban! Más szóval: hiszek igazságban, mely túl van a politikán, életünk helyi és pillanatnyi szükségletein: az én egyházam nem nemzeti egyház! Nem vagyok puritán: az én üdvösségemnek nem elégséges az ami szükséges: ami itt és most szükséges.

Hiszek a feleslegben. Abban mi túl van családon és fajon, abban ami túl van a meszelt falakon. Elvégre lehet élni meszelt falak közt is, de ez nem katolikus élet. A fal véd, de zár is. Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot...

Hiszek a művészetben, mely kinyitja elénk a világot, mely kiröpít a pontból és a pillanatból, mely katolikussá és a kozmosz polgárává avat, l'art pour l'art ez, és mégsem l'art pour l'art: mert éppen az, hogy nem helyi és pillanatnyi célért harcol, éppen az teszi egy nagyobb ügynek harcosává. Hiszek a művészetben, mely nem tagad meg semmit, sem a l'art pour l'art-ot, sem a naturalizmust, de túlnő mindeniken, mert nem rabja semminek. Hiszem, hogy érdemes...

Hiszek a lélekben, mely szereti a világot, annyira szereti, hogy újra csinálja, annyira szereti, hogy meg sem elégszik vele. Ha érdemes a világ, érdemes szeretni is, érdemes másolni, érdemes a fantáziának folytatni is. Hiszek az alkotásban, mely a lélek nyelve, nem mindenkié, csak a magasabb lelkeké, mint a nyelv sem minden állaté. Hiszek a munkában...

Calepa ta cala. Ami szép, az nehéz: az anyag ellenáll, s az én lelkem csüggedései és indulatai. Hiszem, hogy ez a nehézség is hozzátartozik a szépséghez, mint a harc és szenvedés a világhoz. Hiszek a harcban, mely szüli a vágyat a békére.

S hiszek a békében. Hiszek a harmóniában, melyre vágy a lélek, a szépségben, melyért kiáltoz az anyag, a szeretetben, melyért epednek a népek. Hiszek a nehézben, hogy nem lehetetlen! Ha nem hinnék benne, magam tenném lehetetlenné. Oly bűn, melyre nincsen föloldozás. Csak a hit teheti lehetségessé.

Ember vagyok, s hiszek az emberben. Nem is az emberben. Az ember vakon botorkál, de a világ nyitja és súgja útjait. Az ember primitív lény, de az állat még primitívebb. Nem állatot kívánok, nem is embert! Többet!

S ha néha elfáradok s az állatot és anyagot irigylem: ez nem hitem megtörése, csak erőmé, mely nem semmi, de nem minden. Derék erő, s majd megnyugszik egyszer, de nem fogy el. Hiszem... Nyugodt kinccsé lesz és örök haszonná.

https://www.eletviraga.com/427407685/6844782/posting/babits-mihály-örökkék-ég-a-f elhők-mögött



 
 
0 komment , kategória:  Babits Mihály  
Címkék: megtörténhessék, kimeríthetetlen, testvériségben, hozzátartoznak, meggyengíteni, gazdagíthatja, kiirthatatlan, naturalizmust, hozzátartozik, szükségletein, üdvösségemnek, bölcsességet, szolgálhatom, lehetségessé, szegényíteni, lehetetlenné, fantáziának, szeretetben, primitívebb, pillanatnyi, csüggedései, megnyugszik, katolikussá, feleslegben, művészetben, pillanatból, emberiséget, gazdagítani, harmóniában, szépségben, föloldozás, lehetetlen, optimizmus, iszonyokon, fogaskerék, nemzeteken, felhők mögött, élet ereje, világnak nincs, világ több, vers jobb, építész mögött, minden észnél, saját törvényeit, józanság vonalán, többi közt, emberiséget gazdagíthatja, magyarság színét, magyarság kincsét, színek együtt, hangok együtt, nemzet ellen, Babits Mihály,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Csend  Robert Merle tollából  Márai Sándor tollából  ajándék, mellyel meglepem  Azért kaptad  A hagyma antibakteriális hatás...  Megígért békesség  Előfordul, hogy  Bornyi Veronika haiku verse  Jó éjszakát  Szép estét  Paul Éluard - És egy mosoly  Nagy és kis csodák  Töröld le  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Tanácsok egy pszichológustól  Szép estét  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Nevelőszülőkhöz adták,  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  James Allen  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Esterházy Péterre emlékezünk  Nagy és kis csodák  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Krisztinától  39 ígéret  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Gebhardt Nóra versei II.  Pitypang szökőkút  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Somlyó Zoltán - Orgonával  Csend  Zilahy Lajos gondolata  Egy párkányon  Nagy és kis csodák  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  különleges  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Tanmese  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Ady Endre - Mindegy átka  Jó éjszakát  Egy tavasz  Facebookon kaptam Krisztinától  IGEN így  Egy gondolat  Bornyi Veronika haiku verse  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Andrássy Réka - A bolond Böske  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Egy párkányon  Egy tavasz  Jó nap volt  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Minden tavaszból őrizz..  Szép álmokat!  Kertem  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Ki akarják dobni a pajzsmirigy... 
Bejegyzés Címkék
felhők mögött, élet ereje, világnak nincs, világ több, vers jobb, építész mögött, minden észnél, saját törvényeit, józanság vonalán, többi közt, emberiséget gazdagíthatja, magyarság színét, magyarság kincsét, színek együtt, hangok együtt, nemzet ellen, rombolás szelleme, nemzeteken felülálló, meszelt falakon, kozmosz polgárává, nagyobb ügynek, fantáziának folytatni, lélek nyelve, magasabb lelkeké, anyag ellenáll, ember vakon, világ nyitja, ember primitív, megtörténhessék, kimeríthetetlen, testvériségben, hozzátartoznak, meggyengíteni, gazdagíthatja, kiirthatatlan, naturalizmust, hozzátartozik, szükségletein, üdvösségemnek, bölcsességet, szolgálhatom, lehetségessé, szegényíteni, lehetetlenné, fantáziának, szeretetben, primitívebb, pillanatnyi, csüggedései, megnyugszik, katolikussá, feleslegben, művészetben, pillanatból, emberiséget, gazdagítani, harmóniában, szépségben, föloldozás, lehetetlen, optimizmus, iszonyokon, fogaskerék, nemzeteken, igazságban, nyitottunk, ugyanakkor, törvényeit, mindeniken, kapaszkodó, szépséghez, alkotásban, eletviraga, katolikus, harcoljon, valamihez, nyugodnom, magunknak, felülálló, szenvedés, magyarság, politikán, valamiért, indulatai, valamiben, ellensége, megtettük, hitvallás, kinyissák, vizsgálom, folytatni, elfáradok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 500 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 977
  • e Hét: 2000
  • e Hónap: 9473
  • e Év: 126719
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.