Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Wass Albert: Magyar karácsony az égben
  2020-12-26 09:22:17, szombat
 
   
 

Wass Albert:
Magyar karácsony az égben

Aki még nem tudott róla, ám tudja meg, hogy amikor lent a földön megszólalnak a karácsonyesti harangok, odafönt a Mennyeknek Országában a legeslegfiatalabb angyalka megráz egy fényes aranycsengőt. Erre a jelre a mennyei palota nagy szárnyas kapui maguktól megnyílnak, s a mennyország összes népe illő sorban betódul a hatalmas kupolaterembe, ahol várja már őket Jézus Király karácsonyfája. Mikor mindenki együtt van már, akkor az Úr Jézus megadja a jelt, s a kiválasztott szentek sorjában meggyújtják a mennyezetig érő karácsonyfán az emlékezés gyertyáit.

Nagy tiszteltetés ám a gyertyagyújtók sorába kerülni s fontos hivatal. Mert ezen múlik, hogy kikről emlékezik meg a mennyország népe azon a karácsonyon. Mikor aztán a gyertyák már mind égnek, akkor az Úr Jézus intésére sorra járulnak az ég lakói a karácsonyfához, s ki-ki ráaggatja a maga imádságát. Ezeket az imádságokat aztán az Úr Jézus megáldja, s szorgos angyalok nyomban aláindulnak velük a földre, hogy szétosszák azok között, akiknek szólnak. Ezek a soha nem hiábavaló, de mindig beteljesülő imádságok a mennyek lakóinak ajándékai a földi emberek számára. Így ünnepelnek odafönt karácsonyt azok, akik közülünk eltávoztak, tudja azt mindenki.

De ebben az esztendőben szokatlan dolog történt odafönt az égben. Már egy héttel karácsony előtt hírvivő angyalok járták sorra a mennyország lakóit s tudatták velük, hogy Jézus Úr parancsára ebben az évben magyar karácsony lesz odafönt.

Ilyesmi még nem történt amióta világ a világ, hogy egyetlen nép javára tartsák az ünnepet s méghozzá egy olyan kicsike, maroknyi nemzetet tiszteljenek meg ezzel, mint a magyar. De Jézus Úr így látta illőnek s helyesnek, s így is történt.

Mikor aztán megszólaltak odalent a földön ma este a karácsonyi harangok, egy szeplős arcú, vézna kis angyalka, aki még egészen új volt odafönt, rendelkezés szerint kezébe vette a fényes aranycsengőt, hogy megadja vele a jelt. Azonban olyan ijedt és elfogódott volt szegényke a nagy megtiszteltetéstől, hogy nyomban el is ejtette a csengőt, amiből aztán egy kis bonyodalom származott. Padlót érve a csengő ugyanis élesen felcsengett egyszer, amitől a szárnyas kapuk nyomban nyílani is kezdtek. Mivel azonban a csengő nyomban el is hallgatott, a kapuk is abbahagyták a nyílást, és a kint várakozók számára csupán egy szűk kis rést hagytak, melyen keresztül csak a soványabbja tudott beférni, a kövérebbje nem. Az újdonsült kis angyalka pedig úgy megszeppent a maga ügyetlenségétől, hogy szégyenében nyomban elszaladt, s elrejtőzött a karácsonyfa lehajló ágai alá.

Az Úr Jézus, látva a bonyodalmat, maga vette föl a csengőt s megrázta jó erősen, amitől nyomban szélesre tárultak a kapuk, s a nép betódulhatott az égi kupolaterembe. Jézus parancsára széles kört hagytak szabadon a karácsonyfa körül az égi magyarok számára, akik utolsónak vonultak be, ünnepélyes elfogódottsággal, hogy elfoglalják a megtisztelő helyet. Mikor aztán mindenki együtt volt, az Úr Jézus megadja a jelt: gyúljanak hát ki az emlékezésnek lángjai a magyar karácsonyfán!

Elsőnek az ősz István király lépett a fához s néma méltósággal gyújtotta rajta az első gyertyát. Sorra követték az Árpád-ház tagjai, Hunyadiak, Zrínyiek, Rákócziak s a többiek mind, hosszú, hosszú sorban. ,,Pro libertate", suttogta a nagyságos fejedelem, s Petőfi Sándor keze reszketett, amikor kinyúlt a márciusi ifjak emlékének gyertyája felé. S rendbe kigyúlt az egész magyar történelem, s ott ragyogott pazar fényben a mennyei palota közepén, egész világ csodálatára. S mikor már minden gyertya égett a karácsonyfán, előlépett öreg Csikay Gyuri, esett vállú hajdani kolozsvári cigányprímás, állához emelte kopott hegedűjét, s felsírt a húrokon a magyar ,,Mennyből az angyal..." De olyan szépen, olyan szívfájdítóan, hogy még az Úr Jézusnak is megkönnyesedett tőle a szeme, s ártatlan kicsi angyalkák a háttérben csupa gyönggyel sírták tele a padlót.

Majd az Úr Jézus jelt adott megint, s rangsor szerint István király lépett oda elsőnek a fához, hogy felaggassa rá a maga ajándékát, földi magyaroknak. Aranytekercsre írott áldásos imádság volt, súlya majd földig húzta le a gyönge ágat. Szent László vitézi erejét, Zrínyi Miklós bölcs megfontoltságát, Rákóczi Ferenc lelkes hitét s Petőfi Sándor lángoló szívét aggatta fára. Úgy megtelt rendre minden ág magyaroknak szóló magyar imádsággal, hogy mire a más nemzetségből valók sorra kerülhettek, már csak úgy roskadozott a fa a tehertől.

Sok-sok időbe került, míg a mennyeknek minden lakója odajárulhatott a karácsonyfa elé a maga ajándékával. Nemzet még ennyi imádságot nem kapott, amióta világ a világ! Mikor aztán az utolsó imádság is rajta csüngött a fán, az Úr Jézus megáldotta valamenynyit, s míg a sok nép vonulni kezdett újra kifelé a szárnyas kapukon, szorgos kis angyalok nyomban hozzáfogtak, hogy batyuba kössék a sok égi kincset, s alászálljanak vele kicsi Magyarhonba.

Végül aztán már csak az égi magyarok álltak ott még mindig a magyar karácsonyfa körül, imába mélyülten. Az angyalok elhordták már az utolsó ajándékot is, s a gyertyák is kezdtek csonkig égni, amikor az Úr Jézus szeme hirtelen megakadt valami fehéren, a roppant karácsonyfa alsó ágai között. Jobban odanézett s hát bizony egy kis angyalka köntösének a csücske volt az. Az újdonsült szeplős kis angyalka, aki elejtette az aranycsengőt, kuksolt ott még mindig nagy ijedten. Az Úr Jézus félrehajtotta az ágakat, s kézen fogva elővezette onnan a szeplős kis angyalt. ,,Hát te minek bújtál oda?" - kérdezte tőle mosolyogva. ,,Restellem magamat" - vallotta be a szeplős. - ,,Elfelejtettem volt azt a csengőt, lássa." ,,Oh, hát te voltál az!" - nevetett az Úr. ,,Ne búsulj semmit, megtörténik az ilyesmi mással is. De téged még nem láttalak itt eddig. Mi a neved? Honnan jöttél s mikor?" ,,Katika a nevem s Budapestről jöttem - felelte a vézna, szeplős kicsi angyal - november negyedikén, Uram.

Néhány pillanatig mély-mély csönd volt a nagy kupolateremben. Az égi magyarok mind a vézna kicsi angyalkát nézték, s valamennyinek könnyes volt a szeme. Aztán Jézus szelíd hangja törte meg a csendet. ,,Isten hozott, Katika" - mondta jóságosan, s keze gyöngéden megsimogatta a kis szöszke fejet. ,,Aztán küldtél-e te is ajándékot Budapestre a tieidnek?" ,,Küldtem, Uram" - felelte Katika, s elpirult a szeplői alatt. ,,Aztán mit küldtél?" - kíváncsiskodott az Úr Jézus. ,,Szép ünnepi imádságot szüleidnek, kis testvérkéidnek?" A kicsi angyal képe még pirosabbra gyúlt. ,,Nem imádságot küldtem" - vallotta be szégyenkezve. Az Úr Jézus igen nagyon elcsodálkozott. ,,Nem-e? Hát mi egyebet lehet küldeni innen?" ,,Kenyeret" - felelte szepegve Katika. ,,Szép fehér égi kenyeret. Minden nap félretettem, amit nekem adtak itt. Hiszen én kapok még máskor is" - tette hozzá bizalmasan. ,,S ha nem, hát az se baj. De odalent Budapesten nincsen fehér kenyér, régóta már..."

Mély, döbbent csönd volt, szentek, angyalok pisszenni se mertek. Hiszen ilyesmi még nem történt emlékezet óta, hogy valaki kegyes imádság helyett kenyeret küldött volna alá a mennyországból.

Aztán az Úr Jézus lehajolt s homlokon csókolta a kislányt. ,,Jól tetted, Katika", mondta halkan s lopva kitörölt egy tolakodó könnycseppet a szeméből, ,,sokszor a kenyér a legszebb imádság. Én is azt adtam egyszer az én népemnek, amikor lent jártam a Földön. Kenyeret."

Valahol a meghatottan álló magyarok sorában egy öreg nagymamából kitört az elfojtott zokogás. Katika kitépte magát az Úr Jézus karjaiból, odafutott az öregasszonyhoz és két vézna karjával átölelte. ,,Ne sírj, nagymama!" - kiáltotta hangos, csengő angyalka-hangon, mely egyszeribe betöltötte az egész mennyországot - ,,Apuék nem éheznek többet odalent! A mennyei kenyér, amit küldtem, meglásd, eltart sokáig!"

Az Úr Jézus mosolygott. S mosolyától, bizony, akár hiszik, akár nem: kisütött a nap Magyarország fölött!

Videó: Link
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Címkék: elfogódottsággal, megfontoltságát, kíváncsiskodott, megkönnyesedett, ügyetlenségétől, aranytekercsre, odajárulhatott, kupolateremben, öregasszonyhoz, karácsonyfához, gyertyagyújtók, elcsodálkozott, mennyországból, testvérkéidnek, betódulhatott, félrehajtotta, elfelejtettem, kupolaterembe, karácsonyesti, alászálljanak, szívfájdítóan, valamennyinek, mennyországot, karácsonyfája, aranycsengőt, karácsonyfán, valamenynyit, tiszteljenek, szégyenkezve, kiválasztott, cigányprímás, megsimogatta, könnycseppet, nemzetségből, magyarország, megszólalnak, földön megszólalnak, karácsonyesti harangok, legeslegfiatalabb angyalka, fényes aranycsengőt, mennyei palota, mennyország összes, hatalmas kupolaterembe, kiválasztott szentek, emlékezés gyertyáit, gyertyagyújtók sorába, mennyország népe, maga imádságát, imádságokat aztán, mennyek lakóinak, földi emberek, esztendőben szokatlan, Wass Albert, Mennyeknek Országában, Jézus Király, Jézus Úr, Petőfi Sándor, Csikay Gyuri, Szent László, Zrínyi Miklós, Rákóczi Ferenc, Aztán Jézus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Szeretetet adni  Árvák mikulása  Isten szuverenitása  Téli csokor  Hasselback csirkemell recept  Az adventi koszorú eredete.......  Izland.......  Járvány pánikszoba........  Ünnepi diszben !  Szeretetet adni  Facebookon kaptam  Szeged- Szent Miklós templom.....  Hit  Legyünk irgalmasok, mint jó at...  Egyszerűen ez az élet rendje  Az adventi idő a várakozás ide...  Mikulás várás  Facebookon kaptam  Kellemes teázást  A bél egészségének fenntartása...  Karácsony  Tünetek.......  Amikor a dolgok  Szép napot kívánok!  Jó éjszakát  A csillagok útján a sötét éjb...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adventus Domini  Jó éjszakát  Apró gesztusok  A házadnak kutya szaga van.......  Az engedelmesség jellegzetessé...  Harmonia.......  Esős este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Békés - derűs estét kívánok Mi...  Minden fontos az Oltási akciór...  Facebookon kaptam  Gondoltam : - szólok ! ......  Őszi este  "Hiszen isten ő!"  Szán csilingel . . .  Franciasaláta az ünnepre........  A végső kihallgatás  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Erdőben, réten  Kálnay Adél: Kérdés  Megismerhető a gyümölcseiről  Wass Albert: Az aranymadár rés...  Franciasaláta az ünnepre........  Facebookon kaptam  Esős este  Velence- Szent Márk tér..........  Facebookon kaptam  Napsugár  A Te kincsed  Facebookon kaptam  Rendelés a NET-ről........  Facebookon kaptam  A jó dolgok, nem vesznek el so...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Imádat  Franciasaláta az ünnepre........  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Imádság  Békés - derűs estét kívánok Mi...  Elefántbeszéd.......  Szép estét kedves látogatóimna...  A legújabb változat  Az adventi idő a várakozás ide...  Napi útmutató........  Imádat  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Hamuból lett árnyék  Az igazi Mikulás  Esti kép  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség jellegzetessé...  Az engedelmesség jellegzetessé...  A Te kincsed  Istenhez menekülni  Jézus  Gondoltam : - szólok ! ......  Jó éjszakát kívánok !  Kedves Jézuska! Mióta felnőtt ...  Esős este  Olyan jó néha angyalt lesni  Szép estét kedves látogatóimna...  Dsuang Dszi álma  Facebookon kaptam  Csak attól élek...  Téli csokor 
Bejegyzés Címkék
földön megszólalnak, karácsonyesti harangok, legeslegfiatalabb angyalka, fényes aranycsengőt, mennyei palota, mennyország összes, hatalmas kupolaterembe, kiválasztott szentek, emlékezés gyertyáit, gyertyagyújtók sorába, mennyország népe, maga imádságát, imádságokat aztán, mennyek lakóinak, földi emberek, esztendőben szokatlan, héttel karácsony, mennyország lakóit, évben magyar, olyan kicsike, karácsonyi harangok, szeplős arcú, csengő ugyanis, szárnyas kapuk, csengő nyomban, kint várakozók, soványabbja tudott, maga ügyetlenségétől, karácsonyfa lehajló, karácsonyfa körül, megtisztelő helyet, emlékezésnek lángjai, magyar karácsonyfán, első gyertyát, többiek mind, nagyságos fejedelem, márciusi ifjak, egész magyar, magyar &#8222, háttérben csupa, maga ajándékát, gyönge ágat, mennyeknek minden, maga ajándékával, utolsó imádság, szárnyas kapukon, magyar karácsonyfa, angyalok elhordták, utolsó ajándékot, roppant karácsonyfa, csücske volt, újdonsült szeplős, ilyesmi mással, nagy kupolateremben, vézna kicsi, szeplői alatt, kicsi angyal, tolakodó könnycseppet, legszebb imádság, meghatottan álló, öreg nagymamából, elfojtott zokogás, egész mennyországot, mennyei kenyér, elfogódottsággal, megfontoltságát, kíváncsiskodott, megkönnyesedett, ügyetlenségétől, aranytekercsre, odajárulhatott, kupolateremben, öregasszonyhoz, karácsonyfához, gyertyagyújtók, elcsodálkozott, mennyországból, testvérkéidnek, betódulhatott, félrehajtotta, elfelejtettem, kupolaterembe, karácsonyesti, alászálljanak, szívfájdítóan, valamennyinek, mennyországot, karácsonyfája, aranycsengőt, karácsonyfán, valamenynyit, tiszteljenek, szégyenkezve, kiválasztott, cigányprímás, megsimogatta, könnycseppet, nemzetségből, magyarország, , ,
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 9 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 405 db bejegyzés
Összes: 10925 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1056
  • e Hét: 1056
  • e Hónap: 5460
  • e Év: 339311
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.