Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2015-12-01 22:02:06, kedd
 
  Az esővíz gyűjtésről:
__________________
Mindenre ivóvizet?
Fejenként átlagosan napi 140 liter vizet használunk, amiből mindössze 3 liter az, amit szomjoltásra és főzésre fordítunk.
Lényegesen többet, jó 70 litert használunk olyan célokra, amelyekhez semmi nem indokolja, hogy a drága pénzen kitermelt és hozzánk szállított ivóvizet használjuk. A listát mennyiség alapján a WC-öblítés vezeti 45 literrel, de dobogós még a mosás 18 literrel és a locsolás-autómosás-takarítás triád 10-15 literrel. Ha valami igazán nagy pazarlás, ez az!
Főleg, mivel van valamink, amit nem használunk ki és nem értékelünk eléggé: a legszorosabb értelemben vett ,,égi áldást".
Ráadásul esővel azért nem állunk olyan rosszul: az átlagos csapadékmennyiség 600-650 mm, ami azt jelenti, hogy minden négyzetméterre 600-650 liter, az ország területére viszont már évente mintegy 58 billió liter (58 kiloköbméter) víz hull évente. Különbségek persze vannak: míg az Alpokalján évente akár 900 liter csapadék jut 100 négyzetméterenként, a Dél-Alföldön jó, ha ötszáz.
Az esővíz előnyei
Az esővíz előnye mindenekelőtt az, hogy ,,kéznél" van, azaz kinyeréséhez, szállításához nem kell plusz energia, ráadásul ingyenes, nem kell érte vízdíjat fizetni.
Az esővíz minőségét tekintve
lágyabb, mint a vezetékes, ezért mosás és tisztítás esetén nincs szükség annyi mosószerre (ez egyaránt csökkenti a keletkező szennyvíz szennyezettségét és tisztítószerekre költött kiadásokat), mosógépben való felhasználáskor pedig nem válik ki belőle vízkő;
nincs klórral kezelve, így öntözéskor nem károsítja sem a növényeket, sem pedig a bőrödet.
Az esővíz begyűjtésének előnyeihez mindemellett hozzá járul (különösen a sűrű beépítésű, nagy felületeket lefedő, szilárd útburkolatokkal rendelkező, csatornázott városi és városias jellegű területeken) árvíz- és talajvédelmi szerepe is. Nagyarányú begyűjtés esetén ugyanis a lehulló csapadéknak legalább egy része nem kerül rögtön a csatornába és az elvezető árkokba, majd a szennyvíztisztító telepre vagy a folyókba. Így ezek terhelése csökken, az élővizek vízszintje pedig nem nő meg hirtelen, így csökken az ár- és belvízveszély.
Fontos azonban, hogy az összegyűjtött esővíz tisztítás nélkül nem feltétlenül biztonságos, különösen nem városi környezetben. Az összegyűjtött esővíz különböző egészségkárosító szennyezőanyagokat tartalmazhat, a tárolóban pedig feldúsulhat baktériumtartalma. Ezért alapesetben, további körültekintő intézkedések híján, ivásra, konyhai használatra és tisztálkodásra az esővíz nem ajánlott.
Mennyi víz gyűjthető be és honnan?
Esővizet begyűjteni gyakorlatilag bármilyen, megfelelő dőlésszögű, burkolt felületről lehet. Általában azonban az egyszerűség és a komolyabb szennyezések kivédése érdekében a tetőről érdemes igazán gyűjteni (de például palatetőkről és a bitumenes tetőkről az anyaguk miatt nem ajánlott az esővízgyűjtés).
A begyűjthető vízmennyiség egyaránt függ

a tető méretétől,
a tető fedésére használt anyagtól és
lakóhelyünk éves csapadékmennyiségétől.

Egy 120 négyzetméter tetőfelülettel bíró, cseréppel fedett ház esetében 600 mm-es éves csapadékátlag esetén közel 65 köbméter esővíz lenne összegyűjthető.
Hogyan gyűjthető az esővíz?
Esővízgyűjtő rendszerünk megtervezésekor a fentiek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy mire kívánjuk használni az összegyűjtött esővizet, és milyen lehetőségeink vannak a tárolásra.
A legegyszerűbb, ha az ereszcsatorna végéhez odaállítunk egy hordót, és abba gyűlik a víz. Kertészeti árudákban külön erre a célra kifejlesztett, különböző méretű, akár sorba is köthető, alsó részükön csappal ellátott tartályok is beszerezhetőek mérettől és kiviteltől függően (200 litertől 1 köbméterig) 10 ezer forintos körüli ártól.
Ezek előnye, hogy működtetésükhöz nem kell plusz energia, mindössze néha le kell ereszteni (ősszel, a fagy beállta előtt mindenképp) és kitisztítani őket. Viszont csak kültérben, öntözésre és tisztításra ajánlható vizük.
Kezdésnek azonban már ezek is megfelelőek. Tavasztól őszig esik le az éves csapadék kétharmada, azaz körülbelül 400 milliméter. Ha mindössze egy 50 négyzetméteres tetőfelületről van lehetőséged gyűjteni, már akkor is 18 köbméter vizet tudnál a vegetációs ciklusban összegyűjteni.
Ezt a vizet eztán minden további befektetés nélkül tudod locsolásra, kézi mosásra, takarításra, tisztításra használni. 18 köbméter víz pedig az átlagos 600 forint köbméterenkénti víz és csatorna díjjal számolva 11 ezer forint. Egy olcsóbb vízgyűjtő tartály ára tehát már egy öntöző szezon alatt megtérül. Ha ezt minden háztartás meg tudná csinálni, közel 70 millió köbméter esővizet tudnánk felhasználni.
Persze elképzelhetőek és kivitelezhetőek ennél sokkal nagyobb kapacitású, összetettebb rendszerek, amelyek már-már a teljes vízigényünk csapadékvízből való fedezését célozzák. Ilyen esetben komolyabb föld alatti vagy épületben elhelyezett tárolóra, szivattyúra, szűrőkre és tisztítóberendezésre is szükség lehet.
Egyes elemek kivitelezése még megoldható házilag, különböző anyagok, készülékek (például régi tartályok) újrahasznosításával, ám egy igazán összetett, sok esővizet hasznosítani képes rendszer akár több millió forintos tétel is lehet. Bár a beruházás ilyenkor a legnagyobb, a megspórolt víz is ilyen esetben a legjelentősebb.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: egészségkárosító, szennyezettségét, tisztítószerekre, működtetésükhöz, kivitelezhetőek, köbméterenkénti, megtervezésekor, útburkolatokkal, felhasználáskor, négyzetméteres, tetőfelületről, elképzelhetőek, tetőfelülettel, csapadékvízből, legjelentősebb, tisztálkodásra, összegyűjthető, négyzetméterre, beszerezhetőek, összegyűjteni, legegyszerűbb, esővízgyűjtés, összegyűjtött, kifejlesztett, lehetőségeink, ereszcsatorna, begyűjtésének, szállításához, belvízveszély, gyakorlatilag, mindenekelőtt, csapadékátlag, kitisztítani, négyzetméter, szennyezések, legszorosabb, esővíz gyűjtésről, drága pénzen, listát mennyiség, legszorosabb értelemben, átlagos csapadékmennyiség, ország területére, esővíz előnyei, esővíz előnye, esővíz minőségét, keletkező szennyvíz, esővíz begyűjtésének, sűrű beépítésű, lehulló csapadéknak, elvezető árkokba, szennyvíztisztító telepre, élővizek vízszintje,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Mi van, ha?  Hibáztam már  Várnai Zseni - Éveim  Az izmaink nem csak testmozgás...  Alvó kutya  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagy természet  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Húsvéti üdvözlet !  2004-es kivégzés után  Márciuzs 24.  Húsvéti üdvözlet !  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Levél lány  A nagy természet  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Boldogság  Szép estét kedves látogatóimna...  Most - segíts meg Mária ,  Odaadja  Heltai Jenő: Március  Agárdi Gábor gondolata  Nárcisz  Heltai Jenő: Március  A jó kedv a világon  Mire jók ?  Ratkós beszületései a szereplő...  Alvó baby  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  A haj állapotának javítása egy...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Nárcisz  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  A nagyhét eseményei  Sok ember olyan,  Alvó cica  Virágvasárnap: az élet és a re...  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  A máj egészségének javítása te...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Képes idézet !  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Szép estét  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Paul David Tripp Március 25  Esti Ima !  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Rács mögé  Az út  Esti kép  Reményik Sándor: Itt most virá...  Szívet megérintő . . . 
Bejegyzés Címkék
esővíz gyűjtésről, drága pénzen, listát mennyiség, legszorosabb értelemben, átlagos csapadékmennyiség, ország területére, esővíz előnyei, esővíz előnye, esővíz minőségét, keletkező szennyvíz, esővíz begyűjtésének, sűrű beépítésű, lehulló csapadéknak, elvezető árkokba, szennyvíztisztító telepre, élővizek vízszintje, összegyűjtött esővíz, tárolóban pedig, komolyabb szennyezések, tetőről érdemes, bitumenes tetőkről, anyaguk miatt, begyűjthető vízmennyiség, tető méretétől, tető fedésére, fentiek mellett, összegyűjtött esővizet, ereszcsatorna végéhez, célra kifejlesztett, fagy beállta, éves csapadék, vegetációs ciklusban, vizet eztán, olcsóbb vízgyűjtő, öntöző szezon, teljes vízigényünk, igazán összetett, beruházás ilyenkor, egészségkárosító, szennyezettségét, tisztítószerekre, működtetésükhöz, kivitelezhetőek, köbméterenkénti, megtervezésekor, útburkolatokkal, felhasználáskor, négyzetméteres, tetőfelületről, elképzelhetőek, tetőfelülettel, csapadékvízből, legjelentősebb, tisztálkodásra, összegyűjthető, négyzetméterre, beszerezhetőek, összegyűjteni, legegyszerűbb, esővízgyűjtés, összegyűjtött, kifejlesztett, lehetőségeink, ereszcsatorna, begyűjtésének, szállításához, belvízveszély, gyakorlatilag, mindenekelőtt, csapadékátlag, kitisztítani, négyzetméter, szennyezések, legszorosabb, vízmennyiség, palatetőkről, esővízgyűjtő, tartalmazhat, kinyeréséhez, talajvédelmi, kiloköbméter, összetettebb, szomjoltásra, kivitelezése, hasznosítani, mindemellett, csatornázott, felhasználni, környezetben, körültekintő, intézkedések, különbségek, területeken, felületeket, egyszerűség, használatra, begyűjthető, biztonságos, feldúsulhat, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 73
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 9559
  • e Év: 51504
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.