Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Történetek
  2015-12-15 14:41:56, kedd
 
  ATI ÉS A HOLDVILÁG

Sejtelmesség és titokzatosság rejlik a Holdban. No meg a Mennyország. Egy nagyon szép történet a halálról, az öregedésről, az elmúlásról.

Ez a mese nem egyszerű esti mese, nem az, amelyet csak úgy lekapunk a polcról. Az Ati és a holdvilág Kiss Ottó Ati-sorozatának első része. Ahhoz képest, hogy első rész, egyből egy nehéz témát vesz elő, ami nem más, mint a halál. Azt, hogy ezzel a témával a gyerkőcök ne találkozzanak, nem lehet megakadályozni, hiszen vannak dédszüleik, nagyszüleik, kedvenc kis állataik. Ha pedig amúgy is mindenképpen beszélni kell róla, akkor azt csakis így érdemes.

,,Különleges autó. Vigyázat, csak egyszer használható!"

A jóságos és kedves Ármin bácsi már egyedül él, nem megy soha sehova, napjai nyugalmasan telnek. A délelőttöket a házban tölti, a délutánokat az udvaron vagy a garázsban egy autót szerelgetve, az estéket pedig a háza előtti padon üldögélve, közben pipázgatva, nassolgatva és az eget nézve. Itt ismerkedik meg vele az egyik nyaralása alkalmával Ati, az okos, érdeklődő és aranyos kisfiú, aki kíváncsi arra, hogy mi néznivaló van az égen, hiszen ő csak a Holdat látja. Ármin bácsi pedig elmesél neki egy érdekes történetet arról, hogy miért látjuk sárgának a Holdat, hogy ki az, aki meggyújtja a holdlámpákat, és hogy miért teszi mindezt. Aztán pedig egy régi emléket elevenít fel, amelyből kiderül, hogyan lehet autóval utazni a Holdra...

atiesaholdill1“- Mit csinálsz itt, Ármin bácsi? - kérdezte tőle egyszer Ati, mert éppen arra járt.
- Eszegetek, pipázgatok, és néha felnézek az égre - felelte az öreg.
- Van ott valami érdekes? - nézett Ati is felfelé, annyira, hogy majdnem hanyatt esett. - Én nem látok semmit, csak a holdat!
- Hát éppen ez az! - felelte Ármin bácsi. - Azért látod ilyen szép sárgának, mert Hanna kisasszony végre meggyújtotta rajta az összes holdlámpát.
- Miféle Hanna kisasszony? - kérdezte Ati, és megint hátradőlt, hogy jól megnézze a holdat. - Én nem látom!
- Persze, hogy nem látod - pöfékelt nagyot a pipájával az öreg. - Hanna kisasszony éppen akkora, mint te. De ha nagyobb lenne, mint mondjuk én vagy ez a ház, akkor se látnád, mert ilyen messziről csak a nagyon nagy dolgok látszanak a holdon. A hatalmas síkságok és a hatalmas völgyek.
- Én azokat se látom! - kiáltotta Ati.
- A világos foltok a síkságok, a sötétek meg a völgyek - mutatta Ármin bácsi. - De a völgyeket tengereknek is nevezik, pedig nincs is bennük víz.
- Miért nincs? - kérdezte Ati.
- Azért, hogy Hanna kisasszony nyugodtan át tudjon rajtuk kelni, amikor elindul, hogy meggyújtsa a holdlámpákat.
- Miféle holdlámpákat?
- Hát azt az ezer kicsi holdlámpát, amelyektől fényárban úszik a hold! Hogy innen is lássuk, milyen szép!
- Azért gyújtja meg őket Hanna kisasszony?
- Azért - bólintott Ármin bácsi. - Persze elsősorban nem nekünk, öregeknek és gyerekeknek gyújtja, hanem a szerelmespároknak. Hogy este is lássanak a parkban sétálni.“

ati

A történet klasszikus meseelemeket tartalmaz (pl. hét lakat), mégis friss, üde és mai. Az ég a sok csillaggal, a Hold, amolyan misztikus, távoli valami, és annyi izgalmas dolog történhet arra, hogy szinte meglódul a képzelet, és hát valahol a Mennyország is arra található. Hogy mi van ott, és hogyan jutunk el oda, az évezredek óta foglalkoztatja az embereket. Itt ebben a mesében pedig, egy nagyon szép magyarázatot kapunk erre.

ati_29_21A halál eléggé ijesztő dolog tud lenni, félelmet kelt az emberekben, pont ezért nem is igen szeretünk róla beszélni. Ez a mese viszont annyi kedvességgel, bájjal és inkább csak melankóliával mesél róla, hogy már-már vágyódást érez az ember a sejtelmes, a titokzatos után. De persze mindennek megvan a maga ideje. Ez az, amit Ati is megtanul ebből a történetből, és azt is, hogy félelem nélkül elfogadja azt, ha majd eljön az idő.

“- Azután azt tettem, amit a nagyapám kért - mondta Ármin bácsi. - Őriztem a tervrajzot egészen addig, míg meg nem öregedtem. Néhány hónapja pedig megértettem azt is, hogy mi a dolgom vele. A szobában kihajtogattam a megsárgult papírköteget, az udvarra összegyűjtöttem a szükséges alkatrészeket, aztán a garázsban elkezdtem megépíteni az autót.
- És sikerült? - kérdezte Ati.
- Már majdnem készen vagyok."

Ati és Ármin bácsi barátsága, a tervrajz kincsként őrzése és nagyapáról unokára szállása, a különleges örökség, mind-mind fontos momentumok. Megbecsülés, tisztelet jutott róluk eszembe, no meg az, hogy a halálra is készülni kell. El kell rendezni a dolgokat, és tovább kell adni az örökségünket valaki rá érdemesnek, lehetőleg úgy, hogy mi is tettünk hozzá valamicskét.

atiesaholdill2A Kapitány és Narancshal után egy újabb mese, mely A kis herceget juttatta eszembe, igaz, itt teljesen más értelemben. Nem a barátság és a felelősség kapcsán, hanem a hazautazása körülményei okán villant az eszembe. Ha a kis herceg nem is autóval utazott, és ha nem is a Holdra, de pont oda arra a távoli és misztikus helyre, amely ugyanúgy az égen található, akár csak a Hold.

,,Arra gondolt, milyen jó lesz majd, ha ő is megöregszik. Akkor összeszerelheti a különleges autót, és elrepülhet vele a holdra, hogy ő is segítsen Hanna kisasszonynak meggyújtani a holdlámpákat.,,

A kötetet Hanga Réka illusztrálta, aki hihetetlenül varázslatos, sejtelmes mesevilágot teremtett a történethez. Bájos, kedves, légies alakjai, nyugodt, sokféle pasztell színei, valamiféle időtlenséget hordoznak. Érdemes a részletekre odafigyelni: itt egy tetőcserép, ott egy cica. Ötletes megoldásokat alkalmaz, hangulatot teremt, érzelmeket közvetít, és azzal, hogy a tejkaramellát is belerajzolta a mesébe, engem teljességgel megvett. De említhetném a szereplők generációkat idéző ruházatát, vagy a Hold, az ég és a növények megjelenítését is. A szöveg és a rajzok nemcsak kiegészítik egymást, de érzékenyen reagálnak egymásra, harmóniában állnak egymással. Tényleg gyönyörű!

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013


 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: összeszerelheti, összegyűjtöttem, megjelenítését, megakadályozni, foglalkoztatja, tejkaramellát, kisasszonynak, atiesaholdill, melankóliával, kihajtogattam, titokzatosság, találkozzanak, alkatrészeket, megoldásokat, örökségünket, meseelemeket, magyarázatot, mindenképpen, belerajzolta, kedvességgel, illusztrálta, holdlámpákat, hihetetlenül, teljességgel, papírköteget, délelőttöket, időtlenséget, generációkat, sejtelmesség, meggyújtotta, történethez, gyerekeknek, varázslatos, kiegészítik, nassolgatva, mesevilágot, nagyon szép, holdvilág Kiss, nehéz témát, házban tölti, udvaron vagy, autót szerelgetve, estéket pedig, háza előtti, eget nézve, egyik nyaralása, érdekes történetet, régi emléket, égre –, összes holdlámpát, nagyon nagy, hatalmas síkságok, Kiss Ottó Ati-sorozatának, Miféle Hanna, Hanga Réka, Cerkabella Könyvkiadó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márciuzs 24.  Szép estét  Alvó cica  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Mi van, ha?  Esti képek  Facebookon kaptam  Inkább ad  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Haja van  Válaszok a halál után  Inkább ad  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Alvó baby  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Játékos kis cicák  Jó éjszakát  Esti kép  képre írva  Szép estét  Idővel az ember megérti, hogy ...  A csend aranyat ért  A jó kedv a világon  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Szép estét  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  virágvasárnap  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Táplálékok a máj egészségének ...  Az út  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Szép estét kedves látogatóimna...  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Alvó cica  képre írva  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  A szeretetről  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Inkább ad  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap: az élet és a re...  Kövesd a vezetőt  Sárkány  Esti kép  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után 
Bejegyzés Címkék
nagyon szép, holdvilág Kiss, nehéz témát, házban tölti, udvaron vagy, autót szerelgetve, estéket pedig, háza előtti, eget nézve, egyik nyaralása, érdekes történetet, régi emléket, égre &#8211, összes holdlámpát, nagyon nagy, hatalmas síkságok, hatalmas völgyek, világos foltok, völgyek &#8211, völgyeket tengereknek, ezer kicsi, parkban sétálni, történet klasszikus, mesében pedig, mese viszont, titokzatos után, maga ideje, nagyapám kért, tervrajzot egészen, dolgom vele, szobában kihajtogattam, megsárgult papírköteget, udvarra összegyűjtöttem, szükséges alkatrészeket, garázsban elkezdtem, tervrajz kincsként, különleges örökség, örökségünket valaki, újabb mese, felelősség kapcsán, hazautazása körülményei, égen található, különleges autót, kötetet Hanga, részletekre odafigyelni, szereplők generációkat, növények megjelenítését, rajzok nemcsak, összeszerelheti, összegyűjtöttem, megjelenítését, megakadályozni, foglalkoztatja, tejkaramellát, kisasszonynak, atiesaholdill, melankóliával, kihajtogattam, titokzatosság, találkozzanak, alkatrészeket, megoldásokat, örökségünket, meseelemeket, magyarázatot, mindenképpen, belerajzolta, kedvességgel, illusztrálta, holdlámpákat, hihetetlenül, teljességgel, papírköteget, délelőttöket, időtlenséget, generációkat, sejtelmesség, meggyújtotta, történethez, gyerekeknek, varázslatos, kiegészítik, nassolgatva, mesevilágot, megértettem, tengereknek, szerelgetve, harmóniában, megöregszik, nyugalmasan, délutánokat, mennyország, meggyújtani, történetből, részletekre, öregedésről, körülményei, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 316
  • e Hét: 1934
  • e Hónap: 9802
  • e Év: 51747
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.