Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egyházi gyógyítás : Hildegárd
  2009-12-04 09:57:54, péntek
 
   
  Szent Hildegárd

Bingeni Hildegárdként ismerik, mivel élete jelentős részét a bingeni kolostorban töltötte. Bingen Mainz alatt, a Rajna erős jobbkanyarjában fekszik, ahol a folyó északnyugatnak fordul. Hildegárd 1098-ban született, egy Rajna-vidéki nemesi családban. Családja a gyenge fizikumú, gyenge egészségű lányt korán a disibodenbergi kolostorba adta, ahol felnevelkedett. Amilyen gyenge volt fizikailag, olyan erős szellem lakozott benne, rendkívüli aktivitását 81 éves korában bekövetkezett haláláig megőrizte. 38 éves korában apácatársai - akarata ellenére - apátnőjükké kiáltották ki, és igazi aktivitása ekkor kezdődött.


Előbb Bingen mellett, majd Eibingenben építtetett új kolostort, és sokat utazott. Korának egyházi és világi személyiségeivel gyakran levelezett, a hozzá fordulóknak látnoki erejű tanácsokat adott, amelyek beváltak. Látnoki képességei már gyermekkorában jelentkeztek. Mint mondja, látomásai nem a jövőre vonatkoznak, hanem a jelen jobb megértésére. Közemberektől a leghatalmasabbakig fordultak hozzá tanácsért, III. Konrád császárt és Barbarossa Frigyest is beleértve. Ő pedig nem kedveskedett senkinek, rosszallásait egyenesen fogalmazta meg.

Csak mellesleg jegyzem meg, hogy egy német olajvállalat nemrég közzétett egy naív rajzot arról, hogyan jósolta meg Szent Hildegárd a kőolaj és a földgáz hasznosítását és annak hasznát.

Tehetsége a nyelvek területén is kitűnt. Segítség nélkül tanult meg latinul. Misztikus írásait latinul írta, különös költőiségű, látomásokkal telített verseit, amelyek a mai költészetben is megállnák helyüket, latinul és németül. Egyik versét Babits fordította magyarra.

A nyelvészek és az eszperantisták védőszentjüknek tekintik, mert - isteni sugallatra - mesterséges nyelvet talált ki, amit ignota lingua-nak, ismeretlen nyelvnek hívnak, és ennek a nyelvnek nemcsak a leírása maradt fenn, hanem a nyelv szavait verseibe szervesen be is építette.

Állítólag a zenéhez is értett. Daljátékát apácák játszották örömmel.

Én mindezeken túl elsősorban tudósnak tartom. Magába szívta korának ismereteit, és azokat továbbfejlesztette. Elfogulatlanul, dogmák nélkül vizsgálta a természetet. Elsősorban gyógyítani akart, de ehhez először a természetet akarta megismerni. Az első német természettudósnak, az első német orvosnak is nevezik. Orvosi ismereteit a Füvek Könyvében és a Fák Könyvében írta le.

Önzetlenül és alázattal gyógyított, nem pénzért, és tudását megosztotta másokkal is. Nézzük, mit írt a diófáról!

"A diófa meleg és keserűség van benne, és mielőtt gyümölcsöt hozna, ez a keserűség a törzsében és a leveleiben található, és ez a keserűség meleget ad és ez hozza a diókat. És amikor a magok növekedni kezdenek, csökken a keserűség, és édesség keletkezik a helyén. Amikor azonban az édesség a magokban növekszik, akkor van az édesség a legmagasabb szinten, és így keveredik az édesség és annak legmagasabb foka, és hívják elő a magot, és akkor a keserűség és a melegség a törzsben maradnak és kívül diókat növelnek. Azonban a növekedésés a gyümölcsérés után a gyümölcstermő fák levelei gyógyításra többé nem alkalmasak, mert nedvük a gyümölcsökbe költözik.

A diófa levelinek első felpattanásától addig, amíg gyümölcsei növekednek, vagyis amíg a diók még éretlenek, és nem lehet őket megenni, vedd a fa leveleit, amikor még frissek, és préseld a nedvüket arra a helyre, ahol az embert férgek gyötrik, vagy ahol nyüvék vagy más férgek benne növekednek, és tedd ezt gyakran, és a férgek megdöglenek. Ha azonban a férgek a gyomrodban születnek, végy diófalevelet és barackfalevelet egyenlő mennyiségben, mielőtt ezek gyümölcsöt érlelnek, porítsd őket egy felforrósított kövön, és edd ezt a port tojással, levessel, vagy egy kevéssé megpirított liszttel, és a férgek a gyomrodban megdöglenek.


És akiben a lepra elkezd növekedni, az préselje ki a levelek nedvét és adja öreg zsírhoz, és így készítsen kenőcsöt, és akkor amikor a lepra még fiatal benne, kenje magát tűz mellett, és tegye ezt gyakran, és kétség kívül meg fog gyógyulni, kivéve ha az Úr nem akarja. És akit köszvény kínoz, az vegye a földet, ami e fa gyökereinél található, mielőtt a fa gyümölcsöt érlel. És forrósítsa fel ezt a földet tűzben, mintha kő lenne és így készítsen izzasztófürdőt, és amikor ebben a fürdőben ül, locsolgassa az így felforrósított földet, hogy ettől melege legyen és verítékezzen, és így fürödjön. És a köszvény, ami tagjait kifacsarja és ki akarja törni, kihajttatik, és törött tagjai is meggyógyulnak így, ha gyakran teszi ezt, amennyiben a köszvény még csak elkezdte őt kínozni. És akiben sok a nyálka, vegye azt, amit a dió kiizzad, ha megvágják az ágait, mindegy hogy az gomba avagy más tajték-e, és főzze mértékkel vízben édesköménnyel és egy kevés zsázsával, és szűrje át kendőn, és igya azon melegében, és ez kihajtja belőle a nyálkát, és megtisztítja őt.

És akinek ótvar van a fején, vegye a dió külső burkát, vagyis a héját, és préselje ki a nedvet belőle a sebes helyek felett, vagyis az ótvarok felett, és ha a nedv keserűsége miatt ezek a helyek megduzzadnak, azonnal kenje be faolajjal, és ez enyhíti a keserűséget. És tegye ezt gyakran, és az ótvar meggyógyul.

Azonban aki sok diót eszik, akár frisset, akár öreget, könnyen lesz lázas, mégis az egészségesek ezt kiállják, de a betegek károkat szenvedhetnek tőle. A diókból kipréselt olaj meleg, és zsírossá teszi annak a húsát, aki belőle eszik, és vidámmá is teszi; de kivész belőle a nyálka, és az ember mellét váladékkal, vagyis nyálkával tölti meg. Mégis a betegek csakúgy, mint az egészségesek kiállják és elviselik ezt az étket; de a beteg mellet némileg kehessé teszi."

Eddig az idézet, a helyesírást igyekeztem az eredeti szöveg módján tartani.

Üdítően egyéni, eredeti gondolatok, mástól ilyeneket nem olvastam, minden elismerésem a szent hölgyé! Gyógyítsuk magunkat dióval, a gyógyulás nem lehet kétséges, ha Isten másként nem akarja!

Szent Hildegárd minden tudása és zsenialitása mellett is megmaradt a legszerényebb apácának. Önmagáról csak így nyilatkozott: "egy nyomorult nőszemély", "törékeny ember, akiben semmi állandóság nincs, hamu a hamuból és por a porból".

Alázattal, segítséggel fordult mindenki felé. És ez a szent hölgy az egyház szemében mégsem válhatott szentté. Egy évvel halála előtt kolostorába fogadott egy, a mainzi érsek által kiközösített ifjú lovagot, aki a kolostorban halt meg, és Hildegárd ott temettette el, az érsek minden haragja és hatalma ellenére.

Így aztán ez a legszentebb hölgy hivatalosan mégsem lehetett szent. Pedig a diófáról is milyen jókat írt!
Lásd lejjebb : 2012 mégis szent lett !






Forrás: Terebess.hu

KIEGÉSZÍTÉS :

Hildegard von Bingent (1089-1179) nem a megszokott formában avatta szentté XVI. Benedek - olvasható a L'Osservatore Romano május 12-i cikkében. A szent eddig a német nyelvű területekre és a bencés rendre korlátozódó tiszteletét terjesztette ki a pápa az egész Egyházra. E hivatalos lépésnek köszönhetően emléknapja bekerül a liturgikus naptárba, mely formálisan a szenttéavatásnak felel meg - emeli ki a vatikáni napilap.

XVI. Benedek május 10-én délelőtt kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusát, melynek során Bingeni Szent Hildegard tiszteletét kiterjesztette az egész Egyházra. A XII. században élt bencés apácát halála után a renden belül szentként tisztelték, ám hivatalosan soha nem történt meg kanonizációja.

Hildegard 1098-ban született Bermersheimben, és 90 éves korában halt meg Rupertsbergben. E nagy szent az egyháztörténelem viharos korszakában élt - fogalmazott XVI. Benedek pápa. 2010-ben, az egyik általános kihallgatáson tartott katekézisében is kifejezte Hildegard von Bingen személye iránti tisztelét.

A bencés rend 1916-ban vette fel Bingeni Szent Hildegard ünnepét a naptárába, szeptember 17-ére. A Szentatya döntése alapján Bingeni Szent Hildegard tisztelete ezentúl az egész Egyházra vonatkozik.




Forrás :Magyar Kurír
 
 
1 komment , kategória:  Kegyhelyek, gyógyítások  
Címkék: személyiségeivel, szenttéavatásnak, egyháztörténelem, jobbkanyarjában, védőszentjüknek, felpattanásától, barackfalevelet, izzasztófürdőt, eszperantisták, elfogulatlanul, disibodenbergi, felforrósított, felnevelkedett, szenttéavatási, rupertsbergben, északnyugatnak, kiterjesztette, gyermekkorában, bermersheimben, szenvedhetnek, kihallgatáson, édesköménnyel, kanonizációja, hildegárdként, közemberektől, gyümölcstermő, meggyógyulnak, katekézisében, hasznosítását, legszerényebb, bekövetkezett, rosszallásait, gyümölcsökbe, egészségesek, kedveskedett, olajvállalat, bingeni kolostorban, folyó északnyugatnak, gyenge fizikumú, disibodenbergi kolostorba, hozzá fordulóknak, jövőre vonatkoznak, jelen jobb, német olajvállalat, naív rajzot, földgáz hasznosítását, nyelvek területén, eszperantisták védőszentjüknek, nyelvnek nemcsak, leírása maradt, nyelv szavait, természetet akarta, Szent Hildegárd, Bingeni Hildegárdként, Bingen Mainz, Előbb Bingen, Barbarossa Frigyest, Füvek Könyvében, Osservatore Romano, Angelo Amato, Szenttéavatási Kongregáció, Bingeni Szent Hildegard, Magyar Kurír,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Robin Wight pitypang szobra  Egy gondolat  Isten hűségének mértéke  Egyszerű  Annyira tisztelem a szabadságo...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam Krisztinától  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Szívek  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  jó reggelt  Az ember emlékekből áll  Martin Buber, A haszidim meséi  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Emlékezz  különleges  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Töröld le  különleges  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  IGEN így  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Müller Péter tollából  Az ókori görögök sebkezelésre ...  39 ígéret  Egy párkányon  Hamvas Béla  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kertem  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Az ember  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szép estét  Walter Chrysler mondta  Kedvenc felismerésem az imádsá...  IGEN így  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Különleges  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Walter Chrysler mondta  IGEN így  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  A Magyar Költészet napja alkal...  Márai Sándor tollából  Jan Twardowski - Siessünk  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  jó reggelt  Paul David Tripp Április 13  A pitypang legendája  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Paul David Tripp Április 12  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jan Twardowski - Siessünk  Egy párkányon  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Anyámról való emlékek  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Eduardo Sacheri gondolata  Tanácsok egy pszichológustól  Esterházy Péter: Harmonia c... 
Bejegyzés Címkék
bingeni kolostorban, folyó északnyugatnak, gyenge fizikumú, disibodenbergi kolostorba, hozzá fordulóknak, jövőre vonatkoznak, jelen jobb, német olajvállalat, naív rajzot, földgáz hasznosítását, nyelvek területén, eszperantisták védőszentjüknek, nyelvnek nemcsak, leírása maradt, nyelv szavait, természetet akarta, első német, diófa meleg, leveleiben található, keserűség meleget, magok növekedni, magokban növekszik, legmagasabb szinten, törzsben maradnak, gyümölcsérés után, gyümölcsökbe költözik, diófa levelinek, nedvüket arra, embert férgek, férgek megdöglenek, gyomrodban születnek, felforrósított kövön, port tojással, kevéssé megpirított, gyomrodban megdöglenek, lepra elkezd, levelek nedvét, földet tűzben, gomba avagy, kevés zsázsával, nedvet belőle, sebes helyek, ótvarok felett, nedv keserűsége, helyek megduzzadnak, ótvar meggyógyul, betegek károkat, diókból kipréselt, ember mellét, betegek csakúgy, egészségesek kiállják, beteg mellet, helyesírást igyekeztem, eredeti szöveg, szent hölgyé, legszerényebb apácának, nyomorult nőszemély, szent hölgy, egyház szemében, évvel halála, mainzi érsek, kolostorban halt, érsek minden, legszentebb hölgy, megszokott formában, szent eddig, német nyelvű, bencés rendre, egész Egyházra, liturgikus naptárba, szenttéavatásnak felel, vatikáni napilap, renden belül, egyháztörténelem viharos, egyik általános, bencés rend, személyiségeivel, szenttéavatásnak, egyháztörténelem, jobbkanyarjában, védőszentjüknek, felpattanásától, barackfalevelet, izzasztófürdőt, eszperantisták, elfogulatlanul, disibodenbergi, felforrósított, felnevelkedett, szenttéavatási, rupertsbergben, északnyugatnak, kiterjesztette, gyermekkorában, bermersheimben, szenvedhetnek, kihallgatáson, édesköménnyel, kanonizációja, hildegárdként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1243
  • e Hét: 11357
  • e Hónap: 25106
  • e Év: 229807
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.