Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Őrjítő helyzetbe sodródtak ...
  2008-10-09 22:07:33, csütörtök
 
   
  Elhallgattak a Lipót falai
Őrjítő helyzetbe sodródtak a betegek az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet végleges bezárása miatt

Kovergenciaprogram és telekspekuláció, a lelki betegségek kezeléséhez fűződő jog elutasítása, aluljárókban kucorgó egykori gondozottak, a betegutak és a neves tudományos központ szétzilálódása - mindez szóba kerül az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet tavalyi megszűntetése kapcsán. A szakma szerint új intézményre lenne szükség, mert az áldatlan helyzet nem sokáig tartható.


Már csak az ágyak nyöszörgő rácsai emlékeztetnek arra, hogy itt évtizedeken keresztül világszínvonalú gyógyítómunka folyt (Fotó: Hegedűs Márta)


Irtózik az ember attól, amit nem ért igazán. Akkor is így van, ha az ember történetesen döntéshozó, végrehajtó, és akkor is, ha csupán passzív szemlélője az előbbi kettő tevékenységének. A döntéshozó kiagyalta, a végrehajtó pedig tavaly április 1-jével jogilag megszüntette az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, a sárga épületkomplexumot, amelyet száznegyven évvel ezelőtt hozott létre a jóakarat és részben a kényszer, mert a magyar betegeket nem fogadta sem a prágai, sem a lembergi elmegyógyintézet.

Meglehet, I. Ferenc József is irtózott a lelki betegektől, mindenesetre elrendelte a ház fölépítését a budai molnár, Göbl Lipót tulajdonában álló birtokon. Buda városa megvásárolta tőle, s 1868-ban megépült az Országos Tébolyda. Attól kezdve a Göbl után Lipótmezőnek nevezett terület a rajta magasodó házzal az elmegyógyintézet szinonimájává, az ország második legnagyobb, romantikus stílusú sárga épülete pedig a magyar pszichiátriai tudomány és gyógyítás nemzetközileg is ismert, becses jelképévé vált.
A "sárga ház" már a megépülésekor tekintélyt parancsolt, a benne folyó munkát pedig lassacskán megismerte szinte az egész világ. Itt soha nem alkalmaztak kényszerítő módszereket, noha a 19. században másutt még bevett eljárások voltak. Az intézmény vezetői folyamatosan bővítették a gyógyszeres kezelés lehetőségeit, korukat megelőzve alkalmazták a pszichoterápiás módszereket, nem egyet maguk dolgoztak ki, írtak le. Az intézmény struktúrája - ezért a neve is - folyamatosan változott, alkalmazkodva az újabb és újabb tudományos ismeretekhez, s szervezte eggyé azt, ami addig különálló, a pszichiátriától független volt. Így olvasztotta magába többek közt az ideggyógyászat és a rohamosan fejlődő lélektan új fölfedezéseit, alakította ki új és önálló orvoslási területként itthon a nemzetközi tudományos körökben szintén elismert gyermekpszichiátriát. Erőt sugárzó épület idekint, gyógyítói alázat odabent.

Elfordított tekintetek
Az irtózás a "lelki" betegektől a kádári időkben is megvolt, csakhogy a materialista fölfogás lényegesen kézenfekvőbb megoldásokat kínált. Füredi János professzor pontosan emlékszik arra a tizennégy évre, amelyet a Kútvölgyi állami kórházban töltött. A pszichiátriával kapcsolatban pofonegyszerű volt a fölfogás: egy elvtárs nem lehet elmebajos, egy elmebajos pedig nem lehet elvtárs. Aztán amikor az egyik főelvtárs (miniszter) öngyilkosságot követett el, a hatalom belátta, hogy mégiscsak kell pszichiátria, orvosostul, módszerestül, kutatásostul, hiszen a bajtól még a pártban betöltött funkció sem védi meg az embert.

A Lipótot több mint százharminc év után vetették áldozatul az országos intézményi struktúraátalakításnak, de hogy valójában milyen akarat építette az áldozati oltárt, arról csak sejtések vannak. Sokan ingatlanspekulációt gyanítanak a háttérben, hiszen elhelyezkedése miatt a Lipót előkelő helyet szerzett magának az ország legértékesebb ingatlanjainak a listáján. Ez azonban gyönge érvnek látszik, tekintve, hogy a környék ugyancsak rendkívül értékes ingatlanjait - például Klebelsberg Kunó egykori oktatási miniszter villáját is - már hosszú ideje hiába kínálják megvételre. Marad tehát a másik lehetőség, amit a szakma az ellene folyó támadásként értékel, s röviden pszichoirtó akciónak nevez. Kiagyalói a konvergenciaprogram álruhájában hadjáratot hirdettek a pszichiátria ellen.

Füredi János, az időközben Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetté fejlődött egykori tébolyda pszichiátriai igazgatója szerint ebből az intézményből lehetett a legtöbb gyógyítót elbocsátani, amikor a kormány meghirdette a nemzetközi igazodáshoz illőnek vélt takarékoskodási programját. És ott a politikus csaknem ésszerű gondolkodása. "Ha dönteni kell egy kórházról, akkor nyilvánvaló, hogy elsőként a pszichiátriát szüntetik meg.

Szülészetre-nőgyógyászatra szüksége van a politikus feleségének, gyermekgyógyászatra a gyerekének, urológiára pedig előbb-utóbb neki. Ez kézenfekvő, ráadásul a pszichiátriát a legtöbben valami furcsa, misztikus dolognak tartják, amit el kell tolniuk maguktól, amiről el kell fordítaniuk a tekintetüket."

A felszín mélyebb rétegeket is rejt. A pszichoirtó akció hátterében, a takarékoskodók mögött azok állnak, akik - így vagy úgy - jól megélnek a pszichiátria iránti érdeklődésből, még akkor is, ha elutasítják a tudományág tanait, kétségbe vonják e sajátos orvoslás létjogosultságát, végső fokon az emberi lélek "jogát" a betegséghez és a kezeléshez. Az egyetemi tanár szerint őket szolgálja kellő fölkészültség híján, akarva-akaratlanul, a döntéshozó és a végrehajtó. S bár a szcientológiai egyházat már több helyütt betiltották, a professzor szerint Magyarországon valószínűleg körülményes lenne ugyanezt tenni. "Nem tudom kizárni, hogy ne lett volna hatással a szcientológia a közhangulatra" - mondja.

Élő áldozat az oltáron
Tavaly április 1-jén - a sors fintorából éppen a "bolondok napján" - Molnár Lajos egészségügyi miniszter egyetlen tollvonással megszüntette az OPNI összes ágyát, jogutód nélkül fölszámolta az intézményt. Akkor élőláncot is vontak a tiltakozók az OPNI körül, de hiába volt minden érv és indulat, sajtócikk és ellenzéki tiltakozás, a hatalom hajthatatlan maradt. Füredi János és munkatársai szakmai alapon győzködtek: a lelki betegek járóbeteg-szakellátását kell fejleszteni, s akkor majd magától csökken az ágyszám. A tudományos központ szükségszerű életben tartásának érve sem volt elég erős.

Az OPNI akkor papíron megszűnt, ténylegesen pedig december 31-én ürült ki az épület. A hír hallatán több beteg kétségbeesett, s a Horváth Ágnes akkori államtitkár, későbbi miniszter által az OPNI kápolnájában tartott értekezleten a gyógyítók is dühöngtek és sírtak a tehetetlenségtől. A kegyelemdöfés így hangzott: "Lássuk be, nem ez a 21. század kórháza."

Egy vicc szerint a neurotikus beteg légvárat épít, a pszichotikus beteg beköltözik, a pszichiáter pedig beszedi a lakbért. Az OPNI bezárásával azonban nincs "börze", ahol a neurotikus fölajánlhatná betegtársának a légvárat, s a beszedhető lakbér is egyre kevesebb. Noha azt ígérték, minden beteget elhelyeznek más intézményben, a kérdés nem ilyen egyszerű. A neurológiai ellátás elvben az Amerikai úti idegsebészeti intézményben kap helyet, azonban az átépítés, a bővítés még várat magára. A lelki gondozottak közül többen távoztak, de gyanítható, hogy nem feltétlenül az otthon fészekmelege várta őket. A szakorvos nemrég az épület közelében látta viszont egykori betegét, az illető egy padon aludt. A hajléktalanok életét éli, miközben fedélen kívül gyógyításra is nagy szüksége volna.

Ráadásul nincs egyedül: a szakma az egykori OPNI-betegek egész csoportját véli azonosítani az aluljárókban kucorgó, erdőkben bujkáló emberekben. Aki más kórházba - a Nyírő Gyulába, a Flór Ferencbe, a Szent István Merényi-telepére - került, gyógyítóját keresi, a vezető gyógyítók közül pedig csak egyetlenegy kapott egy éppen üresen álló osztályvezetői állást. A többiek szétszóródtak, elszéledt a hajdan erős tudományos munkacsoport, a szerencsésebbek magánpraxist indítottak. S noha minden rehabilitációs ágy átkerült valamelyik kórházba, Füredi professzor szerint nem oldódott meg a helyzet. Mint mondta, az ágyakat nem címkézték meg, így aztán a befogadó kórház a saját belátása szerint használja, sokszor más betegségben szenvedőket gyógyít rajtuk, mint ahogyan például Veszprémben is teszik az áttelepített ötvenöt ággyal. A Semmelweis Egyetem kilencvenegy ágyat és három osztályt vett át, de küszködik, hogyan lássa el az OPNI volt betegeit a gyógyítandók tavaly több ezerrel megnövelt beteglétszáma mellett. Ha megmaradhatott volna a Lipót - akár csökkentett ágyszámmal -, akkor "haza" lehetett volna hozni a szentgotthárdi és zalaapáti elmeszociális otthonban élő budapestieket is, akik most az otthonuktól távol kapnak ellátást.

Az OPNI bezárásával megszűnt Budán a drog- és alkoholfüggő betegek gyógyításának, megfigyelés alatt tartásának lehetősége is. A szakkollégium pszichiáterei még a Medgyessy-kormány idején kérték Csehák Judit egészségügyi minisztert, tegye lehetővé, hogy az Országos Addiktológiai Intézet a Lipótra költözhessen, hiszen az alkoholfüggőség népbetegség Magyarországon, gyógyításához komoly pszichiátriai háttérre van szükség, ami az OPNI-ban rendelkezésre állt. (Ugyancsak a sors fintora, hogy megszűnik az OAI is.) Az addiktológiai ellátás a Duna másik partján lévő Merényi kórházba került az OPNI-ból, márpedig egy budai illetőségű beteg Budán keresne gyógyulást, nem utazik Pestre. A város két részét nemcsak a Duna, hanem paradox módon a vízen átívelő hidak is elválasztják ma már. Kis túlzással: egy pszichiátriai gondozott manapság ugyanolyan nehezen közlekedik, mint annak idején, amikor megépítették (korszerűtlenségére hivatkozva) a tavaly bezárt OPNI-t. A korszerűtlenséggel kapcsolatban Füredi doktor csöndben megjegyzi: igaz, hogy sokba került a Lipót fűtése, de a klímaváltozással majd ugyanolyan költséges hűtésre lesz szükség, bármi is létesüljön másutt, a Lipóton viszont a legnagyobb hőségben is szigeteltek a vastag falak.

Titokzatos jövő
A professzor úgy véli: a szakmának és a betegeknek egyaránt szüksége lenne egy központi intézményre az OPNI helyett. Egy ilyen kórházban - például a pszichiátriai ellátásban kiváló Nyírő Gyulában - ismét helyet kaphatna a tudományos és oktatómunka, ismét lenne terepe a szak- és továbbképzésnek, hiszen az OPNI gondozottai megannyi színt képviseltek a lelki betegségek palettáján. De persze egyetlen új hely sem lesz olyan, mint az OPNI, ahol "beszéltek a falak", s noha a Magyar Tudományos Akadémia doktora nem penget metafizikai húrokat, Füredi János mégis azt mondja: a Lipótnak sajátos aurája volt, amely üzenetet közvetített. Csak találgathat az ember, mi lesz az OPNI műemlék épületének és csodás ősparkjának sorsa. A kerület polgármestere változtatási tilalmat rendelt el ugyan az ingatlanon - vagyis évekig még egy szöget sem lehet beverni a falba -, de a tilalomnak is vége szakad egyszer.

Niczky Emőke

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: létjogosultságát, elmegyógyintézet, tehetetlenségtől, klímaváltozással, szerencsésebbek, alkoholfüggőség, telekspekuláció, világszínvonalú, pszichiátriával, tevékenységének, pszichiátriától, pszichoterápiás, takarékoskodási, továbbképzésnek, osztályvezetői, szétzilálódása, szentgotthárdi, magyarországon, öngyilkosságot, elhelyezkedése, megmaradhatott, ingatlanjainak, szcientológiai, nőgyógyászatra, ideggyógyászat, takarékoskodók, rehabilitációs, pszichiátriai, rendelkezésre, idegsebészeti, gyógyításának, gyógyítómunka, megépülésekor, közhangulatra, szcientológia, pszichiátriát, lelki betegségek, neves tudományos, szakma szerint, áldatlan helyzet, ágyak nyöszörgő, ember attól, ember történetesen, előbbi kettő, döntéshozó kiagyalta, végrehajtó pedig, sárga épületkomplexumot, magyar betegeket, lembergi elmegyógyintézet, lelki betegektől, budai molnár, rajta magasodó, Országos Pszichiátriai, Neurológiai Intézet, Hegedűs Márta, Neurológiai Intézetet, Ferenc József, Göbl Lipót, Országos Tébolyda, Füredi János, Klebelsberg Kunó, Neurológiai Intézetté, Molnár Lajos, Horváth Ágnes, Nyírő Gyulába, Flór Ferencbe, Szent István Merényi-telepére, Semmelweis Egyetem, Csehák Judit, Országos Addiktológiai Intézet, Nyírő Gyulában, Magyar Tudományos Akadémia, Niczky Emőke,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Byron - Ahogy itt jár -...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mi lenne ha  Alvó cicák  Nagyi telefonál  Alázat  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png fotel  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Idő  Akarat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Zilahy Lajos gondolata  Egy hatékony szolga  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Png lepke  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szívem tiéd  Akarat  Png ház  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png lepke  Nagyon különös  Szép estét  Zilahy Lajos gondolata  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Elköszönt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png virág  Kellemes délutánt kívánok  Minden harmadik...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kerüld el az evangélium örömén...  Nagyi telefonál  Nem számIt  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Akarat  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Gonosz démon-álarc  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Paul David Tripp Április 20  Paul David Tripp Április 20  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Tóth Ágnes - Szervusz pad 
Bejegyzés Címkék
lelki betegségek, neves tudományos, szakma szerint, áldatlan helyzet, ágyak nyöszörgő, ember attól, ember történetesen, előbbi kettő, döntéshozó kiagyalta, végrehajtó pedig, sárga épületkomplexumot, magyar betegeket, lembergi elmegyógyintézet, lelki betegektől, budai molnár, rajta magasodó, elmegyógyintézet szinonimájává, ország második, magyar pszichiátriai, megépülésekor tekintélyt, benne folyó, egész világ, intézmény vezetői, gyógyszeres kezelés, pszichoterápiás módszereket, intézmény struktúrája, pszichiátriától független, rohamosan fejlődő, nemzetközi tudományos, kádári időkben, materialista fölfogás, tizennégy évre, pszichiátriával kapcsolatban, elmebajos pedig, egyik főelvtárs, hatalom belátta, pártban betöltött, országos intézményi, áldozati oltárt, ország legértékesebb, környék ugyancsak, másik lehetőség, ellene folyó, pszichiátria ellen, időközben Országos, intézményből lehetett, legtöbb gyógyítót, kormány meghirdette, nemzetközi igazodáshoz, politikus csaknem, pszichiátriát szüntetik, politikus feleségének, legtöbben valami, felszín mélyebb, pszichoirtó akció, takarékoskodók mögött, pszichiátria iránti, tudományág tanait, emberi lélek, egyetemi tanár, szcientológiai egyházat, professzor szerint, sors fintorából, hatalom hajthatatlan, lelki betegek, tudományos központ, vicc szerint, neurotikus beteg, pszichotikus beteg, pszichiáter pedig, neurotikus fölajánlhatná, beszedhető lakbér, neurológiai ellátás, lelki gondozottak, otthon fészekmelege, szakorvos nemrég, épület közelében, padon aludt, hajléktalanok életét, egykori OPNI-betegek, aluljárókban kucorgó, vezető gyógyítók, éppen üresen, többiek szétszóródtak, hajdan erős, szerencsésebbek magánpraxist, befogadó kórház, saját belátása, áttelepített ötvenöt, gyógyítandók tavaly, otthonuktól távol, szakkollégium pszichiáterei, alkoholfüggőség népbetegség, sors fintora, addiktológiai ellátás, budai illetőségű, vízen átívelő, pszichiátriai gondozott, tavaly bezárt, klímaváltozással majd, legnagyobb hőségben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1006
  • e Hét: 2716
  • e Hónap: 11320
  • e Év: 47261
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.