Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Van, aki jól jár az orosz almastoppal,
  2014-09-19 22:46:01, péntek
 
   
  Ha már lecsúsztunk róla, legalább a magyar költségvetésből pótolják azt a pénzt, amellyel az unió segítette volna az orosz embargó sújtotta magyar gazdákat. A kormány 3,16 milliárd forinttal támogatja az almatermelőket, aminek kampányából máris jutott a Simicska Lajos cégbirodalmához tartozó köztéri reklámfelületekre. Az embargónak pedig a támogatás ellenére még súlyos következményei lehetnek.
Mindössze 226 magyar termelő pénzigénye került ki Brüsszelbe abból a hét és félezres körből, amely jogosan kért volna támogatást, mert az Oroszország által elrendelt beviteli tilalom az ő termékét is sújtotta. Ezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondta a VS.hu-nak. Ő ezt azzal magyarázza, hogy passzívak a magyarok. Bezzeg a lengyelek máris 8 ezer kérelmet továbbítottak az Európai Uniónak, amely 125 millió euróval, vagyis mintegy 38 milliárd forinttal támogatná az unió hoppon maradt zöldség- és gyümölcstermelőit.

Viszont a magyarok meg tudják venni a rajtunk maradt árut - tette hozzá a miniszter. Ezt támogatja az a bő 3 milliárd forint, amelyet a kormány kifejezetten az alma feldolgozására, tárolására és marketingjére ad a gazdáknak. Ez utóbbinak 45 millió forintos keretéből már meg is jelentek a plakátok a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tulajdonában lévő Publimont Kft. felületein, a metróban és buszmegállókban is gyakori, úgynevezett city light posztereken.
hazai alma népszerűsítő hirdetés, plakát, metró
EGY HIVATALI JAVASLAT RIASZTOTTA EL A GAZDÁKAT
Nem volt azonban ilyen gyors a minisztérium akkor, amikor azt dolgozta ki, milyen feltételekkel pályázhatnak az almatermelők az uniós támogatásra. Az Európai Bizottság augusztus 29-ei szabályozása alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szeptember 5-én adta ki közleményét, szeptember 10-én pedig Brüsszel már fel is függesztette az igények befogadását, miután azok többszörösen meghaladták az arra szánt pénzt. Ám az időszűkénél is nagyobb csapás volt a termelők számára a közleménynek az a mondata, miszerint a támogatási igényhez ,,javasolt mellékelni" a vevővel kötött szerződést.
A VS.hu-nak nyilatkozó agrárszakemberek azt mondták, hogy ez a ,,javaslat" nem életszerű a magyar mezőgazdaságban, mert a termelők jellemzően az utolsó pillanatban tudják meg, ki a vevőjük, miután nagy többségükben nem egy jól kiépített értékesítési lánccal rendelkező szövetkezet tagjai. A mezőgazdasági hivatal elnöke, Palkovics Péter szeptember 11-én le is mondott, bár cáfolták, hogy ez összefüggésben lett volna a támogatási fiaskóval.
A földművelésügyi miniszter a VS.hu-nak elismerte, hogy a baromfiágazatban és a sertéshúskészítmények területén is jelentős az orosz büntetőintézkedés hatása, ám szerinte az embargót meg lehet kerülni. Igaz, ő nem a sokak által hivatkozott megoldásra gondolt, hogy az oroszokkal jó kapcsolatokat ápoló szerbeket környékezzük meg beszállítóként. Szerinte ugyanis az oroszok is figyelik a termékutakat, vagyis ilyen egyszerűen nem lehet kijátszani az embargót.
hirdetés
embargó_2
Az orosz embargó kivédésére kinevezett miniszteri biztos, Budai Gyula a VS.hu-nak elmondta: Grúziában, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Fehéroroszországban és Türkmenisztánban tárgyal a magyar áruk elhelyezéséről. Egyúttal fokozott minőségi ellenőrzés alá vetik az idegen eredetű árukat, amiről a hét elején egyeztetett az áruházláncok vezetőivel. Az orosz piacról kiszorult termékek közül jelenleg a Lengyelországból származó zöldség, gyümölcs, valamint a Nyugat-Európából, elsősorban Hollandiából származó tej és tejtermékek jelentek meg a magyar piacon - közölte a miniszteri biztos.
A földművelésügyi miniszter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz beviteli tilalom nem vonatkozik a feldolgozott termékekre, vagyis az élelmiszeriparnak arra kell átállnia, hogy nyers hús helyett például fagyasztott árut kínáljon az oroszoknak. Arra a kérdésre, hogy erre megvan-e a kapacitása a magyar cégeknek, igennel válaszolt.
A vállalkozók persze inkább a kormánytól várják a megoldást. A húszmilliárdos éves forgalmú pulykafeldolgozó, a Gallicoop elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István úgy nyilatkozott a VS.hu-nak, bízik abban, hogy az Európai Unió is segít majd az áru elhelyezésében, például afrikai országokban is megjelenhetnek a termékeikkel.
MEGINT ITT VAN A GAZDASÁGI VISSZAESÉS RÉMKÉPE
Súlyosabbnak látja azonban a helyzetet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László, aki az orosz-magyar tagozat vezetője is. Mint a VS.hu-nak elmondta, még a héten átadják javaslataikat a kormánynak, merthogy nem is az a legnagyobb baj, hogy mi történik az idei almával. Sokkal súlyosabb következményei vannak annak, hogy az unió többi országában is lassul a gazdaság, az oroszok által visszautasított termékek pedig egymás piacai között bolyonganak.
A kamara számításai szerint az exportban máris 20-30 százalékos visszaesés tapasztalható, ami mintegy 250 milliárd forint kiesést jelent. Ennek adótartalma nem folyik be a költségvetésbe, nő az államadósság, megint jönnek a megszorítások, és máris újból recesszióba zuhanunk - vázolta fel a lehetséges jövőképet Parragh László. Szerinte ilyen esetben az is járható út, ha a szerbek kiviszik a saját almájukat Oroszországba, miközben maguknak pedig megveszik a magyar gyümölcsöt. A szállítások egyébként már el is indultak.
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, Mártonffy Béla addig is arra számít, hogy az unió újból kiírja a pályázatot az embargó okozta károk ellensúlyozására. Értesülései szerint Brüsszelben napokon belül újabb forrásokat nyitnak meg erre a célra, és bízik benne, hogy a támogatást immár valóban a veszteségek arányában osztják ki.
Az orosz embargó kikerülésére azonban a jelek szerint más megoldás is kínálkozik. Míg számos magyar építő- és tervezőcég arra panaszkodik, hogy az oroszok sorra függesztik fel szerződéseiket, addig az ugyancsak az építőiparban tevékenykedő KÉSZ Zrt. úgy nyilatkozott a VS.hu-nak, hogy az ő beruházásaik rendben folynak, sőt többnek az előkészítésében is részt vesznek. Ők ugyanis nem exportőrnek számítanak, hanem oroszországi bejegyzésű cégükkel dolgoznak olyan multiknak, mint az élelmiszer-bolthálózatot üzemeltető orosz Magna vagy az Astra Zeneca gyógyszergyár.
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Címkék: lengyelországból, baromfiágazatban, vidékfejlesztési, agrárszakemberek, pulykafeldolgozó, türkmenisztánban, ellensúlyozására, földművelésügyi, mezőgazdaságban, azerbajdzsánban, költségvetésből, cégbirodalmához, előkészítésében, vezérigazgatója, visszautasított, buszmegállókban, következményei, összefüggésben, szerződéseiket, feldolgozására, almatermelőket, költségvetésbe, elhelyezésében, megjelenhetnek, elhelyezéséről, húszmilliárdos, beszállítóként, oroszországba, marketingjére, továbbítottak, javaslataikat, gyógyszergyár, bolthálózatot, tapasztalható, megszorítások, kapcsolatokat, magyar költségvetésből, unió segítette, orosz embargó, embargónak pedig, támogatás ellenére, lengyelek máris, unió hoppon, rajtunk maradt, kormány kifejezetten, alma feldolgozására, minisztérium akkor, uniós támogatásra, igények befogadását, arra szánt, termelők számára, támogatási igényhez, Simicska Lajos, Fazekas Sándor, Európai Uniónak, Nyerges Zsolt, Publimont Kft, HIVATALI JAVASLAT RIASZTOTTA EL GAZDÁKAT, Európai Bizottság, Vidékfejlesztési Hivatal, Palkovics Péter, Budai Gyula, Erdélyi István, Európai Unió, MEGINT ITT VAN GAZDASÁGI VISSZAESÉS RÉMKÉPE, Magyar Kereskedelmi, Parragh László, Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, Mártonffy Béla, KÉSZ Zrt, Astra Zeneca,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cicák  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Örülök, hogy látlak!  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép álmokat!  Fehér virág  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Sose bánj semmit  Png rózsa csokor  Kellemes délutánt kívánok  Nagyi telefonál  Nevem  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Akarat  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Sose bánj semmit  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Facebookon kaptam  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Nagyon különös  Adakozás  Radikális szeretet  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nevem  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leonardo da Vinci gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png lepke  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Png fotel  Albert Einsteinről  Png nő  Leonardo da Vinci gondolata  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Albert Einsteinről  Éretlen vers  Png ház  Csak a fogyatkozás látható  Az engedelmesség miért nem vál...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hiányzik  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Fekete-erdő desszert  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Nem tudhatod  Albert Einsteinről  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Png fotel  Kaffka_Margit  Png fotel  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Nevem  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Paul David Tripp Április 20  Kellemes vasárnapi kikapcsolód... 
Bejegyzés Címkék
magyar költségvetésből, unió segítette, orosz embargó, embargónak pedig, támogatás ellenére, lengyelek máris, unió hoppon, rajtunk maradt, kormány kifejezetten, alma feldolgozására, minisztérium akkor, uniós támogatásra, igények befogadását, arra szánt, termelők számára, támogatási igényhez, vevővel kötött, magyar mezőgazdaságban, termelők jellemzően, utolsó pillanatban, mezőgazdasági hivatal, támogatási fiaskóval, földművelésügyi miniszter, orosz büntetőintézkedés, sokak által, magyar áruk, idegen eredetű, áruházláncok vezetőivel, orosz piacról, magyar piacon, miniszteri biztos, orosz beviteli, feldolgozott termékekre, élelmiszeriparnak arra, magyar cégeknek, vállalkozók persze, kormánytól várják, húszmilliárdos éves, héten átadják, idei almával, unió többi, oroszok által, kamara számításai, exportban máris, lehetséges jövőképet, szerbek kiviszik, saját almájukat, magyar gyümölcsöt, szállítások egyébként, unió újból, embargó okozta, támogatást immár, veszteségek arányában, jelek szerint, oroszok sorra, építőiparban tevékenykedő, lengyelországból, baromfiágazatban, vidékfejlesztési, agrárszakemberek, pulykafeldolgozó, türkmenisztánban, ellensúlyozására, földművelésügyi, mezőgazdaságban, azerbajdzsánban, költségvetésből, cégbirodalmához, előkészítésében, vezérigazgatója, visszautasított, buszmegállókban, következményei, összefüggésben, szerződéseiket, feldolgozására, almatermelőket, költségvetésbe, elhelyezésében, megjelenhetnek, elhelyezéséről, húszmilliárdos, beszállítóként, oroszországba, marketingjére, továbbítottak, javaslataikat, gyógyszergyár, bolthálózatot, tapasztalható, megszorítások, kapcsolatokat, mezőgazdasági, feltételekkel, kazahsztánban, feldolgozott, népszerűsítő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 585 db bejegyzés
Összes: 9041 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 57
  • e Hét: 4018
  • e Hónap: 13040
  • e Év: 80805
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.