Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kelly Brogan: B12 vitaminhiány és agyunk egészsége
  2018-01-02 16:06:12, kedd
 
 


Link

Kelly Brogan:
B12 vitaminhiány és agyunk egészsége

Fordította: Czárán Judit

Forrás:Kelly Brogan: Vitamin B12 Deficiency and Brain Health

A B12-vitamin meglehetősen mostohán kezelt, mert alacsony szintje ritkán okoz látványos, jól felismerhető tüneteket. Hosszú távon gyakran vezet fölösleges pszichiátriai kezelésekhez, és alattomos testi betegségekhez. Hiánya igen gyakori, pótlása lassú, hosszú folyamat.

A B12-vitamin meglehetősen mostohán kezelt, mert alacsony szintje ritkán okoz látványos, jól felismerhető tüneteket. Hosszú távon gyakran vezet fölösleges pszichiátriai kezelésekhez, és alattomos testi betegségekhez. Hiánya igen gyakori, pótlása lassú, hosszú folyamat.

Az egyik legérdekesebb cikk, amit a pszichiátriai szakirodalomban valaha olvastam, egy 57 éves asszonyról szól, akit hónapokon keresztül antipszichotikumokkal és antidepresszánsokkal kezeltek, majd két menetben elektrosokkoltak, mielőtt valakinek eszébe jutott megmérni a B12-vitaminszintjét.

Az asszony hosszú éveken keresztül szenvedett a tünetektől - sírás, szorongás, mozgásproblémák, székrekedés, letargia, időnként hallucinációk (úgy hallotta, mintha valaki a nevén szólítaná) - amelyek végül elvezettek az egyik legsúlyosabb pszichiátriai kórképhez, a katatóniához. A kórházi kezelések ellenére nem múlt el a depressziója, sőt, időről időre öngyilkossági késztetésekről számolt be.

Két hónappal azután, hogy megállapították nála a B12-vitaminhiányt és megkapta a megfelelő kezelést, az állapota javult, visszatért a 14 évvel korábbi szintre, és ezen stabilizálódott minden további kezelés nélkül.

Nos, ha ettől nem ébrednek fel az antipszichotikumokat és antidepresszánsokat nyakra-főre felíró pszichiáterek, akkor semmitől. Hiszen jól látható, hogy azok a tünetek, amelyeket eddig szerotonin- vagy dopaminhiánynak tulajdonítottak, sokszor egy csapásra megszűnnek, ha személyre szabott, komplex gyógymódot alkalmazunk, hiszen lehet, hogy a "pszichiátriai" problémák valamilyen hormonális, táplálkozási vagy immunrendszeri egyensúlyzavarra vezethetők vissza.

Hogyan befolyásolhatja a B12-vitamin az agyunk egészségét?

Mivel a B12 fontos a myelin működése szempontjából (a myelin az idegeket körülvevő "szigetelés"), így ennek a vitaminnak a hiánya gyaníthatóan szerepet játszik a demencia, a szklerózis multiplex és egy sor mozgásszervi és érzékelési zavar kialakulásában. A klinikai gyakorlatban a B12 elsősorban a vörösvérsejt termelésben játszott szerepéről ismert, és arról, hogy hiánya vészes vérszegénységet okoz. De vajon mi a B12-vitamin szerepe az olyan pszichiátriai kórképek kialakulásában, mint a depresszió, a szorongás, a kóros fáradtság vagy a pszichózis?

A folát-ciklus a szervezet által felhasznált B-vitaminoknak a DNS-szintézisben játszott "metilátor" szerepére, valamint a génaktivitásban játszott szerepére vonatkozik. A B12-nek a krónikus, hosszan lappangó neuropszichiátriai tünetcsoportok kialakulásában játszott szerepe kapcsán három fogalmat kell megemlítenünk.

1, A gének aktiválásában vesz részt, és kritikus szerepet játszik a méregtelenítés, valamint a vegyi anyagok és hormonok (ösztrogének) semlegesítése, a neurotranszmitterek felépítése és metabolizmusa, és az energia-termelés és a sejtmembránok felépítésének szempontjából.

2, Fontos szerepet játszik a homocisztein semlegesítésében

3, Genetikus problémák: A vitaminnak aktivált/bioaktív formája megfelelő mennyiségben kell legyen, mert számos génhiba akadályozza a B12 vagy a folsav hasznosulását. Egy beteg abba halt bele, hogy az altató kéjgáz inaktiválta a vérében a B12-vitamint.

Hogyan mérjük/teszteljük?

Kevés empirikus, mindenkinél alkalmazható gyógymód létezik a funkcionális orvoslásban, de véleményem szerint a B12 egyike ezeknek, különös tekintettel arra, hogy a népesség 2/5-e súlyos B12-vitaminhiányban szenved. A B12 szintet többnyire a vérből állapítják meg, hiányról pedig akkor beszélnek, ha ez a szint 150-200 pg/ml alatt van. Csakhogy a vér B12 szintje nem mindig megbízható indikátora annak, hogy mi játszódik le valójában az agyban, illetve a testben.

Egy fontos vizsgálat úgy állapított meg depresszióban szenvedő nők 27%-ánál B12 hiányt, hogy nem a vér B12-szintjét, hanem a metilmalonsav szintjét mérte meg. Egy másik, tíz vizsgálat eredményét összegző kiváló tanulmány B12-vel való kezelés hatására klinikai javulásról számol be olyan kóros fáradékonyságban, alvászavarban, depresszióban, illetve demenciában szenvedő betegeknél, akiknél "normális", 3-400pg/ml (de soha nem 600 fölötti) B12 értéket mértek.

Az agyi-gerincvelői folyadék szintjével való összefüggés sem egyértelmű, beleértve a gyerekágyi depresszió eseteit is, ahol is az érintett nők állapota javult B12-vitamin hatására. Szülés után a magas réz szint - amit cinkhiány okozhat - ugyancsak kapcsolatba hozható depressziós tünetekkel, mivel a réz lassítja a B12 felszívódását. Egy adott vitamin hasznosulása ugyanis sokszor fontosabb, mint a mennyisége, ezért valójában a következő két érték tekinthető ebből a szempontból megbízhatónak.

Homocisztein szint: ami emelkedhet B12 vagy folsav - gyakran genetikai okokra visszavezethető - hiánya vagy diszfunkciója következtében.(lásd a folsav/folát problémát)

Metilmalonsav szint (vizeletben vagy a vérben): Ez az érték még specifikusabb a B12 hiányra, de nem mindig elég érzékeny.

A vérszegénység szűrése ma már nem tekinthető megbízható módszernek, mivel még mindig csökönyösen tartja magát a nézet, hogy az olyan mérgező élelmiszereket, mint a liszt, szintetikus folsavval kell "dúsítani". Azoknál, akik ezt a szintetikus vegyületet nem tudják felhasználni, az értékek helyreállítása eddig ismeretlen következményekkel járhat, bár egy tanulmány már rámutatott a veszélyekre, például az immunrendszerre gyakorolt potenciálisan káros hatás vonatkozásában. Ráadásul a sok folsav "elfedheti" a B12 hiányt.

Mi okozza a hiányt?

Ha a beteg véréből nyilvánvalóan kimutatható a hiány, és/vagy jól reagál a kezelésre, akkor fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy elsődlegesen mi okozhatta ezt a hiányt. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetséges okot.

1. Gyomorsavhiány

A gyomorsav hiány például pajzsmirigy aluműködéssel, krónikus stresszel, az öregedéssel illetve a savlekötő szerek rendszeres használatával függhet össze.

Egy gyakori szcenárió

A beteg olyan ételeket fogyaszt, amelyeket nem tud rendesen megemészteni, miáltal helyi gyulladások keletkeznek az emésztőrendszerében, mely gyulladások következtében aztán állandósul a rossz emésztése. Ilyen ételek például a feldolgozott tejtermékek, a növényi olajban sütött ételek vagy a gabonafélék. A beteg ezeknek a nehezen mozgó, rosszul megemésztett gyomorpépeknek a visszafolyását (refluxát) gyomorsav túltengésként érzékeli.

Elkezd olyan gyógyszereket szedni (ezek egy része recept nélkül is kapható), amelyeknek hosszú távú hatását még senki nem tesztelte, ám amelyek már középtávon is bizonyos baktériumok kóros elszaporodásához, csonttörésekhez és különböző hiánybetegségekhez vezetnek. Hogy miért? Mert a gyomorsavnak fontos szerepe van az emésztőenzimek serkentésében, a B12-vitamin felszívódásában és a helyi baktériumflóra fenntartásában.

Ha a beteg B12 hiánya és rossz emésztése kezeletlen marad, akkor jó eséllyel előbb-utóbb olyan tüneteket is fog produkálni, amelyekre antidepresszánst írnak fel neki, és már kész is a gyógyszerre gyógyszert szedés ördögi köre.

Egy cikkben, a Protonpumpa gátlók és antihisztaminok használata és a B12-vitaminhiány-ban, amely egy 25 956 savlekötővel kezelt betegen végzett esettanulmányt ismertet, azt olvashatjuk, hogy a savlekötőket szedők 12%-ánál 2 éven belül B12-vitaminhiány alakult ki, és ez a hiány annál súlyosabb volt, minél nagyobb dózisban szedték a betegek az említett szereket. Korábban már szóltunk arról, hogy a vérvizsgálat a B12 vonatkozásában hamis negatív eredményt hozhat, úgyhogy joggal feltételezhetjük, hogy ezeknek a gyógyszerfüggő betegeknek egy jelentős része szenved a fel nem fedezett vitaminhiány tüneteitől.

2. Helytelen táplálkozás

A B12-vitamin legfőbb forrásai az állati eredetű táplálékok, de az ilyen ételektől ódzkodók algák és erjesztett élelmiszerek fogyasztásával is hozzájuthatnak az említett vitaminhoz. (Az algákban azonban nem hasznosuló, B12-szerű anyagok vannak, amelyek nem helyettesítik a B12-vitamint). Ha a szervezetet hosszú időn keresztül nem látjuk el ilyen tápanyagokkal, akkor a vitaminkészletek kiürülnek és jóval a megvonás után megjelennek a vitaminhiány tünetei. Vagyis a gondosan megválogatott állati eredetű táplálékok fontos forrásai a zsírban oldódó vitaminoknak, kreatinoknak, kolinoknak és karnitineknek.

3. Autoimmun betegség

A B12 rossz felszívódásának egyik lehetséges oka a vészes vérszegénység, amely a gyomor sorvadásos gyulladásával összefüggő parietális sejtekre (gyormosavat, és a B12 hasznosulásához szükséges un,. intrinsic faktort termelik) adott autoimmun válasz. A helicobacter pylori fertőzést és az ahhoz kapcsolódó molekuláris mimikrit tekintik a valószínű kiváltó oknak. (A molekuláris mimikri azt jelenti, hogy az immunrendszer a baktérium egy részéhez hasonló saját szöveti fehérjéket is támadni kezdi)

4. GMO élelmiszerek/glutén

A glutén-tartalmú és génmódosított feldolgozott élelmiszerek együtt valószínűleg mindannyiunk bélrendszerére hatással vannak, nemcsak azokéra, akik szövettani vizsgálattal kimutatott lisztérzékenységben szenvednek. A szövettani vizsgálat a lisztérzékenység megállapításában hovatovább el is veszti vezető szerepét a gluténnel szembeni immunválasz bélrendszeren kívüli megnyilvánulásai miatt, amely nem feltétlenül okoz észrevehető változást a vékonybél bolyhaiban (Jelentkezhet fájdalom, kiütések, bizonytalan járás nyilvánvaló bélrendszeri tünetek nélkül). Ezeknek az embereknek az immunrendszere így válaszol a gluténre, a táplálékrészecskék pedig az áteresztő bélfalon keresztül jutnak be a véráramba. A közvetlen veszélyt a vékonybél sejtjeire a nagy mennyiségű gyulladáskeltő lektint tartalmazó teljeskiörlésű gabonából készült ételek jelentik.

A génmódosított gabonák szerepet játszhatnak a vékonybél bolyhainak megváltozásában, amint ezt egy kukoricaolajjal etetett egereken végzett kísérlet kimutatta. Okunk van feltételezni, hogy a Monsanto cég GMO kukoricájában levő Bt-toxin szerepet játszhat a szivárgó bélszindrómában, mivel azt kimutatták a terhes nők 93%-ának és magzataik 80%-ának a vérében. A növényvédő szer maga is megváltoztatja a bélfórát, mivel előszeretettel pusztítja a vékonybélben található hasznos bélbaktériumokat, viszont potenciálisan kedvez a patogén mikrobák elszaporodásának.

5. Gyógyszerszedés

A vércukorszint szabályozására használt Metforminről például bebizonyosodott, hogy annak szedése kockázati tényező a B12-vitaminhiány kialakulása szempontjából, ám erről a betegek nagy része nem kap felvilágosítást a kezelés megkezdése előtt.

Mi a megoldás?

Miután kiderítettük a B12-vitaminhiány okát, sor kerülhet a kezelés megkezdésére, amihez a vitamin aktivált formáját ajánljuk, amely különösen alkalmas a vitamin szintjének hatékony növelésére. A cianokobalamin a B12 szintetikus formája, amely cianidot tartalmaz (szép!), míg a hidroxi, az adeno, és a metil a B12 aktív és a szervezetben természetesen is megtalálható formái.

Viták folynak arról, hogy az injekció formában beadott vagy a szájon át történő szedés a hatékonyabb. Az én klinikai tapasztalom szerint az injekcióval robusztusabb és megbízhatóbb hatás érhető el. Ami az adagolást illeti, a heti 2-3x 1000 - 5000mcg közötti mennyiség ajánlott egy-két hónapon keresztül, attól függően, hogy ki a beteg és hogy reagál a kezelésre. Egy biztos: ez a vitamin csodákra képes, úgyhogy biztosítsa, hogy a szervezetének megfelelő mennyiség álljon belőle rendelkezésre. És akkor még az is lehet, hogy ez volt az utolsó antidepresszáns, amire valaha is szüksége volt.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: fáradékonyságban, semlegesítésében, feltételezhetjük, elszaporodásának, egyensúlyzavarra, antidepresszánst, elektrosokkoltak, megállapításában, elszaporodásához, bélbaktériumokat, vitaminkészletek, megnyilvánulásai, lisztérzékenység, vitaminszintjét, kukoricaolajjal, felszívódásának, antidepresszáns, antihisztaminok, vitaminhiányban, csonttörésekhez, bélszindrómában, hasznosulásához, szakirodalomban, felszívódásában, vérszegénységet, génaktivitásban, mozgásproblémák, bebizonyosodott, tulajdonítottak, immunrendszerre, dopaminhiánynak, visszavezethető, megállapították, stabilizálódott, gyógyszerszedés, felvilágosítást, egyik legérdekesebb, pszichiátriai szakirodalomban, asszony hosszú, nevén szólítaná, egyik legsúlyosabb, kórházi kezelések, megfelelő kezelést, állapota javult, csapásra megszűnnek, agyunk egészségét, myelin működése, idegeket körülvevő, hiánya gyaníthatóan, szklerózis multiplex, klinikai gyakorlatban, vörösvérsejt termelésben, Kelly Brogan, Czárán Judit, Vitamin B12 Deficiency, Brain Health,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Minden harmadik...  A másik dolog,  Makszim Gorkij gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kaffka_Margit  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A televizió nem a kultúrát kép...  Nevem  Albert Einstein gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 19  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png lepke  Adakozás  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  képre írva  Ágai Ágnes – Csendélet  Kaffka_Margit  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alvó cicák  A jó emberek mindig szépek mar...  George Byron - Ahogy itt jár -...  A televizió nem a kultúrát kép...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Erdőn  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einsteinről  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mindig jusson idő nevetni  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Nem számIt  Png kislány  Németh László tollából  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Png nő  Hiányzik  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Leonardo da Vinci gondolata  Próbálj meg ...  Alázat  Akarat  Egy bizonyos határt  A sors  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Png férfi 
Bejegyzés Címkék
egyik legérdekesebb, pszichiátriai szakirodalomban, asszony hosszú, nevén szólítaná, egyik legsúlyosabb, kórházi kezelések, megfelelő kezelést, állapota javult, csapásra megszűnnek, agyunk egészségét, myelin működése, idegeket körülvevő, hiánya gyaníthatóan, szklerózis multiplex, klinikai gyakorlatban, vörösvérsejt termelésben, olyan pszichiátriai, kóros fáradtság, szervezet által, génaktivitásban játszott, gének aktiválásában, vegyi anyagok, sejtmembránok felépítésének, homocisztein semlegesítésében, vitaminnak aktivált, folsav hasznosulását, beteg abba, altató kéjgáz, funkcionális orvoslásban, vérből állapítják, szint 150-200, fontos vizsgálat, metilmalonsav szintjét, agyi-gerincvelői folyadék, gyerekágyi depresszió, adott vitamin, szempontból megbízhatónak, vérszegénység szűrése, olyan mérgező, szintetikus vegyületet, értékek helyreállítása, immunrendszerre gyakorolt, beteg véréből, alábbiakban felsorolunk, gyomorsav hiány, öregedéssel illetve, savlekötő szerek, gyakori szcenárió, beteg olyan, rossz emésztése, feldolgozott tejtermékek, növényi olajban, beteg ezeknek, nehezen mozgó, része recept, gyomorsavnak fontos, emésztőenzimek serkentésében, helyi baktériumflóra, gyógyszerre gyógyszert, savlekötőket szedők, hiány annál, említett szereket, gyógyszerfüggő betegeknek, jelentős része, állati eredetű, ilyen ételektől, említett vitaminhoz, algákban azonban, szervezetet hosszú, vitaminkészletek kiürülnek, megvonás után, vitaminhiány tünetei, gondosan megválogatott, zsírban oldódó, vészes vérszegénység, gyomor sorvadásos, helicobacter pylori, ahhoz kapcsolódó, valószínű kiváltó, molekuláris mimikri, részéhez hasonló, szövettani vizsgálat, lisztérzékenység megállapításában, gluténnel szembeni, vékonybél bolyhaiban, áteresztő bélfalon, közvetlen veszélyt, vékonybél sejtjeire, nagy mennyiségű, génmódosított gabonák, vékonybél bolyhainak, kukoricaolajjal etetett, szivárgó bélszindrómában, növényvédő szer, vékonybélben található, patogén mikrobák, vércukorszint szabályozására, betegek nagy, kezelés megkezdése, kezelés megkezdésére, vitamin aktivált, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1207
  • e Hét: 1848
  • e Hónap: 12862
  • e Év: 119006
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.