Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mai munkavállalás érdekeségei
  2016-05-31 17:38:29, kedd
 
  Továbbtanulás a fejlődés kulcsa
A mai világban semmi sem állandó és ezt az elméletet osztják minden munkahelyen. Vagyis, ha egyszer megszereztünk egy állást, az nem jelenti azt, hogy húsz év múlva is az a miénk lesz, vagyis állandóan tenni kell azért, hogy megtartsuk munkánkat.
Amit pedig most kérnek a munkáltatók, az az, mellyel mindenki igazolhatja, hogy tudása napra kész és bármilyen feladat ellátásához ért is rábízhatják.Jövő hídja át kell tudnunk lépni a nekünk felállított hidat ha munkahely már nem a mi Javunkat szolgálja.Bár mindenkiben felébred az egészséges jogérzék az ilyen esetek kapcsán, azért munkáltatóként mégis gyakran kell megtalálnunk az egyensúlyt rövidebb távú munkáltatói érdekeink (vagyonbiztonság, munkafegyelem), valamint egyrészt hosszabb távú munkáltatói érdekeink (munkavállalók elkötelezettsége, lojalitása) és a munkavállalók személyes jogai között. És ? mint azt az előbbi két példa is mutatja -, nagyon vékony ez a határvonal.Jogi oldalról megközelítve a problémát, a Munka törvénykönyve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint a vagyonvédelmi törvény és néhány Alkotmánybírósági határozat viszonylag egyértelműen és megfelelően szabályozza ezt a területet.A Munka törvénykönyve már a bevezető rendelkezések között kimondja, hogy a felek (azaz a munkaadó és a munkavállaló) egymás személyhez fűződő jogait kötelesek tiszteletben tartani. Kimondja továbbá azt is, hogy a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során saját jogát mindenki csak olyan módon gyakorolhatja, hogy azzal a másik félnek indokolatlan hátrányt, sérelmet ne okozzon. Tehát az alkalmazott eszközöknek és módszereknek egyrészt alkalmasnak kell lenniük a kívánt cél elérésére, másrészt nem vezethetnek a másik fél jogainak aránytalan sérelmére.

Amennyiben munkavállalóinkat fejpánt viselésére kötelezzük, őket (nem a munkavégzésükkel összefüggésben) indokolatlanul megkülönböztetjük, vagy kémkedünk utánuk, minden esetben olyan sérelmet okozunk nekik, amelyek egyrészt nem állnak arányban a munkáltató jogos érdekeivel, ugyanakkor mindezzel számos jogszabályt meg is sértünk.

Ezen írás keretei között nincsen lehetőség minden jogszabályt külön említeni, és azokat részletezni, ugyanis mindez egy komolyabb szakcikk témája is lehetne, azonban érdemes a téma néhány jogi vonatkozását részletesebben kifejteni.

A munkáltatónak minden esetben tiszteletben kell tartania az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény előírásait. Ez alapján az arcmás személyes adat, de pl. a magánéletre és a szexuális orientációra vonatkozó adatok különleges adatnak minősülnek. Különleges adat pedig csak abban az esetben kezelhető, ha ahhoz az érintett írásban hozzájárult. Kifejezett írásos hozzájárulás nélkül felvétel munkahelyen nem készíthető, ugyanakkor az ilyen megfigyelésnek arányban is kell állnia az adatkezelés céljával.

Egy alkotmánybírósági határozat (36/2005) kimondja, hogy mindenkit megillet a magánszférához való jog: ?az érintett akarata ellenére mások oda ne hatolhassanak be, illetőleg be se tekinthessenek". Egy másik határozat szerint (20/1990.): ?mindenki maga rendelkezik magántitkainak és személyes adatainak feltárásáról és felhasználásáról."

Márpedig magántitkai, és magánszférája egy munkavállalónak a munkahelyén is lehetnek.

Mindezek mellett az Mt. kimondja: 9. § (1) ?Az e törvény hatálya alá tartozók személyhez fűződő jogait tiszteletben kell tartani.

(2) A munkavállaló személyhez fűződő joga akkor korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos.
A személyhez fűződő jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell.

(3) A munkavállaló a személyhez fűződő jogáról általános jelleggel előre nem mondhat le.
A munkavállaló személyhez fűződő jogáról rendelkező jognyilatkozatot érvényesen csak írásban tehet.?

A nyilatkozatnak érthetőnek kell lennie, és ki kell derülnie belőle, hogy ki jogosult az adatkezelésre, mit, milyen célból gyűjtenek, a nyilatkozat meddig használható fel, mik az adatszolgáltatás megtagadásának következményei.

Az Mt.: 11. § (1) kimondja, hogy ?A munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.

(2) A munkáltató előzetesen tájékoztatja a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenőrzésére szolgálnak.?

A kamerával történő megfigyelés tényét minden esetben táblával jelezni kell. Rejtett kamera nem alkalmazható.

A vagyonvédelmi törvény szerint kamerás megfigyelés csak és kizárólag olyan helyen alkalmazható, ahol ezt a személy és vagyonvédelem indokolttá teszi, tehát a munkavégzést ?vagyonvédelmi céllal? nem lehet kamerával ellenőrizni.

Ha a történet jogi vonatkozásaitól el is tekintünk, és HR oldalról szemléljük a történteket, láthatjuk, hogy ez a munkáltató nem igazán vette emberszámba munkavállalóit.

Örök igazság, hogy a munkavállalók mindig okosabbak, mint a munkáltatók. A munkavállalók minden esetben revansot vesznek az elszenvedett sérelmekért, és mindig elveszik azt, amiről úgy érzik, hogy jár nekik, vagy amit elvettek tőlük. A példában szereplő eszközök alkalmazása során a munkavállalók előbb-utóbb úgyis rájönnek, hogyan lehet kijátszani a legszorosabb ellenőrzést is, és komoly károkat okoznak munkáltatójuknak. Vagy közvetlenül a munkáltatójukon, vagy a vevőkön állnak bosszút minden elszenvedett sérelemért és igazságtalanságért, mellyel külön büntetés és média hírverés nélkül is tetemes veszteségeket okoznak munkáltatójuknak.

Mielőtt tehát ilyen eszközöket vetnénk be munkavállalóink ellen, vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy milyen módon lehetne még hatékonyabban gazdálkodni, hogyan tudnánk erőforrásainkat még hatékonyabban felhasználni, a munkát jobban megszervezni. Természetesen ezek mindig hosszabb idő alatt megtérülő, és komolyabb felkészültséget igénylő lépések, mint illegálisan bekamerázni egy munkahelyet.

Üdvözlettel:

Hoffmann Gábor Csaba Munkajogi és HR tanácsadó



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: adatszolgáltatás, elkötelezettsége, jognyilatkozatot, munkáltatójuknak, felhasználásáról, munkavégzésükkel, rendeltetésével, munkavállalónak, munkáltatójukon, vagyonbiztonság, kötelezettségek, vonatkozásaitól, munkaviszonnyal, munkavállalóink, erőforrásainkat, felkészültséget, önrendelkezési, indokolatlanul, magántitkainak, nyilatkozatnak, részletesebben, következményei, megtagadásának, megfigyelésnek, összefüggésben, alkalmazásáról, munkáltatóként, munkavállalóit, magánszférához, tekinthessenek, korlátozásának, ellenőrizhető, munkavállalók, megsértésével, munkafegyelem, ellenőrzésére, fejlődés kulcsa, elméletet osztják, nekünk felállított, egészséges jogérzék, ilyen esetek, egyensúlyt rövidebb, munkavállalók személyes, információs önrendelkezési, vagyonvédelmi törvény, bevezető rendelkezések, jogok gyakorlása, kötelezettségek teljesítése, másik félnek, alkalmazott eszközöknek, munkavégzésükkel összefüggésben, munkáltató jogos, Hoffmann Gábor Csaba Munkajogi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ne kapaszkodj magasabbra,  Szívem  Julian Brass gondolata  Png fotel  A sors  Elköszönt  Facebookon kaptam  Alázat  Hiányzik  Kerüld el az evangélium örömén...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  A sors  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Bertolt Brecht -től idézet  Rátalálsz  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Mi lenne ha  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png férfi  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akik bántanak téged  Szép álmokat!  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  George Byron - Ahogy itt jár -...  Németh László tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Minden harmadik...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Szívem  Mindig jusson idő nevetni  Egy maradéktalanul uralt világ  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mindig jusson idő nevetni  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Nagyi telefonál  Boldog születésnapot a ma ünne...  A boldog családok mind hasonló...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Png nő  Makszim Gorkij gondolata  Éretlen vers  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png telefon  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fehér virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Zilahy Lajos gondolata  Soha ne kedvezz...  Reggel van  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A másik dolog,  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Szívem tiéd  Az igazi szeretetért rendszeri...  Még csak most kezdődik a nap  Jónás Tamás – Végtelen b...  A kételkedés kezelése  Fehér virág  Akarat  Png rózsa csokor 
Bejegyzés Címkék
fejlődés kulcsa, elméletet osztják, nekünk felállított, egészséges jogérzék, ilyen esetek, egyensúlyt rövidebb, munkavállalók személyes, információs önrendelkezési, vagyonvédelmi törvény, bevezető rendelkezések, jogok gyakorlása, kötelezettségek teljesítése, másik félnek, alkalmazott eszközöknek, munkavégzésükkel összefüggésben, munkáltató jogos, komolyabb szakcikk, téma néhány, munkáltatónak minden, arcmás személyes, szexuális orientációra, esetben kezelhető, érintett írásban, ilyen megfigyelésnek, adatkezelés céljával, alkotmánybírósági határozat, magánszférához való, érintett akarata, másik határozat, munkavállaló személyhez, munkaviszony rendeltetésével, személyhez fűződő, munkavállalót előzetesen, nyilatkozatnak érthetőnek, nyilatkozat meddig, adatszolgáltatás megtagadásának, munkavállalót csak, munkaviszonnyal összefüggő, munkáltató ellenőrzése, annak során, emberi méltóság, munkavállaló magánélete, munkáltató előzetesen, munkavállalót azoknak, technikai eszközöknek, munkavállaló ellenőrzésére, kamerával történő, történet jogi, munkavállalók mindig, munkavállalók minden, elszenvedett sérelmekért, példában szereplő, munkavállalók előbb-utóbb, legszorosabb ellenőrzést, vevőkön állnak, munkát jobban, adatszolgáltatás, elkötelezettsége, jognyilatkozatot, munkáltatójuknak, felhasználásáról, munkavégzésükkel, rendeltetésével, munkavállalónak, munkáltatójukon, vagyonbiztonság, kötelezettségek, vonatkozásaitól, munkaviszonnyal, munkavállalóink, erőforrásainkat, felkészültséget, önrendelkezési, indokolatlanul, magántitkainak, nyilatkozatnak, részletesebben, következményei, megtagadásának, megfigyelésnek, összefüggésben, alkalmazásáról, munkáltatóként, munkavállalóit, magánszférához, tekinthessenek, korlátozásának, ellenőrizhető, munkavállalók, megsértésével, munkafegyelem, ellenőrzésére, munkavállalót, vagyonvédelem, vagyonvédelmi, törvénykönyve, gyakorolhatja, magánszférája, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 694
  • e Hét: 2166
  • e Hónap: 11349
  • e Év: 64057
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.