Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mindenszentek- az ünnep
  2011-10-31 09:12:01, hétfő
 
   
 


A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházbannovember 1-jén, más egyházakban más napokon tartanak a valaha élt igaz emberek tiszteletére.

A halottak napját előzi meg. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére. A mindenszentekhez és a halottak napjához kötődő szokásokat nem csak a hithű keresztények gyakorolják.

Magyarországon több évtizedes szünet után 2001-től újra munkaszüneti nap.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este a halloween (,,minden szent estéje").

A mindenszentek a kelta kultúra őszre (november 1-jére) eső újévSamhain ünnepéből ered. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Britanniának Rómával való kapcsolata idején két rokon római ünnep is elvegyült a halloweennel, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert kelta ünnep komoly mediterrán elemeket tartalmaz. Az első a római Feralia, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), a másik pedig Pomonának, a gyümölcstermésért felelős númennek a napja (az ő szimbóluma volt a mai halloweeneken fontos szerepet játszó sok alma).

A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. Gergely pápa a 8. században a korábban május 13-án ünnepelt Szűz Mária és a mártírok emléknapját október 31-re helyezte át. Írországban ez az éjszaka All Hallow's Eve, ,,Mindenszentek éjszakája" nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, ,,Szentek napja"). Később ez a kettő sok helyen összemosódott.

Az egyes egyházakban

1/ A katolikusoknál Mindenszentek ünnepe, Mindszent (lat. festum Omnium Sanctorum), nov. 1. ekkleziológiailag a megdicsőült Egyház ünnepe. Nem tévesztendő össze a szenvedő Egyház ünnepével, mely XI. 2: a halottak napja. Az élő és elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak a szentek egyességében, egymásért könyörögnek, helytállnak. Ennek alapján beszélünk küzdő Egyházról (Ecclesia militans), mely a földön élő lelkek közössége, szenvedő Egyházról (Ecclesia patiens), mely a meghalt, de még a tisztítóhelyen szenvedő lelkeké, és diadalmas Egyházról (Ecclesia triumphans), mely a már mennyekbe jutott, üdvözült hívek társasága. Mindenszentek ünnepén mindazon megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt (vö. Jel 7,9-10) a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Ide tartoznak az életszentség hírében meghaltakon kívül mindazok, akik a tisztítótűzben megtisztulva már megérkeztek a mennyországba. Mária a Mindenszentek Királynéja.

1/a A keleti egyházban 380 k. a Pünkösd utáni első vasárnapon az összes vértanúról egy napon, együtt is megemlékeztek: Szíriában V. 13-án, Antiochiában a Pünkösd utáni első vasárnap, az örményeknél a Szent Kereszt fölmagasztalása utáni 10. vasárnap utáni szombaton, a koptoknál X. 23-án.

1/b A nyugati egyházban a Mindenszentek egy templomszenteléssel kezdődött: Szent IV. Bonifác pápa (ur. 608-615) 609. V. 13-án: a Szűzanya és az összes vértanúk tiszteletére szentelte Rómában a Pantheont. Ennek évfordulóit kezdték mindenszentekként ünnepelni. III. Gergely pápa idején (ur. 731-741) az ünnep átkerült május 31-re, és ,,a Szent Szűz, minden apostol, vértanú, hitvalló, s a földkerekségen elhunyt minden tökéletes igaz ember" emléknapja lett. IV. Gergely pápa (ur. 827-44) november 1-re helyezte át. Jámbor Lajos császár 835-ben az egész birodalomban elrendelte Mindenszentek ünnepét. Terjedésében nagy szerepe volt a Cluny Apátság bencéseinek. Mindenszentek ünnepének estéje már a halottak estéje (halottak napjának vigíliája). A halottak napjával kapcsolatos búcsúk Mindenszentek ünnepének napján déltől nyerhetők.

2. /Az ortodoxoknál

Az ortodox kereszténységben a régi hagyományt követve a szentekre megemlékező mindenszentek vasárnap a pünkösdöt követő első vasárnap.

3./ Reformátusok, evangélikusok

A reformátusoknál római katolikus hatásra elterjedt, nem hivatalos ünnep. Az evangélikusok is ünneplik.

Az ünnep ikonográfiája :

Életfa-ikon :
A Jelenések könyve 7. fejezete alapján ábrázolják a szentek közösségét a Bárány imádása képeken. A 15-16. sz. táblaképein a Bárány helyére néha a kegyelem trónusa vagy az élet fája került. Korai ábrázolás a Mindenszentek bevonulása a mennyországba (Ravenna, S. Apollinare Nuovo, mozaik, 6. sz.). A teljes képtípus a 10-11. században a liturgikus könyvek Mindenszentek ünnepére szóló illusztrációiként jelent meg: a trónon ülő Krisztus a kép középpontja, ez lett a románkori épületfestészetben a Mindenszentek kötelező típusa.


Szokások
Sok európai országban - köztük Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen - szokás, hogy az emberek meglátogatják elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek napján, illetve a halottak napján. Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el német katolikus hatásra. E szokást nem csak a katolikusok, a protestánsok is átvették Magyarországon.

Portugáliában, Spanyolországban és Mexikóban szokás, hogy ezen a napon felajánlásokat (ofrendas) tesznek. Spanyolországban hagyományosan ezen a napon előadják a Don Juan Tenorio című darabot.

Az angolnyelvű országokban hagyományosan elhangzik William Walsham How "For All the Saints" (,,Minden szenteknek") című himnusza. A legnépszerűbb dallam a himnuszhoz a Ralph Vaughan Williams szerezte Sine Nomine.

Magyarországon nagyon sok templomot szenteltek a mindenszenteknek és sok oltárkép ábrázolja őket. A Mindszent nevet településeknek is adták, mint a Baranya megyeiOkrimindszent és Mindszentgodisa, a Szepes vármegyeiSzepesmindszent, vagy a Csongrád megyeiMindszent.

A mindenszentek tiszteletét őrzi Mindszenty József hercegprímás felvett neve.


A magyar népi kalendáriumban a cselédfogadás, bíróválasztás, tanácsújítás napja, Szent Márton napjának, sőt az egész télnek rámutatónapja. A halottak napjának előestéje, ezért sokan kimennek a temetőbe vagy otthon gyújtanak gyertyát a halottakért. Általános dologtiltó nap; tilos a földmunka, a répa és krumpli elvermelése, a varrás, mosás, takarítás, meszelés, az élelmiszernek, pl. a káposztának télire való eltétele, néhol nemcsak e napon, de az egész ,,halottak hetében".

A csíkszentdomokosiak Báthori András bíboros halálának évfordulóján, Mindenszentek ünnepén engesztelő körmenetet tartanak, arra a helyre, ahol Ördög Balázs és Nagy Kristály András 1599. XI. 3-án megölte a bíboros-fejedelmet. A búcsújárás indítéka az volt, hogy VIII. Kelemen pápa (ur. 1592-1605) a történtek miatt a községet egyházi fenyíték alá helyezte és penitenciaként száz napig tartó böjtöt rendelt el. A böjtölés a Mindenszentek-napi önként vállalt engesztelő körmenetben folytatódott. Az engesztelő áhítatot "Báthori-síralmával" fejezik be.

Csíkdelnén Mindenszenteken egy kemence apró kenyeret sütnek; még melegen átalvetőbe teszik és a templom előtt imádkozó szegényeknek kiosztják. Azok könyörögnek az adományozók halottjaiért. Azt tartják, hogy a halottak ilyenkor a hozzátartozók kapuinál állnak, és ha nem adnak a szegényeknek, sírva mennek el onnan.

Kászonújfaluban a szegények számára sütött cipót "Isten-lepényének", máshelyt "halottak lepényének" nevezik.

Ajnádon a sírokat feldíszítik, egyesek még ágakat is tűznek a sír fölé.

Csíkszentdomokoson a hozzátartozók sírjánál külön ájtatosságot: liberát végeztetnek. Mielőtt elhagynák a temetőt, az elfelejtett lelkekért is imádkoznak. A temetőkert kijáratánál egy kerek, szegekkel kirakott asztalka áll. Ide tűzik az elfelejtett lelkeknek szánt gyertyákat.

Forrás: jsimonaranka.lapunk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Címkék: mindenszentekhez, spanyolországban, összezavarhatják, mindenszenteknek, kereszténységben, mindszentgodisa, megyeimindszent, mindenszenteken, kászonújfaluban, reformátusoknál, fölmagasztalása, tisztítóhelyen, tisztítótűzben, katolikusoknál, kalendáriumban, terjesztésekor, településeknek, földkerekségen, felajánlásokat, magyarországon, hozzátartozóik, penitenciaként, mindenszentek, legnépszerűbb, összemosódott, hagyományosan, megkönnyítsék, megemlékeztek, vándorlásukat, halloweeneken, hozzátartozók, meglátogatják, portugáliában, mennyországba, bíróválasztás, rámutatónapja, mindenszentek vagy, katolikus egyházbannovember, halottak napját, halottak estéjének, halottak emlékezetére, halottak napjához, hithű keresztények, angolszász országokban, mindenszentek napját, kelta kultúra, elmúlt évben, élők életét, lelkek ezen, éjjelen vándorolnak, holtak birodalmába, szellemeknek ételt, Festum Omnium Sanctorum, Britanniának Rómával, Szűz Mária, Omnium Sanctorum, Mindenszentek Királynéja, Szíriában, Szent Kereszt, Szent IV, Szent Szűz, Jámbor Lajos, Cluny Apátság, Apollinare Nuovo, Juan Tenorio, William Walsham How, Ralph Vaughan Williams, Sine Nomine, Mindszenty József, Szent Márton, Báthori András, Ördög Balázs, Nagy Kristály András, Csíkdelnén Mindenszenteken,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kedvenc felismerésem az imádsá...  A pitypang legendája  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  A pitypang legendája  Zilahy Lajos mondta  Andrássy Réka - A bolond Böske  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Kertem  Előnyök, amelyeket a meditáció...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  40 felett  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  40 felett  Latinovits Zoltán tollából  39 ígéret  Ott van  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  különleges  Paul David Tripp Április 13  Szép estét kedves látogatóimna...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Robert Merle tollából  Zilahy Lajos mondta  A hagyma antibakteriális hatás...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  különleges  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Szép estét  Kertem  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Töröld le  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Paul Éluard - És egy mosoly  A pitypang legendája  képre írva  A pitypang legendája  Megígért békesség  Jó nap volt  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Egy gondolat  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A pitypang legendája  Pitypang szökőkút  Segíts neki dicsérni Téged  képre írva  Facebookon kaptam  Egyszerű  Ott van  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Tavaszi este  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Magamnak  Kertem  Gebhardt Nóra versei II.  Csend  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Alvó cica  Robert Merle tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy tavasz  A pitypang legendája  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jázmin  Facebookon kaptam  Otthon  Szép estét  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  különleges  Egy gondolat  Anyák napjára  Paul David Tripp Április 12 
Bejegyzés Címkék
mindenszentek vagy, katolikus egyházbannovember, halottak napját, halottak estéjének, halottak emlékezetére, halottak napjához, hithű keresztények, angolszász országokban, mindenszentek napját, kelta kultúra, elmúlt évben, élők életét, lelkek ezen, éjjelen vándorolnak, holtak birodalmába, szellemeknek ételt, autentikusnak ismert, római Feralia, holtak emléknapja, holtakról való, másik pedig, gyümölcstermésért felelős, kereszténység terjesztésekor, feladatot kapták, keresztény szokásokat, pogány ünnepekhez, pogány ünnep, keresztény mindenszentek, korábban május, mártírok emléknapját, egyes egyházakban, katolikusoknál Mindenszentek, megdicsőült Egyház, szenvedő Egyház, halottak napja, szentek egyességében, tisztítóhelyen szenvedő, kalendárium külön, életszentség hírében, tisztítótűzben megtisztulva, összes vértanúról, nyugati egyházban, összes vértanúk, ünnep átkerült, földkerekségen elhunyt, egész birodalomban, halottak estéje, halottak napjával, ortodox kereszténységben, régi hagyományt, szentekre megemlékező, pünkösdöt követő, reformátusoknál római, ünnep ikonográfiája, szentek közösségét, kegyelem trónusa, élet fája, teljes képtípus, liturgikus könyvek, emberek meglátogatják, halottak napján, sírok virágokkal, napon felajánlásokat, napon előadják, angolnyelvű országokban, legnépszerűbb dallam, mindenszentek tiszteletét, magyar népi, egész télnek, halottak napjának, temetőbe vagy, káposztának télire, egész &#8222, búcsújárás indítéka, történtek miatt, községet egyházi, engesztelő áhítatot, kemence apró, templom előtt, adományozók halottjaiért, halottak ilyenkor, hozzátartozók kapuinál, szegények számára, sírokat feldíszítik, hozzátartozók sírjánál, elfelejtett lelkekért, temetőkert kijáratánál, elfelejtett lelkeknek, mindenszentekhez, spanyolországban, összezavarhatják, mindenszenteknek, kereszténységben, mindszentgodisa, megyeimindszent, mindenszenteken, kászonújfaluban, reformátusoknál, fölmagasztalása, tisztítóhelyen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3170
  • e Hét: 13284
  • e Hónap: 27033
  • e Év: 231734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.