Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Zenekakadémia 10 meglepő titka
  2018-04-05 09:45:08, csütörtök
 
  Nem túlzás, ha azt állítjuk, a Zeneakadémia épülete az egyik legszebb felsőoktatási intézményünk Budapesten. Az impozáns palota méreteiben és látványában is lenyűgöző. Ráadásul több érdekességet és titkot rejt, mint gondolnátok.

A Liszt Ferenc téri Zeneakadémia épületét 2013-ban teljes mértékben felújították úgy, hogy az eredeti, 1907-es állapotok visszaállítását tűzték ki célul. A Zeneakadémia épületbejárásán a Barangoló Baráti Kör túravezetője mesélt nekünk az épület falai közt rejtőző különlegességekről. Íme 10 érdekesség a Zeneakadémiáról, amit nem biztos, hogy tudtatok.




Link

1. Meglepő épületszerkezet

Már az előcsarnokban biztosak voltunk abban, hogy a magyar szecesszió remekművébe léptünk be. A falakon, padlón és oszlopokon is a stílusra jellemző természeti motívumok köszönnek vissza. Számos Zsolnay kerámia díszíti a beltereket. A freskókat és színes üvegablakokat pedig a kor olyan híres művészeinek köszönhetjük, mint Kőrösfői-Kriesch Aladár és Róth Miksa.




Link




Link

A gyönyörű homlokzatot és díszes enteriőrt elnézve azonban meglepve tudtuk meg, hogy maga az épülete vasbetonból készült. Sőt ez volt az ország legelső vasbeton szerkezetű épülete.

2. Mit szimbolizálnak a díszítő elemek?

A Zeneakadémia díszítőelemeinek szimbolikája összetettebb és összefüggőbb, mint elsőre gondoltuk volna. Amikor alaposabban körbenéztünk, láthattuk, hogy az egész épületben dominálnak az Apollónhoz és Dionüszoszhoz köthető motívumok. A görög mitológia szerint ugyanis e két isten felelős a művészetek, így a zene fejlődéséért is. Dionüszosz fúvós hangszereivel és Apollón lantjával sok helyszínen találkoztunk. Ez utóbbi díszíti a Zeneakadémia előtti tér burkolatát is.




Link

Rendkívül sok az épületben a víz motívum. Az előcsarnok színeiben és szimbólumaiban is szándékosan a mocsarak világára emlékeztet. A víz fodrozódását és cseppköveket utánzó díszítő elemek a Najádok kútjára utalnak. A mondák szerint ezekhez a kutakhoz jártak a nimfák, akik Apollón kísérői voltak.




Link

Ezek után nem meglepő, hogy a Zeneakadémia Nagytermét Apollón szigetének is hívják. Ebben a teremben több helyen is felfigyelhettünk Apollón madarára, a hattyúra, amely a halálakor elhangzó csodálatos hattyúdalról ismert.




Link

Szintén lenyűgöző díszítőelemek a mennyezeten megfigyelhető babérlevél motívumok. Ezek Apollón elátkozott szerelmére, a babérfává változtatott Dafnéra utalnak.




Link

3. 100 éves függönyök

A Nagyterem galériára nézve Róth Miksa üvegablakai előtt az eredeti 1907-es függönyöket láthattuk. Érdekesség, hogy a felújításkor pont az az olasz cég vállalta el a restaurálásukat, amely annak idején a függönyök elkészítésének megbízását is kapta. Túravezetőnk arra biztatott minket, nyugodtan simogassuk meg a függönyök anyagát. Mint kiderült, ezt kényelmesen megtehettük magunk mögé nyúlva, az ülések kárpitja ugyanis ugyanabból az anyagból készült.




Link

4. Miért vannak alacsonyan az ülések karfái?

A díszterem székeibe ülve feltűnt, hogy karfájuk sokkal alacsonyabban van, mint azt egy átlagos széken megszoktuk. Kiderült, hogy ennek is jó oka van. A Zeneakadémia tervezői ugyanis megfigyelték, hogy zenehallgatás közben az emberek mindinkább belesüppednek a székekbe, így az alacsony karfa kényelmesebb ehhez az időtöltéshez.

A földszinti sorokkal ellentétben a karzaton csak a Zeneakadémia növendékei ülhetnek, míg a baloldali páholyban az intézmény tanárai foglalhatnak helyet. A jobboldali páholy pedig csakis a Zeneakadémia igazgatójának van fenntartva.




Link

5. A legjobb és egyben legrosszabb ülőhelyek

Megtudtuk, hogy a legtökéletesebb hangzást az ötödik sorban ülve tapasztalhatjuk. Viszont ez a legrosszabb hely is, olyan szemponból, ha valaki a koncert alatt zacskót csörget, vagy köhög, mert ezeket a hangokat is itt halljuk a legtisztábban.

6. Miért meztelen a zene múzsája?




Link

Az első emeleti csarnokban szintén Kőrösfői-Kriesch Aladár freskójával találkozhattunk. A festmény a zene múzsáját, Euterpét ábrázolja, ráadásul a kor szelleméhez képest meglehetősen kendőzetlenül. Mint megtudtuk bármilyen arcpirító is a kép, a meztelenség nem véletlen. Azt szimbolizálja ugyanis, hogy minden műalkotást, szobrot, festményt el lehet takarni, de a zenét nem.

7. Miért nem szeretik a diákok a Kamaratermet?

Az épületbejárás során tantermekbe is bepillanthattunk, sőt a Kamarateremben is elidőzhettünk, ami Solti György világhírű karmester, zongoraművész és zeneigazgatóról kapta a nevét. Megtudtuk, hogy a felújítás előtt ezt a termet nem szerették sem tanárok, sem a közönség, sem a diákok. Az épület régebbi átalakításai során ugyanis igen rossz akusztikája lett.

A 2013-as felújítás után a kamaraterem visszanyerte jó hangzását legalább a tanárok és a hallgatóság örömére. A diákoknak azonban továbbra sem ez lesz a kedvenc terme, ugyanis a vizsga fellépéseket a mai napig itt tartják.




Link

8. Szerencsehozó gömbök

A babona szerint van az épületben valami, ami segíti a vizsgázókat. Ezekből a Zsolnay eozin gömbökből összesen huszonkettő található az épületben. Állítólag, ha a babonás vizsgázók vizsga előtt az összeset megsimogatják, az szerencsét hoz a megmérettetésen.




Link

9. Hány kiló aranyat használtak a díszítéshez?

A Zeneakadémia pazar díszítéseit csodálva, magától adódott a kérdés: Vajon hány kiló aranyat használtak a díszítőelemek aranyozásához. A meglepő válasz az volt, hogy semennyit. Az épületet ugyanis eredetileg nagyon kis költségvetésből kellett megcsinálniuk. Aranyozás helyett rezet használtak, amit speciális lakk véd a korróziótól.




Link

10. Hány négyzetméter márvány borítja a belső tereket?

Az alacsony költségvetés miatt a márványborítás mennyisége hasonló, mint az aranyozás esetében. Ebből az anyagból csupán csak egy négyzetmétert használtak fel a bejárati csarnok emléktáblájához.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: díszítőelemeinek, bepillanthattunk, felfigyelhettünk, megmérettetésen, költségvetésből, tapasztalhatjuk, zeneigazgatóról, visszaállítását, épületbejárásán, zeneakadémiáról, épületszerkezet, legtökéletesebb, találkozhattunk, emléktáblájához, restaurálásukat, elkészítésének, márványborítás, szimbolizálnak, szimbólumaiban, kamarateremben, alacsonyabban, dionüszoszhoz, előcsarnokban, szerencsehozó, megsimogatják, zenehallgatás, hangszereivel, elidőzhettünk, díszítőelemek, legtisztábban, megfigyelhető, üvegablakokat, szimbolizálja, belesüppednek, igazgatójának, épületbejárás, egyik legszebb, impozáns palota, épület falai, előcsarnokban biztosak, magyar szecesszió, stílusra jellemző, gyönyörű homlokzatot, épülete vasbetonból, ország legelső, díszítő elemek, egész épületben, görög mitológia, zene fejlődéséért, előcsarnok színeiben, mocsarak világára, mondák szerint, Liszt Ferenc, Barangoló Baráti Kör, Számos Zsolnay, Kőrösfői-Kriesch Aladár, Róth Miksa, Zeneakadémia Nagytermét Apollón, Ezek Apollón, Solti György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
210 éve született a SZÓZAT meg...  Erdőn  Lóhere  Éretlen vers  Egy lelki imádság  Tavaszi kép  Fehér virág  Rátalálsz  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Próbálj meg ...  Éretlen vers  Zilahy Lajos gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Őrizkednünk kell...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png férfi  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alázat  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png kislány  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Németh László tollából  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Minden harmadik...  Egy bizonyos határt  Szívem tiéd  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Még csak most kezdődik a nap  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Sose bánj semmit  Png férfi  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Adakozás  Facebookon kaptam  képre írva  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Popper Péter szavai  Ágai Ágnes – Csendélet  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Jó éjszakát  Albert Einsteinről  Adakozás  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Bounty krémes  Png rózsa csokor  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogy lehet megtartani  Ágai Ágnes – Csendélet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hogy lehet megtartani  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Paul David Tripp Április 20 
Bejegyzés Címkék
egyik legszebb, impozáns palota, épület falai, előcsarnokban biztosak, magyar szecesszió, stílusra jellemző, gyönyörű homlokzatot, épülete vasbetonból, ország legelső, díszítő elemek, egész épületben, görög mitológia, zene fejlődéséért, előcsarnok színeiben, mocsarak világára, mondák szerint, kutakhoz jártak, teremben több, halálakor elhangzó, mennyezeten megfigyelhető, babérfává változtatott, eredeti 1907-es, felújításkor pont, függönyök elkészítésének, függönyök anyagát, ülések kárpitja, anyagból készült, ülések karfái, díszterem székeibe, átlagos széken, emberek mindinkább, alacsony karfa, földszinti sorokkal, karzaton csak, baloldali páholyban, intézmény tanárai, jobboldali páholy, legtökéletesebb hangzást, ötödik sorban, legrosszabb hely, koncert alatt, zene múzsája, első emeleti, zene múzsáját, épületbejárás során, felújítás előtt, épület régebbi, 2013-as felújítás, kamaraterem visszanyerte, hallgatóság örömére, diákoknak azonban, kedvenc terme, vizsga fellépéseket, babona szerint, épületben valami, babonás vizsgázók, összeset megsimogatják, díszítőelemek aranyozásához, meglepő válasz, épületet ugyanis, belső tereket, alacsony költségvetés, márványborítás mennyisége, aranyozás esetében, anyagból csupán, négyzetmétert használtak, bejárati csarnok, díszítőelemeinek, bepillanthattunk, felfigyelhettünk, megmérettetésen, költségvetésből, tapasztalhatjuk, zeneigazgatóról, visszaállítását, épületbejárásán, zeneakadémiáról, épületszerkezet, legtökéletesebb, találkozhattunk, emléktáblájához, restaurálásukat, elkészítésének, márványborítás, szimbolizálnak, szimbólumaiban, kamarateremben, alacsonyabban, dionüszoszhoz, előcsarnokban, szerencsehozó, megsimogatják, zenehallgatás, hangszereivel, elidőzhettünk, díszítőelemek, legtisztábban, megfigyelhető, üvegablakokat, szimbolizálja, belesüppednek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 227
  • e Hét: 2075
  • e Hónap: 13089
  • e Év: 119233
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.