Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nem veszélyes az önrendelkezés
  2008-10-17 21:01:26, péntek
 
   
  Nem veszélyes az önrendelkezés
Jogos a Kárpát-medencei magyar kisebbség autonómiatörekvése.
2008-10-10

"Senki sem vonja kétségbe a jelenlegi államhatárokat, de az etnikai kisebbségeknek annyi szabadságot kell adni kulturális és más vonatkozásban, amennyit csak lehet" - mondta Hans-Gert Pöttering az Echo Televíziónak adott exkluzív interjújában Brüsszelben.

Az Európai Parlament néppárti elnökét Csóti György kérdezte.

- Elnök úr, abba az irányba halad-e az európai integráció, amelyet ötven évvel ezelőtt az alapítók, Adenauer, Schuman és De Gasperi megálmodtak?

- Nagyjából igen. Ha elgondoljuk, hogy ötven évvel ezelőtt Európa ketté volt osztva, Magyarország a vasfüggöny mögött volt, az országban kommunizmus uralkodott, és ma Magyarország " a többi közép-európai országgal együtt " az Európai Unióhoz tartozik, akkor ez csodálatos eredmény. De még nagyon sok a tennivalónk " például a lisszaboni szerződés tető alá hozása ügyében. Ezzel a megállapodással tudnánk az uniót működőképesebbé és átláthatóbbá tenni.

- Mikor fogja végre garantálni az Európai Unió a kollektív emberi jogokat, az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét? Mikor fogalmaz meg Brüsszel olyan elvárásokat a tagországokkal szemben, amelyek garantálják a kollektív jogokat mindenhol? Jó példák már vannak erre - a belgiumi németekre, a spanyolországi katalánokra vagy az olaszországi dél-tiroliakra gondolok.

- Nincs még egy olyan közösség a világon, amely úgy védené a kisebbségeket, mint az EU. Ön is felsorolt néhány példát. Ezzel együtt lehetnek egyik-másik országban hiányosságok ezen a területen. Ezekről beszélni kell. Mi az unióban azt szeretnénk, hogy minden országban, ahol kisebbségek élnek, megfelelő védelmet élvezzenek, kulturális identitásukat megtarthassák. Senki sem vonja kétségbe a jelenlegi államhatárokat, de az etnikai kisebbségeknek annyi szabadságot kell adni kulturális és más vonatkozásban, amennyit csak lehet. Ez azonban minden konkrét esetben más és más, de mindenhol, ahol hiányosságok vannak, arról feltétlenül beszélni kell.

- Pontosan ez a helyzet a Kárpát-medencében. A magyarok autonómiát szeretnének. A nemzeti kisebbségeknek az autonómia az egyetlen biztosíték az anyanyelv és a kulturális identitás megőrzésére. De ha ma Szlovákiában vagy Romániában erről beszél valaki, azonnal nacionalistának, sovinisztának, sőt irredentának nevezik.

- Minden országban más a helyzet, sőt a fogalmak is különbözők. Vannak olyan országok, ahol autonómiáról beszélve könnyen arra gondolnak, hogy az adott közösség ki akar válni a szóban forgó országból. Ezért mindig hangsúlyozni kell, hogy az autonómia nem olyan önállóság, amely a kiváláshoz vezet. Ellenkezőleg: ez biztosítja az etnikai kisebbségnek, hogy saját kultúrája szerint, anyanyelvét az élet minden területén használva éljen, és én ezt személyesen mindenkor támogatom. Minden területről, ahol ezek nem valósulnak meg, be kell hozni a problémát az Európai Parlamentbe, jelentéseket lehet készíteni, javaslatokat lehet tenni az adott kisebbség helyzetének javítására. Minden embernek, minden etnikai közösségnek joga van saját nyelvét használva, saját kultúrája szerint élni ott, ahol született, de az adott államhatárokon belül.

- Mi a véleménye a transzatlanti kapcsolatokról? Az Egyesült Államoknak és az EU-nak valóban különleges felelőssége van a világban?

- Nekünk mindig jó partneri és baráti kapcsolatot kell ápolnunk az Egyesült Államokkal. Nem felejthetjük el, hogy Washington nélkül sem a nemzetiszocializmus, sem a kommunizmus nem kényszerült volna térdre. Persze a kommunizmus bukásában szerepet játszott a magyarok szabadság iránti vágya is, amit én igen nagyra értékelek. 1956-ban tízéves voltam, s éppen búcsú volt a városunkban. Az osztályfőnökünk azt mondta, ne menjünk szórakozni, hanem otthon gondoljunk a magyarokra. Én követtem a felhívását, s ez a fiatalkori élmény egész életemben megmarad.

A Hans-Gert Pötteringgel készült teljes interjú ma 17.30-kor látható az Echo Televízióban.

Továbbította: Magyaródy Szabolcs
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: működőképesebbé, megállapodással, osztályfőnökünk, nacionalistának, kisebbségeknek, államhatárokon, államhatárokat, kapcsolatokról, spanyolországi, tagországokkal, kisebbségeket, önrendelkezés, vonatkozásban, megtarthassák, identitásukat, sovinisztának, transzatlanti, magyarország, szlovákiában, televíziónak, átláthatóbbá, hiányosságok, olaszországi, interjújában, irredentának, televízióban, pötteringgel, jelentéseket, javaslatokat, felejthetjük, kisebbségnek, autonómiáról, hangsúlyozni, ellenkezőleg, továbbította, elvárásokat, jelenlegi államhatárokat, etnikai kisebbségeknek, irányba halad-e, európai integráció, vasfüggöny mögött, országban kommunizmus, többi közép-európai, lisszaboni szerződés, megállapodással tudnánk, uniót működőképesebbé, kollektív emberi, őshonos nemzeti, tagországokkal szemben, kollektív jogokat, belgiumi németekre, spanyolországi katalánokra, Hans-Gert Pöttering, Echo Televíziónak, Európai Parlament, Csóti György, Európai Unióhoz, Európai Unió, Európai Parlamentbe, Egyesült Államoknak, Egyesült Államokkal, Hans-Gert Pötteringgel, Echo Televízióban, Magyaródy Szabolcs,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csak a fogyatkozás látható  képre írva  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png kutya  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Paul David Tripp Április 21  A televizió nem a kultúrát kép...  Irgalom és ítélet  Png telefon  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Örülök, hogy látlak!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Albert Einsteinről  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó éjszakát  Akik bántanak téged  George Byron - Ahogy itt jár -...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Mindig jusson idő nevetni  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Hiányzik  Julian Brass gondolata  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Sokan azt tartják  Nem számIt  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Png virág  Adakozás  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  A sors  Mindig jusson idő nevetni  Nem számIt  Png férfi  Próbálj meg ...  Nevem  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Sose bánj semmit  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép álmokat!  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Őrizkednünk kell...  Gonosz démon-álarc  Nem tudhatod  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Png ház  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Annuska bar...  A boldog családok mind hasonló...  A kételkedés kezelése  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Örülök, hogy látlak!  Szép álmokat!  A másik dolog, 
Bejegyzés Címkék
jelenlegi államhatárokat, etnikai kisebbségeknek, irányba halad-e, európai integráció, vasfüggöny mögött, országban kommunizmus, többi közép-európai, lisszaboni szerződés, megállapodással tudnánk, uniót működőképesebbé, kollektív emberi, őshonos nemzeti, tagországokkal szemben, kollektív jogokat, belgiumi németekre, spanyolországi katalánokra, olaszországi dél-tiroliakra, olyan közösség, magyarok autonómiát, nemzeti kisebbségeknek, egyetlen biztosíték, kulturális identitás, adott közösség, szóban forgó, kiváláshoz vezet, etnikai kisebbségnek, élet minden, adott kisebbség, adott államhatárokon, transzatlanti kapcsolatokról, kommunizmus bukásában, magyarok szabadság, fiatalkori élmény, működőképesebbé, megállapodással, osztályfőnökünk, nacionalistának, kisebbségeknek, államhatárokon, államhatárokat, kapcsolatokról, spanyolországi, tagországokkal, kisebbségeket, önrendelkezés, vonatkozásban, megtarthassák, identitásukat, sovinisztának, transzatlanti, magyarország, szlovákiában, televíziónak, átláthatóbbá, hiányosságok, olaszországi, interjújában, irredentának, televízióban, pötteringgel, jelentéseket, javaslatokat, felejthetjük, kisebbségnek, autonómiáról, hangsúlyozni, ellenkezőleg, továbbította, elvárásokat, kényszerült, kisebbségek, garantálják, tennivalónk, elgondoljuk, kommunizmus, városunkban, felelőssége, személyesen, parlamentbe, anyanyelvét, szeretnének, megőrzésére, szabadságot, helyzetének, kapcsolatot, megálmodtak, közösségnek, katalánokra, feltétlenül, brüsszelben, kulturális, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1464
  • e Hét: 3174
  • e Hónap: 11778
  • e Év: 47719
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.