Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekesség
  2017-01-31 10:37:16, kedd
 
 



Létezik egy Etióp legenda vagy mítosz amely hitelességét illetően több dologban is hibádzik, az eredeti másolatának lehetnek birtokában. Etiópiában él a "kereszténység" egyik legősibb formája. A kopt ortodox egyháznak körülbelül huszonkilenc és fél millió tagja van, ez teszi ki a lakosság ötvenkét százalékát. A hívők ma is vallják, hogy a frigyláda egyáltalán nem veszett el, sőt éppen ezen a helyen őrzik, a szent város, Akszum egy kis kápolnájában. Vallásos ünnepeiken a frigyláda másolatait hordozzák körbe a városban. Mivel azonban a szigorúan őrzött ereklye "eredetije" földi halandó számára hozzáférhetetlen, a legtöbb tudós tagadja a hagyomány hitelességét. Adódnak azonban egyéb problémák, logikai buktatók is. A legenda egy közkézen forgó változata szerint a láda megközelítőleg i. e. 1000 körül érkezhetett Akszumba. A probléma mindössze annyi, hogy Akszumot csak tíz évszázaddal később alapították. E tény sok tudóst indított arra a következtetésre, hogy megbízható kutatásokat nem lehet az iménti hagyományra alapozni. A tradíció azonban rendkívül mély, az etiópok sok-sok évszázadra visszamenően óriási hévvel és meggyőződéssel fejezik ki ünnepeiken a frigyláda iránti odaadásukat, ezért könnyelműség volna e hagyományt egyetlen tévedés miatt alapos vizsgálódás nélkül elutasítani. A nagy ünnepeken amikor körbeviszik vastag gyolcsba burkolják, nehogy a láda hatalmas ereje bárkiben kárt tegyen. Vagy egyszerűen csak azért, mert nem az igazi frigyládát viszik ki ilyenkor a vallásos sokadalom közé...
A Kebra Nagaszt hagyománya szerint Salamon és Séba intim kapcsolatából egy fiúgyermek fogant. Menelik herceg - "a bölcs fia" - a királynő hazatérése után, Akszumban született meg. Amikor a gyermek felnőtt, Jeruzsálembe utazott, hogy apját, Salamont meglátogassa. Az apa és fia közötti hasonlóság oly mérték? volt, hogy Jeruzsálemben azonnal felismerték és nagy tiszteletben részesítették. Egy esztendővel később azonban féltékenykedni kezdtek Menelikre, és elbocsátását kérték Salamontól. A király bele is egyezett, de megparancsolta, hogy Izrael papjainak és véneinek elsőszülöttei kísérjék el Meneliket Akszumba. Azáriás azonban, a főpap fia, aki az elsőszülöttek delegációját vezette, az indulás előtt ellopta a szövetség ládáját a Templomból. A lopásról csak később számoltak be Meneliknek, amikor Jeruzsálemtől már messze jártak. Az ifjú herceg belenyugodott, hiszen az akció nem sikerülhetett volna, ha nincs Isten akaratában, hiszen, ahogy a legenda állítja: "Isten akarata nélkül Isten frigyládája sehol nem marad meg."

De a Biblia szerint a láda Izraelben van.
A Biblia a frigyládát Jósiás király időszakában említi utoljára. A rendkívül istenfélő király Mózes törvényét olvasva rádöbbent, hogy népe bűnei miatt Isten közeli büntetése várható. Ebben megerősíti őt Jeremiás és Sofóniás is, valamint Hulda prófétanő: közvetlenül Jósiás után, a következő nemzedékben a zsidó nép a babilóni fogságba hurcoltatik, a templomot is lerombolják, és minden kincset Babilónba szállítanak. A király ekkor a következő parancsot adja a papoknak: "Helyezzétek a szent ládát a házba, amelyet Salamon, a Dávid fia készített..." (Krónikák 2. könyve 35:3)
Az ügyben legilletékesebbnek tekinthető zsidó papság apáról fiúra szálló szóbeli emlékezete szerint ez a szöveg nem úgy értendő, hogy a frigyládát a templomba kellett helyezniük - hiszen addig éppen ott állt -, hanem a "ház" kifejezés itt egy rejtekhelyre, egy teremre, "helyiség"-re vonatkozik (a héber szöveg megengedi ezt az értelmezést). Salamon ugyanis tudta, hogy egykor a templom leromboltatik majd, hiszen ezt Isten közölte vele, amint erről a Biblia is beszámol, ezért előre elkészített egy rejtekhelyet a hegy mélyén. Jósiás utasítása pedig arra vonatkozott, hogy a frigyládát vigyék le erre a rejtekhelyre.
Az is tény, hogy a templomi kincsek elhurcolásáról részletes listát adó Szentírás a frigyládát nem említi a fogságba kerülő tárgyak között. Hasonlóképp nem szerepel a fogságból hetven évvel később több hullámban hazahozott kincsek felsorolása között sem.
A mózesi törvény alapján a frigyláda nélkülözhetetlen volt az Izrael népének évről évre bűnbocsánatot eredményező engesztelőnapi (jóm kippuri) áldozat bemutatásához, hiszen a főpapnak ilyenkor a láda fedele felé kellett hintenie az áldozati kos vérével. Így a fogságból hazatérő zsidók szellemi vezetői (Zorobábel, Jósua, Zakariás, Aggeus, Ezsdrás stb.), amikor a templomot újjáépítették, s az áldozatokat újra megkezdték, úgy tették mindezt, hogy a frigyládát nem helyezték el az istentisztelet középpontjában: a Szentek Szentje üres volt. A Biblia e szerzői mégis érvényesnek tekintették az engesztelést, ahogyan ez írásaikból kiderül. Hozzájuk hasonlóan Jézus sem tagadta, sőt megerősítette a templom isteni legitimitását, amikor mint szent helyről, kiűzte onnan az árusokat, és tanítványai láthatták, hogy "az Isten házához való féltő szeretet emészti őt".
A dilemma feloldása az lehet, hogy a mózesi szöveg pontos értelme szerint az engesztelés az által érvényes, ha a főpap a frigyláda fedele felett/felé hinti a vért. Ez pedig akkor is érvényes, ha a láda a Szentek Szentje alatt a föld mélyében van. Így a második templomban a főpap a földre, a mélyben rejlő láda fedele felé spriccelte a vért.
De miért nem keresték elő a ládát a fogságból hazatérő nép vezetői, ezek a szellemi óriások? Erre Jeremiás próféta előre egyértelm? útbaigazítást adott, amikor azt mondta, hogy a hazatérés után a frigyládát "szívére se veszi senki, rá se gondolnak, meg sem látogatják, nem készítik el újra" (Jeremiás 3:16). Bibliai tiltás volt tehát - és ma is az -, hogy nem szabad felkutatni vagy foglalkozni vele. A másik ok pedig az volt, hogy ugyanettől az időtől fogva prófécia született arról is: az új templom is leromboltatik majd, s a nép újra fogságba kerül. Így nem volt érdemes újra előhozni a ládát, hogy azután megint el kelljen majd rejteni.
A papi hagyomány szerint a ládát nemcsak elfalazták odalent, hanem szó szerint eltemették: a kis teremhez vezető "mély és kanyargós ösvényeket" eltömték. A Jézus korabeli templom idejében élő papság még tudta, hogy az eltömött folyosó a felszínen hol kezdődött: annak a teremnek egyik kőlapja alatt, amelyben az oltáron elégetendő fát tárolták. Ha a Szentek Szentjének alapja valóban az a szikla volt, amely fölé a mai Szikladóm épült, miként állítják, akkor ez a hely ma is viszonylag pontosan meghatározható.
Azonban a klasszikus judaizmus máig tartja magát Jeremiás útmutatásához: a frigyládával nem szabad foglalkozni, nem szabad keresni, "meglátogatni" - bibliai okból sem. Ez szerencsés módon egybeesik a világi Izrael állam álláspontjával, amely józan politikai megfontolások alapján gondolkodik ugyanígy, hiszen a frigyládáról még beszélni is háborús, sőt világháborús ok lehet, nem beszélve az utána való kutatásról. Bár egy rabbi állítja, hogy a turisták számára is látogatható ún. Hasmoneus-alagút kibővítése során befúrtak a hegy alá is, és ő látta a ládát, akár igaz ez, akár nem, a világi és vallásos zsidók nagy többsége egyaránt igyekszik meg nem történt dologként kezelni, s mihamarabb elfelejteni. Ha látta is, nem kellett volna látnia. A lyukat gyorsan visszafalazták.
Egyelőre nincs miért annyira aggódniuk tehát a palesztin hatóságoknak. Izrael nagy többsége saját magának is tiltja a láda keresését.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: hozzáférhetetlen, nélkülözhetetlen, következtetésre, engesztelőnapi, meggyőződéssel, középpontjában, meghatározható, megparancsolta, elhurcolásáról, visszafalazták, megközelítőleg, féltékenykedni, istentisztelet, álláspontjával, leromboltatik, kapcsolatából, elsőszülöttek, részesítették, elsőszülöttei, jeruzsálemtől, belenyugodott, sikerülhetett, bemutatásához, bűnbocsánatot, útmutatásához, megfontolások, legitimitását, útbaigazítást, megerősítette, jeruzsálemben, kereszténység, újjáépítették, hitelességét, könnyelműség, visszamenően, jeruzsálembe, eredeti másolatának, kopt ortodox, lakosság ötvenkét, frigyláda egyáltalán, helyen őrzik, szent város, frigyláda másolatait, szigorúan őrzött, legtöbb tudós, hagyomány hitelességét, közkézen forgó, láda megközelítőleg, probléma mindössze, iménti hagyományra, tradíció azonban, etiópok sok-sok, Kebra Nagaszt, Meneliket Akszumba, Szentek Szentje, Erre Jeremiás, Szentek Szentjének,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png kislány  Leonardo da Vinci gondolata  Radikális szeretet  Szívem  Nagyi telefonál  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép álmokat!  Png virág  Png kutya  Elköszönt  Szép estét kedves látogatóimna...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Próbálj meg ...  Szívem  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Lóhere  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Adakozás  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  Popper Péter szavai  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Tavaszi kép  Lóhere  Az engedelmesség miért nem vál...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó cicák  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png kislány  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Julian Brass gondolata  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Alvó cicák  Sose bánj semmit  Akarat  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Hiányzik  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Kaffka_Margit  Nem méltó hozzád  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevem  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Elköszönt  Png virág  Garai Gábor - Takarítás  Akarat 
Bejegyzés Címkék
eredeti másolatának, kopt ortodox, lakosság ötvenkét, frigyláda egyáltalán, helyen őrzik, szent város, frigyláda másolatait, szigorúan őrzött, legtöbb tudós, hagyomány hitelességét, közkézen forgó, láda megközelítőleg, probléma mindössze, iménti hagyományra, tradíció azonban, etiópok sok-sok, frigyláda iránti, nagy ünnepeken, láda hatalmas, igazi frigyládát, vallásos sokadalom, fiúgyermek fogant, királynő hazatérése, gyermek felnőtt, esztendővel később, király bele, elsőszülöttek delegációját, indulás előtt, szövetség ládáját, lopásról csak, ifjú herceg, legenda állítja, láda Izraelben, frigyládát Jósiás, rendkívül istenfélő, következő nemzedékben, babilóni fogságba, király ekkor, következő parancsot, szent ládát, templomba kellett, héber szöveg, templom leromboltatik, hegy mélyén, frigyládát vigyék, templomi kincsek, fogságba kerülő, fogságból hetven, mózesi törvény, frigyláda nélkülözhetetlen, főpapnak ilyenkor, láda fedele, fogságból hazatérő, templomot újjáépítették, áldozatokat újra, istentisztelet középpontjában, templom isteni, dilemma feloldása, mózesi szöveg, által érvényes, frigyláda fedele, föld mélyében, második templomban, mélyben rejlő, szellemi óriások, hazatérés után, időtől fogva, papi hagyomány, ládát nemcsak, eltömött folyosó, teremnek egyik, oltáron elégetendő, klasszikus judaizmus, világi Izrael, utána való, rabbi állítja, turisták számára, lyukat gyorsan, palesztin hatóságoknak, láda keresését, hozzáférhetetlen, nélkülözhetetlen, következtetésre, engesztelőnapi, meggyőződéssel, középpontjában, meghatározható, megparancsolta, elhurcolásáról, visszafalazták, megközelítőleg, féltékenykedni, istentisztelet, álláspontjával, leromboltatik, kapcsolatából, elsőszülöttek, részesítették, elsőszülöttei, jeruzsálemtől, belenyugodott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 232
  • e Hét: 1704
  • e Hónap: 10887
  • e Év: 63595
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.