Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A túrógombóc titkai
  2014-02-28 17:12:59, péntek
 
   
  A túrógombóc titkai

A tökéletes, könnyű túrógombóc szinte rezeg, ahogy a villára emeli az ember, aranyló morzsába hempergetve, porcukorral, tejföllel, esetleg gyümölcsszósszal ellenállhatatlanul finom, kicsik és nagyok kedvence, könnyen elkészíthető és sokféle módon variálható.

A túrógombócot szinte mindenki szereti. Egyike azoknak a népszerű fogásoknak, amelyeket hungarikumnak tartunk. Persze a túrógombóc sem kizárólag nálunk népszerű, és nem is biztos, hogy itt készült először - afféle monarchikus kedvenc, a teljes térség rajong érte, sőt a világ más részein is vannak hívei, bár az is igaz, hogy a receptúra ebből a térségből származik. Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában sem kevésbé népszerű, mint nálunk, és persze minden országban kicsit másként tálalják.





A jó minőségű tehéntúró és a friss tojás elengedhetetlen a könnyű túrógombóchoz

Az igazán jó túrógombóc lágy és könnyű. Ehhez két apró trükköt érdemes bevetni: a hozzáadott tojásfehérjét mindig verjük habbá, úgy adagoljuk a tésztához, valamint mindig frissen készítsük, és gyorsan tálaljuk. Ha ugyanis áll, újramelegítjük, már nem lesz olyan rezgősen könnyű, mint frissen.

Alapvetően világszerte ismert finomságról van szó, amelyet két nagy csoportra szoktak osztani: a főtt és a sült túrógombócra, sőt az utóbbi időben egy harmadik kategóriával is bővült a rendszerezés: a főzés nélkül készülő típusokkal. Mindegyik ízletes, mindegyik lehet töltött vagy töltetlen.





A túrógombóc morzsával és kompóttal is nagyon finom

A főtt túrógombócok alapja rendszerint az áttört tehéntúró, a gríz (búzadara), valamint a tojás. Az arányok nem mellékesek, és a készítés mikéntje sem. Fontos, hogy a túrót minden esetben törjük át szitán vagy ritka szövésű szűrőn, mert így lesz egyenletes a masszánk. Az igazán könnyű túrógombóchoz a tojások felvert habját azt követően adjuk, hogy már pihentettük a grízzel és tojássárgájával eldolgozott tésztát. A főzésnél arra érdemes ügyelni, hogy a közepe se maradjon nyers. Megoszlanak a vélemények, hogy ki mekkora túrógombócot szeret - ha gyorsan és sokat akarunk készíteni, legyenek aprók - nagyjából nagyobbacska dió méretűek - a fazékba kerülő gombócaink. Ha megfőttek, aranyló, pirított zsemlemorzsába hempergessük.

Könnyű túrógombóc

Hozzávalók:
50 dkg áttört tehéntúró
12 dkg gríz (búzadara)
3 db nagyméretű tojás (vagy 4 db közepes)
1 csipet só
A morzsához:
10-12 dkg zsemlemorzsa
2 dkg vaj
1 evőkanál olaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliával kevert porcukor
tejföl

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. Az áttört túrót a tojások sárgájával, valamint a grízzel és a csipet sóval alaposan elkeverjük. Lefedve hűvös helyen legalább 1, de inkább 2 órán át pihentetjük, hogy a gríz megduzzadjon. A pihentetést követően a tojások fehérjét közepesen kemény habbá verjük, határozott mozdulatokkal a masszába dolgozzuk.
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A túrós masszából nedves kézzel nagyobbacska diónyi gombócokat gömbölyítünk. Több menetben kifőzzük. Egyszerre nem érdemes sok gombócot a vízbe helyezni, hisz jócskán megnőnek. Ha már feljöttek a víz felszínére, nagyjából 4-5 percnyi idő szükséges, hogy készre főjenek. A legbiztosabb módszer, ha egyet kiveszünk a vízből, félbevágjuk, és ellenőrizzük. A kész gombócokat leszűrjük.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat, majd ráhalmozzuk a zsemlemorzsát - néhány perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Ebbe forgatjuk a gombócokat.
Tejföllel, porcukorral vagy vaníliával kevert porcukorral rögtön tálaljuk.

Mindig csak annyit főzzünk egyszerre, amennyi frissen elfogy, bár kevés az esély rá, hogy ez ne így legyen!





A leggyakrabban ropogós morzsával és sok édes tejföllel készítjük a túrógombócot

Ez az alapverziónak is tekinthető recept aztán tovább is variálható. Izgalmasabb lesz például a túrógombóc, ha fahéjjal, szegfűszeggel és csillagánizzsal ízesített vízben főzzük ki. A túrógombócokat nem kell feltétlenül morzsába forgatni, anélkül is nagyon finom. Ebben az esetben friss vagy mélyhűtött bogyós gyümölcsöket (pl. epret, málnát, szedret, áfonyát - akár vegyesen is) pürésítsünk, cukorral vagy mézzel forraljuk fel, szűrőn passzírozzuk át, és ezzel az élénk színű, illatos gyümölcsöntettel kínáljuk a túrógombócot. Télen persze a jóféle házi lekvárok is tökéletesen megfelelnek arra a célra, hogy felmelegítve és átpasszírozva gyümölcsöntetté alakuljanak. Szezonálisan szinte bármilyen gyümölcsből készíthetünk öntetet, az őszi- és a sárgabarack, a szilva - a bogyósok mellett - talán a legalkalmasabb erre.





Mákimádók túrógombóca

Ha pedig bundázni szeretnénk a túrógombócainkat, de nem morzsával, megtehetjük ezt cukrozott, darált mákkal, dióval, mogyoróval, mandulával - az olajos magvakat akár egymással is kombinálhatjuk.

A hagyományos porcukorszórás mellé kínálhatunk szitán áttört lekvárt, csokoládéöntetet is - akár a tányérra kanalazva, akár külön tálkában. Ha tejfölpártiak vagyunk, de vigyázunk a vonalainkra, helyettesítsük a tejfölt joghurttal. Akár gyümölcsjoghurttal is, amit magunk is készíthetünk natúr joghurt és gyümölcspüré elegyítésével, de fokozhatjuk az élvezetet apróra vágott friss gyümölcskockákkal is, ami télen befőttből is kerülhet az öntetbe.





A töltelék is, az öntet is készülhet gyümölcsből

A túrógombócokat - csakúgy, mint a burgonyás tésztából készülteket - persze tölthetjük is. A töltelék lehet gyümölcs (ha nagyobb, vágjuk félbe vagy negyedeljük), de akár apróra kockázott csokoládé vagy nugát, marcipán is. A töltés pedig nagyon egyszerű: nedves tenyerünkben ellapítjuk a kész gombóctésztát, és belegömbölyítjük a tölteléket. Ebben az esetben kissé méretesebbek lesznek a gombócaink, aminek a főzési idő tekintetében van jelentősége.
Túrógombócot sósan is

A túrógombóc nem csupán édesség lehet: mártással készült főfogás köreteként is megállja a helyét - legyen szó húsételekről vagy épp paprikás mártással készített karfiolról, gombapörköltről.

A sós változatokat rendszerint nem forgatjuk bundába, és a búzadara helyettesíthető liszttel. Az elkészítés módja nagyon hasonló az édesen tálalt variációkéhoz, azzal a különbséggel, hogy a sós túrógombócok masszájába bátrabban adagolhatunk sót, valamint friss, illetve szárított zöldfűszereket, sőt akár apróra vágott spenótlevelekkel is gazdagíthatjuk. A kapor, a petrezselyemzöld, a turbolya, a zellerzöld egyaránt remekül illik hozzá.





A spenótos túrógombóc lehet köret és főétel is

Önálló, könnyű fogás is lehet, ha fűszeres tejföllel locsoljuk meg, vagy sajtmártás kínálunk hozzá.

Létezik olyan variáció, amely várakozási időt sem igényel.

Kapros túrógombóc

Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
12 dkg rétesliszt
1 db közepes méretű tojás
½ mokkáskanál só
1 teáskanál finomra aprított kapor
A tálaláshoz:
zöldfűszerekkel kevert tejföl vagy sajtmártás

Elkészítés: A túrót szitán áttörjük. A tojást kissé felverjük, a túróhoz adjuk, majd sózzuk, kaporral fűszerezzük, beleszitáljuk a lisztet. Fakanállal összedolgozzuk. Nedves kézzel kis diónyi gombócokat formázunk a masszából. Lobogva forró sós vízben kifőzzük. Ha már feljöttek a víz felszínére, további 4-5 percig főzzük.
Ha elkészültek, leszűrjük, fűszeres tejföllel vagy sajtmártással kínáljuk, de ragukhoz, pörköltekhez is felszolgálhatjuk köretként.

Aki nem kedveli a kaprot, petrezselyemzölddel, rozmaringgal is fűszerezheti, kevés őrölt borsot is adhatunk hozzá, de akár fűszerpaprikával is színezhetjük, ízesíthetjük.
Süssünk túrógombócot!

Talán meglepően hangzik, hogy a túrógombócot sütni is lehet, pedig ilyen is van. Talán többen ismerik a papanaşi névre hallgató román specialitást, ami nem más, mint sült túrógombóc. Mi minden bizonnyal inkább túrófánknak mondanánk, de akárhogy is nézzük, nagyon izgalmas és finom fogásról van szó. Amellett, hogy ez a túrógombóc bő olajban sül, a másik érdekessége, hogy a hagyományos receptek szerint nem búzadara, hanem liszt és sütőpor hozzáadásával készül. Természetesen vannak, akik búzadara hozzáadásával készítik.





Papanaşi, a sült túrógombóc - tejföllel, gyümölccsel kihagyhatatlan

A hagyományos papanaşi kissé a briósra emlékeztet, merthogy gyakorlatilag egy lyukas közepű ,,fánk", a közepén kiugró kerek kalappal.

Papanaşi mazsolával

Hozzávalók:
50 dkg áttört tehéntúró
25-30 dkg liszt
2 db közepes méretű tojás
10 dkg aranymazsola
1 mokkáskanál sütőpor
1 nagy csipet só
1 evőkanál cukor
olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
esetleg tejszín és néhány szem meggy (befőtt is lehet)

Elkészítés: 20 dkg liszthez hozzákeverjük a sütőport. A túrót az egész tojásokkal, sóval, cukorral alaposan elkeverjük, majd beleszórjuk a liszttel előzetesen elkevert sütőport, átforgatjuk, végül hozzáadjuk a mazsolát, és az egészet fakanállal összedolgozzuk. Ha túlságosan ragadna, további lisztet adagolunk hozzá. Vízbe mártott evőkanállal kiveszünk a tésztából egy porciót, amit fánkká formálunk, a közepébe pedig egy kis tésztagolyóbist illesztünk. Ezt a műveletet persze végezhetjük úgy is, hogy nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és lyukas közepű kiszúróformával szép szabályosra szaggatjuk a papanaşinkat.
Az így elkészült briósra emlékeztető ,,gombóc-fánkokat" bő, forró olajban aranyszínűre sütjük. Még melegen meghintjük vaníliával kevert porcukorral.
Ha hagyományosan tálalnánk, sűrű tejszínnel (vagy tejföllel) meglocsoljuk, mindegyik tetejére 1-1 meggyszemet biggyesztünk.

Túrógombóc főzés nélkül

Túrógombóc készülhet főzés nélkül is. Itt alapvetően kétféle metódus létezik. Az egyik, amelyben az áttört túróhoz kevés tejfölt, cukrot, esetleg tejszínt keverünk - ízesíthetjük vaníliával, citrom- vagy narancshéjjal, fahéjjal, kardamommal -, kevés zabpehellyel is dúsíthatjuk. Ez utóbbiból épp csak annyit adjunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Alaposan lehűtjük, majd kedvünk és ízlésünk szerinti méretre gömbölyítjük. Ezt a típust is megforgathatjuk pirított zsemlemorzsában, de hideg desszertként is kínálhatjuk ,,csupaszon", gyümölcsöntettel, joghurttal, édesített tejföllel, de bevonhatjuk csokoládéval is - így Túró Rudi golyókat kapunk.

Gyerekek nagy kedvence az a majdnem főzés nélküli túrógombóc, amely gyakorlatilag ízesített tejbegríz és áttört tehéntúró keverékéből készül.

Túrógombóc tojás nélkül - hidegen

Hozzávalók:
25 dkg áttört tehéntúró
5 dl tej
4 evőkanál búzadara
2 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
A tálaláshoz:
gyümölcsöntet

Elkészítés: A tejből, búzadarából, cukorból a hagyományos módon tejbegrízt készítünk. Kissé hűlni hagyjuk, amikor már langyos, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, valamint az áttört tehéntúrót. 2 órán át dermesztjük a hűtőszekrényben.
Mikor kellően megszilárdult és jól formázható, nedves kézzel jó 4 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle. 10 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe, hidegen, gyümölcsöntettel kínáljuk.





A nyers túrógolyók már csak a csokiborítást várják... vagy gyümölcsragut? :)

Ezt is lehet variálni úgy, hogy a hideg gombócokat őrölt, cukrozott dióba vagy csokoládéreszelékbe forgatjuk. Kínálhatunk hozzá áttört lekvárt vagy csokoládészószt is. A masszába keverhetünk reszelt citromhéjat, sőt akár gazdagíthatjuk aprított, kandírozott citrushéjjal, finomra vágott aszalt gyümölcsökkel is. Kísérletezzünk bátran!





Vannak, akik gríz helyett kukoricadarát használnak, ettől szép sárga lesz a túrógombóc

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: gyümölcsszósszal, spenótlevelekkel, fűszerpaprikával, petrezselyemzöld, gyümölcsöntettel, túrógombócainkat, felszolgálhatjuk, csokoládéöntetet, belegömbölyítjük, tésztagolyóbist, elengedhetetlen, zsemlemorzsában, helyettesíthető, zöldfűszerekkel, tojássárgájával, kiszúróformával, megforgathatjuk, gombapörköltről, gyümölcsöntetté, hűtőszekrényben, csillagánizzsal, csokoládészószt, összedolgozzuk, kombinálhatjuk, legalkalmasabb, porcukorszórás, gazdagíthatjuk, szétválasztjuk, túrógombócokat, zsemlemorzsába, hűtőszekrénybe, kihagyhatatlan, zöldfűszereket, helyettesítsük, kísérletezzünk, újramelegítjük, túrógombóc titkai, villára emeli, túrógombócot szinte, népszerű fogásoknak, teljes térség, receptúra ebből, térségből származik, friss tojás, könnyű túrógombóchoz, hozzáadott tojásfehérjét, sült túrógombócra, utóbbi időben, harmadik kategóriával, főzés nélkül, túrógombóc morzsával, főtt túrógombócok, Túró Rudi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul Éluard - És egy mosoly  Robert Merle tollából  Különleges  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szívek  Otthon  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A sorsod  Egy barátság története  Andrássy Réka - A bolond Böske  képre írva  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  James Allen  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Bársony székben  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Ott van  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét  Nagy és kis csodák  Szép estét kedves látogatóimna...  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó nap volt  Facebookon kaptam  39 ígéret  Gebhardt Nóra versei II.  Szép estét  Jó éjszakát  különleges  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  James Allen  Zilahy Lajos gondolata  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Csend  Szabó T. Anna - Pitypang  Baranyi Ferenc - N i n c s  Előnyök, amelyeket a meditáció...  A sorsod  Szép estét  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  James Allen  Az ember emlékekből áll  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul Éluard - És egy mosoly  Azért kaptad  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  39 ígéret  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Töröld le  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Tanmese  Egyszerű 
Bejegyzés Címkék
túrógombóc titkai, villára emeli, túrógombócot szinte, népszerű fogásoknak, teljes térség, receptúra ebből, térségből származik, friss tojás, könnyű túrógombóchoz, hozzáadott tojásfehérjét, sült túrógombócra, utóbbi időben, harmadik kategóriával, főzés nélkül, túrógombóc morzsával, főtt túrógombócok, áttört tehéntúró, készítés mikéntje, túrót minden, igazán könnyű, tojások felvert, főzésnél arra, fazékba kerülő, tojásokat szétválasztjuk, áttört túrót, tojások sárgájával, csipet sóval, gríz megduzzadjon, pihentetést követően, tojások fehérjét, masszába dolgozzuk, nagyobb fazékban, túrós masszából, vízbe helyezni, legbiztosabb módszer, kész gombócokat, nagyobb serpenyőben, zsemlemorzsát &#8211, leggyakrabban ropogós, esetben friss, élénk színű, jóféle házi, bogyósok mellett, legalkalmasabb erre, olajos magvakat, hagyományos porcukorszórás, tányérra kanalazva, tejfölt joghurttal, élvezetet apróra, burgonyás tésztából, töltelék lehet, töltés pedig, kész gombóctésztát, esetben kissé, helyét &#8211, búzadara helyettesíthető, elkészítés módja, édesen tálalt, zellerzöld egyaránt, spenótos túrógombóc, túrót szitán, tojást kissé, túróhoz adjuk, túrógombócot sütni, papanaşi névre, másik érdekessége, hagyományos receptek, sült túrógombóc, hagyományos papanaşi, briósra emlékeztet, lyukas közepű, közepén kiugró, egész tojásokkal, liszttel előzetesen, egészet fakanállal, közepébe pedig, műveletet persze, áttört túróhoz, hagyományos módon, vaníliás cukrot, áttört tehéntúrót, nyers túrógolyók, csokiborítást várják, hideg gombócokat, masszába keverhetünk, gyümölcsszósszal, spenótlevelekkel, fűszerpaprikával, petrezselyemzöld, gyümölcsöntettel, túrógombócainkat, felszolgálhatjuk, csokoládéöntetet, belegömbölyítjük, tésztagolyóbist, elengedhetetlen, zsemlemorzsában, helyettesíthető, zöldfűszerekkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1507
  • e Hét: 4379
  • e Hónap: 9417
  • e Év: 139124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.