Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Felmérik az idősek állapotát
  2015-08-05 20:44:00, szerda
 
  Jövő januártól újabb, radikális változások várhatók az idős, beteg embereknek támogatást jelentő házi segítségnyújtásban. A júliusban kihirdetett, az egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény szerint erre azért van szükség, hogy így az igénylő szükséglete alapján célzottabb szolgáltatást tudjanak nyújtani, és ezáltal az állami szerepvállalás erősödjön azok esetében, akiknek nagyobb az ellátási szükségletük, és a segítségre szoruló emberek minél tovább az otthonukban maradhassanak.

A házi segítségnyújtás lényege ugyanis éppen az, hogy a rászoruló ember továbbra is önállóan, a saját otthonában élhessen, és ott kapjon segítséget a mindennapi feladatok elvégzéséhez, így például bevásárláshoz, csekkfeladáshoz, takarításhoz vagy mosakodáshoz.

Az ellátást a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak, amihez normatívát kap az államtól. Van olyan település, ahol emellett pár száz forintos térítési díjat is szednek az idősektől a segítségért cserébe. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012-ben 125 281, 2013-ban 131 791 ember részesült Magyarországon házi segítségnyújtásban.

Szociális segítés - személyi gondozás

Az új jogszabály 2016. január 1-jétől kettéválasztja a házi segítségnyújtás tevékenységi körét: a jövőben szociális segítésre és személyi gondozásra lehet majd jogosultságot szerezni, továbbá szakértők döntik majd el, egy idős ember melyikre jogosult, és hány órában. A szociális segítés az alacsony szükséglet kielégítését szolgálja majd, az idetartozó tevékenységeket szakképzettség nélkül is el lehet látni. Ilyennek minősül a lakókörnyezet tisztán tartása, a háztartási feladatokban nyújtott segítség, illetve a ,,veszélyhelyzetek megelőzésében, vagy annak elhárításában történő segítségnyújtás".

A személyi gondozás kategóriájába tartoznak majd az ,,intenzív" szükségletet kielégítő gondozási tevékenységek és az ápolási feladatok, amelyek csak megfelelő szociális vagy egészségügyi szakképesítés birtokában végezhetők majd. A szakképzett gondozók ugyanakkor a személyi gondozás mellett a szociális segítés körébe tartozó tevékenységeket is elvégezhetik. Ha valaki mindkét tevékenység igénybevételére jogosult, akkor is csak legfeljebb napi négy órában kaphat segítséget. Ha a gondozási szükséglet a napi négy órát meghaladja, akkor az idős embert tájékoztatni kell a bentlakásos intézményi ellátás igénybevételének lehetőségéről. Addig, amíg az illetőt el nem helyezik, az új szabály szerint csupán napi 4 órában lesz jogosult segítségre, hiába lenne ennél többre szüksége.

Új jogszabály, új kategóriák, új szempontrendszer

A változásokra tekintettel az intézményvezetőknek a 2016. évi állami támogatás igényléséig, de legkésőbb 2015. december 31-ig - az új szabályok alapján - felül kell vizsgálniuk a házi segítségnyújtásban részesülők gondozási szükségletét, és az új kategóriák szerint meg kell határozni, hogy az érintetteknek szociális segítésre vagy személyi gondozásra van-e szükségük, és azt napi hány órában kell számukra biztosítani. Azt, hogy a gondozási szükséglet felülvizsgálatához milyen szempontrendszert kell alkalmazni, a szociális törvény végrehajtási rendelete fogja tartalmazni. További változás, hogy a megállapított gondozási szükségletet a működést engedélyező szerv felülvizsgálhatja és módosíthatja. Az új jogszabály - feltehetően a visszaélések elkerülése érdekében - januártól 200 ezer forint bírság kiszabását helyezi kilátásba arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy az intézményvezető nem a valóságnak megfelelően állapította meg, hogy az ellátott számára milyen ellátás indokolt, és hány órában.

Ki lehet rászoruló?

Mint arról elsőként az Index internetes portál beszámolt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának januári rendelete már idén év elején jelentősen megszigorította a házi segítségnyújtásra való jogosultság feltételeit.

Azt, hogy ki számít házi segítségnyújtásra szorulónak, a rendelet által meghatározott pontrendszer szabályozza. A szükséges segítség megállapításához a táblázat területenként pontszámokat rendel egy ötfokú skálán. Például az öltözködés esetében nulla pontot számolnak, ha az érintettnek ezzel nincs gondja, egy pontot jelent, ha minimális segítségre szorul, négyet pedig, ha az öltözéshez az idős ember jelentős segítséget vagy felügyeletet igényel. Az összpontszám alapján dől el, hogy az illető jogosult-e segítségre, és ha igen, napi hány órában. Ezeket a ponthatárokat emelte meg idén januárban az Emmi: addig 11 ponttól járt a napi egy óra gondozás, azóta azonban a jogosultság megszerzéséhez már 20 pont szükséges.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Címkék: megállapításához, minisztériumának, veszélyhelyzetek, igénybevételének, szempontrendszer, igénybevételére, csekkfeladáshoz, megszigorította, tevékenységeket, segítségnyújtás, intézményvezető, szerepvállalás, kettéválasztja, magyarországon, gyermekvédelmi, megszerzéséhez, bebizonyosodik, szakképzettség, rászorulóknak, ponthatárokat, maradhassanak, területenként, bevásárláshoz, meghatározott, lakókörnyezet, szakképesítés, érintetteknek, lehetőségéről, tevékenységek, kategóriájába, megelőzésében, elhárításában, megállapított, jogosultságot, módosításáról, szolgáltatást, júliusban kihirdetett, egyes szociális, igénylő szükséglete, állami szerepvállalás, ellátási szükségletük, segítségre szoruló, otthonukban maradhassanak, házi segítségnyújtás, rászoruló ember, saját otthonában, mindennapi feladatok, helyi önkormányzat, segítségért cserébe, jövőben szociális, idős ember, szociális segítés, Központi Statisztikai Hivatal, Emberi Erőforrások Minisztériumának,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nagyon különös  Tavaszi kép  Nevem  Akarat  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem  Kövesd a cowboyt!  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mai harmónia kártyám  Nem számIt  Szívem  Akarat  Bounty krémes  Nem számIt  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mindig jusson idő nevetni  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Boldog születésnapot a ma ünne...  Fekete-erdő desszert  Örülök, hogy látlak!  Kerüld el az evangélium örömén...  Png kislány  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Alázat  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Tavaszi kép  Alázat  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Adakozás  Facebookon kaptam  Fehér virág  Reménység és erő Krisztustól e...  Ágai Ágnes – Csendélet  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Png cica  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Alvó cicák  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A Megváltó szolgálatában  Egy bizonyos határt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mi lenne ha  Szívem  Ne kapaszkodj magasabbra,  Julian Brass gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png kislány  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Adakozás  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Kellemes délutánt kívánok  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok 
Bejegyzés Címkék
júliusban kihirdetett, egyes szociális, igénylő szükséglete, állami szerepvállalás, ellátási szükségletük, segítségre szoruló, otthonukban maradhassanak, házi segítségnyújtás, rászoruló ember, saját otthonában, mindennapi feladatok, helyi önkormányzat, segítségért cserébe, jövőben szociális, idős ember, szociális segítés, alacsony szükséglet, idetartozó tevékenységeket, lakókörnyezet tisztán, háztartási feladatokban, személyi gondozás, ápolási feladatok, szakképzett gondozók, gondozási szükséglet, napi négy, idős embert, bentlakásos intézményi, változásokra tekintettel, érintetteknek szociális, szociális törvény, megállapított gondozási, működést engedélyező, visszaélések elkerülése, valóságnak megfelelően, ellátott számára, házi segítségnyújtásra, rendelet által, szükséges segítség, táblázat területenként, ötfokú skálán, öltözködés esetében, érintettnek ezzel, pontot jelent, összpontszám alapján, illető jogosult-e, ponthatárokat emelte, jogosultság megszerzéséhez, megállapításához, minisztériumának, veszélyhelyzetek, igénybevételének, szempontrendszer, igénybevételére, csekkfeladáshoz, megszigorította, tevékenységeket, segítségnyújtás, intézményvezető, szerepvállalás, kettéválasztja, magyarországon, gyermekvédelmi, megszerzéséhez, bebizonyosodik, szakképzettség, rászorulóknak, ponthatárokat, maradhassanak, területenként, bevásárláshoz, meghatározott, lakókörnyezet, szakképesítés, érintetteknek, lehetőségéről, tevékenységek, kategóriájába, megelőzésében, elhárításában, megállapított, jogosultságot, módosításáról, szolgáltatást, mosakodáshoz, pontrendszer, önkormányzat, takarításhoz, pontszámokat, felügyeletet, elvégzéséhez, szükségletét, statisztikai, egészségügyi, módosíthatja, feladatokban, szükségletet, összpontszám, kielégítését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 131 db bejegyzés
e év: 580 db bejegyzés
Összes: 9036 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 285
  • e Hét: 2456
  • e Hónap: 11478
  • e Év: 79243
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.