Regisztráció  Belépés
hencz_laszlo.blog.xfree.hu
Menekülni előre felé kell... Hencz László
1965.03.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Közérthetően a napelemekről...
  2015-08-08 13:28:04, szombat
 
   
  Tisztelt Olvasó!
A dolgozatomban, célul tűztem ki, hogy közérthetően megfogalmazom a napelem rendszer építtetésének lényegét, és megcáfolom a ,,drága" és a " csak a gazdagok engedhetik meg maguknak" jelzőket!

Természetesen senki ne kövesse egyetlen tanácsomat sem, mindaddig, amíg meg nem győződött Önmaga vagy szakember által a leírtak valóságtartalmáról. Dolgozatomban kizárólag a saját véleményemnek adok hangot.

Nem szeretném, az amúgy tökéletesen igaz széndioxid kibocsátás csökkentésével kezdeni a mondandómat, mert a vidéki embert ez messze nem érdekli. A falusi gondolatmenet szerint, ,,...- Tán még a füstölőt is bontsuk le...". Dehogy. Sőt, a füstölő sonkát, kolbászt, és szalonnát terem s a hasznos anyag kibocsátása sokkal több, mint a káros anyag kibocsátás.

Én a józan paraszti észre szeretnék hatni. Tudom, hogy sokak számára elérhetetlen álom a napelemes házi erőmű létesítése, ha csupán azt a pénzösszeget kimondjuk, amibe belekerül.
Egyelőre ne is a bekerülési költséget nézzük meg. Sokkal inkább onnét közelítsünk, hogy nagyon rövid időn belül mi az, ami várható tüzelő fronton. Nagyanyáink idejében is elsődleges tüzelőforrás a tűzifa volt. S talán a köznép számára már akkor is luxusnak tűnt a korabeli Magyarországon, a széntüzelés.
Szénbányák híján s a korabeli bányaművelési technológiával ez érthető is. De emlékezzünk gyerekkorunkra, s a röpke 20 esztendős életkort megélt fűtőolajra, s az olajkályhákra. A fűtőolaj költsége oly magasságokba emelkedett, hogy mára gyakorlatilag teljesen eltűnt. Ezután vagy inkább a fűtőolajjal egyidejűleg a városokban, lakótelepeken egyre terjedt a gázfűtés egyedi, vagy akár távfűtéses kivitelben. Azonban a fűtőgáz mára már nagyon ,,gáz". Gyakorlatilag egyrészt kifogyóban van, másodsorban egyre kúszik fel az ára, harmadrészt, pedig egyre nehezebb biztonságos úton hozzájutni. Egy biztos a gyermekeink, unokáink életében ez a fűtőanyag elfogy.

Nézzük meg most az erdőink készleteit.

Itt is problémák sokaságával kell szembenéznünk. Talán el is kerülte a kedves Olvasó figyelmét egy hirdetés, ami júniusban volt olvasható a megyei napilapban. Az erőmű keres beszállítókat, Fatörzs, faapríték beszállítására. Nos, ez az első igen halk vészharang, ami megkongattatott.

Miért?

Mert a falusi ember évszázadok óta szedi a fát. Ez a hirdetés azonban ennek véget igyekszik vetni. Ugyanis a falusi ember már nem elégedhet meg a gallyal, hisz nem sparherd (sporhelt)-ben tüzel a konyhán, hanem kandallóban, kazánban, amihez combos fa szükséges nem rőzse. Hiába fogunk az erdésznek könyörögni, nem fog tudni faszedést adni, mert a vállalkozás, aki árajánlatot tesz a fakitermelésre, teljes körű munkát végez. Odaállít az álléra egy nagy teljesítményű darálót, amit 1 ember kezel. Az összes gally, száradék, s minden aljnövényzet akár egy bobcat (kismarkoló) segítségével a tuskó is feldolgozható, ledarálható. Ehhez 2,3 ember munkája szükséges nem egy faszedő csapaté, akik nem viszik el a gallyat, száradékot, tuskót, és az aljnövényzetet.
Az erdészet szempontjából sokkal, kevesebb utómunkával ismét betelepíthető a terület. S ezzel a falusi ember máris kiszorult az erdőből....

De elgondolkodtató, hogy az erdészet vajon szeretetszolgálat-e vagy üzleti vállalkozás? Ugyanis minden esetben a kereslet fogja meghatározni az árat. Vajon az erőmű, a fizetőképesebb, vagy, tűzifát vásárolni kívánó magánszemélyek? S arról is lehet beszélni, hogy a vásárolt mennyiségesetében mennyi is az annyi.

Aki ismer, engem az tudja, hogy legalább 10 évig magam hasogattam a tűzifát a magam által tervezett, épített hidraulikus hasító géppel. Néhány ismerősömet már beugrattam az udvaromon álló hasított fából emelt farakás mennyiségének, megbecsülése kapcsán.

Ezek az emberek mind, megbízható, tapasztalattal rendelkező emberek, akiknek a szavára lehet adni. Mindig megkérdezem, hogy szerintük hány m3 a farakás. Ezt a farakást mindenki 10-és 12 m3 közé saccolta. Eléggé meglepettek voltak, amikor megmondtam, hogy mindössze 4,5m3. Ugyanis 11m3 rönkfa volt eredetileg, de több mint a felét már eltüzeltük. Több nem lehetett, mert egy ,,boci" pótkocsival hozták traktorral, egy magánerdei tarvágásról, s ennél többet nem lehetséges rá felrakni. De ezzel természetesen kizárólag a saját farakásom mérőszalaggal mért méreteiből kiszámolt vélt térfogata, és a valóság közötti különbségre utaltam.
Nyilván más a helyzet, ha valakinek van saját erdeje, de elgondolkoztató, hogy vajon akkor vág-e fát, amikor kedve tartja, s hány ilyen személy élhet közöttünk? Gyanítom, hogy néhány tucatnál nem több.
Mit tehet a többség?

Mindig lesznek olyanok, akinek alternatívára lesz szükségük. Nekik szeretnék tanácsokat adni.
Nálam Július utolsó hetében került telepítésre és beüzemelésre egy 5kW-os napenergiával működő házi kiserőmű. Sokkal több volt vele az elintézni való, mint először gondoltam, de ez már a múlté, s inkább csak aláirkálgatni, és engedélyeztetésre várni kellett, ez volt sok idő. A szerelés és beüzemelés 1 hét leforgása alatt megtörtént.
Részemről a forrás előteremtése 10 évig tartott, de ma már van egy nagyon előnyös alternatíva, amire később kitérek. Hosszas gondolkozás, tervezgetés előzte meg a megrendelést. A faluban volt már néhány működő naperőmű, és kérdezősködtem a tulajdonosoktól.
Az Ő tapasztalatuk és az én számításaim alapozták meg a döntésemet a beruházásról. Nem akarom most ezeket a számításokat leirkálni nem ez most a lényeg. A tények majd vagy igazolják a számításokat, vagy megcáfolják. Egy biztos én a 2015-2016 os fűtési szezont már a magam által megtermelt elektromos árammal, elektromos kazánnal, radiátoros fűtéssel fogom kifűteni. Nézzünk egy egész kicsit a számok mögé, mert minden esetben az ördög a részletekben búvik meg. Szinte hallom a nevetést és az első ellenérvet,

,,...Mit akarsz, hát a villanybojler annyit eszik, mint a fene, ehhez képest biztos nem fűtesz ki ezzel..."
De valaha is megnéztük-e miért fogyaszt annyit a villanybojler?

A környékünkön iszonyú kemény a víz. Csupán a macskám táljában, az elé rakott ivóvíz egy hét alatt vízkőréteggel vonja be a tálat. A mérés alapján 13 német keménységű a vizünk, az elfogadott lágy ivóvíz 5-ös német keménységű. Továbbá, a bojler fűtőszálára rakódott minden mm vízkőréteg majdnem duplájára emeli a víz fűtéséhez szükséges energia mennyiségét. Tévhit az, hogy csak akkor kell vízkőtleníteni, ha suhog a bojler. Emlékszem az évenként végrehajtott vízkőtlenítéseimre, amikor 20 liternyi vízkövet szedtem ki a bojlerből évente. A technika mai fejlettsége mellett már meg tudunk szabadulni a vízkőtől. Egy a fogyasztáshoz méretezett vízlágyító berendezéssel. Ennek költsége 150 ezer körül van, de gondolkodjunk hosszú távon, csupán a bojler energia-megtakarításával 5 éven belül ez megtérülhet. A nagyobb fogyasztás magasabb áru berendezést igényel. Nálam egy 4m3/hó fogyasztáshoz méretezett vízlágyító üzemel.
Tehát az elektromos kazánom és a központi fűtésem 0-ra kilágyított vízzel lesz feltöltve, elkerülve a vízkő okozta többlet energia felhasználását.

A lakás hőszigetelése sem kerülhető el, de akinek telik rá az már úgyis túl van ezen a kiadáson, vagy tervezi ennek végrehajtását.

Az elektromos kazánnal kapcsolatban még egy érdekességet elmondanék, minden elektromos berendezésnél az a fő problémánk, hogy a befektetett energia nagy része hővé alakul. Nos, most amikor pont ez a cél, ennek csak örülhetünk. Az átalakítási veszteség, amikor az elektromos energiával meleg vizet állítunk elő 2% körül van, azaz a hatásfok 98%.
De hogyan is alakul egy vegyes tüzelésű kazán hatásfoka?
Itt sem számításokat írok le csak egyszerűen érthető következtetést.
A kazánt jól megpakoljuk, és ha jól beizzott elzárjuk minimumra a huzatot.
Ekkor a parázs hőmérséklete 800-900°C e felett a parázs felett van egy kb 10-15 cm-es légréteg, ami 600-700°C-ra hűti a parázs hőmérsékletét. Ez a hőmérséklet adódik át a tűztérben a fűtővíznek.
S ez a hőmérséklet a vizet 60-70°C-ra fűti. Az adatokból nyilvánvaló, hogy a kazán hatásfoka 9-12%.
Ez nagyon alacsony hatásfok.
Az hogy a 60-70°C-os fűtővíz hány °C -ra fűti a lakást az egy egészen más téma.(nálam 25°C).
Nem írok le számítást, de fogadjuk el hogy az energiaigény az én esetemben 3,2-4,5kWh a kinti hőmérséklet függvényében. Így lesz a kazán 42kW-os teljesítményéből 4,2kWh fűtésteljesítmény.
(Fentebb írtam az elektromos kazán 98% hatásfokáról.) Szükséges ez a kalkuláció a napelemes rendszer nagyságának megbecsüléséhez.

A következő tárgyalandó kérdés, az energiatermelés és az időjárás összefüggése.

Mivel a készüléket napelemnek hívják, sokan úgy vélik, hogy felhős időben nem termel. Ez nem így van. Mivel a felhők csak megszűrik a fényt, de nem takarják ki a napot, valamennyi termelés ekkor is van. Nem sok, de van. Azonban a termelés szempontjából a sok kicsi sokra megy, elvet kell figyelembe venni. A nap beesési szögétől függ a napelem rendszer teljesítménye. Ezért helyesen úgy nevezik például az enyémet, hogy 5kWp a p-betű a csúcsteljesítményt jelöli. Ez akkor következik be, amikor a napelemhez viszonyítva a nap derékszögben áll. Ez nem a déli 12 óra, hanem a tető szöge és a nap által bezárt szög. Minden nap 2-órán át jár a termelés a csúcs közelében. Azonban az első termelési napomon 26,5kWh volt a termelés déltől- napnyugtáig.

Számoljunk!

26,5kWh*48forint=1272 forintot spórolt meg. Az eddigi havi villanyszámlám 9500 forint volt.
Most osszuk el a havi villanyszámlám, az egy napi termeléssel. 9500/1272= 7,5 tehát 7,5 napsütéses délután megtermelődik a havi villanyszámla. Borúsabb időben több idő kell ehhez, de általában több napos délután van, mint borús. Statisztikai átlag szerint az én rendszerem várható éves termelése 5-6 ezer kilowattóra körül mozog. Én azért délutánról beszélek, mert a tetőm délnyugatra áll, akinek délre áll annak délelőtt termel a napelem.

Következő kérdés, a mi van télen.

Télen, ha a hó ráesik a leggyorsabban le is olvad róla, mert a hórétegen, az ibolyán túli sugarak áthatolnak, felmelegítik az üveget, mivel a mögöttes réteg fekete, és a legkisebb vízrétegre is lecsúszik a hó a napelemek edzett üveg felületéről. Az edzett, rétegelt üveg miatt nem tud ártani neki a jégverés, mert az edzett üveg lapjáról nem törik, csak ha éléről kap ütést, az élek pedig alumínium profiba vannak ágyazva. Van viszont egy jó hírem a téli termeléssel kapcsolatban. Nem magyarázom el a Föld mozgásának, és az évszakok változásának összefüggését. Elég azt tudni, hogy a Magyarországi nyár a föld keringési pályáján, naptávolban van, míg a tél napközelben. Emiatt több UV fény jut télen a napelemekbe, még borús időben is. Ha viszont egy téli verőfényes napunk van, akkor termelünk a legtöbbet. Nem a melegre működik, csak a fényre van szükség és a napelem felett legyen a nap, még akkor is, ha felhő takarja. Emiatt fontos hogy ne legyen árnyékolva a napelem.(fa, szomszéd háza stb.).
Az energia tárolását úgy oldják meg, hogy az én napelem rendszerem a villamos hálózatba termeli az energiát.
Az energiát elfogyasztja az, aki rá van kapcsolva a villamos hálózatra. A villanyóra szekrényben a villanyóra külön méri a feltermelt energiát és az elfogyasztott energiát. Télen, amikor szükségem lesz az energiára a fűtéshez, akkor használom fel az általam megtermelt energiát. Az éves leolvasáskor összehasonlítják a termelt és a fogyasztott energia mennyiségét. Ha a termelt energia több, akkor számlát állítok ki és kifizetik a mindenkori díjszabás szerint meghatározott összeget. Ez nem éri meg, mert a mai díjszabás szerint 15 forint/kWh a tarifa. Ha a fogyasztott energia több akkor nekem kell kifizetni. Mindebből látszik, hogy érdemes jól kalkulálni és inkább fizetni villanyszámlát, mint olcsón eladni az áramot. Körülbelül ennyit mondanék el a működésről. Most ismertetném az anyagi vonzatokat és azt, hogy hogyan lehet megúszni ennek 30%-át. A napelemes rendszer nem olcsó. Az enyém 2,8millióba került. Amikor a kedves olvasó eddig a sorig ér röhög egyet és kidobja ezt az ismertetőt.
Rosszul teszi! Mert a lényeg ezután következik. Ez az összeg nem mindenki számára elérhető ez teljesen egyértelmű.

De van megoldás!

Ha bárkinek érdekes volt az írásom, gondolkodjon el a lehetőségein. Ha valaki tud lakáskasszát kötni, akkor a megtakarítására 30% állami támogatást kap. Hát ezért nincs pályázat, magánszemélynek a napelemes rendszerre. 4 év takarékosság után elérhetővé válik a napelem rendszer úgy, hogy még a lakáskassza hitel részének a felvételére s van lehetőség. Ennek részleteit a lakáskasszás szakemberek el fogják mondani. Legyen elég annyi, hogy én soha nem vettem fel hitelt a lakásépítési hitelen kívül. Soha nem mentem bele semmilyen kockázatba hisz 3 gyermeket neveltem fel akkor alacsony fizetésből, s a mai napig herótom van a hiteltől, úgy hogy sohasem estem a devizahitel csapdájába. S amikor a felét elengedik akció volt, még az állásomat is odadobtam önként, hogy a végkielégítésből kifizessem a hitelt. Én döntöttem jól
Tudom, hogy a hitel szó azonnali gyomorgörcsöt és soha el nem fogyó terhet jelent nem kevés embernek, de mindennek ellenére a lakáskassza hitel részét teljesen biztonságosnak tekintem. Ma nincs ennél alacsonyabb hitelkonstrukció, semilyen banknál. S min den további nélkül fel is fogom venni a fűtés korszerűsítésére. A következő gondolatban benne van a megtérülésre vonatkozó kérdésre adandó válasz is
Mindenki, akivel beszéltem, azt firtatja, hogy mikor térül meg?
S én visszakérdezek mindig"... Vettél egy autót, mikor térül meg?..." A válasz soha! Egy autót azért veszünk, mert elértünk oda, hogy megtehetjük, s az autó ezért tisztán luxus. A napelemekről is így érdemes gondolkozni. Azonban, az autóval ellentétben a napelemek megtérülnek. 10-12 év alatt visszahozza az árát, A működésre pedig 20-30 év a garancia. Ha a fűtésünket is átalakítjuk elektromosra, akkor már csak vízdíjat kell fizetnünk, hiszen a ,,tüzelőt" a tetőn lévő napelemek rendre összegyűjtik. Ez viszont már elég jól hangzik.

De nagyon furcsának érzem, hogy a háztartásunkban található egyetlen más felszerelési tárgy-ami sok esetben elég komoly összértékkel bír - esetében sem merül fel a megtérülési idő, kizárólag a napelemek kapcsán. Ez azért megmosolyogó nem? Nem állítom, hogy a tüzelő, és gázlobbi dobta be a köztudatba a napelem beruházás megtérülési idejére vonatkozó manipulatív kérdést, csupán furcsállom, hogy mindenki ezt kérdezi meg először.

S még egy adalék a megtérülés témához.

Azon felül, hogy az energia termelődik, a fűtés megtermelődik, a megvásárolt érték nagyon kevés karbantartási költség mellett 30 évig megmarad. Példaképpen említsük meg Voyager 1 űrszondát, amit 1977-ben lőttek fel, az 1977-ös év legfejlettebb napelemeivel ellátva. Ez a szonda 2012-ben elhagyta a naprendszert, s a mai napig küldi a jeleket, a karbantartás lehetősége nélkül. Belátható és kimondható tehát, hogy üzembiztosabb eszközt emberi kéz nem sokat alkotott, de a napelem ezek közül az egyik.

Szükséges azonban a lakásbiztosítást kiterjeszteni a napelemekre és az inverterre is, mert a világűrben kevesebb problémával találkozik az említett űrszonda, mint amit egy szélvihar tud a földön okozni.

A jégverés nem teszi tönkre az eszközt, de biztos, ami biztos. Én megkötöttem a kiegészítést a Signal biztosítónál lévő lakásbiztosításomat kibővítve. Itt az ingóság értékemelkedésén túl, a tetőn kívüli egységek külön védelme, a lakás biztosításomat negyedévente 2700 forinttal emelte mindössze így éppen negyedévente 10 ezer kemény forint ra emelkedett. Ez havi 3300 forint költség.

Egy másik vélekedés szerint ,,...hát 2,8 millióból életemben kifűtök..." ez igaz, de senki nem tudja, mi van a sorsában megírva. S ha bárkit bármikor elkap egy olyan betegség, ami engem, sokat nem fog érni a pénz azt hiszem, mert könnyedén előfordulhat, hogy sem a fát nem tudja felemelni a fűrészre sem a fűrészt a fára, már amennyiben később, véletlenül hozzájuthatunk a fához....
Mégis kivel csináltassam?

Én az E-on Solar céggel szerződtem.

Nem kér előleget! Mindent elintéz s valóban kulcsra kész!
Sőt 8 napos próbaüzemet követően küldik a számlát.
6 havi egyenlő részletben is kifizethető a rendszer vételára. Ellenőrzött kivitelezővel dolgoznak, akiket én magam is ellenőriztem a beépített anyagok szintjén az utolsó csavarig rozsdamentes (mivel napi szinten ilyesmivel foglakozom, elég ránéznem a szerelvényekre). Az E-on a saját ügyfeleit soron kívül kapcsolja a rendszerre. Az ügymenet még így is kb. 3 hónap (nekem több dolog futott párhuzamosan, bővítés, óraáthelyezés földkábel). S nem utolsó sorban egy érv. Ezeknek a berendezéseknek a garanciális ideje hosszú, 7-25 év. Vajon ha gond van 15 év múlva hol lesz, akkor a névtelen kis cég, aki ma olcsóbb 20%-al? S mekkora eséllyel szűnik meg az E-on jogutód nélkül?
S mivel ismerem az emberek gondolkozását, még egypár adalék az eddig leírtakhoz, mert tudom, hogy sokan szívják a fogukat a költségek miatt.
De a legőszintébben nézzünk, magunkba magunkat talán nem verjük át!

Az elmúlt 15 évben minden további nélkül, és észrevétlenül beleosont az életünkbe a kommunikáció, annak minden költségével. Az én családom mobil előfizetése 22-27 ezer havonta. Ez az összeg több mint a villanyszámla +gázszámla+vízdíj együtt! Holott ez egy tejesen feladható költség lenne. Csak hát a korszellem...

Továbbá ha valaki, vagy a családban többen dohányoznak, akkor az 1000 forintos bagó árával számolva igen jelentős összeget fordítanak sokak erre a szenvedélyre, s ezért a célért érdemes leszokni róla nemdebár?

S végül is egy alsó középkategóriás autó áráról beszélünk. S ha bárki végigmegy a falun lát-e dögivel ilyet? De össze lehet-e hasonlítani egy autó és a napelem rendszer értéktelenedését. Egy 10 éves, újonnan 2,8 millióért vásárolt autó ekkor kb 5-600 ezret ér, de ehhez kifogástalan állapotban kell lennie, a 10 éves napelem rendszer minden további nélkül működik.

A napelemeknél 15 évig garantálja a gyártója hogy a teljesítményének a 95% át leadja.
Tehát ezek ismeretében, nem állja meg a helyét az az érv, hogy nem mindenki számára elérhető a napelemes energiatermelés.

Emellett persze vannak sokan, akik tényleg nem is gondolhatnak ilyen beruházásra. Mindenkinek önmagának kell eldöntenie mit és miért csinál. Mennyit és mire költ. Én azoknak mondtam el a gondolataimat, akinek a neten fellelhető információ túl sok a döntés meghozatalához.

Én napenergiával, a hálózatra visszatáplálva télen elektromos kazánnal, radiátorral fogok, fűteni.
Az, hogy a termelés elég lesz --e még nem tudom. Meglátjuk. Az idei tél eldönti.

Beszámolok arról is szívesen. Egy biztos a villanyóra leolvasási ideje nem változik, marad a faluban a májusi leolvasás. Emiatt nekem kiesett 2 erős hónap, amikor is 1200-1500kWh-t termel volna ez idő alatt, ha kész lett volna. Tehát az első év csonka év, termelési szempontból. Így biztos, hogy az idén télen még be kell segítenem néhány mázsa fával a rendszernek. S hogy hogyan alakul a következő esztendő, azt még nem tudom. Emiatt azt tanácsolom, ha bárki belevág akkor még januárban, legkésőbb februárban induljon neki, mert hosszú az ügymenet.

S ha bővíteni kell bővíteni, fogom.

Ha valakit érdekel, a dolog szívesem megadom az Eon-Solar területi képviselőjének az elérhetőségét, aki még sokkal több információt tud adni.
Különösen megfontolandó, hogy 2016 tavaszától lehet pályázni régi típusú családi házak felújítására, amibe bőven belefér a napelem rendszer, a fűtéskorszerűsítés és a szigetelés is, az Otthon melege program keretében. Aki gondolja, nézzen utána, mert, ahogy a mosógép pályázatot is interneten írták ki és egy nap alatt elfogyott a pénzösszeg, úgy fog lezajlani ez a pályázat is. a benyújtás kezdőnapjának hajnalán éjfél és 2 óra között eldől, ki nyer igen jelentős pénzösszegeket, energetikai célokra. Érdemes lesz virrasztani és jó pályázatot benyújtani akkor.
Utóirat: Az első 9 nap termelése 5kWp-s, délnyugati fekvésű nyeregtető esetén, a tetőszög 43°a vízszinteshez. 200 kWh termelés és 27,5kWh fogyasztás. Tehát ha a fogyasztást előrevetítjük egy hónapra, akkor 27,5/9= 3kWh/ nap*30=90kWhTehát Augusztusban 90kWh lesz a fogyasztásom. Ez nagyjából biztos, mert nincs új fogyasztó a házban, ami sok energiát igényelne, (sőt egy fagyasztó leállításra került), s még elektromos sütőm is van mintegy 12 éve!
Azt, hogy a várható termelés mennyi lesz, azt nem tudom megjósolni. Azt viszont igen, hogy ha a havi villanyszámlám 4 nap alatt meg lett termelve, akkor a hónap további termelése már ,,faszedés" azaz energia tárolás télire...
Megjegyzés: Talán ellentmondásnak tűnik hogy fentebb 7,5 napról írok ami alatt a havi villanyszámla megtermelődik, s később 4 napról. A dolgozat több nap alatt íródott, s ahogy a soknapi termelésben kiegyenlítődött a napsütéses és felhőátvonulásos időszakok hullámzó termelése, s a digitális fogyasztásmérővel most már megnyugtatóan nyomon követhető a fogyasztás.
Úgy változik az adat időszakról időszakra. Ősszel, télen nyilván nem éri el a kalkulációm szerint a napi 8- 10kWh s termelést, s lesznek olyan ködös napok amikor egyáltalán nem is lesz termelés.

Az utolsó módosítás Aug.30.reggel .
A termelés:568kWh, a fogyasztás 102kWh
Ma napos idő lesz és holnap is tehát az Augusztusi termelés 600kWh felett fog zárni.
Alakul ez, alakul.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hitelkonstrukció, összehasonlítják, végkielégítésből, értéktelenedését, felhőátvonulásos, teljesítményének, korszerűsítésére, értékemelkedésén, teljesítményéből, lakásbiztosítást, megtakarításával, berendezéseknek, elgondolkoztató, tulajdonosoktól, középkategóriás, energiatermelés, háztartásunkban, magánszemélynek, megtakarítására, megkongattatott, megbecsüléséhez, ellentmondásnak, elgondolkodtató, kiegyenlítődött, szerelvényekre, aljnövényzetet, felhasználását, pénzösszegeket, beszállítására, biztonságosnak, visszakérdezek, biztosításomat, technológiával, magyarországon, csökkentésével, hozzájuthatunk, napelem rendszer, gazdagok engedhetik, saját véleményemnek, amúgy tökéletesen, vidéki embert, falusi gondolatmenet, füstölő sonkát, hasznos anyag, káros anyag, józan paraszti, napelemes házi, pénzösszeget kimondjuk, bekerülési költséget, tűzifa volt, köznép számára, korabeli Magyarországon, Tisztelt Olvasó, Nálam Július, E-on Solar,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
05.21. 21:43 Férfi kosárlabda NB I - A Szolnok is elődöntőbe jutott
05.21. 21:23 Megszűnt a torlódás az autópályákon
05.21. 21:23 Az amerikai elnök újabb szankciókról döntött Venezuela ellen
05.21. 21:13 Putyin az orosz-indiai katonai együttműködést méltatta Modinak
05.21. 20:22 Jeruzsálem státusza - Berendelték az izraeli külügyminisztériumba Szlovénia...
05.21. 20:06 Puskás Suzuki Kupa - Ezüstérmes a házigazda Puskás Akadémia
05.21. 19:56 Férfi kosárlabda NB I - A címvédő Alba az első elődöntős
05.21. 19:55 Hercegi esküvő - Nyilvánosságra hozták a hivatalos esküvői fotókat
05.21. 19:55 Hat év szabadságvesztésre ítélték Ukrajnában a 2016-os futball Eb-re tervez...
05.21. 19:55 Kigyulladt egy autóbusz az M0-son, teljes lezárás
Tudjátok ?
Hamarosan vége lesz a videómegosztóknak fájlmegosztóknak torrentoldalaknak?
Hifi tévé telefon fejhallgató kimenetre kötöm rá a házimozit nem baj?
Hová lettek a korábban feltett képeim?
Szerintetek igaz a hír?
Miért van az, hogy ahogy öregszik az ember egyre gyorsabban múlnak a napok?
még több kérdés
Blog Címkék
Pünkösdi rózsás csendélet  Halottak napja  Gyógyíts meg engem Uram...  Anya gyermekével  Az Istennő üzenete: transzform...  Korintusiaknak írt levélből...  szabajzat  Pünkösd  Öt orosz fegyver, amely aggoda...  Tallóztam  Urunk, Jézus Krisztus  Búcsúbeszédében Jézus így szó...  Levél 5.21  Wass Albert : A zászlótartó  Mai harmónia kártyám  Anya gyermekével  E vitamin  Nehéz ez elmével érteni a léle...  Virágos  Eperfagyi  Szép napot Pünkösd napján  szabajzat  Örökre megőrzöm irgalmamat irá...  A Tao numerológiája: születésn...  Pünkösdi vers- Pünkösd után  ti Sion hegyéhez járultatok...  Fehér Sára  Reggeli séta  Környey Paula: Esti panoráma  A Világnak szüksége van a léle...  Png virág  Mai képeslapom  Boldog örömteli Pünkösd hétfőj...  Csendéletes kép  Kellemes napot kívànok!  Testvéreim, tartsátok nagy örö...  Áldott Pünkösdi Ünnepeket kívá...  Vígh Lilla: Angyali tisztás  Anya gyermekével  Aktívan pihizek  Nem oldhatjuk meg  Áldott Pünkösd Hétfőt,kellemes...  Két  Környey Paula: Esti panoráma  Őrők  Az Istennő üzenete: kapcsolat ...  Nincs Cím  Wass Albert : A zászlótartó  Vígh Lilla: Angyali tisztás  Halottak napja  Imádság  ma  Pünkösd hétfő  Áldott Pünkösd második napját ...  Kőbevésett szerelem  Szűz Máriához  A föld fája megadja gyümölcsét...  Gyógyíts meg engem Uram...  Dsida Jenő: A zárda udvarán  olajban sült fánk !  Kellemes kikapcsolódást  Simi simi  Pünkösdhétfő. 2018 05.21  Mai képeslapom  Eperfagyi  Jó reggelt! Minden nap tiszta ...  Walter Margit: Valaki halkan e...  Áldott Pünkösdi Ünnepeket kívá...  Jó reggelt! Minden nap tiszta ...  Krisztus és a jungista aranysa...  Boldog örömteli Pünkösd hétfőj...  Szeretlek...  Testvéreim, tartsátok nagy örö...  Pünkösd  Egy morzsányi kenyér  Mai képeslapom  Kelvin Kiss: Pünkösdi rózsa  Isteni áldás kísérjen utadon k...  Jézusom, kit szívemből szerete...  A Tao numerológiája: születésn...  Ani baràtnőmtől kaptam  Áldott Pünkösd Hétfőt,kellemes...  Nehéz ez elmével érteni a léle...  Az Istennő üzenete: kapcsolat ...  Amikor elérkezett pünkösd napj...  Jézus Krisztus kinyilatkoztatá...  Szép napot kívánok!  Gősi Vali: Menekülő szavak  Ma teljessé lett Pünkösd ünnep...  Pünkösdi vers- Pünkösdi éltető...  Pünkösdi csendélet!!!  Pünkösdi vers- Hiszek ...  Pünkösdi vers- Hiszek ...  Egy trombitás - nő  Szűz Mária, az Egyház Anyja kö...  Ma teljessé lett Pünkösd ünnep...  Kósa Ede: Pünkösdben.  David Icke – Testünk és ...  David Icke – Testünk és ...  Repülőgépek 
Bejegyzés Címkék
napelem rendszer, gazdagok engedhetik, saját véleményemnek, amúgy tökéletesen, vidéki embert, falusi gondolatmenet, füstölő sonkát, hasznos anyag, káros anyag, józan paraszti, napelemes házi, pénzösszeget kimondjuk, bekerülési költséget, tűzifa volt, köznép számára, korabeli Magyarországon, korabeli bányaművelési, fűtőolaj költsége, fűtőolajjal egyidejűleg, gázfűtés egyedi, fűtőgáz mára, fűtőanyag elfogy, erdőink készleteit, kedves Olvasó, megyei napilapban, erőmű keres, első igen, falusi ember, hirdetés azonban, erdésznek könyörögni, nagy teljesítményű, összes gally, faszedő csapaté, erdészet szempontjából, erdészet vajon, kereslet fogja, vásárolt mennyiségesetében, magam által, udvaromon álló, emberek mind, szavára lehet, farakást mindenki, magánerdei tarvágásról, saját farakásom, valóság közötti, 5kW-os napenergiával, elintézni való, forrás előteremtése, nagyon előnyös, faluban volt, számításokat leirkálni, tények majd, egész kicsit, számok mögé, részletekben búvik, első ellenérvet, villanybojler annyit, környékünkön iszonyú, macskám táljában, mérés alapján, elfogadott lágy, bojler fűtőszálára, évenként végrehajtott, bojlerből évente, nagyobb fogyasztás, elektromos kazánom, központi fűtésem, vízkő okozta, lakás hőszigetelése, elektromos kazánnal, érdekességet elmondanék, befektetett energia, átalakítási veszteség, elektromos energiával, vegyes tüzelésű, parázs hőmérséklete, parázs felett, parázs hőmérsékletét, hőmérséklet adódik, vizet 60-70°C-ra, adatokból nyilvánvaló, kazán hatásfoka, 60-70°C-os fűtővíz, kinti hőmérséklet, kazán 42kW-os, elektromos kazán, napelemes rendszer, következő tárgyalandó, időjárás összefüggése, készüléket napelemnek, felhők csak, termelés szempontjából, napelemhez viszonyítva, tető szöge, csúcs közelében, első termelési, termelés déltől-, eddigi havi, havi villanyszámlám, havi villanyszámla, tetőm délnyugatra, , ,
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 2
  • e Hónap: 35
  • e Év: 333
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.