Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Müller Péter - Részeg józanok
  2017-06-27 14:43:26, kedd
 
   
 


Müller Péter - Részeg józanok

Ötven év múltán. (Soós Imre színművész és felesége életéről, haláláról)
Részletek a könyvből:

,,Mint mindenhová, ide is magával vitte Évát. a kocsiban beszélték meg Péter ügyét is.
,,Szerelmes már beléd?"
,,Az öreg kérdése egyáltalán nem volt meglepő. A beteg szerelme, ,,rajongása" az orvos iránt, különösen a lelki sérülteké, tudományos tény, szinte közhely. Ez a vonzalom a kapaszkodó, mellyel orvosa egy sajátságos hatalom révén eltudja mozdítani a holtpontról, vissza tudja állítani az örvénybe került lélek méltóságát. Itt az se számít, hogy a férfi vagy nő az orvos, mert ez a szerelem egyetemes, itt lélek áll lélek előtt, ahogy a görögök tudták és hitték ,,Hamis pénz" - így nevezte az Öreg ezt a rajongást, mellyel hatalmas ívű pályája során magához kötötte a gyengébb. töröttebb lelkű embereket, akiket később keményen és tudatosan le kellett választania magáról, és elfelejteni a múló időben. Ez volt Adrián titka. Írt is erről egy inkább irodalmi, mint tudományos esszét, A vonzalmak funkciója a terápiában cimmel."
---------------------------------------------
,,Azt mondják: ,,Eszme"...meg ,,Szerencse"... meg ,,Gondviselés"... Fenét! A szerelem!...csakis a szerelem csinál mindent ebben a zavaros életben!... A többit az ember találta ki, de a szerelmet az isten! - így mondta ,,isten", bár ezen a szón nem valami vallásos fogalmat értett, hanem a szavakkal megfoghatatlan őserőt, a mindent irányító hatalmat. - Idehallgass!... Én pontosan tudom ki maradhat életben... Százhúsz ember a táborban..."
És én tudtam, vagy sejtettem, hogy ,,Te meg te megdöglesz, te meg túléled!"... Akit húzott valami haza, az túlélte! Legalábbis esélye volt. sokkal nagyobb esélye, mint azoknak, akik csak hittek bármiféle isten segítségében, vagy politizáltak...

Amikor felült az ágyán, és körülnézett a szobában, régi könyvein, lelkes fiatalságának kacattá vált emlékein, még az is eszébe jutott: ,,Mire volt jó mindez?"
Szinte pusztította önmagát, eddigi hitét, reményeit, egész megszokott életét. Nem tudta még, hogy így működünk: helyet kell teremteni magunkban az újnak, valami ismeretlen sorsnak és érzésnek. Egy új élet értelmét csak úgy találjuk meg, ha a régit elveszítjük. Ezt gyakran tapasztalta, de sohasem értette: hogy például egy anya, ha váratlanul beleszeret valakibe nem tud már annyira örülni a gyerekének, mint eddig, pedig a legnagyobb boldogsága volt és kitöltötte az egész életét...Miért van ez?...Mert a gyereke akadályozza őt az új életében. A szenvedély fókuszba rántja a lelkünket , és minden más eltorzul mögötte.
Minden újat megelőz a régi halála.
Rájött arra, hogy az öreg nélkül üres az élete. Visszament hozzá, bár Wolf Tamással nem szakított végérvényesen. Ezt Adrián nem is követelte tőle. Úgy látszott, mintha ezalatt a néhány hét alatt ő is sok mindennel leszámolt volna. Elsősorban az irreális korkülönbséggel. Nem tűrte volna, ha a lány a szeretőjéből előbb - utóbb a betegápolója lesz. Tudta, hogy az öregség a hatalomvesztés művészete s ezért talán nem is bánta ezt a kompromisszumot.

Müller Péter - Részeg józanok
Ötven év múltán. (Soós Imre színművész és felesége életéről, haláláról)
Részlet a könyvből:

Leült az ágya szélére. Most már okosan, jóindulattal mondta:
- Ide hallgasson Péter! Nem szabad összekeverni a dolgokat!... Úgy érzi, hogy szeret, mert törődöm magával. Mert nagyon gyenge és rossz bőrben van. Mindig csak engem lát...Tényleg úgy, mint az anyját, vagy a dadáját. Ez nem szerelem...Kimegy innen és meglátja...
- -Kimegyek? Hová mennék?
- Folytatja szépen az életét.
- Mit folytassak azon?...Fene nagy zsivajos város. Nincs benne senkim...Odahaza a tanyán meg nem szeretek már...Elszoktam tőlük...Ők is éntőlem... Meglesnek a falu utcáin, mint valami díszpintyet!...Ott vigyorog a pofám a mozi plakátján meg az oszlopokon. A józsi komám csak rendőrnek állt Pesten, őt se szeretik, mert szerintük jól megy neki, nem közéjük való már... Hát még engemet hogy utálnak, aki híres ember lettem. Világszám. azt hiszik gazdag is. Hozzájuk képest az is... Majd meglátja!
- -Honnan látnám meg?!
- Elviszem magát mihozzánk. Megmondtam az anyámnak.
- Mit?... Mit mondott meg?!
- Péter bólogatott. ,,Igen, igen, ez így lesz."
- Mit mondott az anyjának?
- hogy elveszem feleségül. Megmondtam.
- Éva indulatosan felnevetett:
- De hát hogy gondolhat ilyet egyáltalán?... Nekem férjem van!
- Nincs magának senkije - legyintett a fiú - Egyedül van és nyomorult. Vacak élete van magának is.
- Téved!
- Nem tévedek én.
- Nyomozott utánam?
- Látom a szemin... Azért szerettem meg. Nem szép. Nem is jó... azt hiszi tán maga jó ember?
- Nem tudom. Ezen sohasem gondolkoztam még.
- Akkor most gondolkozzon! Majdnem megölt engem.
- Éva elsápadt ettől a hálátlanságtól.
- Ez gyalázatos mondat volt!
- De igaz... Azt hittem megrohadok napok óta...hogy ott pusztulok el, amig visszavergődtem attól a kibaszott, kurva telefontól...Ide nézzen!
- És feltárta a takaróját.
- Melle, karja és hasa alja teli volt véres sebekkel. Úgy nézett ki, mint Jézus, amikor levették a keresztről.
- Úristen!... Mit csinált megint?...kérdezte iszonyodva Éva.
- A rothadt üvegcserepek a kerítés tetjén... Azzal nem számoltam, hogy börtön ez. Mi a szarnak tesznek üvegcserepet a kórház kerítésére?... Hogy meg ne szabaduljanak a hülyék?!
- Hosszú, néma pillanat volt ez. Éva csak nézte a fiú komoly szemét, széles mosolyát. Péter pedig felemelte a nő lecsüngő kezét, megfogta a tenyerét, felfelé fordította és ráfektette az arcát. Lehunyta a szemét s a hirtelen felfutó könnyein át mosolyogva mondta:
- Daduskám, életem! Kellesz nekem nagyon!
-

Soós Imréről, a zseniális, a legmélyebb paraszti mélységekből származó, önsorsrontó, nagy színészről számos szépirodalmi alkotás született. (Talán leghíresebb Hubai Miklós Tüzet viszek című drámája.) Életét, sorsát a meghasonlott népi tehetségek szimbólumaként mutatták fel, feleségével együtt elkövetett öngyilkosságát szinte mítosszá költötték, alakjába a modern magyar történelem megvilágosító jelképét sűrítették. Müller Péter regénye némileg más úton jár. Szerepet játszhat ebben az is, hogy az író valóban ismerte, dramaturg kollégaként közelről figyelhette hősét, az öngyilkosság előtti éjszaka egy részét is vele és feleségével töltötte. Regénye nem a mítoszt boncolja, érdeklődése teljességgel emberi, ábrázolásmódja egyszerre verista és értelmező, helyenként szinte esszészerű. A regény ugyan megváltoztatott nevekkel mondja el a történetet, ám teljességgel hű a valósághoz. A mű, amelyben a szerző is színre lép, egyszerre regény és életrajz, műalkotás és biográfiai kommentár, emlékirat és töprengés. Hősét több oldalról, több szemszögből veszi szemügyre, láttatja későbbi felesége, az ideggyógyász orvosnő, a Madách Színház művészei, rendezői, a saját, a pesti srácok, az autogrammkérők, a féltékeny szakma, az éjszakai élet szereplői szemével is, de megvizsgálja értő, empátiával telített ,,semleges" nézőpontból is.
A könyvet elsősorban a nem pletykákra-szenzációkra, hanem humánus megértésre vágyó olvasók értékelik igazán.

 
 
0 komment , kategória:  Olvasni jó! (részletek könyvek  
Címkék: megváltoztatott, korkülönbséggel, visszavergődtem, kompromisszumot, hatalomvesztés, szimbólumaként, megfoghatatlan, autogrammkérők, ábrázolásmódja, öngyilkosságát, hálátlanságtól, megvilágosító, fiatalságának, szabaduljanak, végérvényesen, öngyilkosság, gondolkozzon, teljességgel, szenzációkra, gondolkoztam, összekeverni, segítségében, politizáltak, üvegcserepek, megvizsgálja, jóindulattal, szeretőjéből, mélységekből, betegápolója, szépirodalmi, üvegcserepet, ideggyógyász, meghasonlott, elfelejteni, holtpontról, gondviselés, kocsiban beszélték, öreg kérdése, beteg szerelme, orvos iránt, lelki sérülteké, sajátságos hatalom, örvénybe került, férfi vagy, szerelem egyetemes, görögök tudták, múló időben, inkább irodalmi, vonzalmak funkciója, terápiában cimmel, szerelem csinál, zavaros életben, Müller Péter, Soós Imre, Wolf Tamással, Soós Imréről, Hubai Miklós Tüzet, Madách Színház,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Esti kép  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Csak a fogyatkozás látható  Szép estét kedves látogatóimna...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png lepke  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Reménység és erő Krisztustól e...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Nevem  George Gordon Lord Byron: Inez...  Adakozás  Akarat  Fekete István - Akác  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Reggel van  Facebookon kaptam Annuska bar...  Adakozás  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  A sors  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Png telefon  Az igazi szeretetért rendszeri...  Paul David Tripp Április 20  Kerüld el az evangélium örömén...  Rátalálsz  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Tanuld meg ezt a versemet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Lóhere  Szép estét kedves látogatóimna...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Radikális szeretet  Egy lelki imádság  Az engedelmesség miért nem vál...  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  képre írva  Egy hatékony szolga  Png virág  Reggel van  Facebookon kaptam Krisztinától  A jó emberek mindig szépek mar...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Őrizkednünk kell...  Png férfi  A boldog családok mind hasonló...  Idő  Fehér virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png csokor  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét  Éretlen vers  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
kocsiban beszélték, öreg kérdése, beteg szerelme, orvos iránt, lelki sérülteké, sajátságos hatalom, örvénybe került, férfi vagy, szerelem egyetemes, görögök tudták, múló időben, inkább irodalmi, vonzalmak funkciója, terápiában cimmel, szerelem csinál, zavaros életben, ember találta, szavakkal megfoghatatlan, mindent irányító, régit elveszítjük, legnagyobb boldogsága, egész életét&#8230, gyereke akadályozza, szenvedély fókuszba, régi halála, öreg nélkül, irreális korkülönbséggel, szeretőjéből előbb, betegápolója lesz, hatalomvesztés művészete, ágya szélére, falu utcáin, mozi plakátján, józsi komám, kerítés tetjén&#8230, szarnak tesznek, kórház kerítésére, hirtelen felfutó, legmélyebb paraszti, meghasonlott népi, modern magyar, öngyilkosság előtti, mítoszt boncolja, regény ugyan, ideggyógyász orvosnő, pesti srácok, féltékeny szakma, éjszakai élet, könyvet elsősorban, megváltoztatott, korkülönbséggel, visszavergődtem, kompromisszumot, hatalomvesztés, szimbólumaként, megfoghatatlan, autogrammkérők, ábrázolásmódja, öngyilkosságát, hálátlanságtól, megvilágosító, fiatalságának, szabaduljanak, végérvényesen, öngyilkosság, gondolkozzon, teljességgel, szenzációkra, gondolkoztam, összekeverni, segítségében, politizáltak, üvegcserepek, megvizsgálja, jóindulattal, szeretőjéből, mélységekből, betegápolója, szépirodalmi, üvegcserepet, ideggyógyász, meghasonlott, elfelejteni, holtpontról, gondviselés, idehallgass, szemszögből, választania, kollégaként, felnevetett, feleségével, indulatosan, leghíresebb, önsorsrontó, tapasztalta, elveszítjük, körülnézett, pusztította, figyelhette, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 225 db bejegyzés
e év: 944 db bejegyzés
Összes: 10084 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 413
  • e Hét: 2558
  • e Hónap: 12144
  • e Év: 81064
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.